(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 63)

• 11 691
  • 430
  •   4
Отговори
# 420

Morkovelka, аз нямам нищо за бране в момента, няма и да имам скоро, тепърва почнаха да цъфтят. Доматчетата са от повдигнатата леха.
Надявам се на дълга и топла есен или ще търся варианти да пригодим нещо като оранжерия. Много късно засадихме всичко.

А, извинявай тогава!
Няма за какво!
Аз ти благодаря за информацията, защото аз това не го бях проверила и ако имах нещо за бране щеше да направя грешка. Heart

# 421
Марчела, това чудо има 40 дни карантина при лозето, ако пръскаш и него за мана, просто не го прави. Нямаш време. 
https://preparati.info/preparat/VITENE-TRIPLO-R/337
Аз поливах с хелатна мед снощи и пръсках с органична тор след бурята, то при мен се бере от всичко вече.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 23:01 от morskibriz

# 422
Фортуна, във Варна бурята беше страшна. Направо апокалипсис. Мазите са пълни с вода, булевардите преливат. Хората извадиха лодките и плаваха🫣🤣... абе ужас.
 За щастие на село си валя нормално. Но там е висока надморска височина и облаците заобикалят🥰

# 423
  • София
Страшни бури е имало по морето снощи! Anguished
Фортуна, много добре изглеждат растенията, браво!
laurentin, ранна и богата реколта, а се оплакваш? Simple Smile
nina, разсмя се с покупката на тученица! Аз за пръв път я ядох тази трева преди 20 г в хотел в Турция. Пробвам аз, много вкусна млечна салата, обаче не е с краставици. Изплюх едно листенце и веднага я разпознах! В Бг само на прасетата сме я  давали, много я харесваха! Grinning

mar4ela, аз лично не го знаех изобщо този фунгицид. Прочетох му активните съставки, много, много тежка химия е. Не бих го употребила в никой етап. Ако позволиш съвет, вземи Куадрис, той е с къса карантина, плюс инсектицида и микроелементите и третирай два пъти през 5-6 дни.

# 424
DZ,  аз бях на къщата по време на дъжда, горе на платото валя спокойно, дори не се наложи да си прибирам първия ред дрехи от простира за да не се мокрят. Единствено в едната леха се уцели глинеста  почвата и се позаби от силния дъжд, но ще поразкопая през уикенда.

Там където ни е апартамента ММ ходи след работа, да види дали няма вода в гаража, че е на -1,  и мазето. Всичко е било нормално като след обилен дъжд, ако шахтата пред гаража не поеме, тръгва по наклона, но се образувало само мокро петно.
Тайната е, че откакто направиха канализацията на Смирненски, при нас не идва водата на вилните зони. Явно и казаните са били изпразнени, защото нямаше и отпадъци, довлечени пред съседния блок, каквато е обичайната гледка.

По темата със зарзавата- домата ударно започна да зрее. Ръгбито зрее на втора и трета китка, първа е напълно узряла и почти изконсумирана/раздадена за консумация на познати Simple Smile
Правих нектар от джанки, моите много го обичат, но ме тормозят с тия малки бутилки по 330мл.

Като ви чета пак за препаратите с дълги карантинни срокове и се ядосвам, ядосвам! Може ли да са толкова алчни, гледаме си градините да ядем чиста храна - за нас, за децата, аз давам и за малки деца 2-3 годишни, едното е с алергии, които се проявяват в стомаха и червата.
Проверявам по триста пъти колко е карантината ако се наложи конвенционален препарат. Наложи ми се сега заради брашнестата мана по тейсти кинг краставиците. Само като иформация-  тейсти грийн били доста по-устойчиви на мани!

