Медицински университет - Тема 6

• 38 612
  • 685
  •   3
Отговори
# 675
Чужденците ги коткат навсякъде, защото си плащат, вкл. и за изпитите. Много пари се печелят от тях. Отношението към тях също е друго спрямо българския поток. Това се отнася за всички университети в България, не само за медицинските.
 Моята дъщеря от първо лице го видя това на държавен изпит. Бяха ги смесили с част от чуждестранните групи. Ами те нищо не знаят, на български не могат да говорят, на английски едвам едвам. Как са стигнали до шести курс не знам.
Гъркините са ужасно нагли, повече и от украинките. До последно държаха да бъдат изпитвани на гръцки, макар че в комисията няма преподавател, който владее езика.
 Относно платеното и държавната - навсякъде са смесени групите.
Относно “растежа” на групата - при дъщеря ми групата нарастна във втори курс с трима нови и толкова си и останаха до края. Една студентка, прекъснала - възстановила права и две сръбкини, прехвърлени с някакво постановление.
 Украинци, молдовци, сърби, македонци и черногорци се приемат извън бройката за българи, на отделно класиране. Някои са с изпит, други само по диплома, зависи от държавата.
 По стечение на обстоятелства бях на изпита по биология за чужденци - нищо общо с КСК на българските ученици.
Нивото на приемния изпит по биология за чужденци е на ниво контролна работа в 9 клас в НПМГ непрофилирана.

# 676
  • София
Чужденците ги коткат навсякъде, защото си плащат, вкл. и за изпитите. Много пари се печелят от тях. Отношението към тях също е друго спрямо българския поток. Това се отнася за всички университети в България, не само за медицинските.
 Моята дъщеря от първо лице го видя това на държавен изпит. Бяха ги смесили с част от чуждестранните групи. Ами те нищо не знаят, на български не могат да говорят, на английски едвам едвам. Как са стигнали до шести курс не знам.
Гъркините са ужасно нагли, повече и от украинките. До последно държаха да бъдат изпитвани на гръцки, макар че в комисията няма преподавател, който владее езика.
Не смеех да го напиша  това за  гърците конкретно, но събрах смелост  след  този пост. До нас  живеят  две  гъркини. Ако от  самото начало на  следването си са  тук,  а не са пребивавали и  другаде преди  това, трябва  да са  3  курс.  Мисля, без  да  съм сигурна, че едната  е в  МУ  София.  Но и  да не е, идея  си нямам  как с нулев български, с твърде  посредствен  английски и с   купони по няколко  пъти  в седмицата  нощем,  с викана  многократно от   съкооператор  полиция  ( на мен  лично  шумът  им не  ми  пречи)  ще  изкласят, каквото и да следват. Но са касичка  за някой  ВУЗ. Но  пък се  запознах  преди време  с  един немец, доста  читав  ми се стори,  от  МУ  София.  Единственото му  оплакване  беше  от липсата на  опции  за придобиване на конкретни  практически умения,  които  по нашата система на обучение  се  считали за   работа на медицинските  сестри.Той  тях  си  наваксвал  в  клиниката в  Германия, в  която  работели  родителите  му,  докато си е   вкъщи през  ваканциите.  Не  знам  дали е  вярно това, но  английският  му  поне  беше на  топ  ниво,  нищо общо с този на гъркините.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 19:46 от Просто русалка

# 677
Аз съм работеща в болница в отдалечен от София град.  Знам, че има момичета, които миналата година са се възползвали да бъдат приети " под условие".
Не вярвам, че след време ще им трябват връзки за специализация, защото както пишете всеки се стреми към университетска болница. Едното момиче със сигурност е от семейството без лекари. За другото всичко ми е съмнително.
В отделението ни започнаха двама специализанти. Единият, ако остане ще е следващият завеждащ. Тримата лекари със специалност са 70 годишни. Имат договор със ЗК и кабинети. Колко още ще работят? Значи и там може да се реализират тези лекари.
Пиша, ако останат, защото масово идват, изкарват специализация, вземат специалност и напускат. Три са случаите за тази година .Или започват да работят само на кабинет или отиват в друг град. Да обаче ЗК иска работещи специалисти за сключване на договорни отношения.
И се получава, че лекари за работа на кабинет има, но в болница - не.

Успех на всички кандидат- студенти и специализанти да намерят мястото си!

ПС: Когато отида на работа ще покажа как се пише анамнеза от лекар, вероятно приет по времето когато ДЗИ по БЕЛ не е бил балообразуващ компонент.

# 678
  • София
Другото по отношение на чужденците - за нас на дипломиране - студент + 1 близък или роднина - за тях без ограничения.
На един от последните изпити имало и група чужденци, дъщерята беше възмутена от въпросите, което са им задавани и оценките, които получават.

# 679
Офф топик: как мога да си намеря всичко, което съм писал и как мога да намеря всичко което някой друг е писал? Къде ли не ръчках из търсачките и не може...

