💙 Къванч Татлъту- минали и бъдещи проекти, партньори, семейство - тема 122 💙

• 26 763
  • 648
  •   7
Отговори
# 630
Малко отслабнал ми се струва Къванч. Но пък изглежда прекрасно. Не е ли време вече за новини 🤔🤔🤔
Започват да излизат новите сериали вече и ми липсва това вълнение. Много се надявам Organize isler 3 да излезе през октомври.

За серията ще пиша довечера, че сега не съм спокойна дали няма да ме прекъснат 🫣

Нося обаче няколко снимки зад кулисите на Yakamazs245

# 631
Пепи, мисля, че зависи от видеото, да изглежда малко по-слаб, но си личат мускулите под блузата.  май е подстриган.
дано тия дни излезе още нещо с него.

гледам в СМ интервю с
Yüsra Geyik, нещо говори за Къванч....

пуснах го с превод, нищо кой знае какво

https://www.youtube.com/shorts/8aBwXZdXqHw

ще има да го преписват жълтурските издания..........
https://www.takvim.com.tr/galeri/magazin/yusra-geyikten-ders-not … -universite-anisi

Последна редакция: чт, 10 сеп 2026, 16:15 от Airra

# 632
Убеждавам се колко много подробности съм забравила от сериала при всяко гледане на отделните серии. Направо ме е яд на мене си, че досега не съм го изгледала поне три -четири пъти, толкова много ми хареса.
6 епизод е изключително важен за развитието на историята. Изправени пред лицето на апокалипсиса героите правят своите избори, които показват определени черти от характера им. Умут започва да действа напълно като едноличен командир. Като се има предвид, че той е военен, но вече няма никой над него, това поведение формирано от военните, заповед -изпълнение , може би е съвсем логично. За съжаление от неговите действия в случая зависи живота на цялата група. Той си позволи да стреля два пъти и двата пъти това имаше фатален изход за хората от подводницата. Смъртта на войника в мината и смъртта на Дефне, която от своя страна ще доведе до ескалация на конфликта им с Арман.

Арман го видяхме в съвсем различна светлина, той в целия епизод се опитваше да балансира в дадените ситуации, да търси разрешение чрез разговори, но в крайна сметка и той не успя.

Дефне, която не беше почти с нищо съгласна от казаното от Умут и въпреки това тръгна с групата към мината и в крайна сметка това беше причината за нейния край.

Много силно впечатление ми направиха думите на Хатидже към Алтън, че дори и пред лицето на апокалипсиса, такива като него/ хора с отрицателна енергия/ няма да изчезнат.

Правя за себе си и един паралел в тази серия. Между това, което Арман и компания, видяха и преживяха в мината, и зърненото хранилище в Норвегия. Едното но показва разложението и изчезването на всичко човешко, другия момент на Шпицберген, създаден пак от хора, като надежда за цялото човечество.

Спомням си, че по някаква случайност, точно, когато излезе сериала, ми излезе информация за този трезор в Норвегия, за който не бях чувала.
Да ви припомня малко информация за него.
Скрит текст:
•   Свалбард (Svalbard) е целият норвежки архипелаг в Северния ледовит океан.
•   Шпицберген (Spitsbergen) е най-големият остров от архипелага.
•   Град Лонгйирбюен, където се намира Свалбардският глобален трезор за семена, е именно на остров Шпицберген.
Името „Шпицберген“ понякога разговорно се използва за целия архипелаг, но географски правилното име на архипелага е Свалбард

Svalbard Global Seed Vault (Глобалното хранилище за семена на Свалбард) е огромно хранилище в Норвегия, създадено като „резервно копие“ на световното земеделие.
Намира се дълбоко в планина на архипелага Свалбард, близо до Северния полюс. Там се съхраняват копия на семена от земеделски растения от цял свят — например пшеница, ориз, царевица, боб и много други.
🌱 Защо е необходимо?
Ако даден сорт бъде изгубен заради:
•   война или природно бедствие;
•   климатични промени;
•   болести по растенията;
•   унищожаване на местни семенни колекции,
семената могат да бъдат възстановени от хранилището.
🧊 Как се пазят?
Семената са опаковани и замразени при около −18°C. Самото хранилище е построено навътре в планината, в район с вечна замръзналост, което осигурява допълнителна защита.
Интересното е, че Свалбардският трезор не е банка, от която всеки може да взема семена. Държави и научни институции депозират свои семенни образци там, а те си остават собственост на съответната институция.
Накратко: това е нещо като „архивен сейф на човечеството“, но вместо пари или документи пази разнообразието на земеделските растения. 🌾
България има реално участие в Свалбард, и то чрез Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово към Селскостопанската академия.
•   Българската генна банка е направила депозити през 2014 г. и 2022 г.
•   Според данните на самия Seed Vault през октомври 2022 г. България е внесла 1 186 образеца, поставени в 6 кутии.
•   По по-нови данни, цитиращи координатора на хранилището, българската колекция вече възлиза на 2 119 образеца от 56 растителни вида.
•   Става дума за стари и ценни български сортове и местни генетични ресурси – включително зърнено-житни и зеленчукови култури.
Интересното е, че през 2022 г. българските образци са били официално предадени в Свалбард от българския посланик в Норвегия.
Има и една доста впечатляваща подробност: през 2023 г. България е изпратила нова партида, съдържаща близо 700 000 отделни семена, от стари български сортове. Това не означава 700 000 различни сорта — семената са много на брой, но представляват определен брой генетични образци.
Интересното е, че според публикация на Селскостопанската академия от 2025 г. България вече е изпратила 2 111 образеца в Свалбард като резервни копия, като всички те продължават да се пазят и в генбанката в Садово.
Т.е. ако някой ден в България изчезне даден стар сорт пшеница, домат или друга култура, имаме резервно копие на генетичния материал в Арктика. 🌱❄️

Ако някой иска може да си направи виртуална разходка:  https://www.seedvault.no/for-the-general-public/?utm_source=chatgpt.com

Лека 🤗🤗🤗

# 633
Привет, дружки Hug

Айре Heart Eyes, ми какво да кажа, освен, че Киво си е готин във всяко време и всякаква прическа много му отива.
А на тази снимка са просто убийствени и двамата със Серка Heart

Благодаря ти за откъса от интервюто на Юсра Kissing Heart Не разбрах защо пък точно тя е проверявала бележките на Къванч от университета, но поне някои "доброжелатели" ще се убедят най- после, че не е останал само със средно образование, както пишеха на времето Stuck Out Tongue Closed Eyes
Пепи, благодаря ти за споделеното! Kissing Heart Интересно е това, което си написала в спойлера.
Цитат
Дефне, която не беше почти с нищо съгласна от казаното от Умут и въпреки това тръгна с групата към мината и в крайна сметка това беше причината за нейния край.
Ами, че нали тя държеше най-много да отидат в мината, Умут не вярваше на това съобщение. Но, загина по негова вина, можеше да се вслуша в Арман и да вземат на подводницата онези побърканяци, пък после да мислят как да се отърват от тях, за мен това си беше чисто отмъщание от негова страна, от първия ден не я понасяше Thinking
И така, преминаваме ли вече към  7 серия ? Thinking
Още една тенденция от 80 - те.

