Термин Август 2026 - тема 4

• 5 027
  • 201
  •   8
Отговори
# 180
Имам въпрос към дамите с планирано секцио - за кога сте го планирали, защото аз още нямам дата, с АГ обсъждаме дата когато ще бъда 38+1г.с, но ме предупреждава, че бебето трудно ще се адаптира толкова рано и може да остане няколко дни в неонатологията, но пък я притеснява шийката ми, която за момента е бетон с този ЕТКО серклаж и ако тръгнат контракции преди плановия прием може и да получа разкъсване, което ще е по-зле от няколко дни термо легло за бебето.. 😒 Общо взето ми каза до другата седмица да реша дали да ме планира за края на 38ма седмица с уговорката, че може и да не дочакам или да се застраховаме и да си остане 38+1г.с. 🙄

# 181
Chemistry11 моето секцио е планирано точно за 38+1.
MaMaGar за естествено раждане там вече не съм сигурна как стоят нещата.

# 182
Здравейте, мами! Бих искала да попитам багажа ви за родилното готов ли е? На мен ми предстои те първа да го оправям, (знам че закъснявам) но съм объркана понеже ми е първо раждане. Може ли да ми напишете вие какво сте сложили в чантата за родилното за да добия и аз горе долу представа. За сега съм си купила само 3 нощници с копчета за да мога да кърмя по-лесно, дрехите за изписване на бебето, козметика за мен, мокри кърпички и памперси за бебето и май общо взето е това. Освен това и мисля, че съм единствената в групата, която още не знае пола на бебето със сигурност. Ходих при 4 АГ един път казаха момче, друг път момиче, после пъпната връв минавала между краката, последния опит да разберем пола беше “еми май ми прилича на момиче”… 😂 за това съм купила всичко в бежаво/кафяво…

# 183
mama21.2026 аз с първото дете имах приготвен багаж от 7ми месец още и се размяташе в колата, защото не знаех как ще се развият нещата и исках да съм подготвена. При все бях в частна болница и можех да ида само с ЛК, или таткото да донесе каквото трябва после.

Моят съвет лично е да провериш в болницата, в която ще раждаш какво одигуряват или на сайта им ако пише - какво искат да носиш. След като си изкараш този списък - помисли какво обичайно си носиш като ходиш на почивка - допълни с това. Всичко могат и в последствие да ти донесат или да купиш от близък магазин/аптека.

Аз с първото единствено поръчах повече превръзки на ММ, защото бях с памучно бельо и не ми стигаха (сега пак така ще процедирам), както и си купих от аптеката в болницата силиконови протектори за кърмене, защото имахме проблем с малчо. Като цяло обаче не бих казала, че за първораждаща са задължителни неща или нещо, което не може да вземеш втория ден.

# 184
Моето секцио също е планирано за 38 седмица, при положение, че бебка все я изкарват много дребничка, а и съм с песар. Но лекарката не иска да рискува да тръгне естествено раждане и недай си боже да изникне нещо.
Така че се довери на твоята лекарка. В крайна сметка лекарите трябва да предвидят риска и да преценят кой е най- добрия вариант и майката и за бебето.
Много пъти съм чувала, че една жена като влезе в 9-тия месец може да роди по всяко време, и аз лично бих се застраховала.
Знам, че е много тежък съвет, и даже се радвам, че лекарката ми не ми е оставила такъв избор, а беше категорична как процедираме.

Имам въпрос към дамите с планирано секцио - за кога сте го планирали, защото аз още нямам дата, с АГ обсъждаме дата когато ще бъда 38+1г.с, но ме предупреждава, че бебето трудно ще се адаптира толкова рано и може да остане няколко дни в неонатологията, но пък я притеснява шийката ми, която за момента е бетон с този ЕТКО серклаж и ако тръгнат контракции преди плановия прием може и да получа разкъсване, което ще е по-зле от няколко дни термо легло за бебето.. 😒 Общо взето ми каза до другата седмица да реша дали да ме планира за края на 38ма седмица с уговорката, че може и да не дочакам или да се застраховаме и да си остане 38+1г.с. 🙄

# 185
Първото ми дете го родих точно в 38ма седмица, планово секцио. Няма да лъжа, стоя три дни в неонатология в кувьоз, имаше точно трудна адаптация, първата вечер след секциото даже е бил на кислородна палатка. Този път ще изчакам още някой ден отгоре, пък дано да се избегне това, макар, че нито един от двата варианта не дава гаранции. Има бебета и в 35та седмица нямат проблем и се справят и обратното. Много е индивидуално, според мен.

# 186
Аз лично ще чакам за секцио до последния ден. Иначе от днес има ново 20.. с увита пъпна връв около врата. Не е драма, ама е достатъчно да си вкараш филма.
В 35 г.с. вече е близо 2800гр, но да видим.

# 187
Две близки приятелки трябваше да са секцио, беше опасно, ако започне естествено раждане заради плацентата. И на двете им беше назначено за 37+ седмица, не са им стояли дечицата в неонатология, а се родиха под 3кг. Явно наистина е много субективно.
Не знам ако тръгне естествено 37-38ма седмица пак ли е по-трудна адаптацията, понеже вече се считат за доносени

# 188
Попринцип наистина в 9ти месец естествено може да тръгне всеки един момент и си се водят доносени, но както и с развитието през 9те месеца - много е субективно кога се е случило оплождането, как се е изхранвало бебчето, как се е развивало, колко голямо или малко върви, майката дали има заболявания или е карала настинки, инфекции и т.н. Всичко оказва влияние, плюс доза късмет, така че като се родят мъниците - стискаме палци да са добре и да осанат така, пък ако се налага нещо повече - доверие в лекарите и това е. Нищо не зависи от нас.