# 680
  • Варненска клюкарка
Синът ми като беше демонстратор много си харесваше немците, казваше че са много старателни, организирани и възпитани . До ден днешен се чуват и като ми разказва нещо, примерно ако са се засекли в болницата започва с "днес моите немци..."  А две от момичетата успяха да се прехвърлят в немски университети. Извън програмата общуваше с тях на немски, но в упражненията само на английски, такива бяха изискванията, каза че английският им е перфектен. Сега ако се видят тук-там по етажите той към тях на немски, те към него на български, лош, ама им се разбира. В началото преди немците му дадоха индйци и беше в потрес, замалко да се откаже, добре че те първи се отказаха от него - каза мързеливи, шумни, с ниска хигиена, нищо не разбират и даже не им пука. Моите впечатления от немска група докато бях в интензивна пулмология - над  главата ми двама си говореха на немски обсъждайки дишането ми, обърнаха се с въпроси  на английски към ментора си и на български с много силен немски акцент към мен, но всъшност като не обръщам внимание на акцента звучаха  съвсем правилно. Една част вероятно бяха и с майчин турски, та езиците забелязах, че са им много силна страна. Бяха и много фокусирани, докато една силно мургава група предните дни изглеждаха много разсеяни.
Чувала съм от сина ми че кандидат студентския им изпит    по биология бил някакви общи приказки и много от нещата по химия, които се учат при нас, немците не са ги чували.

Ivo ivanov,  как ще  намериш нещо, което никой не е казвал?  Вече писах че съм тук от първите дни на темата, когато си пишехме 5-6 човека. После пусках теми до миналото лято и знам кой какво пише. Елементарна сметка показва, че при прием от 50-60 в специалност ДМ няма как да ги направят на 10-11 групи, а казваш че и още имало след тях. Абсурд, просто се примири че не си разбрал, случва се.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 21:11 от Беллора

# 681
  • София
Ivo ivanov 2, ще те  освободя  от  мъката  да  доказваш  правотата  си.. Освен  големите  габарити, имам  и  слонска памет.  Та  още като те  прочетох  вчера, се сетих  кой  точно  преди  година-две  бях  прочела  да  казва  това.  Тоест си  прав  само  за  това, че  си  го  прочел.. Но  дотук. Написалият  го е  дама, майка на  дете  с  дентална медицина, не  помня  дали са  принципно от  София, май не. Вероятно е  разбрала, недоразбрала от  разказаното от детето, заблудила се  е или  пък за някакъв  кратък  период  е имало такова нещо (макар  силно да се  съмнявам), затова няколко  пъти   написах, че  тук имаш наличен  директно настоящ студент  по  ДМ в   МУ  София, не майка му, не баща  му, не баба  му.. Нарочно няма  да напиша ника на дамата, за да не се разрази излишен  спор  кой и какво е написал и въпросът  да  се влачи   през  3-4  поста. Предполгам, че и затова  питаше по-горе  как се търси  във  форума.  Спокоен  бъди,  прочел  си  го наистина, но не  е  вярно.  Wink

Беллора, казвано е , но не  в което и да  е поред  издание на тази тема  просто. Затова и  ти  си  права,  че не  си го срещала.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 21:28 от Просто русалка

# 682
Без да наливам масло в огъня на квотите - доказано е че жените лекари са с по-добри резултати

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2819073

# 683
Не знам кой го е писал това, но не е вярно. Особено за МУ-София

Абсолютно вярно е, три пъти го пиша и цитирам, четвърти път не ми се рови, само и само щото си решил постоянно да си на контра с мен!
 Ако искаш иди назад и го намери. Беше студент или студентка по стоматология и точно това обясняваше. От 1 до 11 група са редовно държавна, после нагоре групите са платени.

Сега, аз говоря за моя си университет, за моя си факултет (ФДМ, МУ-София). И сега нека направим малко математика, за да те оборя - средно в група са 8 човека, бройката платено обучение е 30 човека, а групите български студенти 16. По логиката, която ти казваш до 11 група да са държавна поръчка означава, че в групи от 12 до 16 (общо 5) трябва да има по 5 човека

И не, не се заяждам и не съм решил да бъда контра. Когато някой пише неща, които не отговарят на действителността няма как да пропусна и да не коригирам, когато се има предвид, че се търси вярна информация. Когато не съм вече в университета няма да си позволя да коригирам за неща, които може да са се променили след мен.

# 684
  • София
epicagotenmoten, написаното е  от  дама, родител на  дете, което и в момента би трябвало да  е още  студент  ДМ  в  МУ  София. И ivo ivanov я  е прочел  в  някакъв момент. Не е проблем  човек да се подведе по  невярна информация, която наистина  е прочел, но е проблем   да упорства, че  е  вярна, дори след като баш  от  кухнята  му казват, че групите  са смесени.

# 685
Моля ви, помогнете с мнение какво да правя - при опит да се плати семестриалната такса преди записване се блокира "стъпката" без да се реализира плащане (защото се замотах с номера на сметката и се върнах назад). На кого ли да се обадя от "контакти"!?

Общи условия

Активация на акаунт