💙 Къванч Татлъту- минали и бъдещи проекти, партньори, семейство - тема 122 💙

• 26 165
  • 632
  •   1
Отговори
# 615
Привет и от мен!
Дружки, благодаря ви за всичко споделено и, че отбелязахте вчерашния ден!
Айре Heart Eyes много ми хареса подаръка ти, благодаря ти!
А песента " Кой иска да живее вечно " наистина е прекрасна и много въздействаща, всички песни, написани специално за филма " Шотландски боец" са страхотни.
Eто още две много любими!
Скрит текст:

Не успях да гледам 6 серия вчера, явно няма да е и днес, нито ми се гледа, нито ми се разсъждава за нещо, трябват ми 1, 2 дни, за да премина в обичайното си състояние след такива емоции Broken Heart Ще ме извините, нали ? Утре ще вляза във форма, сьоз!  Stuck Out Tongue Winking Eye
Нашият красавец от времето на Якамоз Heart

Имайте хубав ден, дружки! Hug

# 616
хубава неделя!! Hug Честит празник!!

Пепи, ти да не помисли, че колажа с Фреди е мое дело? неее копнах го от СМ. добавих  го, да не си помислят и други, че имам такива способности...
Аз не съм гледала В нощта, и ако коментирате подробности от там, няма да схвана Wink

на въпроса ти за Едерлези, освен че звучи супер въздействащо и драматично..... миналия ден в предаване по бнт/куиз шоу/ ми направи впечатление от въпрос, че празника на 6 май се празнува от християни и мюсюлмани.
и какво ми каза Айки Wink
Скрит текст:
Има и историко-културен пласт: „Ederlezi“ е ромско название на празника, свързан с 6 май, докато в Турция традицията е известна като Hıdırellez, а в България датата съвпада с Гергьовден. Трите традиции имат много общи пролетни мотиви — зеленина, плодородие, здраве, живот и агне.

Да — Хъдърлез (Hıdırellez) и песента „Ederlezi“ са много тясно свързани.

Ederlezi е ромската балканска форма на името на пролетния празник, който в Турция се нарича Hıdırellez.
„Ederlezi“ — смисълът на текста
„Ederlezi, Ederlezi…“
→ „Хъдърлез, Хъдърлез…“ — името на празника на 6 май, пролетния празник на ромите и балканските народи.
„Sa o Roma, daje, sa o Roma babo…“
→ „Всички роми, майко, всички роми, татко…“
Смисълът е, че всички роми празнуват заедно.
„Aven, aven, sa o Roma…“
→ „Идват/събират се всички роми…“
Представя общността, която се събира за празника.
Фразите за празнуването и жертвата
→ Описва се традицията хората да празнуват Хъдърлез, да се веселят и да принесат агне/жертва за празника.
Героят, който стои отделен от празнуващите
→ Тук идва тъжната част. Докато другите празнуват, той е сам и гледа отстрани.
Защо песента е толкова тъжна?

Това е най-интересното в „Ederlezi“. На пръв поглед текстът е за голям празник, но песента е пропита от тъга.

Идеята е приблизително:

„Всички празнуват, всички са заедно, но аз съм отделен от тях.“

Затова „Ederlezi“ често се възприема не просто като празнична песен, а като песен за самотата, бедността, изгнаничеството и невъзможността да бъдеш част от общата радост.

Има и още един много красив пласт: 6 май е едновременно ден на пролетта, живота и обновлението, но за самотния човек празникът може да подчертае още повече неговата тъга.

красота Heart

Фенче Kissing Heart , и ти си писала, благодаря за споделеното!
и аз не съм гледала 6 еп, който е и доста тежък....

Последна редакция: нд, 06 сеп 2026, 14:30 от Airra

# 617
Привет, момичета 🤗🤗🤗

На днешния ден, преди 15 години започва излъчването на Кузей Гюней.

Също и 19 години от началото на Менекше и Халил.

Времето минава, но качествените и красиви творби остават ❤️

Айре, благодаря за разяснението за Едерлези. Сега вече ми звучи логично използването на песента в тази сцена.😍
Бях убедена, че изображението на Фреди е от теб.

За снимката, която си качила.. ето оригиналната

Покрай моите търсения за ИГ на Къванч, за нея разбрах, че това е първата снимка качена от Къванч, заедно с Башак, в първия му ИГ профил през 2013 г. Медиите, тогава широко са отразили този факт.

И аз още не съм гледала епизода. Вчера цял ден си повтарях, че човек, каквото сам си направи, никой не може да му направи.🫣🫣🫣

Хубав ден, момичета 🤗 🤗 🤗

Р.С. Това от Айки и мен 🤭🤭🤭

# 618
Привет, дружки Hug
Благодаря за споделеното! Kissing Heart
Пепи, добре си отбелязала годишнините на КГ и МиХ, боже как лети времето само ...
Обещах и изгледах 6 серия, но докато напиша, пак стана снощи  Stuck Out Tongue Winking Eye
И така ...
Якамоз изплува, Арман, Феликс и Дефне веднага се втурват да търсят Джем. Викат го ... на какво се надяват ? Cry Първа го вижда Дефне, вика Арман, а той тича към нея и буквално се свлича на земята до Джем, обръща го и го настанява в прегръдките си.

Дефне намира наблизо снимката на тримата от завършването им. И двамата с Арман плачат за приятеля си.

Рана е потресена, Феликс също е много разстроен, мъката на всички е голяма ... Арман гали лицето на приятеля си, целува го по челото и безутешно плаче.Умут дава заповед на Хатидже да отиде на компютъра, а на войниците да се отдръпнат, само той и Йонджа остават, сцената на Арман с мъртвия Джем е сърцераздирателна ...

В компютърната зала Хатидже намира къде е отишъл самолета, който видяха, казва, че  е в България. Умут чете, че е Стара Загора. Арман пък казва, че е до язовир. Дефне се надява, че може би там има убежище под водата.
Хатидже споделя, че в Инджирлик е дочула, че хората говорят за някаква Стара, но не е обърнала внимание. Йонджа  я пита какво значи това, а  Хатидже казва, че това е убежище на НАТО. В същото време се чува сигнал в слушалките и някакви говорят, че могат да помогнет, предлагат спасение от слънцето и смъртта. Ще престанат да бягат, ще имат убежище, нов дом. Намирали се в мина, недалече от Хихон.
Хатидже казва, че това е запис от убежището, където призовават всички оцелели в мината Хихон в Испания. Арман и Дефне се споглеждат, тя го пита какво ще правят. Умут казва на строените войници на дока , че се сбогуват с Искендерун. Новото местоназначение е България. Дефне пита България или Испания? - Умут обяснява, че самолетът е обърнал на изток, това не може да бъде съвпадение, знаят със сигурност, че в България има убежище на НАТО, което би трябвало да е напълно оборудвано, особено що се касае до провизиите, а това е спасение за тях. Неговото решение е окончателно. Арман пита Дефне дали е добре, има ли нещо. Дефне отговаря, че е добре , той как е. Арман и отговаря, че е добре доколкото това е възможно.Йонджа казва на Дефне, че ако тя не беше заговорила за убежище, Умут не би приел такова решение. А Дефне и отвръща, че е анализирала ситуацията и направила преценка. Че проблемът им не е в България, а в Умут. Вижда, че войниците товарят оръжие на подводницата и пита Йонджа защо са им нужни толкова оръжия. Йонджа и отговаря, че е за да не се окажат в България без оръжие.
Дефне и отвръща, че това също е заповед на Умут, както и всичко останало, защото той командва всички. Всички живеят под неговата диктатура, ако това може да се нарече живот.

В кухнята Феникс коментира, че за обяд имат отново картофи, както и вчера. Рана му отговаря, че е чула моряците да говорят, че след няколко дни са в България. Феликс се надява, че ще стане. Йонджа ги прекъсва, казвайки им, че излизат след 10 минути, да побързат.
Йонджа докладва на Умут, че няма нищо ново на кораба, всичко е наред. Казва му, че колкото до Дефне е събрала информация за нея и не е намерила нищо, свързано с НАТО или с баща и. Пита се с кого тогава е поддържал връзка капитан Еренай. Умут мисли, че може би и той се е опитвал да намери убежището в България. Йонджа се съмнява, че Хатидже може да ги лъже. Но Умут не е съгласен с нея, смята, че тя само им помага от както е на борда, няма смисъл да ги лъже. Пита я дали има още нещо, и Йонджа му казва, че Дефне поставя под съмнение техните правила. Не е доволна от структурата на командване. Умут смята, че Дефне и е разказала нещо, щом и се доверява. Йонджа го моли да не се съмнява в нейната вярност. Дефне влиза  и Умут прекъсва разговора с Йонджа. Дефне  отминава и Умут казва на Йонджа, че не могат да спасят тези, които не искат да се спасят, че смутителите не са добре дошли никъде. Нарежда и да поеме командването и се отправя към каютата на капитана. Взима дневника на капитан Еренай  и намира в подвързията му малко листче с код - H2ZFK3NT. Отива при радиста и го отпраща, а той сяда на пулта. Въвежда кода, но му искат да въведе личен код. Достъпът е отказан. пробва няколко пъти, но достъпът е отказан. Тогава дочува радио съобщение. Слага слушалките " - Ние се отправяме ... в Норвегия."
Дефне отново се опитва да влезе във връзка, някой чука, тя си мисли, че е Рана и и казва да дойде по-късно. Но отвън е Арман. Тя скрива лаптопа. Отваря вратата и вижда Арман с едно кръгче от руло и в средата запалена свещ. Арман и честити рождения ден. Дефне не може да повярва, че той знае кога е той, за толкова години откакто се познават и са били двойка никога не се е сещал за него, той отрича, но тя настоява да и каже кой му е казал и той си признава, че Джем му е казал. Казва и да си пожелае нещо и да духне свещта. Дефне си пожелава Джем да е последния, който са загубили. Много сладка сцена, смесена с хумора на Арман и тъгата им по приятеля им ...

