Отговори
# 480

Здрасти, истинско удоволствие е да четеш интервютата на Чаатай. Още от самото начало на кариерата си дава смислени и искрени отговори за живота и работата си. Има дълбочина в мислите му, като запазва свежест и усмихва четящите. Благодаря, Диди! Много труд влагаш в тези преводи, защото се налага и редакция, за да се чете гладко и смислово на български. Благодаря отново ✨️🥰

Обаче, си заседнах в YouTube и епизодите на
 "Огледален свят" за пореден път. Познавам сюжета, знам репликите, знам как завършва историята и въпреки това не ми омръзва. Само че вече не гледам какво ще се случи, а защо се случва. Наблюдавам режисьорските решения, повтарящите се символи, погледите, мълчанията между героите. И все повече се убеждавам, че този сериал никога не е бил просто любовна история.

Една от причините да продължавам да го обичам е, че никога не съм приемала масовото мнение за Ферия. Повечето хора я обвиняват за лъжите ѝ. Аз не мога. Не защото смятам, че лъжата е правилна, а защото разбирам откъде идва.

Ферия не е момиче, което лъже от корист или желание да измами някого. Тя е момиче, израснало с мисълта, че не е достатъчно добро, за да бъде прието такова, каквото е. В нея живее едно уплашено портиерско момиче, което никога не успява да повярва, че заслужава любовта на Емир. Именно това момиче управлява решенията ѝ през почти целия сериал.

Най-големият виновник за тази трагедия според мен не са лъжите на Ферия, а средата, в която е израства. Баща ѝ и брат ѝ са образи на сляп, консервативен и задушаващ контрол. Те не възпитават, а подчиняват. Не изграждат самочувствие, а го разрушават. А човек, който постоянно чува, че не струва достатъчно, започва сам да вярва в това.

Майката също не е невинна. Макар да обичаше децата си, тя често избираше удобното мълчание. Самата тя лъжеше не по-малко от Ферия, но след това обвиняваше другите за последствията. Безсилието ѝ постепенно се превърна в съучастие.

За мен най-силното развитие в сериала не е любовта между Емир и Ферия, а израстването на самата Ферия. В края тя вече е различен човек. Най-после е успява да приеме себе си. Вече може да застане до Емир като равна, без срам от произхода си, без нужда да бъде някой друг.

И точно затова смъртта ѝ ми изглежда още по-жестока. Не защото винаги трябва да има хепиенд или романтичната любов е най-великата. Дори не защото любовта им беше обречена. Напротив - аз вярвам, че тя оцеля през всички изпитания. След толкова болка, раздели, недоверие и грешки двамата най-сетне бяха стигнали до място, където тя беше сбъднала себе си, той беше опазил сърцето си и заедно все още дишаха за и чрез тази любов. Можеха да бъдат истински щастливи за първи път. И точно тогава всичко свърши.

Може би затова, повече от десет години по-късно, все още ми е мъчно за Емир и Ферия. Не защото са измислени герои, а защото в тях виждам една истина, която съществува и в живота – понякога най-трудната битка не е да намериш любовта, а да повярваш, че я заслужаваш. И когато човек най-после успее да победи собствените си страхове, съдбата невинаги му дава достатъчно време да се порадва на тази победа.

Сори за лиричните отклонения, но исках да споделя мислите си въпреки миналото и годините назад. Може би има зрители, които едва сега ще се запознават с Емир и Ферия...❤️

Последна редакция: нд, 26 юли 2026, 18:15 от DeniAra

# 481
Дени , мен въобще не ми пречи да прочета пост за АФК навремето и аз пишех с жълтичко и се вълнувах 100 и кусур теми така ,че бяха едни от най-чистите ми времена в този форум и клипове с тази двойка бях почнала да правя АФК е причина и да седна да обикна турския и да искам да го науча толкова много неща дължа на тази си страст ,че никога не я подминавам като я видя. Е Диди на 31 няма да седне да гледа АФК отново със сигурност ,но никога не подминава нещо като види свързано с нейна страст дали ще е АФК , Прилив или нещо друго което съм гледала и следяла с интерес и любов. Споменавам сериалът с АФК защото обичам оригиналите въпреки ,че и БГ заглавието му пасна доста.

Ето сега тези деца така ме грабнаха ,че ме метнаха във времето когато бях луда със Слънцата и пак е същото все едно.

