Априлчета 2027

• 12 595
  • 648
  •   5
Отговори
# 645
Погледнете в интернет снимки от ранна фетална и ще разберете дали сте направили нея или обикновен ехографски преглед.
БХС при мен включваше ехографски преглед с измерване плюс взимане на кръв за самата статистика. Имаше ехографски преглед, но не съм наясно дали няма нужда от нещо допълнително. Няма нужда от възмущения.
[video][/video]
Аз правих скрининг и ми каза моя АГ, че няма нужда от ранна фетална морфология. Все пак не знам, дали не трябва да отида.

Аз не мога да повярвам, че все още има АГ-та, които казват, че няма нужда?!? от ранна фетална. Та ако от най-ранното диагностично наблюдение от такъв тип няма нужда, то как най-бързо бихме разбрали за евентуален проблем? Да гадаем ли, интуицията ли да си слушаме, палците си ли да стискаме? Това е безумие, Елена! БХС, което разбирам, че си правила, не отменя нуждата от ехографския преглед! На него се вижда черепа, дробовете, ребрата, измерва се нухалната транслуценция и много други детайлни неща, описани на лекарски език, неразбираем за голяма част от нас. Живеем във време, в което медицината е толкова напреднала, дава ни възможности за какво ли не, а някакви вероятно със самочувствие и “опит” АГ-та (дори не се извинявам за думите си), твърдят, че ранната фетална морфология е излишна, щото видиш ли, БХС ти било наред?! Извинявайте, ама това е пълно безумие и заради такива лекари се петни титлата, която носят тези хора! Дано такива лекари като твоя имат поне топки да си носят последствията от препоръките!

Пожелавам ти късмет и съм сигурна, че всичко ще бъде наред, просто се ядосах на тази безотговорност.

# 646
  • Sofia
Момичета , правих пренатален тест в 11+1 vision + и днес ми казаха, ми трябва да повторим теста , защото има ниска фетарна фракция. Това не е ли много необичайно за този срок и сега съм супер притеснена и не знам какво да правя.

Случайно да взимаш някакви лекарства - кръворазреждащи по-конкретно? Клексан/Фраксипарин/Аспирин протект/добавки омега 3 и тнт? Трябва да има поне 12 часа разлика между тези лекарства и вземане на пробвата иначе самото ДНК се 'разрежда' и излиза недостатъчно.
Мисля, че това важи и за лекарства като кортикостероиди и така нататък, ама не казват и не питат много за тях. Аз поради тази причина направих НИПТ към 12 седмица. За да е минало достатъчно време и отстояние като часове от лекарствата които вземам до пробата.

# 647
Не вземам подобен тип медикаменти.

# 648
“Ниската фетална фракция сама по себе си не означава, че плодът има хромозомна аномалия.
* По-често се среща при по-ранна гестационна седмица, по-висок BMI/тегло на майката, а понякога при определени плацентарни или бременност-свързани фактори.
* Ако НИПТ е невалиден заради ниска фетална фракция, лекарят може да препоръча повторно изследване след 1–2 седмици или друг подход според конкретната ситуация.”

Това ми даде ChatGPT като информация. Предвид, че не е ранна седмица, то как сте с BMI?

Общи условия

Активация на акаунт