В машинното Умут нарежда на Алтан да не разтоварват подводницата, но никой не трябва да знае. Интересувала го само подводницата, а не някакви хора на другия край на света.
Алтан му е паднало да командва и навиква екипажа да почистят до блясък торпедното отделение, да смажат добре релсовите водачи, било заповед на капитана. Един от моряците залита, Алтан го пита какво става. Морякът обяснява, че не се хранят както трябва, това е причината. Алтан обаче не признава такова клинчене, всички са при равни условия. Затова да продължават с работата, торпедното отделение трябва да бъде идеално чисто.
Арман и Дефне си говорят за миналото, Дефне му казва, че някога са имали шанс, тя била много упорита, но той е избягал, а Арман и казва, че са били още деца, светът лети към неизбежния край, променили са се. Дефне му казва, че отново се е заинатил, не е искал да участва в експедицията, но така оцеля, лошо ли е станало. А Арман и отговори, че може би само отлагат неизбежното.

Това им беше най-хубавата сцена.
Ще продължа в друг пост, че отново стана чаршаф.
Хубава вечер, дружки! Hug

Последна редакция: пн, 07 сеп 2026, 20:40 от queen_fenka

# 619
Фени, благодаря 😍

Слагам тези любими снимки и ако ти се пише, можеш да продължиш. Ако не, и утре е ден 😀

# 620
Пепи, благодаря ти! Kissing Heart
Много хубава сцена между Арман и Дефне Heart , на Къванч за втори път му се налага да се целува с жена на близък приятел Stuck Out Tongue Winking Eye, но пък им се получава винаги съвсем реалистично. И сцената е много нежна и чувствена.
По едно време се усеща сякаш някакъв удар и започва да свири алармата. Дефне и Арман бързо се обличат и влитат в командната зала "- Какво става? "
Умут - " Всичко е нормално. Всичко е нормално. "
Йонджа - " Тогава защо е тревогата ?"
Умут "- Успокойте се! Успокойте се, никой няма да умре. Дори може да се каже, че сме на една крачка по-близо до спасението.
Арман " - Какво се случи? Защо се включи алармата? "
Умут " - Това беше малка тренировка. Исках да добавя малко екшън. Втори командир, изключете алармата!

Всички са около командната маса. Пристига и Рана.
Умут " - Насочваме се към Шпицберген, Норвегия. Задайте курса и ми докладвайте! "
Арман " - Норвегия ли? Но ние отивахме към България. Защо сменихте курса?" Дефне " - Зададохме ви въпрос! Защо сменихте курса? Ние се отправяхме в убежището на НАТО. Нали беше окончателно решение?"
Умут " - Дефне! Аз съм командир на Якамоз С 245. Няма да се отчитам пред никого. "
Арман " - Командире, взимате решения, свързани с живота на всеки от нас. Затова ще ни кажете."
Умут "- Чух нещо по радиото. Запасите с храна в убежището в България са опустошени. "
Арман "- Как така са опустошени?
Умут "- Свършиха. Финиш. Финито! "
Дефне " - Как разбрахте това? В смисъл защо трябва да ви вярваме? "
Рана "- Професор Дефне е права. А, ако сте разбрали погрешно?" -
Алтан лъже " - Приятели, аз бях в този момент до командира. Сам го чух. Хората там се нахвърлят един на друг от глад."
Рана обаче настоява " - Това какво значи? Няма ли да ни пуснат? "
Йонджа "- Не, това означава, че не можем да отидем до там."
 Всички останали " - Но какво ще правим тогава? Имаме само едно хранене на ден."
Умут "- Успокойте се, екипаж! Успокойте се! Никой няма да умре. Всички ще оцелеем. Имаме още един вариант. Световната житница на света в Шпицберген. Зърно хранилището, подготвено за края на света. Феликс пита на немски.
Умут "- Точно така, приятелю. Ще бъда кратък. Там се съхраняват семена от всички растения на планетата, за да може в случай на глобална катастрофа отново да се засяват. Ще се доберем до там, ще вземем от семената, ще ги засадим и отгледаме сами. Безпочвено земеделие. Доктор Феликс, ще се справите ли?"
Феликс " - Може би ... "
Дефне " - Почакайте, почакайте! Вие шегувате ли се?"
Арман "- Почакай, Дефне."
Дефне " - Какво да чакам? "
Арман "- Една секунда.  Трудно е, но отчитайки какво преживяхме до сега, не е невъзможно. Ще построим система за хидропонно земеделие. Трябва да имаме всички необходими материали на подводницата, нали?"

Тогава Дефне пита за Испания. Получили са съобщение от мината там, в което се казва, че там има убежище и храна. Умут я пита защо иска да рискува живота на хората, заради съмнително съобщение. Хатидже проверява. Дефне казва, че са излъчили това съобщение пет дни след катастрофата, значи има хора, които са оцелели под земята в мината. Пита ги дали разбират колко време ще трябва, за да се доберат до Норвегия, да вземат тези семена, да ги отгледат. Какво ще правят до тогава, какво ще ядат. Умут бесен и отговаря, че ще правят това, което трябва, с един прием храна за ден. Може и това да няма. Готвили са ги за война, глад, апокалипсис и ще издържат. Дефне му казва, че не се съмнява, че те ще издържат, но дали е нужно това и за останалите. До Испания ще стигнат за два дни, а до Норвегия за седмица или десет дни. Но, решението е тяхно, по -точно на Умут.
Тогава и Арман се намесва, казва им, че Испания е по пътя за Норвегия, могат да спрат там. Ако е безполезно, ще продължат. Могат да използват времето, за да намерят начин за засаждане на семената на борда.
Дефне " - Не бива да командвате, без да слушате останалите. Капитан Еренай така ли постъпваше?"
Умут " - Лейтенант, къде се намира мината?  
Хатидже " - Мина Хихон.  Ето координатите. "
Умут " - Всички на поставете си. Бегом! Пресметни курса, Йонджа!
Ако нещо се обърка, ти ще носиш отговорността! - бесен се обръща към Дефне.  
Йонджа командва "- Ляво на борд, 258 градуса, стабилен курс."

Дефне се е затворила в тоалетната и пише на лаптопа. Хатидже минава оттам и чува сигнала от лаптопа на Дефне. Дефне прибира всичко в раницата и излиза, и вижда насреща си Хатидже. Разминават се и Дефне си влиза в каютата. А Хатидже продължава напред и чува разговорът на Умут с Алтан.
Умут "- Никой не трябва да разбере за това. Това е между теб и мен. Стегни се! Нашата тайна е нашата чест. Разбра ли ме? "
Алтан - Разбрах, командир! "
Умут " -  Разбра ли ме, войнико? " / много обича да повтаря по няколко пъти Stuck Out Tongue Winking Eye/
Алтан " - Тъй вярно, командир! "
В коридора Алтан се сблъсква с Хатидже.
" - Какво има? Какво гледаш?"
Чува се гласът на Йонджа, която съобщава, че изплуват. Да подготвят лодките.
Войниците получават оръжие. Йонджа очертава на картата - Хихон. Дава нареждане след като изплуват, всички бързо да заемат местата си по лодките.

Всички от лодките слизат на кея. От високоговорителите се чува същото съобщение, което чуха по радиото.
Умут " - Доган, вземи със себе си пет-шест момчета и проверете кои коли работят. Отиваме към мината. Вие оставате тук. "
Феликс казва да проверят колите, Рана тръгва след него. Вижда се голям надпис - УБЕЖИЩЕ и стрелка, указваща посоката. Феликс се изненадва, че ключовете на колата са на таблото. Качват се, взимат и Йонджа. Другите се качват по другите коли.

Арман и Дефне търсят кола заедно.
Дене " - Като се върнем на Якамоз, трябва да ти разкажа нещо."
Арман " - Сега ми кажи. "
Дефне " - Знаеш, че за всяко нещо си има време и място. "
Арман " - Пак започна със своето. "
Докато търсят кола, пристига Умут и им предлага да се качат при него, да си припомнят Кос. Потеглят.
На дока е останала Хатидже. Колите пътуват към мината. В района на мината надпис - Добре дошли. Слизат пред входа. Арман вижда някакви следи. Дефне го пита какво има, той и казва, че не знае.  Умут казва да влязат.Отваря решетката на асансьора, който е за 5 човека. Умут казва на Феликс да остане, Йонджа и Рана също. Умут, двама войника с автомати, Арман и Дефне слизат в мината.

Хатидже през това време се е върнала на подводницата. Претърсва каютата на Дефне. Алтан я залавя и я пита какво търси, защо не е отишла да търси убежището. Държи се нахално с нея, а тя му напомня, че е офицер, но той настоява да разбере какво търси.
Всички са странно напрегнати в асансьора на шахтата, сякаш предчувстват, че нещо не е наред. В това време на екрана за секунда се вижда, че някой командва асансьора  от фургона. Стигат долу, излизат от асансьора и пускат фенерите да им светят. Пръв е Арман, после Дефне, Умут и накрая въоръжените войници. Горе Рана натиска копчето да извика асансьора, но той не се движи. Йонджа и Феликс, също опитват, но безуспешно. Йонджа нарежда на момчетата с автоматите да се разпръснат и да намерят друг начин да слязат долу.
Долу в тунелите на мината групата търси оцелелите. Умут се обръща към един от войниците с оръжие да си държи очите отворени, защото това място е опасно.