# 482
Дени пиши си каквото те вълнува спокойно. Много си права че семейството на Фера са виновни за много неща. Ако не бяха толкова твърдоглави и консервативни нямаше да се стигне до тук и до лъжи. Живеят бедно и скромно и в това няма лошо и срамно. На Мехмет му позволяваха много неща и прощаваха, защото бил Мъж , а жените се тормозят и нямат права. Това за жалост са нещата от живота и не е само в сериала.  
Класата беден и богат и може ли да оцелее и съществува такава Любов?! На Фера съм се ядосвала много , защото имаше толкова възможности да признае истината на Емир , но от страх и това да не я отблъсне и да го загуби не го направи и продължи с илюзията и лъжите. Щеше да го нарани и да го заболи и да в шок но щеше да ми мине и да и прости когато му беше обяснила мотивите и истината затова. Това че го правиха на глупак и че научи от чужд човек по такъв болезнен начин го срина и му напълниха главата с глупости и потърси Отмъщение. Това му помогна да види и осъзнае много неща, като се премести в Етилер.

Диди , знаем че и за теб както за повечето от нас АФК - "Огледален Свят" е Специален и Сантиментален. Ти започна да учиш турски и откри форума както и аз също. Промени ми мирогледа за пожелах да отида и да разгледам Истанбул. Запознах се от екрана с турските актьори и така започнах да гледам и следя и други.

Последна редакция: нд, 26 юли 2026, 18:58 от femmi2

# 483
Мехмет си беше пълен сив герой от самото начало където се нагоди само тате да е доволен и като цяло обществото на по възрастните е такова 10/10 и не само в Турция като че ли като си мъжка майка дъщерята е никоя и тн. Често срещан казус ,че даже и в моето семейство го е имало с баба ми мъжа е невинен жената е такава и онакава.  Преби Фериха дори заради да угоди на тяхните виждания не толкова ,че имаха дълг към богаташкия син.
Абе чакай малко...
Колкото до Фериха и лъжите и тя беше подтикната - да ,но  от това какво вижда в началото после стана навик.Една лъжа си има опашка са казали хората на нея по едно време и стана навик и не защото ще е подигравана а защото искаше да е харесвана. Тя сама си повярва в лъжите си много сме писали навремето не ми се рови в старият ми профил. После дойде време както винаги както всяка лъжа почва да тежи нея я бесеха лъжите и една по една... Това ,че всички около нея бяха хай лайф и живота на Джансу който твърдеше Джансу ,че е откраднат и тн също думите и имаха сходност. Разликата беше успехът да влезнеш при богаташите и това да ревеш че тате е взел Санем за буля вкъщи... само ,че проблема беше ,че реалността на Фериха беше по черна и реална от лъжите и.Тоест тя нямаше смелост да каже на Емир затова се използваха Джансута и Хандета като врагини за да се покаже през техният спектър какво е "искала" да прави това ,че Емир на моменти пресоли манджата беше отделна тема. Аз главно само шамарът не му прощавам и честно казано след него трябваше да е толкова дългата раздяла а не заради заведението. Имаше си доста глупости които онова време съм благотворяла ако седна да гледам със сигурност доста бих заробвала от сюжета защото от 2011-та изтече бая вода а през мен що сериал и чудо не е за описване. Искам да отворя една скоба много ме кефеше Корай като гледах тогава беше точен приятел и на двамата нещо което рядко се вижда в сегашните сериали. Причините бяха семейството и главно срамът от тях каквото и да си говорим закостенели , прости да не напомням каква простакела беше лелята и Гюлсюм в какви състояния изпадна и заради нея... Въобще тръгнаха нещата от кьораво на сакато и това ,че я предложиха на Халил все едно е стока добитък тогава беше туш за мен после многократно се нагледах на такива ситуаций в други сериали и претръпнах и към това.
Малко дълго стана и моето - сориии.

