20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 33 299
  • 757
  •   20
Отговори
# 735
  • До морето
Тъпо ми е за такива деца. И в на сина ми класа има такова дете. С бал 300 на първо класиране беше приет по първо желание в училище с бал 60. И реват, че не искали там. Ами кой ги реди тия желания, как пък грам не се поинтересувахте какво и как се прави.

# 736
Здравейте, Може ли да споделите мнение, ако имате наблюдения за трето класиране. Знам, че зависи много от децата,които ще участват, но все пак... Възможно ли е с бал 350 да се влезе в ТУЕС, Джон Атанасов примерно или езикова, които са с по 80-100 точни нагоре в 1/2 класирания?
Не са останали защото всички деца вече са записани предполагам и вече са на морето Grinning а по-скоро следят да попадната в точната паралелка с точния език. Благодаря!

# 737
Здравейте, Може ли да споделите мнение, ако имате наблюдения за трето класиране. Знам, че зависи много от децата,които ще участват, но все пак... Възможно ли е с бал 350 да се влезе в ТУЕС, Джон Атанасов примерно или езикова, които са с по 80-100 точни нагоре в 1/2 класирания?
Не са останали защото всички деца вече са записани предполагам и вече са на морето Grinning а по-скоро следят да попадната в точната паралелка с точния език. Благодаря!
Краткият отговор е НЕ, дългият е също такъв 😉.

# 738
Реално няма как да се случи.
Статистиката за трето класиране не е много релевантна, но ако погледнете сайта на Иван Давидоф ще видите с колко и дали изобщо пада бал на трето.

Отделно че има и този сценарий:
- дете от туес с бал 470 се отписва и се пробва в СМГ и пише и трите паралелки там
- но на четвърто място пише свободното от ТУЕС( в момента мисля че има 4 свободни места).
Реално, на трето класиране, ако не влезе в СМГ, 99% ще влезе пак в туес.
Ако случайно се появи някой с по-висок бал, това дете все пак на четвърто ще може да кандидаства за мястото, което е освободило, като се е отписало на третия етап.

Чисто практично-хипотетична-теоретична ситуация Wink

# 739
  • София
Хубави училища сте подредили, но ако не сложите и нещо по-нискобалово, роскувате никъде да не е приет. И аз препоръчвам да се види този сайт, там може да се сравни и с 2024 и 2023г. Гледах примерно за 32-ро. Ами най-ниския бал там е бил през 2023-та на 4-то класиране 370, а това дете е с 334 .За 31-во не е падал под 379. Влезте и вижте за всяко едно училище, което ги интересува и включете и няколко по-реалистични.
  И моето много искаше английската, ама макар и с 9 свободни места за момче, бала никога няма да падне до 396.5.

# 740
  • София
Темата е много дълга, писала съм преди, техникуми и СПТУ са обслужвали плановата икономика, с обучение от 3 или 4 години, ученици със средно образование отиват в заводите, сега нещата са други, не може да се върне социализма, средното професионално образование е било много добро, дори през 70-те години Маргарет Тачер /тогава министър на образованието на УК/ посещава България, техникум по химия и е била възхитена от връзката на образованието с производството и т.н.

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 19:33 от milka22

# 741
щом е на Димитър Петков и 30. СУ му е удобно. Не е лошо училище. Да пробва и в 19.СУ предприемачество е (но не съм сигурна как му се отдават езиците, че там са скандинавски като втори език и НЕ, АЕ като първи). Да гледа файла за 2класиране - ето пускам снимка, че и 18.СУ има хуманитарна с близък бал до неговия. Много хубаво училище и му е в района.

Дайте кураж на детето, че в нова среда никой няма да знае как са се държали с него и няма да имат склонност да му се подиграват. Човек като не е предубеден предварително, не знае, че това е някой, на който може да се подиграва. Има такъв феномен, че хората се държат добре или зле под натиска на околните, вменява им се. И като отидеш в нова среда от най-готиния може да станеш загубеняк, както и обратното. За такива деца смяна на средата може да е хубаво нещо.

