ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 4

• 6 516
  • 239
  •   1
Отговори
# 210
  • Ланкър, планините Овнерог
Ще подавам за първи път за преосвидетелстване. Сега гледам направлението от лл в Е-здраве - пише едно към едно нещата от първия път, даже и годините ми. Писах й, но се замислих да не би така да е правилно, като касае продължение на предишното?

# 211
Погледни добре,да не четеш старото..
Информацията трябва да е актуална,към момента.

# 212
Сегашното гледам, само е дописано, че според последния пет скенер няма рецидив. Така и така мислех в сряда да ида до нея, ще видим. Не е от неориентираните и съдейства, та по-скоро ще е грешка това. Дано само да може да се оправи, след като е пуснато вече.

# 213
Щом е онкологично и диагнозата е с С. няма значение какво пише в направлението и епикризите, гледат коя година след операцията е, процента е фиксиран.

# 214
Ами тя самата държеше и за всичко останало да подам. Така или иначе според НМЕ сега ще е за 1г ЕР. Имам прегънат уретер, следствие на лъчетерапията, с дългосрочен стент в него съм, все още съм под 50г за посткастрационен (имам от ендокринолог амб.лист + декса скенер от октомври 2025, който показва остеопения), въпреки че за първото освидетелстване не съм подавала за посткастрационния, но ми дадоха % за него.
За това ми е странно. Ако не ми отговори на писанието, ще се замъкна до нея.

# 215
  • Пловдив
Аз да дам отчет за преосвидетелстването.
Февруари получих известие да подам документи.
Пратих документи по Еконт на 25 май.
На 26 юни ми изтече стария ТЕЛК, пенсията ми я спряха за месеца
На 9 юли разгледаха преосвидетелстването.
Оня ден - 20 август - ми преведоха три пенсии.

# 216
Т.е. да не се напъвам да подавам до 31.08?
Че вече се обърках. Един казва 3м по-рано, за да няма спиране, друг, а и самите НОИ май, да е просто преди изтичането на стария.

# 217
  • ...живея на последния етаж...
Е, понапъни се малко, за да няма прекъсване на пенсията. Моето решение изтичаше на 01.06, подадох документи на 04.03 , новото решение е от началото на май, не помня точната дата. За юни пенсията ми я преведоха към 15-ти, но все пак в месеца, с малко забавяне, въпреки, че почти спазих тримесечния срок. Но не ми се искаше да има прекъсване.

# 218
Гита Ог Щом си с онкологично не бързай, защото често свалят групата след първата година. И 1 месец по-рано е достатъчно. Прекъсване на пенсията ще има почти сигурно.

# 219
Гита,посткастрациония с-м дава 10%,като второ заболяване,ако това не променя групата,въобще не го отразяват.

# 220
  • Добрич
Аз да дам отчет за преосвидетелстването.
Февруари получих известие да подам документи.
Пратих документи по Еконт на 25 май.
На 26 юни ми изтече стария ТЕЛК, пенсията ми я спряха за месеца
На 9 юли разгледаха преосвидетелстването.
Оня ден - 20 август - ми преведоха три пенсии.

ЗлаВещица, най-вероятно старото ЕР на ТЕЛК  е било до 01.06. Независимо от датата на ЕР, винаги са до първо число на месеца. Затова не си получила през юни пенсия.

☆☆☆

Гита Ог, срокът от 3 месеца е препоръчителен, не е задължителен

За да няма прекъсване на пенсията, трябва да се подадат документи преди изтичане на настоящото ЕР. Дори да има забавяне  пенсиите се изплащат със задна дата.

Ако се подадат документи след изтичане на ЕР, за периода между двете ЕР не се изплаща пенсия.

# 221
Гита,посткастрациония с-м дава 10%,като второ заболяване,ако това не променя групата,въобще не го отразяват.
50 са за него в първото ЕР.
Крас...Ива..., щесе напъна аз, само че съм забелязала, че са бързи в издаването на ново ЕР, като ще е по-нисък %, съответно не ме радва.

Последна редакция: нд, 23 авг 2026, 23:53 от Гита Ог

# 222
50 %,но като първо..
Всяко следващо заболяване,се изчислява като 20%,от предвидените проценти.

# 223
Не знам, за посткастрационния не ми става ясно в НМЕ. Няколко пъти четох и все до 50г пише, но за първо, за второ не са уточнили, както при онкологичните. В първото са ми дали 91% за онкологичното и 50 за посткастрационния, за който нищо не им бях подала като документи (като цяло съм със 100% сега). Сега за онкологията би трябвало да са 75% за 1г.

Последна редакция: пн, 24 авг 2026, 00:05 от Гита Ог

# 224
Да,ако за онкологичното е 91%+10%.
И ,да сега 75 %+10%

Общи условия

Активация на акаунт