Отговори
# 210
Ама и тази статия е един миш-маш.
Показали снимка на Елиът Пейдж и отдолу надпис в "ролята на Ахил". А той не е в ролята на Ахил, а на Симон и Ахил изобщо не участва във филма. Значи, за част от "журналистите" е важно просто да изпляскат някаква там информация, без значение има ли въобще някаква връзка с действителността.

# 211
  • гр.София
Гледах "Миньони и чудовища".  Много свеж и хитроумен. Но определено не е за деца,особено малки.
Ще е интересен основно за пораснали,които се интересуват от Седмото изкуство и поназнайват историята му.

# 212
  • Бургас
И аз за нолановата „Одисея“ !

Снощи го гледах на кино. Все още смилам и премислям...
Ще започна с уговорките и после оценките.
Очевидно с Нолан имаме значителни „идеологически“ 😉 различия. Аз  категорично не съм сърдечна почитателка на замесените в проекта актьори и актриси. И не мога да преглътна чернокожата Хубава Елена!!!
НО! Като обективен човек и зрител ще кажа, че филмът ми хареса, развълнува и остана в съзнанието ми след напускане на киносалона!
Мисля, на всички е ясно че това е съвременен прочит на мита за Одисей и то не е причина за порицание. Още в древността, по-късните „колеги“/разказвачи ,  драматурзи, поети и философи са разказвали и претворявали своя версия на Одисей.
В моите очи това е антивоенен филм с категорични и реалистични препратки и аналогии  към съкрушителната жестокост на нашето съвремие Sad  В този смисъл (за мен) е тъжен , потискащ и песимистичен... Харесва ми че няма величаене, героизация и приповдигнатост , а само жестоката , сурова истина – всяка война е зло, смърт, погром и упадък на човешкия дух! Това беше най-силновъздействалото ми внушение.
Изненадващо за самата мен всички актьорски изпълнения ми допаднаха. Елиът Пейдж направи много добър образ, макар и малък.
Най-изненадана бях, колко много ми хареса Мат Деймън! (Изпитвам ирационално нежелание да гледам негови филми. Не знам защо!  Като това не ми пречи напълно да оценявам, че е способен актьор.)

Бих откроила и Саманта Мортън, като Кирка/Цирцея, въпреки че сцените с превръщането ми бяха малко преекспонирани. Но пък то напълно се връзваше с целия феминистки патос на образа й. Впрочем не само при нея; и при другите героини го има това подчертано заявяване на гнева и недоволството – и при Елена и при Клитемнестра , и при Пенелопа.
Като цяло светът на тази „Одисея“ е доста очевидно разделен на Женско и Мъжко. Женските образи са напористи, обидени, гневни , но и едновременно меки, приласкаващи, изслушващи, копнежни, одомашнени. Докато мъжете са главно  в  лустрото на агресията, конкуренцията, битката, завоюването, себедоказването, далечното.
Изключително силно ми подейства образът на Полифем!  На много размисли ме наведе. И мисля неслучайно тук той е сам , без братята си... Като брънка от цяла поредица персонажи, които наред с другите сюжетни линии, разказват и тази за самотата...
Много интересно беше решен образът на Агамемнон. Бях доста объркана в търсенето на тълкуване. Защото имах някакво интуитивно чувство, което не можех да облека в думи. Но накрая долугоре стигнах до някакво обяснение.
Много реалистични морски сцени – караха ме за  N-ти път да се възхищавам на мореплавателите първопроходници от древността...
Беше интересно и да виждам в образа на Одисей смесени , както в Омировия епос пластовете от различни исторически и културни епохи . Той е и войн и стопанин, и носталгик и пътешественик. И здраво обвързан и заземен в родовото, и теглен от неизвестното и откривателството. Жадуващ за покой и безкрайно любопитен за нови преживявания и неща. Носещ в себе си ранните проблясъци на по-късно избухналия краен индивидуализъм и откъсване от общността, чиито горчиви плодове берем днес!
В крайна сметка, филмът потвърждава старата максима, че не се учим от историята и от грешките си...
За жалост след около 3000-4000 години, хората сме все същите-жестоки , объркани, алчни , слабохарактерни.... И продължаваме да пребиваваме в състояние на  постоянен хюбрис! Колкото спрямо боговете, толкова и един спрямо друг! Без дори да искаме да го осъзнаем! (Впрочем  духът на „дебатите“ тук, напоследък,  доказват същото!)
Мощна музика, в пълен синхрон с картината.
За мен истинският разказ започна ударно с вдигането на платното на кораба на Одисей, когато се отдели от групата и каза че ще пообиколят , ще видят свят и пак ще се приберат у дома по рано.... Свещена самонадеяност!

ПП След като вече съм гледала филма и си казах думата 😉, вече спокойно мога да прочета запазените, но непрочетени 10-тина рецензии за продукцията. Мисля да започна с тази на Diavolo!

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 15:25 от lady Koup

# 213
"Миньони и чудовища" става ли за деца на 7 и 9 години. Защо не става за малки деца. Страшен ли е? Ще е интересен ли за тази възраст?

# 214
  • Berlin
Днешното ми откритие е, че Том Холанд участва в онзи филм с Наоми Уотс и Юън МакГрегър (за цунамито, 2012) като едно от децата на семейството.Open Mouth

# 215
Съвсем подходящ си е филмът за малки деца. Просто има много препратки към историята на седмото изкуство, които ще хванат само възрастните и то възрастни, които се интересуват от кино. Но добрите семейни филми се правят именно така - работят на много нива според възрастта и подготовката на публиката. Пиксар също са така в най-силните си попадения.