Изпратих на детето няколко училища и паралелки
Да ги реди както иска , но по балове, както следва:
22
32
31
35
133
127
7
1
12
СГСАГ
НТБГ
НФСГ
ЛОМОНОСОВ
Дано му стигне за някъде…само отделни паралелки съм писала от тези училища, защото не иска с всякакви езици и математика ….

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 19:45 от Shushi2

# 742
  • София
щом е на Димитър Петков и 30. СУ му е удобно. Не е лошо училище.
Изпратих на детето няколко училища и паралелки
Да ги реди както иска , но по балове, както следва:
22
32
31
35
133
127
7
1
12
СГСАГ
НТБГ
НФСГ
ЛОМОНОСОВ
Дано му стигне за някъде…само отделни паралелки съм писала от тези училища, защото не иска с всякакви езици и математика ….
към момента 30то има едно свободно място за 3то класиране, а минималният му бал на 1во и 2ро е бил съответно 362 и 353,5 съответно ето от тук  https://ivandavidov.github.io/nvo/7/balove/sofia/?school=2204030

# 743
Да, но може да има места в 30.СУ или 18.СУ на 4то класиране отново. Нека да следи детето.

# 744
Ще следи ако не успее в някое от тези , които съм му посочила. Той иска само с АЕ, НЕ или евентуално ИЕ….за това съм пренебрегнала хубави гимназии като 18,138, 19….

# 745
  • София
Хубави училища сте подредили, но ако не сложите и нещо по-нискобалово, роскувате никъде да не е приет. И аз препоръчвам да се види този сайт, там може да се сравни и с 2024 и 2023г. Гледах примерно за 32-ро. Ами най-ниския бал там е бил през 2023-та на 4-то класиране 370, а това дете е с 334 .За 31-во не е падал под 379. Влезте и вижте за всяко едно училище, което ги интересува и включете и няколко по-реалистични.
  И моето много искаше английската, ама макар и с 9 свободни места за момче, бала никога няма да падне до 396.5.
Така е, но нека има и по-високобалови, просто трябва да се пишат много училища в низходящ ред на желанията.

Някой предложи 30-то, също е добра идея.
81-во в Младост също е с хуманитарни паралелки.

# 746
предлагам също да погледне и 203.ПЕГ, все още имат интензивно изучаване на език и предстои да се развиват в положителна посока - нов директор, нова сграда достроена в двора ще бъде готова догодина. Стига да има транспорт до там обаче, защото се стига с трамвай 4,5 и 15
Не знам защо толкова му падна балът на 2 класиране, но имаше известни неуредици покрай строежа в двора и сигурно това допринася.

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 21:39 от Shushi2

# 747
  • София
Ще следи ако не успее в някое от тези , които съм му посочила. Той иска само с АЕ, НЕ или евентуално ИЕ….за това съм пренебрегнала хубави гимназии като 18,138, 19….
На този етап аз бих препоръчала да се направи компромис с втория език в името на по-добро училище. Нежелани профили може да се избягват, защото не е все едно дали ще учи университетски материал по мат или бел, история или химия и т.н. Но вторият език за мен не е толкова съществен, особено ако не е профил. Много важно дали ще учи 9-12 клас по два часа седмично немски, датски или китайски. Нито един няма да научи, нито пък ще му натежи особено. Мисля, че сега е моментът да се пишат повече училища и по-нискобалови от изброените - и 19-то, и 138 и дори по-надолу като бал. Изборът ще намалява с всяко следващо класиране.

# 748
Категорично подкрепям. Вторият език няма никаква роля. Да пише 18 и 19 училище детето. Локацията не е без значение, а тези са удобни и хубави едновременно. 19 не е добро, колкото 18, но пак си става.

# 749
В 1во и 7мо се взима 3 х БЕЛ и 1 х МАТ, което ще му даде и по-висок бал заради по-добрата оценка по НВО БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт