Майчинството счетоводно - 6

• 68 471
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 570
  • В полите на Пирин планина
Поздрави на всички умни глави.  bouquetМного полезни неща научих четейки последните няколко теми и благодаря.

Имам въпрос за който отговор не срешнах никъде и ще се радвам на помощ.
Съдружник и управител съм в ООД (заедно и поотделно)и се самоосигурявам през него (длъжна съм по закон).През фирмата реални сделки тази година не са минавали(няма фактури,няма заплати).Фирма в състояние на стендбай ако мога така да се изразя.Подава си се декларация 1 и протокол всеки месец.Аз съм единственото лице,което се самоосигурява през фирмата в момента,но ми предстои началото на декември да изляза в болничен(45 дена преди раждане).Въпроса ми е :
Трябва ли докато официално съм в болничен за бременност и раждане и после в отпуск по майчинство да ходя да подавам декларация 1 и протокол всеки месец?Пак казвам досега ги подавах понеже аз се самоосигурявах през фирмата.

Дано да успях ясно да задам въпроса.Не съм специалист все пак:)

За времето в отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете ти си все още в осигуряване, т.е. си длъжна да подаваш данни за декларация обр. 1. В противен случай няма да ти изплащат обезщетенията.

# 571
Здравейте.И аз имам въпрос и ще съм благодарна ако някои ми разясни.Работя като преподавател и в момента гледам детенцето си.Месец май то навършва 2 г. Смятам да ползвам натрупания ми платен годишен отпуск.Въпросът ми е колко дни трябва да  се върна на работа за да ми актуализират заплатата и трябва ли предварително и в какъв срок да предизвестя работодателя ми.Благодаря .

Ето разпоредбата на КТ:

Заплащане

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

С влизането на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата от 1 юли 2007г. изискването да се отработват 10 дни на актуализираната заплата, за да се отрази това на платения годишен отпуск, отпадна!!!
Така че щом официално ви е увеличена заплатата, отпускът ще се изчисли спрямо нея, а не спрямо тази на която сте била преди майчинството.

Добре, но от кога подзаконовият акт - Нредба, отменя разпоредбите на законовия - Кодекс. Това е основен принцип на правото, който на практика е нарушен по този начин.

# 572
Благодаря много на Incandescent за предишните отговори. Въпросът ми сега е дали времето на граждански договор се счита за трудов стаж и дали работата в Германия на трудов стаж може да бъде призната в България за достигане на определен трудов стаж тук - примерно 5 год. Благодаря много още веднъж.

# 573
Благодаря много на Incandescent за предишните отговори. Въпросът ми сега е дали времето на граждански договор се счита за трудов стаж и дали работата в Германия на трудов стаж може да бъде призната в България за достигане на определен трудов стаж тук - примерно 5 год. Благодаря много още веднъж.

Времето в граждански договор се зачита за осигурителен стаж за Пенсия.
За Германия не мога да ти отговоря, защото не знам дали има спогодба за взаимно признаване на трудов стаж.

# 574
Поздрави на всички умни глави.  bouquetМного полезни неща научих четейки последните няколко теми и благодаря.

Имам въпрос за който отговор не срешнах никъде и ще се радвам на помощ.
Съдружник и управител съм в ООД (заедно и поотделно)и се самоосигурявам през него (длъжна съм по закон).През фирмата реални сделки тази година не са минавали(няма фактури,няма заплати).Фирма в състояние на стендбай ако мога така да се изразя.Подава си се декларация 1 и протокол всеки месец.Аз съм единственото лице,което се самоосигурява през фирмата в момента,но ми предстои началото на декември да изляза в болничен(45 дена преди раждане).Въпроса ми е :
Трябва ли докато официално съм в болничен за бременност и раждане и после в отпуск по майчинство да ходя да подавам декларация 1 и протокол всеки месец?Пак казвам досега ги подавах понеже аз се самоосигурявах през фирмата.

Дано да успях ясно да задам въпроса.Не съм специалист все пак:)

За времето в отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете ти си все още в осигуряване, т.е. си длъжна да подаваш данни за декларация обр. 1. В противен случай няма да ти изплащат обезщетенията.

Благодаря за точния отговор bouquet Може ли да помоля за препратка само където има подробна информация какво трябва да се направи за да се подава декларация 1 през интернет.Търся вече 2 ри час и малко #Cussing outили ще помоля някой минал по този път да обясни.Имам електронен подпис,но никога не съм го ползвала.