# 216
При второто ми гледане на "Одисея" се замислих за финала на филма. Първият път го възприех така както е представен. Не знам защо обаче вторият път го усетих по друг начин. Изведнъж реших, всъщност бях твърдо убедена, че

Скрит текст:
всичко, което се случва е само в главата на Одисей. Тоест на него би му се искало да е вярно и той си го представя - как отплават с Пенелопа на запад, завинаги заедно и щастливи, но всъщност той знае, че е невъзможно, че това е само един блян и в действителност единствено смъртта и с нея окончателната и безвъзвратна раздяла предстоят. Стори ми се, че точно това е действителният финал.
Дали има някой, който го е усетил по същия начин?

# 217
Възможен е такъв прочит, още повече че във финала има ярко влияние от финала на "Властелинът на пръстените" (не само филма, но и романа), който е именно на тази тема.

# 218
  • Бургас
Sston
Аз на примависта си помислих
Скрит текст:
че на финала е мъртъв и виждаме предсмъртните му блянове! Disappointed Relieved

# 219
Lady Koup,
аз да кажа, че много ми допадна отзивът ви. Това е същността на изкуството - не е нужно да сме "идеологически съгласни", за да му се наслаждаваме. Но май напоследък твърде много хора забравят това.

# 220
  • София
Мхмхм, за финала на Одисея 🤔🤨
Скрит текст:
Аз точно за този ''туист'' писах, че ме е изненадал, защото аз очаквах да умре на финала (предвид целият му трагично написано образ и как той с множество тежки пробождания падна в ръцете на жена си, музиката и пр.), но това вече щеше да е прекалено различно спрямо поемата на Омир и махнах с ръка и заключих, че си имаме класически щастлив край. И че Нолан ни пуска по пързалката, че умира, но всъщност си е жив.

Та да, може и така да се прочете финала - че реално Одисей умира и че това пътешествие на Запад е пресмъртният му блян.
-
НО -->
1) Така Нолан вече много грубо ще пренашише историята
2) Обезмисля се обещанието му (при Хадес и още няколко пъти казано по време на филма и пред своите хора и пред сина си и пред жена си) да почете непогребаните воини

Реално имаме ли някъде изказване на самия Нолан и питат ли го за финала на филма???

Какви са теориите в Редит, някой чел ли е?
Аз нямам това време, сори.

За мен:
на 60-65% си е жив и наистина тръгва на Запад с Пенелопа и так до смъртта им (тръгват и не се връщат ; Телемах управлява)
на 35-40% умира

Има плюсове и за двете, но според мен е по-скоро първото.

Хмммм??? 🤔🤔🤔

# 221
За мен е точно така, както е показано.

# 222
  • Бургас
Diavolo нямаше ли на финала
Скрит текст:
един момент, в който Одисей казва, че Телемах отпътува на север, за да почете както е редно загиналите воини!? Т.е. "свободен" е да умре спокоен с изпълнено обещание... Thinking

# 223
  • София
Не, не.
Недвусмислено беше казано, че Телемах
Скрит текст:
остава да управлява
Като това може да стане по 2 начина:
1) Одисей отпътува
2) Одисей умира

Реално, разлика няма.

ПО-скоро аз си мисля, че си имаше туист в туиста. Нолан за 1 минута ни удря тежко - Одисей умира (като Уилям Уолъс, Максимус и т.н. любими герои), НО, всъщност оцелява от раните си

Между другото още един жокер, че наистина си оцелява

Дадоха го с превързан врат, защо да ни показват това?
Ако умира наистина, няма да ни дадат как в мечтаното му последно пътешествие към Запада тръгва облепен и обвързан. Wink

# 224
"Спайдърмен: Нов ден" изкъртва боксофиса. Превютата му, или прожекциите от сряда (ексклузивни) и четвъртък (практически цял редовен ден) са 72 милиона долара само в Северна Америка, което е рекорд за всички времена.
За сравнение: на "Отмъстителите: Краят" резултатът беше 60 млн.
В момента феновете питат възможно ли е "Спайдърмен" да завърши премиерния уикенд с резултат над 300 милиона долара? Досега го е правил само "Отмъстителите: Краят" с 357 млн. през 2019 г.
Все пак анализаторите дават по-консервативна оценка от 260-280 млн.

"Спайдърмен: Нов ден" постига това без премиум форматите, тъй като те остават за прожекции на "Одисея". 70-милиметровите IMAX са ангажирани (и вече разпродадени) до 15 септември.
Интересно е как ще се развие съперничеството между двата филма по-нататък: знае се, че комиксовите филми правят най-много на първи уикенд и бързо спадат. Освен това традиционно събират по-силен боксофис у дома в САЩ, отколкото по света, докато с историческите и приключенски филми е обратното.
От "Одисея" се очаква по-дълъг живот, както беше и с "Опенхаймер" - филмът с най-висок боксофис в историята, който никога не е бил на първо място (заради премиерата си заедно с "Барби"). Fun fact: за 13 дни "Одисея" изкара повече пари в САЩ, отколкото "Опенхаймер" за цялото си многомесечно разпространение.

И двата филма ще бъдат прожектирани в Китай, като първо "Спайдърмен", а "Одисея" - от 14 август, макар че вчера беше тържествената премиера там с участието на Нолан (който имаше рожден ден) и част от звездите.

За мен не е за подценяване кумулативният ефект от двете рекламни кампании, както беше и с "Барбенхаймер". Всичко това подтиква хората да ходят повече на кино. Не е за пренебрегване и фактът, че важна част от актьорите в двата филма са едни и същи - Том Холанд, Зендея, Джон Бернтал.

"Спайдърмен: Нов ден" го гледах и макар че оценявам някои интересни идеи в него, както и най-добрата игра на Том Холанд във франчайза дотук, ми досади доста. За мен определено има superhero fatigue, явно не и за масовата публика обаче.

Общи условия

Активация на акаунт