Последна редакция: чт, 23 юли 2026, 14:48 от скаридка

# 425
Уж все ви чета, за да имам информация, а нищо не запомням.
Ще си направя един планер, в който да записвам препаратите и за какво служат. И разни други неща, че губя информацията като е на много места.
Благодаря ви за съветите! ❤️

# 426
То аз не зная как е сега по малките агроаптеки, но преди години по това време всички препарати с кратък карантинен срок изчезваха и оставаха само с дълъг. Помня, че преди време си бях купила Ридомил посред зима по тази причина. Препаратът на mar4ela е с 20 дни за домати, така прочетох в някакъв сайт.

# 427
  • София
Има и нещо друго - аз лично не знам дали при въвеждането на един препарат в Бг се правят анализи за колко време се разпада или се приемат данните на производителя?
Наскоро водих спор в един друг форум за препарата Скор, който е за професионално употреба,  използва се макс три пъти през сезон, в началото на вегетацията и основно при късни овощни. Имаше твърдения, че може да се използва при домати, при които уж карантината е 7 дни (при овощни е 30 !!!).

Да си призная, аз не го карам напълно био, както първите три години. Много пари дадох за неща на Амитица, много третиране, но не получих задоволителен резултат. Тази година съм по следната схема - първо третиране на разсада директно преди засаждане с Ридомил Голд, второ - седмица след засаждане + инсектицид, трето (Куадрис + имсект) след още две седмици. После имам две само с Нимазал, но тази година сложих доста лепящи листчета в оранжерията, а навън нямаше толкова въшка и мушици. Сега продължавам с Бордомикс, уж след всеки дъжд, но не успявам. Той не е био разбира се, но е контактен.
 Доматите винаги ги беля,  дори когато ги пускам в машинката за отделяне на семките. Голяма играчка е, но така съм решила.
В нашият дъждовен и влажен район, домати директни, по-стари сортове, на открито без никакво третиране не съм видяла някой да успее да отгледа. Ако всички са в оранжерия, вярвам, че с щадящи обработки ще се получат нещата.

Последна редакция: чт, 23 юли 2026, 13:17 от sofyia

# 428
И аз като София, не съм изцяло био откакто преди години загубих цялата си реколта домати. Аз третирам с Радомил голд седмица след разсаждане и правя второ третиране с Куадрис след около две седмици. Торя листно с НПК с ниско съдържание на азот от вкореняване на разсада, до наедряване на домата. Правя едно пръскане с калции някакъв или ка бор и това е, ако няма извънредни ситуации, като бури и градушки.  За инсекницид съм се доверила изцяло на Амитица и само с Нимазал и Пирегард третирам.
И да кажа че уж безобидния бордолезов разтвор е с 20 дни карантина. Имам много добър агроном през три села и предпочитам да отида в неговата агро аптека, отколкото в близката. Тук е една  на три села и е на принципа сезон година храни. Там са семейство агрономи, изключително вещи и отговорни хора. По това време на годината е рядкост да ти продадат химия за домашната градинка.

Последна редакция: чт, 23 юли 2026, 13:50 от morskibriz

# 429
Аз съм почти изцяло био. Не дори за това, че отричам напълно използването на химията, ами защото се страхувам, да не им отслабя естествения имунитет с излишно третиране, а в моите условия с вирусите това ми се струва най-важно. Пръскам обаче задължително с Валмек заради акарите 2 или 3 пъти преди да ги извадя навън, но фунгициди не използвам. Бордомиксът ми е за краен случай, но 2 години виждам, че мога да мина и без него. Надявам се да поизуча по-добре природните фунгициди, като полски хвощ, чесън, ехинацеята, маслото нийм също има и такова действие.

# 430
Тази година ми дадоха Флинт макс за лозите и розите, сега ползвах част от пакетчето за краставиците
Преди следвах схемите на Амитица стриктно,  тази година не особено.
От пазара, хем производител, от който съм купувала и предни години, са ме прецакали с разсада - няма камба, няма люта чушка, всичко е капия .. Чак днес се усетих да поразгледам къде какво е вързало..

Общи условия

Активация на акаунт