20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 27 952
  • 611
  •   74
Отговори
# 555
  • София
Значи техническата грешка не е била в минусите, а в цифрите. Laughing И местата за момичета в ЕГ вече наистина са малко.

# 556
Има ли ги свободните места за 3 класиране в infopriem?

# 557
Чета от известно време темата, въпреки че аз ще се пека на този огън след 2 години. Да се подготвя психически, така да се каже. Cold Sweat Трудно ми е да разбирам част от съкращенията, но лека-полека с мислене и помощ от Гугъл навлизам и в "образователната" терминология (новговор бих го нарекла).

Аз не бих имала нерви да разчитам на късмет за 3-4 класиране. А и като си знам късмета-досега читаво училище за детето не съм избрала, всяко следващо е по-зле.

Детето ми е своенравно, не разчитам на особено висок бал, дори на 6-ци в дипломата (не говоря за знания, а за оценки). Така че гледам как върви класирането не в най-търсените гимназии. Слава Богу, виждам, че има шансове и за втори/трети ешалон, както и интересни варианти за професионални гимназии. Моето е момче, така че и това е опция. Езикова гимназия не би му дала нещо особено полезно, поне що се отнася до английския. Испански език за мен не е перспективен, руски - също (обичам руския, аз самата съм завършила руска гимназия, но съм прагматик). Немски - горе-долу, френски - по-малко, само ако детето се ориентира към университет в съответната държава.
Някой беше писал, че в институциите на ЕС всеки допълнителен език е предимство, но на практика не е така - английски и само английски, френски - ако началниците в съответната дирекция/отдел са френскоговорящи, немския се опитват германците да го утвърждават, но не им се удава особено. Трябва да се прави разлика между официални езици (езиците на всички страни-членки) и работните езици (английски, френски и немски). Превод дори на всички работни езици за повечето работни срещи се осигурява само по заявка (предварително искане), превод на всички официални езици се осигурява само за срещи на най-високо ниво (министри и министър-председатели). Работа с официалните езици има само за преводаческата служба и юристите-лингвисти и местата там все пак са ограничени. Освен това доста писмени преводи аутсорват на външни преводачи или използват вече автоматични машинни преводи.
И с тези аргументи за момчето ми се оглеждам за нещо по-практично като за мъж, поне да има някаква полза докато реши дали и какво ще учи/работи след средно.

# 558
Има ли ги свободните места за 3 класиране в infopriem?
При мен се вижда списък с паралелки за 1 етап. Сигурно защото след това сме се записали и повече не участваме.

# 559
  • София
То в 73то обичайно си има малко места на 3то класиране.

Миналата година имаше повче места за момичета в езиковите гимназии, както и имаше повече в НПМГ, а сега местата са предимно в СМГ, ТУЕС и Джон Атанасов (от елитните). Дори 73 няма особено много места... Явно има наплив за езикови тази година някак си.

# 560
Magenta и аз бих го изрискувала, но не зависи само от мен, ако загубим  не ми се мисли...
Elvida балът ни е 30 точки над последния приет в паралелката.
Колко са некласирани и незаписали се,къде може да се провери?

# 561
  • Sofia, Bulgaria
Какво се случва, ако не се запълнят всичките 10 места за момчета в 1АЕГ. Ще ги пуснат ли за момичета на 4-то класиране или не?