Хубав ден, дружки! Hug

Последна редакция: пт, 11 сеп 2026, 11:58 от queen_fenka

# 634
Привет, момичета 🤗 🤗 🤗

Тази новина открих 😀
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7504054479122702336/
## 💯 **Истанбулските рекордьори по платени данъци: Къванч Татлътуг е в списъка, Кенан Догулу тази година го няма**

📢 След като бяха обявени рекордьорите по платени данъци в цяла Турция, започнаха да се публикуват и списъците по отделни провинции.  
🔍 Както и в националния списък, голяма част от данъкоплатците предпочитат имената им да не бъдат оповестявани.  
❓ В Истанбул, който има най‑много данъкоплатци, ситуацията не е различна. В първите 100 в списъка за данък върху доходите само 20 души са позволили имената им да бъдат публикувани, а в списъка за корпоративен данък — 66 компании.

🎯 Тази година най‑забележимото име сред рекордьорите в Истанбул е **Къванч Татлътуг**. С над **91 милиона TL** начислен данък той е на **91‑во място**.

🎙️ Миналата година **Кенан Догулу** беше на 87‑мо място сред рекордьорите по данък върху доходите в Истанбул, но тази година не е в първите 100. Възможно е да е в списъка, но да е предпочел името му да не бъде оповестено.

💯 В графиката са включени и 3 данъкоплатци по данък върху доходите и 14 по корпоративен данък, които присъстват в списъка за Истанбул, но не фигурират в националния списък.

👏 Поздравяваме всички рекордьори, които са платили високи данъчни суми и са позволили имената им да бъдат публикувани. Благодарим им за приноса към икономиката на страната.

Фени, не съм качвала анализа на Айки за 6 епизод, но нямам нищо против да продължим.

Хубав ден 🤗 🤗 🤗

Р.С.

Да не изоставам от тенденцията 😂🫣😂

# 635
Привет момичета!! Hug

Благодаря за всичко споделено!
Пепи, за припомнянето на глобалния трезор за семена.
ако е вярно това за данъците, браво, макар, че темата за парите на актьорите не ми допада.

Фенче Kissing Heart, превода е неточен.
Къванч е искал записките на Yüsra Wink

изгледах вчера 6 еп.
вие сте отбелязали най- важното.
в серията бяха 2 от най-вълнуващите и драматични сцени!
РД на Дефне, имаше хубави целувки Heart Eyes/Бурак дали не е ревнувал? Wink/ и смъртта й, както винаги уникална игра на Къванч!! Hands Clap
малко и от мен за 6. също бях забравила доста неща.
Дефне....тя поиска да минат през Испания, като повярва на фалшивото съобщение и другите се съгласиха.
там където попаднаха беше ужасно с тия луди диваци. Confounded
трябваше да реагират много бързо за да успеят да се отърват от тях колкото могат, всичко беше на добър и лош късмет. асансьора спира, но Арман успя да го накара да работи, като за негов късмет се хвана в последния момент.
Дефне и Арман се качват в колата да бягат, но за техен ужас няма ключове.
почти успяват да избягат, но за лош късмет Дефне се спъва и я хващат.
Умут в никакъв случай нямаше да допусне някой от тия диваци на подводницата, след като видя какво стана, колкото и да го молеше Арман. Предпочете да пожертва Дефне, но да не подлага на риск останалите.
е намери си оправдание, че тя искала да ходят в Испания.
А Дефне си остана скрита лимонка до края с нейните чатове, които откри Хатидже в лаптопа й.
Арман много тежко понесе загубата й, но хората на Умут не го оставиха и го понесоха към подводницата.

намерих още едно много готино клипче зад кадър.

да минем към финалния 7 еп.
Диве, включвай се и ти!

Последна редакция: пт, 11 сеп 2026, 17:43 от Airra

# 636
Пепи, Айре Heart Eyes, благодаря ви за всичко споделено! Kissing Heart
Ох, и тази е станала супер, супер! Heart Башак много ми харесва именно с накъдрена коса, но рядко ходи така.

Пепи, ами пускай го анализа на Айки за  епизод когато имаш възможност, ние пак ще си го прочетем с интерес.
Айре Heart Eyes благодаря ти за споделеното по серията, аз нямах предвид да ги пуска Умут на подводницата, но някак трябваше да ги залъжат, докато онзи пусне Дефне и после да им видят сметката, толкова войници имаше наоколо. Как ще ги пусне, онези ще им изядат всички запаси, а после и тях, бяха обезумели напълно, гладът е нещо, което може да доведе до такива изстъпления и нищо човешко не беше останало в тях ...
Дефне отново не разбрах какво криеше през цялото време, щеше да казва нещо на Арман, но не го направи ... Явно и е наредено да мълчи, стана ясно, че работи за НАТО. Нейният образ и сега остана истинска загадка за мен, не успях да я разбера до какъв човек е, но от това, което показа като характер определено не ме кефеше, но Арман си я обичаше ...
Не вярвам нито Бурак, нито Башак да са ревнували, знаят, че това е само игра, особено пък Бурак, който прави същото Smile По-скоро за тях с Йозге се чудя какво им е да го правят, защото всичко си изглежда като истинско, ама такава професия са си избрали. Пък и кога ще и се отдаде друг случай на Йозге да се целува с Къванч ?! Шегичка Smile

И така, започвам със седми последен епизод ... чак ме е яд, че свърши, Чкамоз за мен е страхотен сериал, с невероятна динамика, спец ефекти и история, с великолепна игра от всички.
Тази вечер ще споделя една част, защото става много дълък поста, утре може и на два пъти Hands Plus1
Арман се свестява, в ужасно състояние е. До него са Рана и Феликс. Чуват Йонджа да нарежда потапяне на подводницата. Тя изобщо не е на себе си, задушава се, но все пак дава нареждане да поемат към Шпицберген.

А Умут продължава и продължава да пробва различни кодове и не се получава. Пробва с Йонджа, но не. Тогава вижда картата до него и написва PIRIREIS и изненадааа, системата го пусна. Този момент напълно го бях забравила ...