# 575
Margi_787 щом имаш електронен подпис не е никакъв проблем. Инсталирала ли си софтуета за подписа. Ако да - провери дали иконата за него е активирана. Влизаш в сайта на НОИ - www.noi.bg - в е-услуги - Internet– приложение на НОИ за контрол и подаване на данни за Персоналния регистър на осигурените лица-Декларации образец № 1 и 3 - Регистарция на нов потребител с ел. подпис. Излиза един екран, на който трябва да попълниш данни за фирмата, собственик на ел. подписа и лицето, на чието име е издаден. Потвърдаваш. След това влизаш в "Подаване на данни с ел. сертификат за достъп" и се зарежда екран в сиво с User name и Парола. Първият път въвеждаш само Име, което ти си избрала, може и името на фирмата и ОК. Излиза екран за въвеждане на парола - два пъти я въвеждаш и си готова. Всички следващи пъти влизаш с избраното от теб име и парола.
Успех. Всички горни указания ги има и в сайта на НОИ, ако нещо не ти е станало ясно.

# 576
Имам още едно въпросче - предстой ми подаване декларация за получаване на детски. Освен бележка за дохода ми - получаваната заплата за 6месеца назад, трябва ли да подам и бележка за бонусите, който съм получавала от работодателя си?
Тях съм ги взимала на ръка (а заплатата на дебитна карта) и за всеки бонус ми дават и бележка за взетата сума и какъв данък и е удържан и прочие. После попълвам данъчна декларация заради въпросните бонуси, та пак ми удържат данък, направо ужас  #Cussing out #2gunfire
Малко се оплетох, но трябва ли да нося и да и тези бележки в общината, или това е отделно. Че ако и тях занеса, съвсем ми отпада шанса да взимам прословутите 20лв (или 18лв, не  помня вече колко са  Embarassed)

Мерси предварително и дано сте ме разбрали  Embarassed  bouquet

# 577
Имам още едно въпросче - предстой ми подаване декларация за получаване на детски. Освен бележка за дохода ми - получаваната заплата за 6месеца назад, трябва ли да подам и бележка за бонусите, който съм получавала от работодателя си?
Тях съм ги взимала на ръка (а заплатата на дебитна карта) и за всеки бонус ми дават и бележка за взетата сума и какъв данък и е удържан и прочие. После попълвам данъчна декларация заради въпросните бонуси, та пак ми удържат данък, направо ужас  #Cussing out #2gunfire
Малко се оплетох, но трябва ли да нося и да и тези бележки в общината, или това е отделно. Че ако и тях занеса, съвсем ми отпада шанса да взимам прословутите 20лв (или 18лв, не  помня вече колко са  Embarassed)

Мерси предварително и дано сте ме разбрали  Embarassed  bouquet

Чакай малко - какви са тия бонуси  newsm78 Да не са суми изплатени по граждански договор, със сметка за изплатени суми? На това ми прилича, щом подаваш и годишна декларация за тях.
Иначе конкретно - в декларацията  за 12 месеца назад се попълват всички видове доходи на родителите и ако те не надвишават 200 лева на член от семейството имаш право на детски или т. нар. месечни помощи за деца.

# 578
Не са към граждански договор, а по скоро допълнитерно заплащане за извършена дейност в работата, отделно от заплатата.
Но явно и тях трябва да отчитам и....май ще се размина с детските...ама здраве да е...  Whistling

Мерси много за отговора Simple Smile

# 579
Дъщеря ми е на 1г.5м. и така се получи че напускам работното място от което ми се изплащат майчинските, искам да ме назначат фиктивно при познати въпросът ми е дали при назначаването майчинските ще се изплащат направо от НОИ или продължавам да съм в заварено положение, а също и дали е проблем ако има прекъсване между напускането и назначението

# 580
С влизането на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата от 1 юли 2007г. изискването да се отработват 10 дни на актуализираната заплата, за да се отрази това на платения годишен отпуск, отпадна!!!
Така че щом официално ви е увеличена заплатата, отпускът ще се изчисли спрямо нея, а не спрямо тази на която сте била преди майчинството.

Добре, но от кога подзаконовият акт - Нредба, отменя разпоредбите на законовия - Кодекс. Това е основен принцип на правото, който на практика е нарушен по този начин.

Наредбата допълва Кодекса, не отменя.
Провери си и програмата, на която работиш - вече трябва да са отразили промените.