# 562
То това с некласираните и незаписалите се пак няма гаранция, че други няма да се отпишат, за да кандидатстват на 3-то класиране Wink

MILO1, за съжаление, докрая си остават по пол, ако не го променят тази година.
Даже 1АЕГ и на директорското, което май 2 пъти правиха преди 2 години, имаше места за 2 момчета и докрая си търсеха момчета за тях Grinning

# 563
Аз пък разсъждавам от една друга гледан точка . Ще я споделя пък после нападател колкото искате. Професионални паралелки- ок. Обаче има ли статистика колко от завършили дадено професионално направление продължават в същата сфера ? Честно казано има много хубави на хартия специалности ,но на практика какво ти дават ? Нито се учат общообразователни както трябва ,нито езици. Ако не си от семейството геодезисти  или много да се интересуваш от това в 7 клас как имаш представа ,че това е твоето  или отиваш в дадена гимазия просто защото казват каква е средата там. Това за мен е загубени време ако не продължиш с това и след гимназия. За неориентираните деца много по- добър вариант е профил езици ( дори и природни науки, хуманитарни ,предприемачески и дрпрофили са ограничаващи  понеже в 7минклас решаваш какво ще учиш в 11 и12клас). За професионалните също се лишава от възможност за още едно дзи,което да ти даде оценка за кандидатстване и също лек проблем за кандидатстване в чужбина. Някак си за мен много повече деца са неориентирани на 13-14 години и това професионално направление създава повече объркване. Като прочетох доста учебни планове и някои споделих с дъщеря ми тя око кори очи какви са тези неща. Обяснявам, ра още повече я отказах. Тя е на ти с изобразително изкуство примерно ,но не е тип да рисува постоянно или да рисува на графичен таблет ,да стои пред компютър с часове  и това беше причина да отхвърли всичко с такова професионално направление.
Лично мнение изказвам , знам ,че и всеки случай си е строго индивидуален.

# 564
  • София
Велма, има си и ориентирани деца, които знаят какво искат отрано. Хубаво е да се засили професионалното образование според мен и е хубаво, че интересът към него расте.
Езиковите профили са действително за деца, които искат малко повече широта и време да мислят каква професия за изберат. Няма лошо и в това.

Какво се случва, ако не се запълнят всичките 10 места за момчета в 1АЕГ. Ще ги пуснат ли за момичета на 4-то класиране или не?
Не, за момчета си остават.

# 565
  • София
Magenta и аз бих го изрискувала, но не зависи само от мен, ако загубим  не ми се мисли...
Сегашната паралелка и училище на детето харесват ли ви? Има ли подобни на сегашната паралелки със свободни места, които ви устройват еднакво с нея?
В живота всичко е риск. Аз не бих драматизирала, но ако детето ще възприеме тежко, ако изгуби мястото си, и аз не бих рискувала.

# 566
  • София
Досега съм виждала само един случай, в който свободно място в гимназия с квоти беше пуснато на четвърто класиране без квоти - 1 свободно място във ФЕГ през 2024-та. Друг такъв случай не знам.

Опс, грешка - не на 4-то, а на пето/директорско/ беше пуснато без квоти.

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 16:09 от sanaka

# 567
Затова ми е интересно има ли някакви статистики. Ясно е ,че има доста ориентирано деца ,но повечето не са.Примерно сега им харесва биология, но като отделен предмет са го учили само 1 година . После като стане сложно и вече не им е толкова любима.
Велма, има си и ориентирани деца, които знаят какво искат отрано. Хубаво е да се засили професионалното образование според мен и е хубаво, че интересът към него расте.
Езиковите профили са действително да деца, които искат малко повече широта и време да мислят каква професия за изберат. Няма лошо и в това.

Не, за момчета си остават.

# 568
  • София
В СМГ винаги ли има толкова свободни места? Сториха ми се много.
Не. Някои от приетите в СМГ предпочетоха ПЧМГ.

# 569
Magenta и аз бих го изрискувала, но не зависи само от мен, ако загубим  не ми се мисли...
Сегашната паралелка и училище на детето харесват ли ви? Има ли подобни на сегашната паралелки със свободни места, които ви устройват еднакво с нея?
В живота всичко е риск. Аз не бих драматизирала, но ако детето ще възприеме тежко, ако изгуби мястото си, и аз не бих рискувала.
Харесват ни, то е същото училище, алтернатива няма, ще го мисля.
Благодаря на всички💐

Общи условия

Активация на акаунт