# 484
За мен Мехмед беше еманация на слабост, безхарактерност и завист от началото до края. Той беше човек, който не успя да приеме нито себе си, нито живота си, и вместо да се изправи срещу собствените си комплекси, той ги превърна в гняв към другите.
При него ясно се вижда и трагедията на човек, който е станал такъв не защото е „роден лош“, а защото никога не е намерил вътрешна сила и правилна външна опора. Това не оправдава поведението му, но прави образа му и малко тъжен.
Шамарът на Емир не беше просто момент на агресия. Според мен беше метафора за това колко бързо нисшите страсти, неспособността да овладееш емоциите си и безсилието да се справиш с реалността могат да доведат до насилие.
За мен Ферия беше най-истинска именно когато беше с Емир - дори въпреки огромната лъжа, която носеше за себе си. С него тя беше свободна да обича, да мечтае, да бъде видяна такава, каквато искаше да бъде. Но да приема любовта се оказа много по-трудно за нея. Тя умееше да се бори за нея, да я търси, да я жадува, но така и не се научи истински да я приема, дори когато я получаваше от Емир.
Разбира се, че искаше да бъде харесвана и приета. Кой на 19–20 години не иска това? В тази възраст нуждата да принадлежиш е огромна. Нейният начин на живот беше опит да избяга от реалността и да създаде собствена приказка. Свят, в който тя заслужава място сред другите.
И тя заслужаваше, всички заслужават!
Може би единственият човек, пред когото беше напълно искрена, беше капитанът. Но с него беше различно...той не я съдеше, не я притискаше, не изискваше от нея да бъде нещо определено. Пред него тя разказваше живота си сякаш беше наблюдател на собствената си история. Не го преживяваше напълно, просто го гледаше отстрани, анализираше го. И може би точно затова там успяваше да бъде честна за живота си, лъжите си и любовта си.

# 485
По принцип не веднъж съм казвала че харесвам отрицателни герои много но в този сериал освен Ханде друг отрицателен не ме е радвал особено…😒 но и нея я избелиха и отвориха чакрите и накрая за Корай макар и късно.😭
Може би ако гледам със сегашния си акъл ще симпатизирам повече на капитана от Емир защото беше точния човек на грешното място.

# 486
Много точно сте го казали.
Всеки на тази възраст иска да е харесван и да има самочувствие.
Страшното е когато започнеш да вярваш в собствената си лъжа.
Не само близките на Ферия Йелмаз, но и тези и на Принца на Нощта Емир Сафаролу имаха трески за дялане. Още от малък му е липсвало внимание и любов и грижа. Като голям вече е самостоятелен и интелигентен мъж и работлив. Корай и Ханде - русото барби също родителите им не са цвете. Ханде е свикнала да има всичко, като принцеса и да не търпи отказ. Финансово осигурена. Това, което най много желаеше и обичаше не го получи и това я нараняваше и вбесяваше. Несподелената любов. 💔 Капитана също се влюби по този начин мълчаливо и несподелено но умееше да изслушва искрено. Наистина се озова на грешното място.

# 487
Ново от IG на Демет:

Актуализация от актьорския състав 💛

# 488
Добро утрооо в Понеделник ! Nature SunnyУспешна и Здрава ,Усмихната Нова Седмица на всички. Последната на юли.   Лятото ще отлети, като миг.

Вайб Сезон 2 ЕП 14 🖤💥⚡🔥❤️‍🔥❤️‍🔥💞 ❤️‍🩹

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 11:37 от femmi2

# 489
# 490
Здравейте, дами!

Силно кафе, чудесна компания, ведро настроение - добре започва новата седмица!
Ще бъде още по-приятно ако се появят новини или снимчица на нашия красавец - Патронът на темата ни. Heart
Но и отсъствието му в социалните медии не може да ни спре да си припомняме с любов всичко, което ни е подарил дотук.
Ще започнем с най-чаровната екранна двойка - EşSan. Феновете в Х продължават да пълнят страници с видеа, колажи и снимки на прекрасните Нисан и Ешреф.

"Научете се да седите и да наблюдавате. Не всичко се нуждае от реакция."

Пожелавам ви продуктивен ден и страхотно настроение през новата седмица!

# 491
Еми има цяла седмица пак може от някоя почивка където е с гълъбицата си. Wink

# 492
Еми има цяла седмица пак може от някоя почивка където е с гълъбицата си. Wink
Диди, нямам нищо против гълъбицата на Чачо. Личният му живот изобщо не ме интересува, но се радвам на щастието му.
Предпочитам обаче да го гледам в нови проекти и различни роли.
Обичам да чета и препрочитам интервютата му. Обичам да ровя в архива и да поствам снимки, колажи и гифки, които ми харесват.

# 493
Всички сме така.

Новички на Серенай.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 14:23 от x BlackRose x the guardian team :)

Общи условия

Активация на акаунт