Умут нарежда на Ферат да събере екипажа.
През това време Арман в каютата се опитва да се надигне. Феликс и Рана му казват да не става да си почива. Но Арман става и пита какво му се е случило. Рана плачейки му обяснява, че е припаднал. Арман пита как се е случило това, казва му, че са го ударили силно по главата. Арман пита къде е Дефне. И двамата мълчат. Арман пак пита къде е Дефне. Феликс едва проговаря, че са казали, че няма време да приберат тялото и. Арман плаче,  Рана също. А Феликс се мъчи да го успокои. Отново прекрасно изиграни емоции от Къванч! Hands Clap

Екипажът е събран и Умут им казва :
" - Веднъж в зловеща полунощ получихме заповед за тренировъчна мисия от НАТО. Не ни съобщиха нито причината, нито целта. Изпулвайки на Кос, ние попаднахме на тези хора. Само Бог знае какво са правили там. Заради тях на Кос загубихме нашите братя. Бог да успокои душите им. Амин! Въпреки всичко ние не ги оставихме там. Пуснахме ги на борда, поделихме с тях хляба и водата. Това всички го знаем. Така ли е братя? Сега ме слушайте внимателно. Нас не са ни изпратили на учение. Изпратиха ни на акция за търсене, с цел да спасим тези хора. "
Алтан " - Как разбрахте това, командире ? "
Умут казва, че това е истинската заповед на Нато, която е открил сред вещите на капитан Еренай. Йонджа му казва, че баща и не би направил това, той не е имал тайни от екипажа. Умут и отговаря, че баща и е бил достоен офицер и е изпълнил дълга си като такъв.Но, това не било всичко.
В това време Арман обезумял става и излиза от каютата, Феликс и Рана напразно се опитват да го спрат. Един моряк му изказва съболезнования, Арман го помита от пътя си.

Умут продължава : " - Добре, но с каква цел се е провела тази секретна операция? Кои са те? Водач на групата - Дефне Ерен. Баща и Орхан, името на майка и Емма. Преди две години е участвала в мисия на НАТО. Свлачища, зони, алтернативни подводни места за обитаване, и т.н. Там е написано всичко. Помните ли думите на лейтенанта - НАТО са знаели за наближаващата катастрофа. Всички те са се спасили."
Хатидже  "- Да, ама ... "
Умут " - Никой не се интересува от Якамоз, лейтенант. Нас ни използваха като пешки. Това е всичко."
Хатидже  "- Но защо?
Умут "- Защо? Ако Дефне беше тук ..."
В това време връхлита Арман и напада Умут. Йонджа " - Арман, недей!" Пристигат и Рана и Феликс.
Арман " - Ти си убиец, кучи син!"
Притичват се от екипажа да ги разтърват, Арман продължава да налага Умут, най- на края с големи  усилия успяват да го удържат и събарят на пода. Арман крещи на Умут да го убие, да стреля право в главата му.  Алтан е готов да го направи, но Умут го спира и му взема пистолета.
Арман " - Молех те да дадеш шибаната заповед!  Кажи, защо ? "
Умут към Рана " - Говорехме за вашата секретна операция."
Рана "- Каква тайна операция?"
Феликс " - За какво говориш? "
Умут " - Ще трябва да обяснявате много неща, мръсници! Втори командир! Изолация! Неподчинение! Нападение над командир! Без храна. Само на вода. Махнете това копеле от тук! Хайде! "
Моряците повеждат Арман.

Хубава вечер, дружки! Hug

# 637
  • AMS
Привет, дружки!!!
Благодаря за всичко споделено и специално за Якамоз!!!
Макар да съм го изгледала не знам вече колко пъти,
пак не мога да напиша, че всичко помня.
Не само се забравя, а и е заплетена цялата история на подводницата.
И друго ми направи впечатление, че за повече от героите,
мога да съм по-точна за действията им, едва след края.
Ето сега се сещам, че ако не беше Йонджа да халоса Арман по главата в края на еп. 6,
Умут можеше и да го остави там. А Арман не искаше нищо друго от Умут в този момент,
освен да каже!, че ще ги вземе на подводницата. Само да каже!
Дефне не можеше да взима решения. Тя не осъществи връзка с Асил.
Реши да признае на Арман, но после!, като се върнат. После беше късно.
Всъщност Арман разбра, че тя е била офицер от НАТО постфактум.
Групата от Оя не знаеха че са на мисия. Извинете, че навлизам в еп. 7.
Следете за изстреляните торпеда, защото  Умут изстреля още две след Хихон.

Много ми харесва Ертан в тази роля. Много ми харесват и като дует с Къванч.
Въобще целият каст е страхотен.
Любимец от пръв поглед ми стана Джерри  Хоффманн - Феликс.
А тогава още със споменаването на Щпицберген написах
Pushpin Това не е фантастика, а чиста реалност!!! >>>
Международен трезор за семена Шпицберген.
Международното семехранилище на остров Шпицберген
Хранилището на Страшния съд събра над 1 млн. вида семена
В случай на апокалипсис: "Хранилището на Страшния съд"

Дружки, не съм много във форма, та викам да се омитам.
Писала съм достатъчно, та и прекалено.
Фенче, благодаря, че си отпочнала еп. 7!!!
Лекинка!!!

ПП: Дружки, трудно изплувам от Якамоз.
А като се потопя в архива, уж за някое изображение, и се забравям.
Леле какви съм ги писала >>>  

От: ОПЕРАТИВЕН ЦЕНТЪР НАТО
До: ЕРЕНАЙ ЙЪЛМАЗ

В съобщението се вижда, че са дадени координатите на цивилните, които трябва да се вземат на подводницата от Кос. Дефне е знаела, че при случай на авария с експедицията, ще има помощ, но не е знаела какво ще се случи със слънцето. За това толкова пъти се опитва да пита  Асил - знаеше ли какво ще се случи. ... Съобщенията ѝ, обаче не са доставени. Впрочем това беше единствената ѝ връзка чрез сателитния телефон, който действа само като са изплували. Асил е знаел и разбирал опасността.
Била ли е секретна операцията с OYA - Да. Дефне, обаче не каза това на Арман и другите, а после беше късно.
Първо и най-важното - Дефне е офицер от НАТО.  НАТО възлага тази задача и НАТО я финансира. Целта е да се търсят и разработват убежища за такива случаи. Планът е бил за падината Еребус. Еребус за убежище, а не за петрол и ..., както тя каза на Арман. Но поради апокалипсиса планът е провален. Якамоз е изпратена специално за да ги спаси именно тях петимата. Дефне знаеше и за други убежища и търсеше още такива. Логично беше да приеме за вярно съобщението от мината в Хихон. Логично там да има оцелели. Когато нещата се объркаха съвсем, вече беше много късно да се разкрие пред Арман. Дефне - офицерът от НАТО, нямаше как да убеди пацифиста Арман по друг начин, освен в началото да скрие истината, която знаеше.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2026, 22:00 от *RozaDiva*

# 638
Благодаря ви момичета !
Качвам анализа на 6 епизод . Понеже няколко пъти поправях Айки , затова ще прочетете и нещо като диалог.