Сас, и мен това ме плаши, защото съм чувала какви ли не истории, включително, че не може естествено раждане, защото при напъните да излезе главичката и после останалото - пъпната връв се опъва и може да задуше бебето, отделно може да има отлепяне на плацента от това опъване и какво ли не още. Аз затова се ядосвам, че лекарката ме филмира.
Тези с увита връв знам, че ги следят мааалко по-често, просто за всеки случай. Има шанс и да се отвърти, но трябва да те преглеждат редовно, за да се следи бебчето да е добре и това да не му влияе. Ти както ще си и секцио - не би следвало да е проблем. Като грамажи и т.н. си ти е супер детенцето!

Аз цяла нощ бях с болки в кръста, но не тип контракции, а предобряне и тежест. Малко като когато сте носили тежко дълго време... не можах грам да спя и сега ми е кисело и криво.
Обмислях да си го изкарам на мръсните прозорци, че чак сега стигам до тях, ама с тоя дъжд м се струва частично тъпо 🫣😄

# 189
Ами според моят доктор, не можело да се сравнява с нормалното раждане в по-ранни седмици защото детето не е, цитирам, “блъскано в таза”. 😅 Така или иначе 80% от плановите секции са са около 10 дни преди термин, а това си е във все още 38ма седмица.

# 190
Момичета, не го мислете и не се щашкайте.
МамаГар е права. Ето, при мен някаква скрита инфекцийка - нещо съм изкарала или на крак или от последното ми боледуване месец Май е останало да циркулира - НО ТОВА СА ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ НА ДОКТОРИТЕ!!!
Ето, до моето бебе има един юнак роден в 7 месец, ами той се справя перфектно - диша сам вече няколко дена, яде си от шише без проблем. Така че не го мислете ❤
Всяко бебе и ситуация е различна. Имайте позитивни мисли и вяра 🍀🍀🍀
Успех на всички 💙

П.С първото дете беше терминът му 15.11, роди се на 04.11 секцио. Точно 24 часа беше в кувьоз просто за да се стоплел и си беше при мен след това.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 09:31 от toni1189

# 191
Ох аз като знам, че бях болна 4 пъти през тази бременност, а и още в 7ма седмица малкият ме закичи с грип А… Дано всичко е наред, много е трудно да се опазиш, когато имаш и друго дете, особено ако посещава ясла или градина. Така или иначе нищо не можем да направим, така че остава да се надяваме и да мислим положително.. ❤

# 192
Момичета, не го мислете така. Рвдко има бременна, коят 9месеца да не изкара нищо, ако не е вирус, ще е някъде някоя бактерия. С дъщерв ми карах ковид и още няколко пъти бях болна, нямаше драми. Със сина ми влезнах да ражфам с болки в гърлото. Сега не знам колко пъти бях болна, включително дни след + тест бях болна и после още 3-4 пъти, пък ще видим накрая. За това имаме лекари, на които да се доверим и да разчитаме да взимат адекеатни решения.

# 193
Съгласна съм, че всичко е много индивидуално и не бива да се шашкаме. За разболяването напълно подкрепям Алис, че е почти невъзможно за 9 месеца да не лепнем абсолютно нищо.
И МамаГар е много права, продължавайте с грижите и витамините след бременността, защото недоспиването и умората покрай бебето си казват думата. Аз се бях изоставила при първото дете и в един момент си усетих как буквално всичките ми витамини бяха ударили долна граница.
Тони, стискаме палци бебо бързо да се адаптира, ти си силна мама, всичко ще се нареди!

# 194
Аз това с боледуването го казах като вид фактор, а не, че всяко боледуване за периода от 9м ще се отрази на детето и ще го прати в кувиоз или на АБ защото е родено преди термин. Надявамсе да не съм стреснала никого, явно просто тъпо се изразих.

Надяваме се всички бебоци да са добре или поне ако има проблем - бързо да се преборят.
Колежка роди преди 2 месеца, естествено, без упойка даже, че късно стигнала болницата. Ами нейните кръвни резултати показали завишено crp, защото е изкарала нещо на крак и даже не е разбрала. И двамата с бебчо били супер, но него го задържали 5 дена, точно заради нейното завишено crp и да го следят дали няма да развие нещо. Та дори и всичко да е наред, здрави и активни - ако лекарите преценят, че е по-добре да наблюдават малчовците - по-добре наистина да го направят и да ни е спокойно като се приберем всички живи и здрави!

Аз като Еспресо - с първото дете много се бях неглижирала. Пиех витамините редовно,,хранех се заради бебето, приемах течности и лактогонни чайове, ходех на разходки с количката по цял ден... но да си сложа грим и да си повдигна самочувствието? Да хвана да правя упражнения за тонус или поне някакво физическо стягане? Да ида на маникюр/фризьор...? Абсурд. Всичко беше премислено спрямо бебето. При все, че таткото много се включваше и няколко месеца работеше от вкъщи, за да поделяме грижите и да не е твърде много стрес за мен само... просто аз съм от майките радващи се на велкро-бебетата, даже по-скоро аз съм велкро-майката... сега се надявам нещата да са съобразени с бебето, но да не забравям, че и аз съм жена, имам и друго дете, имам и мъж... нямам идея как ще стане, но не е само витамини, а цялостна грижа, защото стресът си казва думата, недоспиването също, следродилната депресия не е шега (пожелавам да се разминем всички с нея). Разчитайте на партньорите си и говорете много с тях, но и обръщайте внимание на себе си. Може да е 15мин разходка сами без бебето, или четене на книга, или кафе с приятелка всяка седмица, но не забравяйте и себе си!

Общи условия

Активация на акаунт