Медицински университет - Тема 7

• 10 468
  • 251
  •   24
Отговори
# 210
  • София
електронната тетрадка Boox Air 4C замества тонове хартия, конвертира написаното в електронен документ с възможност за търсене, могат  да се отварят и анотират PDF, да се използва браузър и други Андроид приложения, експорт в облак и към компютър.

# 211
  • Русе
Според вас кога ще излезе списъка с болниците по чл.95 а?

# 212
Имам сериозни чудения за използването на таблет като основно средство в следването. За кратки бележки е приемливо, но за сериозно писане на ръка изобщо не е удобно – ръката стои над нивото на чина и се плъзга по стъклото много по-трудно, отколкото по лист хартия. А много хора възприемат, осмислят и запаметяват нова информация много по-добре именно чрез физическото изписване. Отделно, екраните на таблетите са капризни към осветеност и уморяват очите повече от стандартен екран на лаптоп. Ако някой държи да пише дигитално на ръка, но без да си съсипва очите, по-добрата алтернатива са устройствата с електронно мастило (e-ink) – златният стандарт там е Amazon Kindle Scribe (Colorsoft), има и по-бюджетни решения.

Относно производителността – мобилните операционни системи просто не са направени за истински мултитаскинг. Да сменяш миниатюрни прозорчета и приложения всяка минута е мъка в сравнение с удобството да отвориш всичко на голям екран с табове на лаптопа. Всички тези аксесоари като външни клавиатури и допълнителна памет всъщност се опитват да направят от таблета това, което той по рождение не е (но им трябва) – лаптоп. За феновете на Apple: на пазара отскоро има по-достъпни лаптопи (с процесори от телефоните им), макар че за мен лично Mac OS е изключително неудобна операционна система и всеки път, когато ми се налага да пиша код на нея, страдам. На децата сме купили 15-инчови Lenovo.

Най-голямата ми задръжка към таблета обаче е нещо, на което ни учеха още в първите лекции във ФМИ. Професорът попита: „Колеги, кое е най-ценното нещо във вашия компютър?“. След викове: „Мониторът!“, „Процесорът!“, „Видеокартата!“. Професорът с превъзходство обявява: „Данните, колеги. Данните.“

И сега си представете ситуацията: тръгва прилежният студент по коридора пред клиниката по Лицево-челюстна хирургия. Вижда колежката на мечтите си, разтреперва се и пльосва таблета (с всичките си лекции, записки и схеми вътре) върху мраморната мозайка от ерата на комунизма. Кво правим?

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 14:42 от ivana31

# 213
  • о`майна лунна нощ е
Е, както той пърха в облаците, така и данните са някъде там, макар в друго облачно пространство Wink

ПП - синът ми не е проявявал интерес към закупуването на електронно устройство. Не посмях на своя глава да му натрисам нещо, но, ако каже, че иска - взимаме веднага.

# 214
  • София
Меd123, в  скоба  уточних, че S11 като най-нов вероятно е  скъп,  но  предишните  две  версии  едва ли са  съизмерими ценово  с iPAD.

Колкото  до  приложенията/програмите, убедена  съм,  че  дъщеря ми не е плащала нищо за нито едно  6,5  години. Но  това  може да  се дължи не на  факта, че  устройството е с  Андроид  (щом казваш, че и в  двата  случая  има  платени), както смятах аз,  а защото университетът  предоставя  до  такива  програми  свободен  достъп на  студентите  си  чрез заплатен  от  учебното заведение  групов  лиценз. 
Скрит текст:
Спомням  си  примерно две  платформи,  които  съм  разглеждала  ей  така  от  любопитство.  Едната беше  по-скоро с  текст,  графики,  таблици и  по малко  илюстрации,  та не  грабна особено вниманието ми.  Но  дъщеря ми ме обори, че е много  полезна,  понеже представлявала виртуална библиотека с отлично структурирани лекции и интерактивни анатомични атласи,  същевременно  била банка с   десетки  хиляди изпитни въпроси,  падали се в   годините на  държавни изпити. Когато студентът сгреши въпрос, платформата му показва точно кой абзац  трябва да прочете отново.Но  другата  ми беше много  по-забавна -  предполагам с нея  се  запаметява много  по-лесно,  понеже  се  залага  на визуални  асоциации. На пръв  поглед  приличат на анимация  клипчетата,  но   със  "сценария" си доста  ефективно навързват нещата  със сухата теория. Двете функционират и заедно. Когато студентът отвори лекция в първата  (не  им  помня имената и на двете  платформи), на  екрана  има бутон за видеото по същата тема в  другата. Така прочиташ/осмисляш  първо теоритичната част в  едната  платформа,  а след това прочтеното се "бетонира" окончателно в паметта  ти и чрез забавно видео във втората.  На мен  поне ми беше  адски приятно  да си  "поиграя", а  съм  толкова  далеч  от медицината...