Скрит текст:
Yakamoz S-245 — Епизод 6
„The Last Resort“
Този път ще запазя формата от анализите на 3, 4 и 5 епизод:
какво се случва → какво ни казва за героите → скритите улики → време и пространство → връзката с големия пъзел.
Джем е мъртъв.
Това е директното продължение на финала на 5-и епизод.
Но има нещо важно: след смъртта му няма време за истински траур. Подводницата трябва да продължи.
Това е първото усещане в епизода:
Смъртта вече не спира оцелелите.
Те трябва да се движат.
И именно това ще стане все по-проблематично за Дефне.
България.
Стара Загора.
И те започват да мислят за възможен бункер.
Хатидже казва, че още докато е била в İncirlik, е чувала хора да говорят за нещо, наречено „Stara“, но тогава не е разбирала какво означава.
Тя прави връзката:
Stara → България → NATO bunker.
Това е много важна реплика от гледна точка на нашия пъзел. Защото Хатидже не получава тази информация сега за първи път.
Тя вече е чувала за „Stara“ преди да се качи на Yakamoz.
Тоест:
България не е случайно хрумване на Умут.
Информацията има по-стар произход.
Те имат две възможности:
България
NATO / военен бункер.
Испания
Мина / убежище.
И точно тук Умут взема решение.
Аргументите му са два.
Първо:
самолетът, който са видели, е променил курса си и е тръгнал на изток.
Второ:
чули са NATO радио комуникация за убежище в България.
И Умут заключава:
скрит военен бункер вероятно ще има провизии.
Следователно:
България = спасение.
Тук е важно да запазим точността:
Това знаем.
Но не знаем, че Умут вече знае всичко за Stara 17 от другата история.
Това е нашата първа граница между факт и теория.
„Bulgaria isn't the problem here. Umut is.“
Това е може би най-точната характеристика на Умут в целия епизод.
Защото Дефне вече не спори с конкретната дестинация.
Тя започва да разбира, че проблемът е начинът, по който Умут взема решенията.
Умут отговаря по същество:
В България ще им трябват. За всеки случай.
И това е много важна улика.
Защото:
ако България е просто убежище,
защо подготовката за пристигането включва толкова силен акцент върху оръжията?
Умут вече очаква възможен конфликт.
И това е още една причина да наблюдаваме внимателно поведението му.
Алтан казва, че вече са ги чистили няколко пъти.
Умут настоява:
отново.
След това:
релсите да бъдат добре смазани.
И тогава идва:
„Just between you and me. Nobody else needs to know.“
Това е ключово.
Умут умишлено скрива подготовката.
Не казва:
„Искам да проверим оръжията.“
Той ги подготвя така, че да могат да бъдат използвани.
„Отиваме в България, за да намерим убежище.“
Скритата линия:
„Подготвяме оръжията, защото може да се наложи да се бием.“
И Умут не иска останалите да знаят за втората линия.
Това е много по-сериозно от обикновена предпазливост.
Умут казва:
„No one is going to die.“
И след това:
„One step closer to salvation.“
Това е много умутовска реплика.
Защото дори опасността от собственото им оръжие е представена като:
крачка към спасението.
Тук вече виждаме неговата философия:
всичко, което увеличава шанса за оцеляване, е оправдано.
Всички са изненадани.
Защо?
Нали България беше „окончателното“ решение?
Дефне директно го пита:
Защо промени курса?
И тук идва информацията на Умут:
хранителните запаси в България са изчерпани.
Не просто намалели.
Напълно свършили.
„Finito.“
Това е важно да го запишем точно.
Сериалът казва:
България отпада заради изчерпаните хранителни запаси.
Сериалът не казва:
„Stara 17 е унищожена и затова сменяме курса.“
Това остава отделен въпрос.
Това е страхотна сцена.
Защото Умут вече е човекът, който контролира информацията.
Той казва, че е чул съобщението заедно с командира си.
Чул е, че хората са отчаяни и са готови да се избият за храна.
Но Дефне казва:
Как да знаем, че това е вярно?
Това е вторият път в епизода, когато тя атакува не самото решение, а информационния монопол на Умут.
„Doomsday Vault.“
Феликс обяснява какво има там:
семена от растения от целия свят.
И Умут прави следващия си скок:
Ще вземат семената и ще започнат да отглеждат храна.
Феликс предлага:
хидропонно / безпочвено земеделие.
Това е моментът, в който планът се променя от:
„да оцелеем няколко дни“
към:
„да създадем ново общество“.
Свалбард е:
план за бъдещето.
И това много добре пасва на заглавието на епизода:
The Last Resort.
Те вече не търсят просто безопасно място.
Търсят последната възможност за продължаване на живота.
Тя първоначално не вярва.
После започват да си говорят за миналото.
За университета.
За времето, през което са били заедно.
И Дефне казва, че се надява:
Джем да е последният, когото губят.
Това е страшно важен момент, защото зрителят вече знае, че това желание няма да се сбъдне.
Групата отива към мината близо до Gijón.
И очаква да намери:
убежище.
REFUGE.
Но вътре няма цивилизовано спасение.
Има хора, които са се превърнали в нещо съвсем друго.
Гладът ги е превърнал в хищници.
И постепенно става ясно:
те се хранят с други хора.
Още от началото сериалът ни показва как различните хора реагират на края на света:
•   едни търсят смисъл;
•   други търсят пари;
•   трети търсят храна;
•   четвърти търсят власт.
В мината вече виждаме крайната форма:
оцеляване без морални граници.
Те слизат все по-надолу.
Един асансьор не работи.
Оказва се, че механизмът е умишлено повреден/прерязан.
Тоест някой е направил така, че достъпът да бъде ограничен.
Това още веднъж показва:
това не е нормално убежище.
Започва хаос.
И постепенно групата разбира с какво си има работа.
Тук Умут вече не изглежда параноичен, когато говори за опасността от други хора.
Той е прав за едно нещо: другите оцелели могат да бъдат опасни.
Но проблемът е, че това не оправдава всичко, което Умут прави.
Другите искат да тръгват.
Тя казва:
той е жив.
И отказва да го остави.
Това е Дефне.
Тя не може да приеме:
„Остави го. Нямаме време.“
Ситуацията става хаотична.
Едни се опитват да стигнат до асансьора.
Други се опитват да намерят друг изход.
Умут започва да стреля.
В крайна сметка успяват да стигнат нагоре.
Но автомобилът не може да бъде използван.
Защо?
Ключът го няма.
И в контекста на сцената ключът е останал в Phoenix.
Тоест:
Phoenix → ключът остава там → те стигат до колата → колата е без ключ → не могат да избягат с нея.
Това не е дребна подробност.
Това е директната причина планът им за бягство да се провали.
Самият транскрипт потвърждава последователността:
„The keys aren't here.“
След това Умут разбира, че Арман и Дефне са останали назад.
Трябва да ги чакаме.
Феликс също реагира.
А Умут казва по същество:
качвайте се.
Той иска да тръгнат.
Арман и Дефне са останали назад.
И тук вече виждаме Умут в най-чистата му форма:
„Не можем да рискуваме всички заради двама.“
Това е неговата логика.
Няма безопасен транспорт.
Хората от мината ги преследват.
Арман казва на Дефне:
„Run!“
Те бягат.
И именно тук се случва трагедията.
Арман се опитва да се върне/да я спаси.
Започва стрелба и хаос.
И това е важно:
Дефне не е убита просто защото „се е опитала да спаси човек“.
Това е само началото на веригата.
По-точно:
Дефне отказва да изостави живия човек → групата влиза в конфликт с хората от мината → започва бягство → ключът липсва → няма кола → Арман и Дефне остават назад → преследват ги → Дефне е заловена → тя е убита.
Това е правилната причинно-следствена верига.
След Джем това е вторият човек, който той не успява да спаси.
Но има една разлика.
При Джем:
Арман не може да спре Джем да излезе.
При Дефне:
Арман се опитва да я спаси, но физически не успява да я измъкне.
Това ще има огромно значение за поведението му нататък.
Избира сам да остане навън.
Умира, защото приема неизбежното.
Дефне:
Отказва да остави друг човек.
Умира, защото се опитва да го спаси.
И двамата са жертви на един и същ свят, но по различен начин.
Умут избира:
групата пред отделния човек.
Дефне избира:
отделния човек пред безопасността на групата.
Това е основният морален конфликт на сезона.