Дефне разбира, че това не е убежище и казва, че трябва да се връщат, но в това време е нападнат единия от войниците. Арман се опитва да го успокои, да пусне войника, в това време се чуват много гласове и са сякаш навсякъде. В това време влизат миньорите.
На подводницата Хатидже слуша заплахите на Алтан, че и да се случи нещо с нея, никой няма да я чуе . И Хатидже му отговаря добре с физическата си подготовка, Алтан е със счупен нос и в несвяст. Хатидже му говори, нищо, че не чува, че светът ще свърши, но неговия вид все ще го има. Взима раницата на Дефне и намира лаптопа. Включва го. На него се вижда чата
5 октомври  - Знаеше ли, че това ще се случи?
8 октомври   - Знаеше ли, че това със слънцето ще се случи?
9 октомври - За това ли ми каза да не казвам на никого и да не се доверявам на никого?
12 октомври - Моля те, умолявам те, не издържам! Какво знаеш?
НЕ Е ДОСТАВЕНО !!!

Нашите хора са обкръжени от обезумелите миньори, въоръжени с лопати и кирки.

Разбират, че съобщението е фалшиво, защото само по такъв начин някой ще дойде. Арман ги уверява, че ще ги вземат с тях, почти е постигнал успех с преговорите, но Умут вади пистолета си и казва, че никой, освен него и хората му няма да напусне проклетата мина и да се качи на подводницата му. Стреля в този, който превеждаше на останалите. Настава хаос, Арман вика на Дефне да  внимава и да бяга. Започва голям бой, пръв загива войника с автомата.
Горе Рана, Феликс и Йонджа чуват изстрелите и са много разтревожени. Блъскат по решетката на асансьора и викат Арман. А в коридорите на шахтата Дефне бяга, гонят я, спъва се ... Боят продължава, трима срещу десетима ...
Феликс вика отгоре, че асансьорът не се качва, но никой не го чува и той намира резервен команден пулт за асансьора във фургона. Феликс обяснява на Рана и Йонджа, че някой умишлено го е отрязал. Пробва да го оправи. Рана на екрана вижда картина от мината. Йонджа намира радиостанции, дава едната на Феликс и им дава нареждане да останет тук и да работят по асансьора. Отваря решетката и се спуска по въжетата. Боя долу продължава. Зверски е убит и другия войник. Остават само Умут и Арман.
Горе Рана и Феликс виждат на екрана бягащата Дефне. Пред нея се открива ужасяваща гледка на оглозгани хора, но продължават да я преследват и тя се принуждава да се скрие зад телата им, като счупва лампата, за да не я видят преследвачите.
Боят продължава, повалят Арман, но от ужасяващата гледка на другия загинал войник той придобива някаква нечовешка сила, прави кълбо назад и скача на крака, и с всичка сила започва да се бие, Умут също като него се бие на живот и смърт.
Дефне чува, че един полужив човек и казва " -Той се храни с нас." и го повтаря. Тогава Дефне запушва устата му, молейки го да не говори, но слава богу, с фенерчето, което осветява тази ужасна картина се оказва Йонджа.
" - Дефне, трябва да тръгваме ".
Дефне " - Не, не, трябва да го спасим  ... Той е още жив. ... Добре, че в този момент Феликс вижда зад гърба на Йонджа нападател и я предупреждава по радиостанцията. Двете с Дефне се справят с него и бягат към асансьора.
Арман отново е повален на земята и го ритат навсякъде, Умут с последни сили успява да се докопа до пистолета си и стреля. Нападателите се разбягват. Умут вижда, че и Доган е убит. Вика Арман, той се надига и бягат към асансьора. Дефне и Йонджа вече са там. Но асансьора не работи. Феликс съобщава на Йонджа, че не може да го поправи от тук. ... В това време Арман и Умут се добират до асансьора. На Умут са му свършили патроните. Заключва  решетката пред асансьора, но разбира, че асансьора не работи. Арман казва, че ще измисли нещо. Онези отново идват и започват да удрят по решетката. Умут ги плаши с празния пистолет. Арман успява да намери командното на асансьора и той тръгва. Но за да не спира, трябва копчето да е непрекъснато натиснато. С дръжката на една кирка Арман намира начин копчето да е натиснато през цялото време. И в последния момент прави невероятен скок , за да се хване за отиващия нагоре асансьор, а онези разбиват решетката. Умут му помага да се прехвърли през преградата и  Арман се оказва в прегръдката на Дефне. Умут пита Йонджа дали е добре, тя само кима с глава. Обезумелите долу са решени на всичко.  Не се отказват да ги преследват.

Горе всички се насочват към колите, но в колата на Арман и Дефне ключът липсва. Другите вече са потеглили, трябва да бягат. Останалите пристигт на дока, и тогава Рана вижда, че Арман и Дефне ги няма. Феликс се усеща, че ключовете от колата са в джоба му и иска да тича натам, но го спират. Качват ги в лодките, а Умут, Йонджа и двама въоръжени войници остават да ги чакат. Йонджа казва, че имат много малко време. Арман и Дефне стигат до дока, тичат сред куршумите, някои от нападателите са мъртви, но в последния момент крака на Дефне влиза в едно дебело въже и тя пада. Водачът на ненормалниците я хваща и казва, че тя ще умре, ако не ги вземат със себе си. Арман се моли на Умут да ги вземат, но Умут казва, че Дефне е била много сигурна за Испания и стреля, като казва, че това е за Испания. Стреля и убива двама. Дефне се отскубва, но в последната секунда е намушкана с нож в гърба и пада. Арман се хвърля към нея, а Йонджа стреля и убива  нападателя. Арман я моли да не го оставя, но Дефне умира ... Боже, само каква сцена Cry Арман обезумява и не чува какво му говорят, че слънцето след малко ще изгрее, затова Йонджа се принуждава да го удари с пистолета по главата и го пренасят на лодката. А Дефне остава да лежи в локва кръв ...

Къванч е отново просто превъзходен и в тази роля Heart

Лека нощ, дружки! Hug
И понеже видях, че вече е станало утре, да ви поднеса първа кафето Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: вт, 08 сеп 2026, 02:03 от queen_fenka

# 621
  • Плевен / София

от Башак, от Бодрум.....и Къванч се вижда.

Worried
Скрит текст:
искам да спомена тук една наша дружка, която пишеше по времето на КГ и след това, бяхме близки, беше прекрасен човек Heart- Светлето/ Светълчо Disappointed Relieved.....Да почива в мир Hands Pray
Айре Да почива в мир....

# 622
Привет момичета Hug

Гости Hug
Фенче Kissing Heart Hands Clap браво, благодаря за преразказа....и много гифчета!!
аз не съм гледала още серията.......
Пепи, мерси за годишнините, имаме толкова скъпоценни камъни в ковчежето с минали проекти!! 💎

от АЯ за КГ/ не ми допадна/
https://www.instagram.com/p/Dc_Kjoujthb/?img_index=1

Терзи се загуби, дано е добре!!

спокоен ден!!

# 623
Гости, Айре Heart Eyes, благодаря ви! Kissing Heart
Няма нищо ново, затова ще ви споделя интервюто на Мери Остин/ жената до Фреди/ , която проговаря за пръв път от 35 години ... Доста е дълго, но е интересно и е от извора, дето се казва. Ако ви е интересно, заповядайте. На мен лично ми стана много мъчно за тази жена Cry
Скрит текст:
Саймън Хатънстоун
вторник, 1 септември 2026 г., 06:00 CEST
Изключителната неразказана история на Фреди Меркюри: Мери Остин за най-добрия и приятел и любовта на живота и.

Той беше яркият фронтмен на Queen. Тя беше неговата срамежлива приятелка, мечтаеща за брак, докато и двамата не осъзнаха, че той има предпочитания и към мъже. Тридесет и пет години след смъртта му, в седмицата, в която той щеше да навърши 80 години, Мери Остин говори за тяхната неразрушима връзка.
На тавана на Мери Остин имаше четири сребърни куфара, които тя опакова в средата на 80-те години и оттогава не беше отваряла. Беше твърде болезнено за нея. Почти 40 години по-късно, през 2022 г., тя отвори единия. Той беше пълен с текстове от песни, написани от Фреди Меркюри – Don’t Stop Me Now, Killer Queen, We Are the Champions и, разбира се, Bohemian Rhapsody. Тя затвори случая. Все още беше твърде болезнено.

"Да кажа, че бях съкрушена, ще е подценено“, казва тя. "Не можех да гледам текстовете. Чувствах се както когато първоначално ги опаковах - че те са негови лични вещи и ми беше предложена възможност да се ровя в тях, но не можех да го направя." Накрая тя помоли двамата си сина да претърсят съкровищата от нейно име.
Оригиналните ръкописни текстове принадлежат на нея. Както и къщата на Меркюри, в която тя живее повече от 30 години. Както и половината от неговото имущество, което е нараснало през десетилетията от приблизително £20-30 милиона до около £150 милиона. В годините, откакто Меркюри почина, Остин стана необикновено богата, въпреки, че тя отрича съобщенията, че нейният дял от наследството му е нараснал до 75% след смъртта на родителите му.