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 10:01 от Просто русалка

# 215
Бих искала да обсъдим по-сериозно темата с "договорите" ( до колкото можем Simple Smile
Ще съм много благодарна, ако някой който вече е подписъл такъв сподели опит.  Бих искала да попитам дали в договорите фигурират клаузи, с които работодателят е задължен да ти предложи специализация в определен срок от започването, квартира, актуализация на заплащането за всяка година, къде (отделение) какво ще работи, стипендии, допълнително здравно осигуряване, бонуси, отпуски и др.
Това е много важна и ключова информация.
Защото, ако не е точно разписано в договора тези неща си обричаме децата до 35 години да са на мин. работна заплата, да ги издържаме и да нямат самочуствието да кажат, че са лекари, защото няма да могат да пият едно кафе без да искат пари на мама и тате, което и мноого тъжно!
И да се обоснова за годините. Завършват на 25 години, след това работят 5 години в болница "Х" на заплата около 700 евро, след тези 5 години ти предлагат да започнеш специализация в същата болница и така още 5 години на малко над минималната работна заплата, тоест вече си на 35 години и си на малко над минималната РЗ.  
Може и да греша, и дано да греша, но никой нищо не споделя по въпроса!
Иначе здравната ни система е опорочена с този модел, Не стига, че те принуждават да сключваш договор, ами и гледа как да те прецака държавата, но това дългосрочно не работи, За да се получи здрав екип трябва и работника и работодателя да са удовлетоврени.... Ще се радвам да осбъдим темата, която е "тъмна Индия"....

# 216
  • София
Пролетно  ухание,  не  ми се струва  възможно  по договор  отсега да  се  "обещае"  специализация.За такова  място по наредба  все пак се обявява  конкурс. И  след като  е обявен,  фиктивен или не,  човек се явява, спечелва  го и става специализант,  дотогава  си е най-"обикновен"  лекар, не  знам  дали   наименованието беше  ординатор  или друго за тези без  специалност.

Ако  болницата  е  в по-голям  град,  едва ли някой  ще се ангажира с предоствянето на квартира. Ако  е  някоя  по-малка  провинциална болница с осезаема  липса на  медицински кадри, може  и  да  има такъв  бонус,  но  едва  ли се договаря  отсега.  Правя  просто  асоциация  с  другаде.  На  едно от местата (поотдалечено  от  големия  гаред),  на  които  дъщеря ми  ходи на  събеседвания  за  специализантско място,  й бяха  обяснили, че на специализантите  се предлагат не  безплатни, но  супер изгодни  като наем общински  жилища, като  договорът  за тях е отделен.

И за заплатите не мисля, че някой  ще  обещае  по договор увеличения  при нашата система.  Има  адвокати  тук,  те  могат да кажат дали  такива  увеличения не  стават само  с  промяна на  колективния  трудов  договор.  Дотогава специализантът  според мен  си  добавя нещо  към  фиксираната  по  договор  заплата с извънреден  труд, нощни дежурства.. За  да има  договорени  ежегодни увеличения,  системата  трябва  да   е друга  - стъпковидна. При такава болниците буквално нямат право на глас. Изминала е една година - в счетоводството автоматично прехвърлят лекаря на следващото стъпало и му увеличават заплатата.Това  е принципът  в повечето  европейски страни.  Специализантът  знае  колко  ще получава и  сега, и след  3  години  примерно.

И не че е  достатъчно за лекар,  но  защо все пак  говорите  за  700  евро, не  влезе  ли в сила  от  1  ануари тази  година  доста  по-високо минимално  брутно възнаграждение  за лекари  или греша?
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/4608

Ивана,   убедена  съм,че  всички  имащи  таблет/iPAD,  си имат  и  лаптоп,   едното не  замества изцяло  другото. За различните  цели/места/моменти  използваш  по-подходящото,   по-удобното, по-практичното. Понякога   сигурно и двете  заедно.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 11:03 от Просто русалка

# 217
Просто русалка, надявам си да права, за тази сума съдя по моя много близка, която има специалност от 5 години, работи в голяма столична държавна болница и взима 900 евро чисто. И споделя, че добре, че добре че е има опция "избор на екип", за да взима някой лев отгоре. И тук говорим за лекар със специалност и вече натрупан някакъв стаж. Но дано да са го приели това и ти да си права, че с тези смени на правителствата не се знае кое до къде е стигнало.
Относно конкурса за спиалност. Може да е написано поне: "При откриване на място за специализация Студентът има предимство пред външни кандидати при равни условия."
Ако не фигурират тези неща в договора е много рисково, след 6 години... казъл, рекъл. Може би трябва промяната в тях(договорите) да започне от МОН.
Ако няма сигурност от двете страни и удовлетвореност от работата и условията няма как да се постигне добър резултат в здравеопазването.

# 218
Пролетно ухание, би следвало договорът да е достъпен и видим някъде, даже четох това. Обаче, като се замисля и при нас е така - интервюта, подбор и чак като се харсеаме даваме договора. Но реално всички ключови моменти от него са прозрачни и ако е питал човекът - ще му кажем.