България като планирана дестинация

Свалбард като нова дестинация

Испания / Gijón

подземната мина

бягството нагоре

автомобилите

липсващият ключ от Phoenix

бягство пеша

смъртта на Дефне
Това е физическата траектория на епизода.
СИГУРНО:
Умут знае за NATO убежището в България.
СИГУРНО:
Хатидже е чувала „Stara“ още в İncirlik.
СИГУРНО:
Самолетът е променил курса си на изток.
СИГУРНО:
Умут свързва тези неща и избира България.
СИГУРНО:
По-късно Умут казва, че хранителните запаси в България са свършили.
СИГУРНО:
Заради това сменя курса към Свалбард.
Но:
НЕ Е ДОКАЗАНО В ТАЗИ СЦЕНА:
че Умут знае, че Stara 17 е разрушена.
И:
не е доказано, че именно разрушаването на базата е причината за промяната на курса.
Това трябва да остане като въпрос за съпоставянето с Into the Night.
първо избира България;
после подготвя торпедата тайно;
после казва, че оръжията ще им трябват;
после сменя курса;
а ние знаем, че по-късно ще има реална торпедна атака.
Следователно епизод 6 ни показва подготовката, но все още не ни дава целия отговор:
Кого точно очаква Умут да срещне?
И това вече е въпросът, който трябва да занесем в епизод 7.
NATO убежището изглежда като спасение.
2. Самолетът
Започва да свързва Yakamoz с другата група оцелели.
3. Торпедата
Умут вече се подготвя не само за оцеляване, а за възможен конфликт.
4. Испания
Показва какво става, когато хората оцелеят физически, но загубят човечността си.
5. Дефне
Показва обратното: че дори в края на света човек може да избере другия човек.
И затова смъртта ѝ е толкова важна.
„тя се опитва да спаси човек → убиват я.“
А истинската сцена е много по-драматична:
тя отказва да изостави жив човек → попада в капана на мината → групата се опитва да избяга → асансьорът създава проблем → стигат до автомобилите → ключът е останал в Phoenix → няма как да тръгнат → Арман и Дефне остават назад → хората от мината ги преследват → Дефне е заловена → Арман не успява да я спаси.
Това е много по-силен епизод, защото смъртта ѝ не е една отделна случка. Тя е резултат от цяла поредица от решения и обстоятелства.
И точно така според мен трябва да продължим и с 7-и епизод — без да прескачаме малките физически детайли, защото именно там сериалът е скрил голяма част от пъзела.

Нямам търпение да изгледам последната серия. Наистана е фантастичен сериал.

# 639

хубава събота!!

Благодаря за всичко споделено Flowers Hibiscus интересно ми беше!
заета съм днес.....
но имам за споделяне някои неща относно сериала.

попадна ми в ИГ
не си я спомням от 2021, Мардин

и тая

Терзи, радвам се, че се появи макар и с лайкове Blush

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 14:05 от Airra

# 640
Привет, дружки! Hug

Диве, благодаря ти за споделеното по 6 серия, много интересни и доста точни заключения си направила! Kissing Heart
Пепи, благодаря ти и на теб за анализа на Айки Kissing Heart В общи линии съм съгласна с него за много от нещата, но има и такива, които абсолютно не приемам за правилни. Ще ги сложа в спойлер, че и дори и по този начин постът ми няма да е никак кратък Stuck Out Tongue Winking Eye
Скрит текст:
Виждам, че и Айки като мен не е успял да разбере характера на Дефне и сякаш иска да ни представи Дефне като някаква героиня
Цитат
Дефне вижда човек, който още е жив
И тук идва решаващият момент.
Дефне вижда човек, който още може да бъде спасен.
Другите искат да тръгват.
Тя казва:
той е жив.
И отказва да го остави.
Това е Дефне.
Тя не може да приеме:
„Остави го. Нямаме време.“
Да, тя не искаше да го оставят, но много добре разбираше, че няма и как да го вземат и тръгна след Йонджа, не остана при него, за да я убият и нея, така ли е ?
А пък с това изобщо не съм съгласна с Айки.
Цитат
Дефне и Джем — огледалото
Сега вече можем да видим много по-точно връзката.
Джем:
Избира сам да остане навън.
Умира, защото приема неизбежното.
Дефне:
Отказва да остави друг човек.
Умира, защото се опитва да го спаси.
И двамата са жертви на един и същ свят, но по различен начин.
Аз поне не виждам нищо огледално между Джем и Дефне. Джем сам реши да умре, а Дефне нямаше подобно намерение, тя умря поради нелепата случайност, че се спъна във въжето и падна, и това няма нищо общо с човека в мината, тя просто чисто човешки каза, че не могат да го оставят, но не видях опит от нейна страна наистина да го спаси.
И така, продължавам със 7 серия:
Арман е изолиран с белезници на ръцете и верига в подводницата.