Много от феновете на Queen я обвиняват, че трупа съкровищата му, че е направила състояние от легендарния фронтмен на групата, без да си мръдне пръста, че е отказала на тях и семейството му достъп до най-основните истини, включително къде е разпръснала прахът му. Междувременно Меркюри изглежда я смяташе за единствения човек в света, на когото можеше да се довери напълно и Остин тихо му посвети дните си.
Връзката между Остин и Меркюри е завладяваща. През годините това е очаровало феновете му, не на последно място защото тя толкова рядко е говорила за това публично.

Срещаме се в офисите на Guardian в Лондон. Остин все още има красиво лице (когато се усмихва, тя прилича на Деби Хари), ходи с бастун и е елегантно, но ненатрапчиво облечена. Всичко в нея е ненатрапчиво. Остин е тук с по-малкия си син Джейми, който е в средата на 30-те и е роден два месеца след смъртта на Меркюри през 1991 г., на 45 години. Странно, но той прилича малко на певеца, въпреки че Меркюри не му е баща.

Тя е на път да издаде Freddie Mercury: A Life in Lyrics, книга, която съчетава текстовете в тяхната оригинална надраскана форма, снимки и нейните наблюдения върху връзката, както между текстовете и Меркюри, така и между Меркюри и самата нея. Както бихте очаквали от някой, който е пазил яростно личния си живот след смъртта си, това едва ли е kiss’n’tell. Нито днешното интервю. Но тя е забележително откровена за съвместния им живот.

Тя и Меркюри, който се е родил като Фарух Булсара преди 80 години тази седмица, бяха малко вероятна двойка. Той беше силен, пищен, уверен и абсолютен лидер. Тя беше тиха, сдържана, неуверена и консервативна. Той беше рок звезда в една от най-успешните групи в света, тя беше първоначално продавачка, после управител на магазин Biba. Той обичаше да хвърля пари в брой, независимо дали за себе си или за добри каузи. Тя не се интересуваше от материалните неща. Той беше бисексуален, тя беше строго хетеросексуална.
Меркюри януари 1977 г. Снимка: Иън Диксън/Редфърнс

Те се запознават през 1970 г., когато Меркюри е наел щанд за дрехи и текстил на пазара Кенсингтън в Лондон, след като завършва колеж за графично изкуство и дизайн. Остин беше приятелка на Браян Мей и един ден тя беше в студентската квартира на Мей, когато той, Меркюри и Роджър Тейлър обсъждаха възможни имена за новата им група. Мей предложи Build Your Own Boat. Меркюри предложи Queen ...
"Попитаха ме какво мисля“, казва тя. "Казах, че предпочитам Build Your Own Boat“

Наистина ли сте мислила така?

"О, не. Мислех, че е ужасно име. Но Брайън беше мой приятел, а с Фреди се запознахме току - що"

Какви бяха първите ви впечатления?

"Мислех, че е твърде уверен за мен.“
Тя го описва как стои до камината, докато тя седи на дивана и мога да я видя как се пренася обратно в този ден. "Той беше изпълнен с бравада / поведение, което изглежда смело, но зад него често се крие несигурност / Взех едно списание и започнах да го прелиствам, защото чувствах, че не трябва да съм там. Защо седях в разговор, в който нямах участие? Да, той беше много уверен и го намирах за малко смущаващо."
Но скоро станаха приятели и любовници и в рамките на четири месеца Меркюри и направи предложение да живеят заедно. Идеята може би е била отчасти прагматична, казва тя. Той не е можел да си позволи да наеме жилище сам. Затова се преместили заедно и си разделяли наема.
Остин и Меркюри през 1971 г. Снимка: С любезното съдействие на Мери Остин

Те се сближили покрай трудното си детство. Меркюри е роден в Занзибар и на седем години е изпратен в британско училище - интернат близо до Мумбай. През следващите седем години той вижда родителите си само веднъж, казва Остин. Той идва във Великобритания за първи път на 14.
Остин израства с двама глухи родители, които постоянно се борят с безпаричието. Майка и е чистачка, а баща и работник във фабрика. Майка и умира, когато Остин е на 15 години, и тя се оказва, че трябва сама да отглежда по-малките си сестри.
И тя, и Меркюри чувстват, че са били ограбени от детството си.
"Фреди можеше да види тъгата в мен, която той изпитваше в себе си, и обратното.“
Тя скоро открива, че той не е толкова уверен в себе си, колкото изглеждаше.
"Това беше смесица от истинска увереност и бравада. Мисля, че смесицата беше, за да прикрие и защити кой е всъщност.“
Не е изненадващо, че Меркюри беше объркан от самоличността си. Той е роден в Африка от индийски парси и говори английски с акцент. По онова време такива поп звезди бяха голяма рядкост.

Като дете, обичащо Queen, нямах представа, че е индийски парс.
 "Той го криеше добре“, казва Остин.
Дали тя мисли, че минаваше за бял англичанин?
"Да. Той избягваше да стои дълго на слънце, защото кожата му бързо потъмняваше, а той не искаше това. С Фреди просто виждаш това, което той искаше да видиш. Спираше го на улицата полицията и го питаше: "От къде си ?“, а когато казваше "Бомбай“, го арестуваха, защото си мислеха, че им се подиграва.“
Остин и Меркюри с Джон Дийкън от Queen, Роджър Тейлър и Брайън Мей, седнали зад тях, на хиподрума Кемптън Парк, за да промотират албума си „A Day at the Races“, 1976 г. Снимка: Архиви на Майкъл Окс/Гети Имиджис

Говореше ли на индийски ?
 " Никога пред мен. Родителите му говореха гуджарати, но той говореше само на английски.“

Въпреки че групата се казваше Queen и Меркюри беше скандално camping когато бях малък, никога не ми е минавало през ума, че е гей. Това беше отчасти защото излизаше с Остин, а отчасти защото беше ерата на глем рока, когато всеки уважаващ себе си мъж поп звезда носеше грим, високи токчета и рокли.

Остин казва обаче, че винаги е имала своите подозрения. Тя кара младото си аз да звучи доста срамежливо. "Един ден, може би месец след като се запознахме, вървяхме по Кенсингтън Хай Стрийт и той посочи едно момиче отсреща и каза: " А, това е бившата ми приятелка, тя е бисексуална.“ Той спря да си поговори с нея.
 "И докато ме погледне, аз вече бях изчезнала. Просто си помислих, мхм, не знам какво е това, но не е за мен.“

Звучите ужасено ?

Не, казва тя, това не е правилното. "Бях уплашена от това. По-късно той се извини. През всичките тези 20 години, в които го познавах, това вероятно беше единственият път, когато се извини.“

За какво трябваше да се извинява?

"Не знам. Казах, мисля, че това може би не е за мен…“
Дори сега тя не е сигурна защо е реагирала така.
 "С оглед на това, мога да кажа, че може би е бил на риболов.“

Мислехте, че проверява дали и вие сте бисексуална?

Тя кима. "Но не исках менаж а троа. Хетеросексуална съм. Не се разтягам чак толкова далеч, знаете ли.“
Меркюри и Остин през 1975 г. Снимка: С любезното съдействие на Мери Остин

Но тя обожаваше да бъде с него. Остин беше имала само две краткотрайни връзки преди Меркюри.
"Той беше различен от останалите. Беше по-креативен. Просто беше по-интересен. Винаги искаше да ходи да гледа разни неща. Не само групи. Ходеше да гледа филма "Кабаре“ отново и отново. Обичах да го слушам как обяснява защо толкова много му харесва. Наслаждавах се на пътешествието в ума му. Беше като да четеш книга. Винаги си бил на това пътешествие заедно с него.“

Те се събират да живеят заедно през 1971 г. и скоро се сгодяват. Меркюри отчаяно копнееше за успеха, който не дойде бързо.
 "Спомням си как ми каза: "Много съм осъзнат, че остарявам, за да бъда успешен музикант.“ Той беше на 26 години, когато Queen подписаха голям договор за запис с EMI, а вторият им сингъл, Seven Seas of Rhye, беше хит в Топ 10. След това се появи Killer Queen, която достигна номер 2.

Остин казва, че връзката им започнала да се променя. Храбростта на Меркюри била заменена от истинска увереност и той ставал все по- фокусиран върху музиката си. Остин установила, че тя обслужва повече неговите нужди.
 "Той изведнъж казваше: "Имам нужда от пиано. Откъде мога да си взема пиано?“ ... Аз му отговарях: "Не знам, но ще се опитам да разбера.“ Така че, разбира се, намирам пианото.“ Това беше изправно пиано, от което собствениците се отърваваха.
Mercury’s piano and stage outfits were among his personal items displayed at Sotheby’s auction house in London in September 2023. Photograph: Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby’s

Промени ли го пианото?

"Да, имаше много по-целенасочена енергия. Той сядаше на пианото, свиреше, тананикаше си по малко и изглеждаше много щастлив. Все едно се транспортираше.“
По това време те прекарваха все по-малко време заедно. Когато тя работеше в Biba, той често спеше. Когато тя се връщаше у дома, той се подготвяше за концерт.
Живееха заедно от четири години, когато Меркюри каза, че има нещо да и каже. Той се мъчеше да изрече думите. Каза: "Мисля, че съм бисексуален.“ Казах: "Не, Фреди, мисля, че си гей.“ Той не спори с мен.

