Сладко- кисел сос
200 мл. винен оцет
200 г. захар
1 с.л. сол
100 г. кетчуп
обикновено нишесте
Излейте оцета в нагорещен тиган и прибавете захарта.Бъркайте интензивно докато захарта се разтвори в оцета.След това прибавете солта и кетчупа, без да спирате да бъркате.накрая добавете разтвореното нишесте.Бъркайте докато заври и махнете соса от огъня. Прибавете към всякакъв вид месо и панирани ястия.
Панирано сладко-кисело пиле
пилешко филе
2 яйца
обикновено нишесте
бяло вино
бял пипер
сол
Нарежете пилешкото на кубчета, прибавете сол, бял пипер и една супена лъжица бяло вино.Отделете белтъците на яйцата и ги разбъркайте.Потапяйте месото първо в белтъците, а после го овалвайте в нишестето.Пържи се до златисто и накрая се залива със сладко-киселия сос.
Ориз със зеленчуци
грах, царевица и моркови в съотношение 2:1:1
обикновен ориз
2 яйца
стар и пресен лук
бяло вино
сол
захар
бял пипер
Сварете добре измития ориз и го оставете да изстине докато стане рехав.Разбъркайте яйцата в нагорещен тиган с мазнина.След минута прибавете зеленчуците и ситно нарязания стар лук.Бъркайте интензивно около минута-две и започнете да прибавяте ориза постепенно без да спирате да бъркате.Когато оризът се нагорещи овкусете със сол, щипка захар, 2 щипки бял пипер и 1 с.л. бяло вино.Поръсете със ситно нарязан пресен лук и сервирайте.
Пиле със зеленчуци
пилешко филе
1 яйце
гъби
чушки
соеви кълнове
моркови
лук
нишесте
соев сос
бяло вино
бял пипер
захар
сол
Нарежете месото и зеленчуците на ивички. В нагорещен тиган с 2-3 сл.л. олио запържете ситно нарязания лук.Прибавете месото и бъркайте докато месото придобие бял цвят.След това постепенно прибавяйте зеленчуците и разбърквайте постоянно.Едновременно с тях добавяйте сол, пипер, захар, 1 с.л. соев сос и бяло вино.Зеленчуците трябва да са полусурови.Тогава прибавете 1 к.ч. вода, разбъркайте и прибавете разтвореното нишесте.Когато нишестето започне да става гъсто, свалете ястието от огъня.
На снимките в списанието ястията са точно като тези, които сме яли в китайския ресторант.