Умут и Йонджа разговарят, Йонджа е сигурна, че ако баща и е скрил нещо от тях, трябва да е имал причина. Пита Умут дали има още нещо в системата. Умут изрежда - клавишни комбинации, кодове, други сведения. Мислите му са объркани. Иска от нея да му помогне да ги разбере. В този момент Алтан ги прекъсва, като му съобщава, че имат проблем с учените. Умут го пита дали с Арман, но Алтан отговаря, че с другите двама. Двамата с Йонджа отиват при Рана и Феликс . И тук е важен диалога, който провеждат:
Умут " - И така д-р Феликс, стачкувате ли?
Феликс "- Да точно така, г-н Умут. "
Рана " - Освободете Арман и ще продължим да работим."
Йонджа "- Рана, Арман го изолираха заради собствената му безопасност. "
Рана "- Каква безопасност? Дете ли залъгвате?"
Йонджа " - Рана, виж, обещавам. Никой няма да навреди на Арман. Става ли?"
Умут " - Продължавайте да работите над плана за засаждане на посевите, иначе ... "
Рана " - Иначе какво? Какво ще стане?"
Умут " - Или всички ще умрем от глад, Рана. "
Умут продължава на английски " - Ако не заради нас, заради твоя скъп Арман, е нужно да се разберем. Ясно ли е това, по дяволите, д-р Феликс? "
Феликкс "- Нито една дума не разбрах, Умут. Но това не се обсъжда. Нашите условия са пределно ясни. Или пускате Арман, или всичко свършва. Ясно?"
Умут " - Свършва?"
Феликс " - Умут, аз не се страхувам от теб. "
Рана "- Нито аз, нито някой друг. Всички тези хора: Джем, Дефне, умряха пред очите ми. И аз повече от нищо не се страхувам. "
Умут "- Ти от мен ли се страхуваше? От самото начало те защитавах, прикривах те със себе си, а ти се страхуваше? Добре."
Рана "- Умут, или ще пуснеш Арман, или ще вземеш лъжата, с която поливаш Дефне и ще изчезнеш. "
Умут побеснява " - Добавете и тези в списъка.Няма да разделяме екипа. Само на вода!"

Арман в изолатора с веригата, пробва да се освободи, рита с крак, вдига шум. Дочува гласове, които казват, че още две  кърмови торпеда ги няма. Тази информация е важна за Арман.
Екипажът работи по въпроса със семената под "научното" ръководство на Алтан Smile Умут също е там. Нищо не се получава, моряците не разбират какво трябва да се прави, в подводница са, няма слънце и почва. Алтан си въобразява, че ако се наложи сами ще го направят, кара се на моряка, който казва тези думи повече ли знае от командира им. Един от моряците гледа инструкциите, но казва, че нищо не разбира, Умут и той ги гледа също толкова разбиращо, ядосва се и ги захвърля, проклетисва и семената и всичко свързано с тях. Ясно е, че няма как да минат без учените.
Феликс пие вода, когато при него влиза Хатидже, която му казва, че съжалява за загубата му, Дефне била силна жена. А Феликс и отговаря, че тя освен, че беше силна, беше и професионалист, който макар и понякога да е превръщала животът им в ад е специална. Хатидже му казва, че благодарение на нея е жив и, че ако Дефне действително е работила за НАТО, както казва Умут ...  Феликс я прекъсва, казвайки и , че не знае какво търси, а и му е все едно. Но сред тях има психопат, който ще ги убие. Пита я дали ще се присъедини към него, или към тях. Съветва я хубаво да си помисли и да реши. Хатидже му отговаря, че няма как да реши коя страна да избере, когато от едната страна са трима наивни учени, единият от които е заключен, а от другата страна гладуващи моряци, водени от маниак. Казва му, че в живота си е научила, че да избира страна в такива условия, е равносилно на смърт. И двамата се разделят без резултат от разговора.
Феликс отива при Арман. И този диалог е много важен:
Феликс " - Братле? Какво се е случило? "
Арман "- Какво имаш предвид, Феликс? "
Феликс " - Умут каза, че нашето спасяване е било секретна мисия на НАТО. Дефне и Еренай са знаели за това. Какво трябва да знам?
Арман " - Това ти ми кажи. Ти на секретна операция ли си?"
Феликс " - Не, доколкото знам."
Арман " - И аз. Стига глупости! Той се опитва да ни раздели."
Феликс " - Да, Умут каза ... "
Арман "- Спри да казваш името на това копеле."
Феликс " - Казахме, че няма да продължим експеримента. Знаеш ли какво каза той? "Тогава и вас ще уморя от глад." "
Арман "- Това не е живот. Аз вече не живея."
Феликс " - Дефне и Джем биха искали да живееш, както и аз и Рана. Ти си ни нужен."
Арман "- Братко, кажи на Йонджа, че искам да говоря с нея. Сега."

Йонджа пристига и освобождава войника, който я води. Остават само двамата с Арман. Той не е очаквал от нея да дойде. Йонджа от своя страна не е очаквала, че той ще иска да говори с нея. Арман я пита защо, а тя му отговаря, че е мислела, че той я обвинява за смъртта на Дефне. Арман и казва, че тя няма вина, знае се кой е виновен. Йонджа му казва, че му носи нещо, наложило им се е да оставят Дефне, но тя е взела нещо от нея за него, медальона и , който тя смята за красив. Арманд и казва, че това е корунд, Дефне не е обичала дрънкулки и това всъщност е алуминиев оксид. Рубини, сапфири, всички камъни са еднакви, но под въздействието на топлина и натиск се превръщат в това. Йонджа му казва, че вече е негово и окачва медальона на врата му, като и двамата въздишат дълбоко. Йонджа му казва, че Умут мисли, че те са на секретна задача, екипажът са само пешки, чиято единствена ни цел е тяхното спасение. А Арман и отговаря, че и той е чул нещо. Матросите си шепнели помежду си, че две кърмови торпеда са празни. Пита я дали помни удара по пътя за България, и защо плавателния съд е загубил тегло без причина. После Умут е променил посоката на подводницата. Какво е това калибриране и балансиране на носа. Йонджа го пита какво намеква. Арман и казва, че не знае, пита нея. Той няма доказателства, но този човек изведнъж е започнал да говори глупости за секретна мисия. Защото иска да ги настрои един срещу друг, да наруши равновесието им. Йонджа не вярва, че Умут би направил това. Арман обаче мисли, че би го направил и още как. Казва и да помисли за всичко, което преживяха, откакто са стъпили на борда и ще разбере какво иска да и каже. Да анализира всичко стъпка по стъпка. Че според него за Умут хората не означават нищо, той иска само сила и власт. Затова е толкова обсебен от командването. Йонджа е убедена, че Умут не е такъв, че е отгледан и възпитан от баща и, че Умут е нейното семейство. Арман я пита затова ли е толкова сляпа. Казва и, че трябва да помислят за тези, които са още живи, миналото не може да се промени, но те могат да запазят живота на хората. Йонджа вярва на Умут, и баща и му е вярвал. Тогава Арман иска от нея да отиде при Умут и да му каже, че той иска да поговори с него за Феликс и Рана, насаме. И щом му вярва толкова много, ще поиска нещо от нея. По време на тези думи дават Умут как се бръсне с нож.
Алтан нахлува в каютата при Рана и Феликс и им нарежда да стават, хвърляйки кърпа по Рана. Тя го пита какво става, той им казва, че това, че не работят не означава, че ще си лежат, а ще вършат друга работа, заповед на командира. Те му отговарят да върви по дяволите командира му. Алтан побеснява и им се заканва, че ако зависело от него, щял и двамата да ги изпрати с торпедо в океана, но имали късмет, че командира му е милостив. Затова да внимават за думите си. Йонджа го прекъсва и нарежда всички бързо да отидат в командната зала.
Толкова засега. Ако някой ме покрие, ще продължа с последната част.
Айре Heart Eyes и аз не си спомням тази снимка Thinking Втората я знам.
Хубав следобед, дружки Hug

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 14:35 от queen_fenka

# 641
Привет, момичета 🤗🤗🤗

А тази помните ли я ? Все още стой като закачен пост на страницата на хотела. 😀

Помня ги всички тези снимки от времето на снимките на " Празникът на влюбените" . Толкова много снимки по време на снимки на проект на Къванч никога не съм виждала. Е, после разбрахме прекрасната причина за това 😍

Фени, напълно съм съгласна с теб. Нещо не му се получи с шести епизод на Айки. Няколко пъти го поправях и го писа наново.
Аз снощи си изгледах последния епизод.

# 642
Здравейте Благодаря за огромния труд който полагате Чета Ви с интерес Аз съм се отдала на четене на книги

Айре:joy: Малко отпуска малко екскурзия
Жалко за Светълчо Да почива в мир

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 16:56 от dterziiska

# 643
Пепи, благодаря ти! Kissing Heart
Тази снимка много добре я помня, както и останалите по това време, но тази първата от Айрето не я помня ...
Тогава продължавам с още една част от  серията, радвам се, че си я изгледала.
Умут отива при Арман, освобождава го от белезниците, носи му кърпа да изтрие кръвта по ръцете си, дава му консерва ...

тук диалогът също е много важен, разбираме защо Умут е станал това, което е. Преживяното в детството винаги оставя отпечатък ...
Умут " - Ето яж. Хайде, яж. Не всеки има храна."
Подава му и лъжица. Арман започва да яде.
Умут "- Йонджа ми каза, че ще поговориш с Рана и Феликс. Иди и говори, защо викаш мен. "
Арман "- Почакай малко, командире. И до това ще стигнем. "
Умут " - Арман. Всички животи на този кораб зависят от тези семена. Това на всички е ясно."
Арман " - Какво стана, командир? Боиш се да не умреш от глад, а? И се разхождаш, говорейки как се безпокоиш за живота на другите хора. Ти знаеш само да убиваш. Какво друго умееш да правиш? "
Умут "- Но ти си натъпка корема. Гладът не прилича на нищо друго, нали? Така е. Богатото момче идва тук и говори за глад, убийство и убиване. Погледни го само! Да, аз умея да убивам. БашЧаршия. Чувал ли си за БашЧаршия? Сараево. Там в центъра на града хората бяха мишени. Ти си от едната страна на улицата, а фурната точно отсреща. А вече не помниш кога си ял за последен път. Толкова си гладен, че искаш да си изядеш обувките. И ти и семейството ти. Виждаш хляба. Пробвай да пресечеш улицата. Снайпери навсякъде. Ако стъпиш с крак на пътя, ще получиш куршум в главата. Снайперистки куршум 7,62! Глад. Геноцид. Насилие. Аз видях всичко това. Всичко! Предателство. Предателството не прилича на нищо друго. Този, който вчера е бил твой чичо, днес е проговорил и те идват за теб. Твоята майка! Твоят баща! Твоята малка сестра! Която беше дете. Човек полудява! Полудява! Знаеш ли какво правиш, за да не полудееш? Взимаш в ръце автомат Калашников. Започваш да се скиташ по улиците. В търсене на предателя, неговото лице и в края на краищата го намираш. Поставяш го на колене и стреляш в главата му. Бях на 13 . 13! Все още четях комикси."

Арман става.
Арман " - Ако искаш Рана и Феликс да продължат с експеримента, ще се наложи да се разделиш с двама от твоите хора в Норвегия."
Умут " - Какво? "
Арман " - Чу ме. В Норвегия ще оставиш двама от хората си. Това е в замяна на Джем и Дефне. Двама човека. Иначе няма споразумение. "
Умут "- Нямам общо със смъртта на наркомана Джем."
Арман "- Двама човека."
Умут " - Те ще умрат."
Арман " - Ако не го направиш, ще умрат всички."
Умут " - Когато получа семената, мога да ви застрелям всички. И какво ще направиш? "
Арман "- На къде отиваме в момента? Знаеш ли? Към полярния кръг. Там няма земя. Мъхообразни, лишеи и възможно тръстика. Това е всичко. Нищо друго. Даже ако намерите семена, все още ще сме ви нужни."
Умут " - Няма да оставя войниците си. Не може."
Арман " - Между другото, знам за торпедата. Ако се договорим, ще мълча."
Умут " - Какви глупости говориш? Какви торпеда?"
Арман " - Знам, че два от кърмовите торпедни апарати са празни. Къде ги изпрати? Кого бомбардирахте? Кого уби? "
Умут " - Този, който трябваше да умре. Наистина ме караш да пресека улицата. Който и да е, двама ли?"
Арман бесен " - Дефне и Джем кой и да е ли са? Алтан. Ахмет. Тези двамата. Договорихме ли се?"
Умут " - Договорихме се."
Арман " - Командир, Командир ... До тук беше. Никога в живота си не съм продавал хора заради лична изгода. Не бих жертвал никого. Особено братя по оръжие, които в момента слушат нашия разговор. "