Дали това беше огромно разстройство за вас ?

"Не, беше огромно облекчение, защото не бях сигурна дали вече се движим в една и съща посока. Преди известно време видях една рокля и си помислих, че това би била наистина хубава сватбена рокля. Попитах Фреди дали си струва да я купя, а той ме погледна и поклати глава. Така че оттам нататък знаех...“
Но това е, което направи връзката им толкова специална, казва Остин. Тя беше съкрушена от несигурността и сега можеше да се примири с различен живот. На него също му олекна.
"Станахме по-добри приятели и отношенията ни се подобриха. Бях наистина доста стресирана. И изведнъж се успокоих.“
В продължение на 18 месеца те продължиха да живеят заедно. По това време Меркюри беше откровен с нея за мъжете в живота си. Първият му дългосрочен партньор беше мениджър от шоубизнеса Дейвид Минс, казва тя. "Не, няма да тръгнем по този път. Говорим за хаос.“
Austin in 1984 … ‘I became Freddie’s girl Friday. Miss Reliable.’ Photograph: Rogers/Getty Images

Остин стана лична асистентка на Меркюри, а Меркюри сякаш си мислеше, че задълженията и включват да се грижи за бурната му връзка с Минс.
 "Имаше спорове и кавги и се научих да стоя навън, защото бях наясно колко хаотична може да бъде връзката. Колкото по-дълго продължаваше, толкова повече дистанция създавах, защото беше време за прегаряне.“

А за вас?

"Да, имам предвид, че има лична асистентка и лична асистентка!“

Какъв беше животът като лична асистентка на Меркюри?

" Станах неговото момиче в петък. Мис Надеждна. Неговият работен кон.“

Дали се е възмутила от това?

"Не съм голяма по отношение на егото. Не, не се възмутих, защото съм много практична. Знаех, че ако не работя за него, ще трябва да работя някъде за някого.“

Започнахте ли да се чувствате повече като служител, отколкото като приятел?

"Не, но ако се беше отнесъл с мен като със служител, щях да се примиря, защото щях да знам, че е в лошо настроение или е ядосан на някого, или може би аз съм направила нещо и не съм го осъзнала. Щяхме да бъдем честни един с друг. Веднъж ми каза, че съм неефективна и аз напълно се съгласих.“

Кое е най-лошото нещо, което ви е казвал?

"Ти си неефективна.“

Queen и Meркюри се превръщат във феномен. През 1975 г. е издадена "Bohemian Rhapsody“. Синглите обикновено са с продължителност три минути. Това е шестминутна оперета със странна и досега неразбрана история и случайни препратки към "Галилео“, "Фигаро“ и "Скарамуш“. Мениджмънтът на Queen им казва, че това е самоубийствен сингъл. "Bohemian Rhapsody“ е номер 1 в продължение на девет седмици и се превръща в най-продаваният сингъл на 70-те години на миналия век. Групата беше толкова непредсказуема, колкото и успешна, преминавайки от класически поп (Don’t Stop Me Now) към прогресив рок (Innuendo), хеви рок (Seven Seas of Rhye), опера (Bohemian Rhapsody), морски песнички (Seaside Rendezvous), рокабили (Crazy Little Thing Called Love), синт поп (Radio Gaga), диско, глем рок и хип-хоп (Another One Bites the Dust).
Austin with Mercury at his 38th birthday party, 5 September 1984. Photograph: Alan Davidson/Shutterstock

Меркюри имаше изумителен вокален диапазон от четири октави, от баритон през тенор до фалцет. Billboard го избра за третия най-велик рок вокалист на всички времена (след Мик Джагър / моята реакция на този виц  Stuck Out Tongue Closed Eyes/ и Стиви Никс / а този дори не зная кой е/ ); ChartMasters класира Queen като втората най-продавана група на всички времена, след Бийтълс. През 1985 г., когато популярността им сякаш започна да понамалява, те заличаха пода с всяко друго изпълнение на Live Aid. И ако не друго, популярността им се е увеличила след смъртта на Меркюри. Филмът от 2018 г. "Бохемска рапсодия“ спечели почти 1 милиард долара в боксофиса, най-касовият музикален биографичен филм в историята по това време.

Промени ли славата Меркюри?

"Тя промени формата му, но не и същността му. Например, вече не можеш да се качиш в автобуса. Формата се променя външно, но отвътре оставаш същият. Трябва. Няма да оцелееш в този бизнес, ако не го направиш, защото егото ти просто ще те завладее и ще те унищожи.“

Бил ли е някога в опасност егото му да го завладее?

"Видях проблясъци от това.“

Кога?

Тя казва, че всичко е започнало, когато групата е била управлявана от Джон Рийд.
" Те пътуваха постоянно, бяха супер  успешни и имаше някои интересни разговори, които неволно дочуваш.
 "Защо свирим на определена територия?“ Няма да кажа къде, това е толкова неуважително.“ Меркюри смяташе, че някои страни са твърде малки за Queen."

Това беше интересно за мен.

Към края на 70-те години на миналия век Меркюри посещавал ъндърграунд баровете и клубовете в Ню Йорк, предлагащи кожени дрехи. След това се преместил в Мюнхен, където достигнал пика на разпуснатостта си. Давал много малко интервюта през живота си, защото казвал, че медиите го изобразявали като "човече“, но в едно рядко такова през 1985 г. той казал: "Преди бях просто един стар мръсник, който ставаше всяка сутрин, чешеше се по главата и се чудеше с кого иска да се чука днес. Живеех само за секса. Аз съм много сексуален човек, но сега съм много по-претенциозен, отколкото бях преди.“
Две години по-късно той казал на приятеля си, журналиста Дейвид Уиг: "Спрях да излизам. Почти станах монахиня. Мислех, че сексът е много важен за мен ... Живеех за секса ... сега просто гледам на това по съвсем друг начин. Това ме плаши до смърт. Просто спрях да правя секс.“
Mercury and Austin in 1985. Photograph: Trinity Mirror/Mirrorpix/Alamy

През октомври 1986 г. британските таблоиди съобщиха, че е направил тест за ХИВ, което той отрече; каза, че е напълно здрав. Всъщност първия тест на Меркюри е дал отрицателен резултат, след известно време теста е излязъл положителен, а шест месеца по-късно лекарите му потвърдили, че ХИВ-ът му е прогресирал до СПИН. Той казал само на близкия си кръг : партньора си Джим Хътън, мениджъра на Queen Джим Бийч и Остин.

"Той искаше да живее живота си“, казва Остин. " Тъжно е, искаш да живееш живота си и после осъзнаваш, че може би си разтегнал книгата малко прекалено много и гръбнакът и ще се счупи. Има ли смисъл това като аналогия ?“
Но тя вярва, че е бил най-щастлив в годините на упадъка.
"Мисля, че е бил най-свободен в Ню Йорк. Не е бил преследван. В Америка можеше да се мести от щат в щат. Можеше да изчезва, когато са на турне. Но можеше да прави това и във Франция, направи го и в Мюнхен. Навсякъде, където имаше по-голямо приемане на неговата сексуалност, той беше щастлив.“

Мислите ли, че е имал някакви съжаления?

"Винаги е казвал, че не съжалява за нищо. Но никога не се знае.“ Тя спира. "Имаше време, когато каза, че би искал да може да говори за това, че е пристрастен към кокаин. Говореше ми за това, така че не знам с кого би искал да може да говори. Мисля, че всъщност е мислил на глас. Това беше много преди Ню Йорк и ексцесиите.“

Промени ли го кокаинът?

"Не, бях изумена. Не го направи. Но наблюдавах други хора и си мислех: "Как го правиш?

А вие някога приемали ли сте наркотици?

"Не. Само веднъж си дръпнах от цигара с марихуана.“

Меркюри беше фантастично креативен в последните си години. Това беше оперното му сътрудничество с Монсерат Кабайе с албума им "Барселона" през 1988 г.; "Innuendo“, последният албум на Queen, издаден приживе, през 1991 г.; и посмъртният албум "Made in Heaven“ през 1995 г. Меркюри живееше в Garden Lodge в Кенсингтън, къща, построена първоначално за художника Сесил Риа и съпругата му, скулпторката Констанс Халфорд. Той обожаваше къщата и градината си в японски стил. Остин живееше на по-малко от миля разстояние и се беше уверила, че Garden Lodge е точно както той я искаше.

Няколко години преди Меркюри да почине, когато Остин беше почти на 40, тя имаше първия си син Ричард с тогавашния си партньор. Меркюри стана кръстник на Ричард. Питам я дали го е обожавал.

"Ами, той знаеше, че има СПИН и чувстваше, че никога не трябва да докосва Ричард, да се приближава до него, защото по това време се знаеше толкова малко за вируса.“

Тя не е споделяла тревогата му, когато Меркюри умираше, Остин беше бременна с втория си син, Джейми.

"Бях там до леглото му, държах ръката му, правех каквото трябваше.“

Има многобройни написани книги за Меркюри. Една, публикувана миналата година, предполага, че е имал тайна дъщеря, която впоследствие е починала. Остин не е убедена.

" Той никога не ми е казвал, че има дъщеря, и не мога да си представя, че някога ще запази такава тайна.“ Тя се смее. " Извинете!“

Пресата беше безмилостна към края.

"Британските медии оказаха огромно влияние и изваяха начина, по който той живееше в края на живота си“, казва Остин. "Имаше фотографи пред Гардън Лодж и си спомням, че един мотор идваше, за да вземе филма им, и куриерът попита дали има новини и някой извика: "Не, той още не е мъртъв.“

Колко време продължи това, преди да умре?

" Може би две седмици. Чакаха като лешояди. Чакаха го, когато имаше лекарски прегледи и трябваше да напусне къщата. Фреди се нуждаеше от примамки. Стана хаотично.“

Ден преди да почине, Меркюри публикува прессъобщение, в което казва, че е болен от СПИН. Би било лесно за него да каже, че има пневмония. Въпреки че е лъгал за това преди, той искаше наследството му да бъде приемане и подкрепа за хората със СПИН.

Що се отнася до Остин, тя се раздели с бащата на момчетата си преди раждането на Джейми. По-късно се омъжи отново, но този брак не продължи дълго.
 Смята ли, че любовта и към Меркюри е повлияла на връзките и с други мъже?

"Мисля, че имам лош вкус“, казва тя.

Избирала ли е някога добре?

" След Фреди, не.“

Може ли да си спомни последните думи, които и е казал? Тишина. Накрая тя отговаря.

" Държах го за ръка. Той беше на морфин и ту идваше в съзнание, ту заспиваше отново. Стоях там доста време и той най-накрая се свести отново и просто каза: "Старият ми най - верен приятел.“ Така че се почувствах малко като куче. Не бях поласкана.“ Тя се смее. Това е един от най-тъжните смехове, които съм чувал.

Казвал ли и е някога, че я обича?

" Не. Не, той не беше мъж, който... купуваше неща.“

Повярвала ли му е, когато е казал, че е написал песента „Love of My Life“ за нея?

Не, това е легенда, казва тя.

"Той никога не е казвал, че е за мен. Той е написал "Lily of the Valley“ за мен.“

" Lily of the Valley“ е много по-гномична песен за променящата се сексуалност и връзката му с Остин. Питам я дали той е бил любовта на живота и.

" Мисля, че мога да кажа до сега, да, той е любовта на живота ми.“

Меркюри може и да не е казал на Остин, че я обича, но в интервю от 1985 г. той казва: "Единственият приятел, който имам е Мери и не искам никой друг. Вярваме един в друг, това ми е достатъчно.“

Той наричаше Остин своя гражданска съпруга и години преди да почине и каза, че тя ще наследи къщата и 50% от богатството му и бъдещите му авторски права. Тя му каза директно, че не иска Гардън Лодж.
" Казах му, че не искам къщата, работих усилено, за да живееш ти в нея. А той каза, че ако всичко беше различно, ти щеше да си моя жена и тя щеше да бъде твоя по право.“
В крайна сметка, казва тя, е чувствала, че е неин дълг да приеме наследството.

Мисли ли, че го е направил от любов или като извинение?

Тя се свива. " Не знам. Страхувам се, че в този списък има повече, отколкото осъзнаваш.“

Например?

"О, много са.“

Вина?

"Възможно е, но не мисля.“

Мисля, че Остин може би е имала предвид, че това е било неговото отмъщение за нейната дискретност. (Бивш партньор и мениджър, Пол Прентър, беше уволнен от Меркюри и продаде историята си на „Сън“.)
И може би Меркюри и е оставил толкова много, защото тя е била единственият човек, на когото може да се довери да изпълни последните му желания.
" Той настояваше, че не иска къщата да се превърне в музей. В миналото музеите бяха много прашни и задушни, а той не се смяташе за такъв. И не искаше никой да знае къде е разпръснат прахът му."
Остин ще отнесе тази тайна в гроба си.

Това е причина за много търкания. Не на последно място между нея и семейството на Меркюри.
" Мисля, че ако бях на мястото на родителите и сестрата на Фреди, и не ми беше позволено да знам къде е разпръснат прахът му, щях много да се разстроя и обидя, но това е нещото, което той ме помоли да свърша. И аз го направих. Продължавах да им казвам: "Наистина, наистина много съжалявам, но не мога да ви кажа.“

Приеха ли го?

" Майка му го направи, да.“

Остин казва, че е преживяла много трудности след смъртта на Меркюри.
" Отне ми много време да преживея момента на смъртта му - този преход между "ти ще умреш“, денят, в който той  умря, денят след това, седмицата след това, месеца след това. Така ми се случи емоционално. Но тъй като бях бременна, осъзнах, че не мога да причиня това на детето си. Трябва да направя каквото е необходимо и използвах това, за да отложа всякаква болка.“

Не само смъртта му я травмира – завещанието му доведе до много антагонизъм. Хътън получи 500 000 паунда от Меркюри и са му казали, че ще трябва да напусне Гардън Лодж след три месеца, за да може Остин да се нанесе. Той твърди, че Меркюри му е казал, че може да продължи да живее там и негодува срещу Остин; през 2010 г. той почина от рак на белия дроб. Днес Остин казва, че не е имала избор.
" Нямаше нищо общо с мен. Всичко се дължеше на изпълнителите на завещанието.“
Въпреки нежеланието и да се нанесе в Гардън Лодж, това всъщност и донесе огромна утеха.
" Все още можех да бъда с него.“
"Следващите години обаче бяха доста самотни", казва тя. Докато Меркюри имаше много социални контакти и кръгове, тя казва, че никога не е имала такива.
" Аз съм самотник. Правя си компания.“

Наслаждавала ли се е на собствената си компания?

"Да, но сега, когато остарявам, започвам да се отегчавам. Отегчавам се да се фиксирам върху това как ме боли гърбът и , че трябва да си намеря друг физиотерапевт, защото това вече не е живот.“

В крайна сметка Остин накара синовете си и Sotheby's да изпразнят сребърните сандъци, да оценят стойността на вещите на Меркюри и да се подготвят за търг. Остин си мислеше, че по този начин истинските му фенове ще се сдобият с неговите съкровища. Но не се получи така. Голяма част от тях отиде при свръхбогатите, които просто гледат на тях като инвестиция. Търгът събра 40 милиона паунда и отново феновете предположиха, че Остин го прави само за себе си.

Това притеснява ли ви ?

" Не, те имат право на мнение. Но аз съм вече на 75, не се знае докога ще живея. И погледнах всичко в къщата, погледнах момчетата си и си помислих, че това ще бъде бреме за тях.“
Ръкописният текст на Меркюри за песента на Queen „Bohemian Rhapsody“, който Остин открива в сребърен сандък на тавана и. Снимка: Sotheby’s / Queen Music Ltd - Sony Music Publishing UK Ltd

Тя казва, че не съжалява за продажбата на колекцията му, но други не са толкова оптимистични. Съобщава се, че сестрата на Меркюри, Кашмира, анонимно е похарчила 3 ​​милиона паунда, за да изкупи обратно семейни сувенири. Остин казва, че не знае дали това е вярно, но мисълта я натъжава.
 "Свързахме се с нея преди продажбата, за да видим дали иска нещо.“
Тя казва, че връзката им е деликатна и се надява да се възстанови.

Що се отнася до къщата, която до търга на Sotheby's е била непроменена, откакто Меркюри е живял в нея – сега тя осъзнава, че той е разбирал колко важна ще бъде тя за нея.

" Живеех в къщата, в която той искаше да живея, и я изследвах в продължение на 20 години. Къщата беше пълна с него, със скъпи спомени. Той осъзна колко много го обичам и колко много ще имам нужда от тази къща.“
Но сега, казва тя, е време да продължи напред. Garden Lodge се продава за 30 милиона паунда. Тя се надява, че ще отиде при семейство с деца, които ще и се радват толкова, колкото тя и синовете и.

Наследството благословия ли е било или проклятие?

" Най-вече беше наистина трудно.“

Кое е най-екстравагантното нещо, което си е купила?

"Всъщност почти  нищо", казва тя. "Купих на съпруга си две Ферарита“, казва тя с презрение.

Той е поискал още едно ?

" Да. А аз му казах " Можеш да го вземеш, но трябва да си тръгнеш.“

Първоначално, след като куфарите бяха отворени, синовете и и Sotheby's са ги преровили. Но постепенно тя преодолява болката си и щом се оказа, че вече може да ги гледа, не можеше да се откъсне от тях. Текстовете не само, че са важни исторически документи за музиката, но и осъзна, че може да ги контекстуализира, защото тя е била там, когато повечето са били написани. Ако щеше да продава колекцията му, искаше да се увери, че има нещо за феновете, като публикува книга.

Как са се чувствали момчетата и, когато са преглеждали вещите на Меркюри?

"Учудени", казва тя.
Тук историята става наистина странна.

"Момчетата нямаха представа, докато не навършиха 20 години.“

Нямали са представа колко пари и е оставил Меркюри или каква е стойността на къщата и всичко в нея ?

Не, казва тя, нямаха представа за нищо.
" Не знаеха нищо за Queen, защото никога не им казах. Никога не им казах за Фреди. Попитайте Джейми, когато го видите. Попитайте го, кога за първи път е разбрал.“

Джейми е в другата стая и се грижи за дрехите си за фотосесията, докато ние си говорим.
Остин на погребението на Меркюри през ноември 1991 г. Снимка: Trinity Mirror/Mirrorpix/

И така, от къде си е помислил, че са парите, за да купят къщата?

" Джейми си мислеше, че сме наследили къщата от прадядо му.“

Защото вие му казахте това ?