За парите искам да кажа, че всички са на мижави пари. Даже с договор се гарантира работа, моята като завърши без, да не я чакат някъде за 3 пъти повече? Пак ще се предлага за нулеви пари, но да кажем ще избира в коя болница. От шеф на отделение в една от най-престижните болници в София съм чула оплакване как младите кандидат-специализанти на интервюто първият въпрос им бил колко ще взимат. Никъде не взимат пари (в бг) и на нас, мама и тати, трябва да ни е ясно.

За договра си е кокошката или яйцето - какво да се вълнува от договор, ако никой няма да го хареса и да го одобри да е техен кадър? Как той да иска с договор, като не знае какво е? На принципа с интервютата за програмисти (и не само), работодателят първо трябва да каже - взимам те - после ти казваш искаш или не и четеш договора.

Май и по-стари лекари не са потънали в пари на много места, затова всички работят на по 3 практики, но това си е част от житието и битието на тази професия в нашата родина.

От докторка съм чула, че е работила близо година без пари в голяма столична болница, за да специализирва това, което иска докато се открие място за него. Като се открило,  я взели. Така, че сигурно ще го предпочетат, но пък и трябва да са доволни от човека.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 11:13 от ivana31

# 219
  • София
И сега си представете ситуацията: тръгва прилежният студент по коридора пред клиниката по Лицево-челюстна хирургия. Вижда колежката на мечтите си, разтреперва се и пльосва таблета (с всичките си лекции, записки и схеми вътре) върху мраморната мозайка от ерата на комунизма. Кво правим?

стар ИТ лаф - най-добре се смее онзи, който се е архивирал последен, колежке... Simple Smile

Цитат
И не че е  достатъчно за лекар,  но  защо все пак  говорите  за  700  евро, не  влезе  ли в сила  от  1  ануари тази  година  доста  по-високо минимално  брутно възнаграждение  за лекари  или греша? https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/4608

това не е прието все още. нищо не е влязло в сила, доколкото ми е известно. а годината преполови.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 11:49 от jam

# 220
конкретно за медицина да кажа как беше миналата година. имат право по 1 семестър на година спорт и по 1 семестър на година чужд език. и двете неща са избираеми (незадължителни) и носят по 1 кредит.

и за двете дисциплини информация за записване и график на групите се пуска на сайта на ДЕОС. кога точно - никой не знае. следи се. не се ходи до ДЕОС за записване - това се прави онлайн чрез линк от сайта на ДЕОС, когато пуснат информацията за текущата година.

за спорт пускат информацията в първите дни на първия семестър. трябват бързи пръсти, местата се изчерпват светкавично. спортът се провежда доста формално и е трудно да се съчетае със задължителната програма.

за езици пускат информацията в началото на втория семестър. за всеки език има 3 нива - начално, напреднали и медицинска терминология. общото правило е, че ако си минал по-високо ниво, не може след това да запишеш по-ниското.

за фармацевтичния факултет знам, че спорт и език са им задължителни в програмата и се записват още при записването за студент.
[/quote]
Оле, ми кво спортуват медиците? Вижда ми се, че всички ще се отпуснат и окръглят с тия тежки изпити и джънк храна. Офф...като в училище...

# 221
Ама то няма време за спорт.
Имаше някакъв волейбол понеделник от 9:30 ч и петък от 12:30.
И в двата часа имаха упражнения, т.е. няма как да се посещава. Преподавателят поне им завери присъствията, че уж са ходили. Предполагам проявяват разбиране.

# 222
Да де. Аз това питам - какво реално спортуват вашите деца. Дали имат навик да посещават фитнес или някакъв групов спорт. Или след занятия всеки се тръшва на компа с дюнер. Като ученик моя го задължавах да спортува, а сега вече няма да мога, разбира се. Та затова се интересувам, дали медиците ходят изобщо някъде - заедно или поотделно

# 223
  • София
jam, аз  затова  попитах  дали не  греша Wink Явно медиите  са  гръмнали в  края на миналата  година какво  се  предвижда,  а  след  това едно  голямо нищо...  Но въпреки  това не  мисля, че  масово  актуалното  възнаграждание  на специализант  е  700  евро. Познато  дете, едва  ли  лъже  все  пак,  взима  по негови думи към  1300. Незадоволително е, да,  но все пак  е почти  два пъти  повече  от  спряганите  700.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 12:35 от Просто русалка

# 224
  • София
Да де. Аз това питам - какво реално спортуват вашите деца. Дали имат навик да посещават фитнес или някакъв групов спорт. Или след занятия всеки се тръшва на компа с дюнер. Като ученик моя го задължавах да спортува, а сега вече няма да мога, разбира се. Та затова се интересувам, дали медиците ходят изобщо някъде - заедно или поотделно
Дъщеря ми ходи на тенис всяка неделя и няколко пъти през седмицата на групови тренировки в един фитнес вечерта.

Общи условия

Активация на акаунт