Здрасти, истинско удоволствие е да четеш интервютата на Чаатай. Още от самото начало на кариерата си дава смислени и искрени отговори за живота и работата си. Има дълбочина в мислите му, като запазва свежест и усмихва четящите. Благодаря, Диди! Много труд влагаш в тези преводи, защото се налага и редакция, за да се чете гладко и смислово на български. Благодаря отново ✨️🥰
Обаче, си заседнах в YouTube и епизодите на
"Огледален свят" за пореден път. Познавам сюжета, знам репликите, знам как завършва историята и въпреки това не ми омръзва. Само че вече не гледам какво ще се случи, а защо се случва. Наблюдавам режисьорските решения, повтарящите се символи, погледите, мълчанията между героите. И все повече се убеждавам, че този сериал никога не е бил просто любовна история.
Една от причините да продължавам да го обичам е, че никога не съм приемала масовото мнение за Ферия. Повечето хора я обвиняват за лъжите ѝ. Аз не мога. Не защото смятам, че лъжата е правилна, а защото разбирам откъде идва.
Ферия не е момиче, което лъже от корист или желание да измами някого. Тя е момиче, израснало с мисълта, че не е достатъчно добро, за да бъде прието такова, каквото е. В нея живее едно уплашено портиерско момиче, което никога не успява да повярва, че заслужава любовта на Емир. Именно това момиче управлява решенията ѝ през почти целия сериал.
Най-големият виновник за тази трагедия според мен не са лъжите на Ферия, а средата, в която е израства. Баща ѝ и брат ѝ са образи на сляп, консервативен и задушаващ контрол. Те не възпитават, а подчиняват. Не изграждат самочувствие, а го разрушават. А човек, който постоянно чува, че не струва достатъчно, започва сам да вярва в това.
Майката също не е невинна. Макар да обичаше децата си, тя често избираше удобното мълчание. Самата тя лъжеше не по-малко от Ферия, но след това обвиняваше другите за последствията. Безсилието ѝ постепенно се превърна в съучастие.
За мен най-силното развитие в сериала не е любовта между Емир и Ферия, а израстването на самата Ферия. В края тя вече е различен човек. Най-после е успява да приеме себе си. Вече може да застане до Емир като равна, без срам от произхода си, без нужда да бъде някой друг.
И точно затова смъртта ѝ ми изглежда още по-жестока. Не защото винаги трябва да има хепиенд или романтичната любов е най-великата. Дори не защото любовта им беше обречена. Напротив - аз вярвам, че тя оцеля през всички изпитания. След толкова болка, раздели, недоверие и грешки двамата най-сетне бяха стигнали до място, където тя беше сбъднала себе си, той беше опазил сърцето си и заедно все още дишаха за и чрез тази любов. Можеха да бъдат истински щастливи за първи път. И точно тогава всичко свърши.
Може би затова, повече от десет години по-късно, все още ми е мъчно за Емир и Ферия. Не защото са измислени герои, а защото в тях виждам една истина, която съществува и в живота – понякога най-трудната битка не е да намериш любовта, а да повярваш, че я заслужаваш. И когато човек най-после успее да победи собствените си страхове, съдбата невинаги му дава достатъчно време да се порадва на тази победа.
Сори за лиричните отклонения, но исках да споделя мислите си въпреки миналото и годините назад. Може би има зрители, които едва сега ще се запознават с Емир и Ферия...❤️

Успешна и Здрава ,Усмихната Нова Седмица на всички. Последната на юли. Лятото ще отлети, като миг. 

Феновете в Х продължават да пълнят страници с видеа, колажи и снимки на прекрасните Нисан и Ешреф.

Личният му живот изобщо не ме интересува, но се радвам на щастието му.