" Не, той си го измисли. Когато беше малък, доведе приятеля си в къщата. В главата си ги виждам близо до пианото, по средата на разговора, снимките са на пианото и Джейми казва на приятеля си: " Да, къщата е принадлежала на прадядо ми.“ И си помислих, откъде се взе това?“

Нямаше ли снимки на Фреди в къщата?

" Имаше много на пианото, но Джейми никога не е питал. Никой не е питал. Просто бяха там.“

Момчетата знаеха ли нещо за наследството?

" Не.“

В кой момент им е казала, че е наследила къщата и парите на Меркюри и че той е любовта на живота ѝ? Как премина този разговор?

" Никога не е било така. Никога не говоря с тях за пари. Парите отиват в банковата сметка, ако трябва да платим за нещо.“

Момчетата имат ли Ферарита?

" Не, по -големият ми син има употребявано Мини, което беше мое, после на Джейми, защото е много сантиментален, а с Джейми си делим Тесла.“

Не си ли мислехте, че криете нещо важно от тях?

" Не, защото бяха млади момчета, които се превръщаха в тийнейджъри и млади мъже. Чела съм толкова много книги по психология за малките момчета и през колко хормонални промени преминават и колко сложни са, и си помислих " Те трябва да се наслаждават на живота си. Детството е ключът към това кой си.“
Изглежда, че тя си спомня за своето детство и това на Меркюри.

Кога Джейми осъзна, че това е къщата на Меркюри?

" Той е на 34 години сега. Нямаше представа до дискусиите преди търга на Sotheby's преди четири години, когато осъзнах, че трябва да му кажа.“

Беше ли изумен?

" Питайте го.“

Дали знаеше за Queen?

" Не знам. Питайте го.“

Слушаше ли музиката им?

" Дори не съм му задавала този въпрос. Просто не исках да порасне, като някой друг, освен като себе си. Живяла съм около Фреди, а как бихте описали някой като Фреди? Отнема цял живот. И на мен ми отне живота, въпреки че той е мъртъв през толкова голяма част от това.“

Не ми се струва здравословно да живеете, пазейки такава огромна тайна от децата си. Не мислите ли, че това ви е съсипало?

" Не, защото говоренето за него ме разплакваше. Защо бих правила това, щом всеки път се разстройвам ?“

Питам кой ще наследи парите, когато тя почине, очаквайки да ми изброи списък с благотворителни организации. Но тя не го прави.

" Ще отидат при децата ми и ще си проправят път както обикновено – данъци върху наследството и данъчните.“

Ще отиде ли голяма част от тях за благотворителност?

" Добър транш отива за Елтън и фондацията за СПИН.“

Приятели ли сте с Елтън Джон?

"Не, не мисля, че ме харесва.“ Тя се смее засрамено.

Защо не?

" Не знам.“

Продължавате да ми разказвате за хора, които не са ви харесали или не ви харесват.

" Не мисля за това, истина е“, казва тя. "Музикалният бизнес ме научи да мисля извън всичко. Мисля, че е много хищнически. Обичам да седя настрани, обичам да гледам как светът се върти. Намирам го за наистина интересно. Може би това е така, защото животът ми е скучен.“

Отиваме към фотостудиото. Тя върви бавно, опирайки се на бастуна си, и изглежда развълнувана от перспективата да говоря с Джейми за Меркюри. Чувствам, че ще проведа разговора, който тя все още не може да поеме.

Казвам на Джейми, че майка му е казала, че не е знаел нищо за Меркюри, докато не е станал възрастен, и че е казал на приятели, че къщата е наследена от прадядо му. Той изглежда смутен и ми казва, че не е било съвсем така.
„И така, когато бях по-малък, имаше склонност родителите да говорят за връзката на майка ми с Фреди, а аз всъщност не исках това. Просто исках да бъда видян заради самия мен. Затова казвах на децата в училище, че всъщност е наследена от дядо ми.“

Но знаехте през цялото време?

"Е, очевидно всички знаят кой е Фреди Меркюри. Вярно е, че майка ми реши да не говори за Фреди, но в къщата имаше много дискове на Фреди. Една от първите групи, които слушах беше Queen, защото къщата беше пълна с тях.“

Остин слуша внимателно. " Знаех, че майка ми е имала връзка с Фреди“, казва Джейми. Тя изглежда просълзена.

Казвал ли сте и някога, че знаете?

"Никога не сме го обсъждали като семейство. Дори когато вече бях възрастен, беше много трудно за мама да говори за това. Имаше много емоции. Загубата все още беше там. За мен и брат ми беше очевидно колко болезнено беше за майка ми да говори за това. Когато видите такъв дискомфорт и болка, не е нещо, за което искате да говорите. Така че се научихме да се отнасяме с уважение към това.“

Дори когато е бил малко дете, казва той, е бил наясно с журналистите, които дебнат Гарден Лодж.
"Имаше папараци пред къщата ни, когато бяхме малки, хора се катереха по оградата на къщата. Спомням си, че на годишнините от смъртта на Фреди градината беше пълна с цветя, донесени от полицията. Имаше стотици хора на улицата отвън. Това продължи, докато не станах много по-голям, на 12 години, в тийнейджърските си години. Полицията поставяше барикади на годишнините.“

Промени ли разговорът за всичко това в отношенията им с майка му?

" Много. Това беше огромен момент за цялото семейство. И отне години от първия път, когато говорихме за това. Това беше отварянето на вратата, така да се каже.“
Той поглежда Остин.
"Сега изпитвам невероятна благодарност за всичко, през което си преминала.“
После поглежда към мен.
"Мама скърбеше. Да ме роди два месеца след смъртта на Фреди, да се премести в Гардън Лодж, когато аз съм на шест месеца, а брат ми е малко над две. По това време тя няма партньор. И е останала сама с всичко това и без никаква подкрепа.“
Обръща се към майка си : " Странно е, защото аз преживях 30 години от това по много различен начин от теб. Но аз имам коренно различна оценка за това колко трудно е било всичко за теб и защо си взела решенията, които си направила, за да ни защитиш по най-добрия възможен начин."
Към мен :  Сега тя е на 75 години и чувства, че има подкрепата, за да затвори вратата на тази глава.“

Джейми ми казва, че никога не е срещал някой толкова "смирен“ като майка си.
"До степен, в която не вярваш, че някой се интересува от нещо, което имаш да кажеш, или никой не иска да говори с теб. И просто искаш да направиш това за Фреди и да го отпразнуваш.“
Концертът в памет на Фреди Меркюри за осведоменост относно СПИН, април 1992 г. Снимка: Mirrorpix/Getty Images

Въпреки богатството и дома, понякога звучи сякаш е било изключително самотно“, казвам на Остин. Тя мига, за да спре сълзите си.
" Да. Съжалявам, че съм толкова емоционална, но го преживявам отново.“
Казва, че няма представа какво и носи бъдещето, но знае, че най-накрая е време да продължи напред. Време е да разчисти живота си. И по странен начин днешният разговор сякаш е част от този процес.
Когато обмисля всичко, което се е случило, казва Остин, тя си мисли, че може би в крайна сметка не е толкова скучна.
" Трябва ти целият живот, за да осъзнаеш това. На 19 не осъзнаваш, че животът ти ще бъде необичаен. После на 75 осъзнаваш, уау, животът ми е бил необичаен. Изведнъж поглеждаш назад и си мислиш, да, наистина съм сама.“

"Фреди Меркюри: Живот с текстове“ от Мери Остин (HarperCollins Publishers, £30) вече е на пазара
И моя принос за годишнината на КГ Heart

Хубава вечер, дружки Hug

Последна редакция: вт, 08 сеп 2026, 21:26 от queen_fenka

# 624
Добро утро, момичета 🤗 🤗 🤗

В момента съм на режим 7-19 и не успявам с нищо.
Единствено вчера си позволих да кача коментара на Дива и Айки ми отговори така 👇