Сега разбрахме какъв капан му заложи Арман със съдействието на Йонджа.
Умут " - Това шега ли е? Устроил си ми капан? Кой си ти?"
Арман " - Жалко! "
Умут " - Клопка ли ми направи? Проклет капан ли направи на командира си? Опитваш се да направиш капан с тази мижава глава. А? "
В това време  Алтан, Ахмет и още един матрос от екипажа влизат при Арман и Умут.
Алтан "- Защо? Защо, командир, защо?"
Умут " - Алтан не е това, което си мислиш. Хайде. Хайде, човече, хайде. Войници! "
Умут пляска с ръце и излиза от изолатора. След него и другите. Когато Умут влиза в командната зала всички погледи са насочени към него.
Умут "- Какво има, втори командир?"
Йонджа " - Умут Сандаклъ. С правото си на командващ екипажа офицер, поради факта, че сте счетен за негоден за командния пункт, ви отстранявам от длъжност. Но ако искаш може да се разберем по мирен път, Умут."
Умут " - Бунт ли? Предаваш ли ме, Йонджа? "
Вади пистолета си и го насочва към Йонджа.
 Йонджа "- Умут чакай! Умут, пусни оръжието. Пусни го, Умут. "
Умут "- Ще ме наричаш командир! Разбрано ли е войници? Якамоз С-245, отговорете на своя командир! Разбрано ли е? Аз съм вашия проклет командир. Аз. "
Умут сочи към Арман " - Ще го последвате ли? Ще го направите ли свой лидер? Йонджа, познавам те откакто беше дете. Познаваш ме Йонджа.  Аз съм ти батко! Ела на себе си."
Йонджа " - Мислех, че те познавам, Умут."
Умут " - Срам за теб. Засрами се. Ако баща ти беше жив, щеше да се срамува от стореното от теб."
Арман се намесва.
" - Командир ... Свърши."
Умут " - Кой си ти? Кой си ти? Направих всичко за моите хора."
 Йонджа "- Умут, кажи къде взриви тези ракети? "
Умут бесен " - Йонджа!
Йонджа " - Умут, Хасан провери. Две ракети липсват. Кажи ми какво направи с тези ракети?"
Умут " - Ела на себе си и уважавай командира си."
Йонджа " - Умут, отговори!"
 Умут " - Каквото и да съм направил, беше за вас. Вие неблагодарни кучета! Направих го за да можете да живеете. Алтан. Вземи това /пистолета/, вземи го. Стреляй. Или в мен, или в него  / Арман/."
 Алтан отказва с наведена глава.
Умут "- Седат, вземи приятел./ набутва в ръцете му пистолета/ Вземи го и стреляй. Стреляй! За това си обучен! Ако си войник, трябва да стреляш."
Седат - Не! "
Умут "- Стреляй!"
Седат като обезумял насочва пистолета ту към Умут, ту към Арман и останалите в помещението.
Йонджа "- Седат, недей. Недей! "
Седат с насочен пистолет към Умут .
" - Какво ни каза на Кос? Войници, трябва да живеем, за да живеят и другите. Ти чу всичко нали? "
Моряк " - Успокой се, приятел! "
Седат " - Чухте го, нали. Как се очаква да живеем, като вдигна оръжие срещу нас? Вече изгубихме семействата си. Изгубихме приятелите си."
 Йонджа " - Добре. Добре. Спокойно "
Седат " - На кого трябва да вярваме? Какво би се случило, ако не можем да вярваме в никого? Как бихме могли да оцелеем"
Седат опира дулото на пистолета до слепоочието си.
Арман отива към него " - Недей. Недей. Пусни този пистолет."
Седат " - Стой далеч, иначе ще ти пръсна мозъка! "
Арман " - Не си струва. Добре, застреляй ме. Застреляй ме. Стреляй. Застреляй ме. / Седат насочва дулото на пистолета на гърлото му /  Слушай. Това слънце изгрява всяка сутрин. Теб, мен, всички ни ще прониже. Трябва да се научим да живеем заедно. / Арман намества дулото /. За да не е напразна смъртта на любимите ни хора. Братле, довери ми се. Трябва да ми се доверите и да се научите да се доверявате, и да си вярвате един на друг. Вижте, няма значение на чия страна сте били досега. Но трябва да живеем. Не заради нас самите. Заради любимите си ще живеем. Имаме само нас самите. Ако още не вярвате в това, което ви казвам... Стреляй."
Умут се свлича на земята.
Седат сваля пистолета и го подава на Йонджа.
Арман " - Ела тук. Браво на теб."
Прегръща Седат. Йонджа цялата трепери. Умут е на пода.

Арман вече измит и преоблечен отива в командната зала при Йонджа. Пожелава лека работа на моряците, които му благодарят.  Йонджа му признава, че е бил прав за Умут, тя е сгрешила, не е могла да види. Че ще е прав, ако каже, че не е по-добра от него. А Арман и казва, че щом вече тя сама се пита за това, показва, че не е като него. Казва и да не се безпокои. Йонджа го пита какво ще правят с Умут. Арман се учудва защо пита него, тя пое управлението, екипажът и се доверява, той също. Йонджа от своя страна му казва, че ако сега имат шанс да оцелеят, това е благодарение на него. Ако не е бил той, истината никога нямаше да излезе наяве. Арман скромно и отговаря, че е направил всичко това, за да остане жив, а не за да се издига във властта, той не е такъв човек. Казва и, че се е подготвяла за това през целия си живот, научила е всичко от най-добрия, посочвайки снимката на Еренай. Пита я дали е разбрала. Казва и, че тя не е просто оперативен офицер, втори командир или Йонджа Йълмаз. Тя е милостива. Но, ако го пита какво да прави с този мъж ... Вече са видели достатъчно смърт, затова е достатъчно да не го преживяват отново. Йонджа тихо му отговаря, че е прав. Старшият офицер чул тези негови думи одобрително се усмихва и казва на Йонджа, че чакат заповедите и. Обявява на екипажа, че от този момент вторият им командир, оперативен офицер Йонджа Ълмаз е командващият офицер на Якамоз С - 245! Всички и отдават чест, Алтан също. Арман подсеща Йонджа, че и тя трябва да отдаде чест. Старшият офицер и пожелава успех. Йонджа му благодари, благодари и на Арман. Той излиза доволен.

Терзи Kissing Heart Радвам се, че си почиваш, а книгите са най- хубавия релакс. Hands Plus1

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 17:35 от queen_fenka

# 644

Къванч явно е в Сан Марино. Ето информацията, която намерих.

Гран при на Сан Марино (San Marino GP) е едно от най-престижните и очаквани събития в календара на MotoGP,  което се провежда на пистата Misano World Circuit в Италия и често решава развоя на борбата за световната титла.
В центъра на вниманието е Топрак Разгатлъоглу– трикратен световен шампион в Superbike и първият турски пилот в кралския клас на MotoGP, състезаващ се с номер 7 за отбора Prima Pramac.
Събитието събира не само елита на мотоспорта, но и световни звезди. Сред тях е популярният турски актьор Къванч Татлъту, който присъства на пистата, за да подкрепи лично Топрак.

Терзи, добре си се завърнала 😍

Фени, благодаря ти за този огромен труд.

Общи условия

Активация на акаунт