# 581
  • София
Здравейте!
Скоро /в понеделник/ се връщам на работа и ме интересува - какво се подава при прекратяване на отпуска за гледане на дете до 2 години? Казаха ми, че се подава молба свободен  текст. Това достатъчно ли е ?
Благодаря предварително.  bouquet

# 582
Здравейте, и аз имам въпрос относно семейното подоходно облагане. Ако доходите ми изглеждат ето така:

1.   Облагаем доход за 2007 г. от трудови и приравнени към тях правоотношения   3526.02 лв.
2.   Задължителни осигурителни вноски,   438.12 лв.
в т.ч.   2.1.   за фондовете на държавното обществено осигуряване   302.35 лв.
2.2.   за допълнително задължително пенсионно   61.72 лв.
   осигуряване в универсален пенсионен фонд
2.3.   за здравно осигуряване   74.05 лв.
3.   Лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване и доброволно   0.00 лв.
осигуряване за безработица и/или професионална квалификация,
с които е намален облагаемият доход по реда на чл. 20, ал. 2 от ЗОДФЛ   
4.   Лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски    0.00 лв.
по договори за застраховки “Живот и рента” и застраховки “Живот”,
свързани с инвестиционен фонд, с които е намален облагаемият доход по
реда на чл. 20, ал. 2 от ЗОДФЛ   
5.   Данъчна основа по чл. 20, ал. 4 от ЗОДФЛ (ред 1 – ред 2 – ред 3 – ред 4)   3087.90 лв.
6.   Удържан данък по чл. 38, ал. 1 от ЗОДФЛ   475.00 лв.
ОКОНЧАТЕЛНО ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ДАНЪКА  ЗА 2007 г.

I.   Данъчна основа по чл. 20, ал. 4 от ЗОДФЛ за данъчната година (ред 5)   3087.90 лв.
II.   Лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване и доброволно осигуряване за безработица и/или професионална квалификация по чл. 20, ал. 5 от ЗОДФЛ   0.00 лв.
III.   Лични вноски за доброволно здравно осигуряване, застраховки “Живот и рента” и застраховки “Живот”, свързани с инвестиционен фонд, по чл. 20, ал. 5 от ЗОДФЛ   0.00 лв.
IV.   Данъчна основа по чл. 20, ал. 5 от ЗОДФЛ (ред I - ред II - ред III)   3087.90 лв.
V.   Данъчно облекчение за дарения – до 10% по чл. 20, ал. 7 от ЗОДФЛ   0.00 лв.
VI.   Данъчно облекчение за дарения – до 50% по чл. 20, ал. 7 от ЗОДФЛ   0.00 лв.
VII.   Данъчно облекчение за дарения – до 15% по чл. 20, ал. 7 от ЗОДФЛ   0.00 лв.
VIII.   Общ размер на данъчното облекчение за дарения – до 65% от сумата на ред IV   0.00 лв.
IX.   Данъчна основа за доходите по глава седма от ЗОДФЛ
(ред IV - ред VIII)   3087.90 лв.      лв лв.
X.   Данъчна основа за доходите по глава седма от ЗОДФЛ в случаите на ползване на данъчно облекчение за намалена работоспособност по чл. 29, ал. 3 от ЗОДФЛ   0.00 лв.
XI.   Дължим данък по чл. 35, ал. 1 от ЗОДФЛ върху сумата по ред IX
или по сумата на ред X, ако е попълнен   139.34 лв.
   словом: сто тридесет и девет лева и 34 ст.
XII.   Удържан данък по чл. 38, ал. 1 от ЗОДФЛ (ред 6)   475.00 лв.   
   словом: четиристотин седемдесет и пет лева
XIII.   Данък за внасяне, удържан до 31 януари 2007 г.   0.00 лв.
XIV.   Възстановен данък от основния работодател до 31 януари 2007 г.   0.00

Ще имам ли право на възстановяване на данък за едно дете и горе-долу в какъв размер ще е? Извинявам се за толкова конкретният въпрос. Предварително благодаря!

# 583
До 31.01.2008г. работодателят трябва да ти възстанови 335.66лв. (475-139.34).
Възползвайки се от сем. под. облагане, на годишна данъчна основа 3087.90-420=2667.90лв. (за едно дете) дължиш 53.58лв. данък.
Тогава за детето ще ти върнат още 139.34-53.58=85.76лв.

# 584
Здравейте!
Скоро /в понеделник/ се връщам на работа и ме интересува - какво се подава при прекратяване на отпуска за гледане на дете до 2 години? Казаха ми, че се подава молба свободен  текст. Това достатъчно ли е ?
Благодаря предварително.  bouquet

Хубаво е и да декларираш някои неща с тази молба -

5.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
6.   Детето не се отглежда от безработно лице по програмата “В подкрепа на майчинството”.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
8.   Не съм лишен/а от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Не ползвам отпуск за отглеждане на малко дете и не съм дал/а съгласие за ползване на този отпуск от някое от лица по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо).

Общи условия

Активация на акаунт