Скрит текст:
Да — точно това е въпросът, който трябва да зададем. И след като подреди хронологията така, както я описваш, аз бих коригирал и някои от предишните си изводи.
Твоят подход е по-правилният за този сериал: първо сглобяваме хронологията, после тълкуваме. Иначе лесно започваме да приписваме смисъл на нещо, което всъщност е препратка към друга сцена или към Into the Night.
Проверих и сцените/транскрипциите, за които говориш. Има няколко много силни потвърждения.
Хатидже казва, че след като чува на командния брифинг разговорите за Слънцето и масовата смърт, започва да мисли как да се спаси. След това научава, че Yakamoz ще бъде пуснат в действие, и се промъква на борда. Тя казва, че през цялото време се е крила в долните помещения и е наблюдавала екипажа. (Forever Dreaming)
Следователно твоето наблюдение за 4 октомври → Инджирлик → военната кола → Искендерун → Yakamoz е много важно.
И още нещо:
Хатидже не се качва при Оя и останалите.
Тя вече е вътре.
Това означава, че преди Оя и групата ѝ да се появят, Хатидже вече е имала време да наблюдава основния екипаж.
Това променя начина, по който трябва да гледаме на поведението ѝ в епизод 4–5.
Тя не влиза като непознат човек.
Тя вече знае доста за тях.
самолетът първоначално лети в една посока → после обръща на изток → Арман иска контакт → Умут категорично отказва. (Springfield! Springfield!)
И после:
„It's flying east.“
Това е първият момент, в който Yakamoz реално засича самолета от Into the Night.
И има още един много важен детайл.
Радарът не може да получи транспондерната му идентификация. Те могат да го локализират само по радарния му подпис. След това чуват руски разговори и споменаване на космическата станция и космонавтите. (SubtitleCat)
Това, което ти си направила — да свържеш този руски разговор с Into the Night — е правилният начин да се гледа.
в този момент.
Историята на самолета е по-сложна.
В Into the Night самолетът вече е обиколил огромна част от света. След Брюксел, Исландия, Шотландия и други спирки той се връща към Европа; по-късно се насочва към България за NATO убежището. (Into The Night)
И именно Stara 17 е българското NATO убежище, намиращо се в района на Стара Загора. (Into The Night)
Така че твоето усещане:
„Самолетът се връща на изток и Yakamoz го засича“
е правилно.
Но трябва да разграничим първото засичане на самолета от Yakamoz от по-късното му пристигане в България.
Това е казано за заблуда на Хатидже.
Тук вече виждаме Умут да прави нещо, което ще стане ключово по-късно:
той започва да управлява информацията.
Не казва:
„Не знам какви са.“
Не казва:
„Може би това е самолетът, който търсим.“
А създава версия на реалността, която Хатидже да чуе.
Това е много важно за характера му.
Но той не е достатъчно ясен.
Това ще се окаже изключително важно за следващия епизод.
Защото Yakamoz има вече три потенциални направления:
✈️ самолетът
други оцелели;
🇪🇸 испанското съобщение
убежище;
🇧🇬 NATO / Stara
военно убежище.
И Умут трябва да избере.
Умут казва:
Не.
Официалното описание на епизода също формулира именно това: екипажът проследява самолет, докато Джем прави фаталния си избор. (Код на Netflix)
Но аргументът на Умут е много интересен:
не знаем дали са приятели или врагове.
Арман възразява:
„Как можем да имаме врагове в този апокалипсис?“
А Умут отговаря приблизително:
„Когато е притиснат, човекът не се държи по-добре от звяр.“ (Springfield! Springfield!)
Това не е просто реплика.
Това е програмата на Умут за целия остатък от сериала.
В началото на епизод 6 той кара хората да чистят торпедата многократно. В транскрипцията има няколко много важни реплики:
„Clean them again.“
и след това:
„Lubricate the rails well. I want them spotless.“
А малко по-късно Умут казва на Алтан, че това е между тях и никой друг не трябва да знае. (SubtitleCat)
Това е огромна подсказка.
Той тайно подготвя оръжието.
И веднага добавя, че всъщност са една крачка по-близо до спасението. (Springfield! Springfield!)
Тук вече виждаме нещо много характерно:
той знае повече от останалите.
За него случващото се не е изненада.
След това е открита информацията:
Bulgaria → Stara Zagora → възможен NATO бункер.
(SubtitleCat)
Това е Stara 17 — NATO убежището от Into the Night. (Into The Night)
Следователно двете серии тук вече се заключват една в друга.
В Yakamoz обаче хората чуват/разбират за същото убежище по друг път.
Това означава, че двете истории се движат към:
една и съща точка.
Но от различни посоки.
Това е великолепна конструкция на сериала.
Но не бихме могли да кажем:
„Умут унищожава базата.“
Това не е показано.
И още по-важното:
самолетът от Into the Night стига до българското убежище.
Това е част от неговата сюжетна линия. Stara 17 е действително убежището в България. (Into The Night)
Следователно трябва да установим точния момент, в който базата е унищожена, и да го сравним с движението на Yakamoz.
Точно тук твоят „тест“ с времето може да даде отговор.
После идва испанското съобщение.
После Умут казва:
„Нашата дестинация е България.“
И когато другите питат за Испания, той обяснява избора си със самолета и NATO сигнала. (Springfield! Springfield!)
Това означава:
Умут не избира България случайно.
Той прави дедукция:
самолетът → изток → България → NATO → бункер.
Защо?
Защото получава информация, че:
хранителните запаси в България са проблем.
И тук вече възниква огромният въпрос:
Откъде идва тази информация?
И:
Защо Умут я пази за себе си?
Това според мен е много по-важно от самото торпедо.
Тук бихме направили следната проверка:
Българската база унищожена ли е ПРЕДИ Yakamoz да вземе решението за промяна?
Ако да → тогава въпросът е:
кой я е унищожил и откъде Умут знае?
Ако не → тогава Умут променя курса по друга причина и разрушаването на базата се случва паралелно.
Това са две напълно различни версии на историята.
А:
Кой е имал възможност да я унищожи точно в този времеви прозорец?
Имаме:
самолетът
идва към България.
Yakamoz
се насочва към България.
NATO
вече е загубило нормалната си комуникационна инфраструктура.
неизвестни военни сили
все още действат.
Русия
се опитва да комуникира чрез космическата станция.
други оцелели
съществуват.
Тоест светът не е напълно безконтролен.
Все още има организирани структури.
•   самолетът търси;
•   Yakamoz търси;
•   Хатидже е чувала;
•   Умут използва като аргумент;
тогава неговото унищожаване означава:
един от последните организирани центрове на стария свят е паднал.
И това е огромно събитие.
„A refuge, a new home.“
Но избира България.
Защо?
Защото не вярва на цивилно убежище, но вярва на военно.
Това е много в неговия характер.
Той вярва на:
структурата → оръжието → NATO → бункера.
А Дефне е тази, която в крайна сметка ще загине в испанското убежище.
Това е чудовищна ирония.
Нека направим отделно:
ХРОНОЛОГИЯ НА YAKAMOZ + INTO THE NIGHT
с колони:
Дата/момент   Yakamoz   Into the Night   Какво знаем   Какво още не знаем
И да нанесем абсолютно всичко, което си забелязала:
•   4 октомври — Хатидже в Инджирлик
•   бягството с военната кола;
•   Искендерун;
•   качването ѝ на Yakamoz;
•   Оя и групата;
•   Кос;
•   първото засичане на самолета;
•   руските разговори;
•   космическата станция;
•   испанското съобщение;
•   тайното листче на Умут;
•   торпедата;
•   оръжието;
•   България;
•   Стара Загора;
•   Stara 17;
•   движението на самолета;
•   унищожаването на българската база;
•   промяната на курса;
•   Svalbard;
•   Испания;
•   смъртта на Дефне;
•   NATO съобщението;
•   Асил;
•   Норвегия;
•   срещата с екипажа на самолета.
И чак след като я построим, ще задаваме въпроса „кой е знаел предварително?“
Защото тогава може да се окаже, че един от отговорите е скрит не в думите на героите, а в това кой физически се намира къде в конкретния момент.
И това, което ти забелязваш с Хатидже и самолета, е точно този тип улика.

Хубав ден ви желая 🤗🤗🤗

# 625
Привет, дружки! Hug

Пепи, благодаря за споделеното от Айки Kissing Heart
Определено ми хареса, но честно казано не вярвам да успеем да разберем какво е възможно да знае Умут, защо на своя глава реши да запази торпедата на подводницата и промени курса на Якамоз към зърнохранилището в Шпицберген, вместо към военната база на НАТО в България, колкото и внимателно да гледаме този път Thinking Нищо друго не ми хрумва, освен ако е успял някак да въведе личния код на Еренай и оттам да е разбрал нещо, защото видяхме, че малкото листче с цифрите на него, което откри в тайния дневник на капитана не му свърши работа Thinking
Май ще се наложи да изгледам отново и Into the Night , ако изобщо успея да го открия с превод, защото доста неща съм забравила. Но с тези взаимовръзки между него и Якамоз, които е отбелязал Айки е очевидно, че наистина е бил замислен 3 общ сезон между двата сериала, жалко, че не се осъществи, тогава щяхме да разберем всичко.
Днес се надявам да намеря време да изгледам и 7 епизод. Но и да го направя, ще ви изчакам.

Имайте хубав ден, дружки Hug

# 626
Привет момичета Hug

Пепи, мерси за споделеното от Айки, доста е интересно!!
Фенче Kissing Heart, за спойлера Hands Plus1

не съм гледала още 6 еп Disappointed

няма нищо ново покрай нашите ......

за да постна нещо...
последната измишльотина в СМ с ИИ
актьорите, ако са през 80 год

# 627
Добро утро, момичета 🤗 🤗 🤗

Това сега ми излезе. Пише, че е публикуван преди 9 часа.

https://www.instagram.com/reel/DdE9mAkIOz-/?stkn=cW5vbmF6eDZvaW02

Изгледах серията. Yakamaz s245 ми хареса още на първото гледане, но сега много, много повече. Толкова се радвам, че повтаряме. По - късно ще пиша.

Хубав ден 🤗🤗🤗

# 628

Привет момичета Hug

радвам се, че си видяхме Къванч. Heart

И на мен ми харесва повече Якамоз, като излезе първия път бяхме заети с превода, жанрът ни беше непознат.

още от КГ

приятен ден!!

Последна редакция: чт, 10 сеп 2026, 12:19 от Airra

# 629
Привет, дружки Hug

Пепи, благодаря ти! Kissing Heart Много ни е хубаво момчето Heart
Цитат
Засякохме Къванч Татлъту, докато разглеждахме автомобили BMW; ти си човекът, заради когото се влюбихме в Серия 6, Бехлюл.
Това се нарича „ефектът на Къванч“! 😅🤣😜
Цитат
Yakamaz s245 ми хареса още на първото гледане, но сега много, много повече.
Абсолютно! Hands Plus1
Айре Heart Eyes, благодаря за гифчето! Kissing Heart
Е, друго няма, но поне си го видяхме Smile
Имайте хубав ден, дружки Hug

Общи условия

Активация на акаунт