Литературен клуб - VІ

• 58 778
  • 676
  •   1
Отговори
# 105
  • Майничка
Честита Нова година, здраве, щастие и благополучие на вас и семействата ви!

Да споделя едно симпатично, весело и непретенциозно книжле за празниците - "Мисия Коледа" на Ани Сандърс. Откровено бие на чиклит, но създава много приятно настроение.

# 106
Здравейте момичета и Честита 2008 година!

Започнах да чета "История за любов и мрак" на Амос Оз, която преди време знам, че беше коментирата тук. Чета, чета....стигнах някъде до 60-та страница, но за мое съжаление усещам как цялата книга я чета с голямо усилие и не мога да уловя, това, което "иска" да ми предаде  Sad.....може би това не е "моята" книга, а може би е  твърде рано, за да я "оценявам" така. Дали само аз имам такова впечатление от книгата и ще ми е интересно да чуя отзиви за нея Grinning

# 107
Тези дни прочетох най-хубавата книга за тази година - "Любов и смърт под кривите круши" на Кристин Димитрова. Препоръчвам тези прекрасни разкази на всички литературо-любители!
Бубка, "опитай" и от Здравка Евтимова. За мен е по-добра от Кристин.
Чета "Пясъчният замък", Айрис Мърдок. Започна обещаващо.

Успешна и здрава нова година, момичета!

# 108
Аз пък на Айрис Мърдок прочетох "Еднорогът", но не ме впечатли колкото други нейни книги.

Като цяло ми е много любима писателка, "Пясъчният замък", "Под мрежата", "Черният принц", "Зеленият рицар" - тези са другите, за които се сещам, че съм чела и харесала. Романите й имат според мен неповторима атмосфера, а и ми се струва, че е много добър психолог без излишни напъни в тази насока.

# 109
Тези дни прочетох най-хубавата книга за тази година - "Любов и смърт под кривите круши" на Кристин Димитрова. Препоръчвам тези прекрасни разкази на всички литературо-любители!
Бубка, "опитай" и от Здравка Евтимова. За мен е по-добра от Кристин.
А мене пък Здравка Евтимова нещо не ме изкушава, ако съдя по това, което съм опитвала да чела в Liternet.bg . Имам чувството не за уникален глас, а за това, с което асоциирам женската литература - леко меланхолична, леко интелектуална, леко сантиментална, и без чувство за хумор, защото това не е духовно, пък животът е тежък, но жените трябва да пазят човечността в него.  Не издържам, става ми скучно.
Но това си е мой вкус. Аз и Елфриде Йелинек никак не харесвам, пък те й дадоха Нобелова награда преди време.
Обаче Кристин Димитрова харесвам много!

# 110
Ако първата прочетена през годината книга е показателна за всички останали, то тази година ще ми върви на странни, но за сметка на това пък много хубави книги.
А първата за тази година е "Кафка на плажа" на Харуки Мураками.
За мен това беше първата прочетена книга на Мураками и я чувствам като откритие.
Какво да напиша...
Ама че книга... Още не мога да се съвзема съвсем. Атмосферата и се пропи в мен тотално и сега ми е едно такова объркано и странно, но пък хубаво.
Трудно се пише за тази книга. Много мистична и загадъчна, необичайна, сюжетът е преплетен и многопластов, героите - странни.
Има моменти, за които имаш чувството, че можеш да препрочиташ до безкрайност. Толкова истински и мъдри.

Не знам дали да я препоръчам. Четивна е, но не на всеки би допаднала. Аз лично открих в нея повече от очакваното. Бих я препрочела пак.

# 111
  • На плажа
Скъпи читателки за пръв път влизам в литературна тема.Книгите които споменавате не съм чела а и немисля,че бих разбрала.Но изкам да споделя впечатленията си от една чисто детска книга,която се оказа доста интересна и за възраестен човек.Става на въпрос за Хари Потър.Страхотна книга за разпускане.Пробвайте!

# 112
Ако първата прочетена през годината книга е показателна за всички останали, то тази година ще ми върви на странни, но за сметка на това пък много хубави книги.
...
Бубка, на мен "Норвежка гора" и "Спътник, моя любов" ми харесаха повече. В момента чета "Хроника на птицата с пружина", която бих поставила на второ място след "гора"-та.  Peace
"Кафка на плажа" така и не ме впечатли.

Тези дни прочетох
,  и  . Много мрачно ми подействаха. Предишните книги на Кундера ми бяха по-"ведри".

# 113
Тези дни прочетох
,  и  . Много мрачно ми подействаха. Предишните книги на Кундера ми бяха по-"ведри".

аз пробвах "Безсмъртие", нещо не можах да я "смелям" и се отказах да я дочета.......

# 114
От Мураками съм чела само "Спътник, моя любов" и до края не успях да се преборя със себе си и да реша дали ми харесва или по-скоро не. Има нещо мъничко, което ми липсва, за да ми стане любим авторът, не мога да формулирам какво е.
Книгата май че е от поредицата "Европейски съвременни романи " на Колибри\ може и да се лъжа\. Много се радвах на поредицата в началото, с времето като че ли заглавията станаха по-слаби. Фаворит ми е "Госпожица Смила и нейното усещане за сняг", попаднах и на едно от малкото давани интервюта от автора й в списание Лик, много ме впечатли.

През миналата година открих и се влюбих много в един нов автор - Алесандро Барико. "Океан море" възприех като истинско откровение, не бях изпитвала такова потъване в емоциите на героите от ученическите си години, белязани от руските класици.

# 115
За мен Кундера няма слаба книга.
Добро впечатление ми направи и Барико.

Мураками не е "моя" автор.

Последна редакция: нд, 06 яну 2008, 20:47 от Verdad

# 116
Барико го "открих" в края на 90-те,много ми хареса тогава.
Препоръчвам от него , по която има и филм http://imdb.com/title/tt0494834/

# 117
  • София
Специално за Gercho - да се отчета със "Сарантийска мозайка" на Гай Гавриел Кай - фентъзи е безкрайно неточна характеристика, по моите критерии. Само защото човекът си измислил някакви собствени географски названия. Иначе спокойно можеше да ситуира действието в 4-5 век във Византия, Иберийския полуостров, Италия, Англия...
gargamela благодаря, ще я чета непременно.
За Троя на Дейвид Гемел - прекрасна, епична, героична, каквато и трябва да бъде една книга за времето на Спарта и Троя. Жалко, че за сега е излязъл само първия том. Дано не ми мине тръпката докато се появят и другите два.
На моята дъщеря във Франция - противно на първоначалните ми впечатления, след около 70 страница книгата тръгна. Много вълнуваща, на места драматична история за няколко съдби по време на Втората световна война и дълбоките травми, които тя е нанесла на много хора. Книгата си струва.

# 118
  • Пловдив / София

Бубка
, може ли малко повече инфо за книгата.
Благодаря.

# 119
  • Майничка
Снощната ми храна "за душата" - "Соломоново решение" на Джефри Арчър

тук

Харесвам и романите му, но голямата му сила е в разказите. Невероятно свежи и забавни!

Общи условия

Активация на акаунт