САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 072 802
  • 785
  •   2
Отговори
# 555
  • Мнения: X
Докато всеки си мери с чаши и мерителни кани, рецептите няма да вършат работа на други потребители. Тъй като меря с везна, знам, че тези 430 мл вода са прекалено много за 400 г брашно. За това брашно водата трябва да е между 240 и 280 мл, в зависимост от брашното, но бих заложила на долната граница.

П.П. За чисто ръжено брашно може водата да е до 320 мл.

# 556
  • Мнения: 43
Някои случайно  да знае рецепта за  хляб без мая в хлебопекрна? Одеве пробвах един по рецепта от интернет но всичкия материал става само за боклука. Сума време го пече машинката и така и не се изпече Simple Smile

# 557
  • Мнения: 1 672
Някои случайно  да знае рецепта за  хляб без мая в хлебопекрна? Одеве пробвах един по рецепта от интернет но всичкия материал става само за боклука. Сума време го пече машинката и така и не се изпече Simple Smile
хляб с квас, или хляб със сода и бакпулвер. Но няма да стане така бухнал.

# 558
  • Мнения: 51
Здравейте,може ли някой да ми пусне линка където е показано как се върти тестото в казанчето ,как трябва да изглежда като е омесено?

# 559
  • Мнения: 22 867
Здравейте,може ли някой да ми пусне линка където е показано как се върти тестото в казанчето ,как трябва да изглежда като е омесено?

Ето тук.

# 560
  • Мнения: 51
Здравейте,може ли някой да ми пусне линка където е показано как се върти тестото в казанчето ,как трябва да изглежда като е омесено?

Ето тук.
благодаря!

# 561
  • Мнения: 6
Здравейте.Имам машина за хляб"МИДЕА".Доволна съм от машинката - но не мога много точно да преценя коя от моите програми е за пълнозърнест хляб(или пълнозърнест+ ръжен).Моля за съвет.Сега ще ви напиша и програмите:
1.основна
2.френска
3.цели пшеничени зрънца
4.без глутен
5.сладък
6.бърза
7.тесто
8.макарони
9.сладко
10.кекс
11.печене
12.експерт

# 562
  • Мнения: 28 607
Мисля,че номер 3.

# 563
  • Мнения: 6
но за нея пише че е за хляб от едро смляно брашно newsm78

# 564
  • Мнения: 28 607
но за нея пише че е за хляб от едро смляно брашно newsm78

Опитай на тази ,на безглутеновата и на основната също,.На пълнозърнестото му трябва по-дълъг цикъл на втасване.Виж в описанието кой цикъл на втасване е дълъг.

# 565
  • Варна
  • Мнения: 241
Тази тема е само и единствено за рецепти, без коментари и обсъждания. Моля, заповядайте в другата тема да си зададете въпроса.

# 566
  • Мнения: 7 779
но за нея пише че е за хляб от едро смляно брашно newsm78
пълнозърнестото не е фино смляно в никакъв случай  Laughing
и бегом към другата тема

# 567
  • Мнения: 47
Поредната ми версия на начина по който правя кифлички. Успях да съкратя времето с още 1 час, общо 4 часа е цялата процедура. И вкуса е по-добър вече. Да имах такава подробна рецепта като започвах Simple Smile

Кифлички с мармалад

За месенето си помагам с хлебопекарна с капацитет 1250 гр. като от количествата посочени по-долу се получава около 1175 гр. тесто от което правя 10 кифлички.

600 гр. брашно тип 500
2 яйца
240 + 7 гр. прясно мляко (количеството зависи от големината на яйцата, 340 гр. е общото тегло мляко + яйца)
31 гр. прясна мая (купувам 500 грама и я разфасовам на 16 кубчета)
40 гр. краве масло
30 гр. олио
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка течен подсладител
120 гр. захар
малко едра захар за поръсване
1 патронче ванилия
половин ампула аромат ром
1/4 ампула аромат лимон или настъргана лимонова кора

Пресявам 600 гр. брашно.
Подгряване: Слагам бъркалките в казанчето да сочат в една посока и слагам казанчето в хлебопекарната. Включвам я за 2 минути на “печене”, освен това включвам котлона и фурната. Продължавам да си върша другите неща, като внимавам да изключа хлебопекарната на 2-рата минута, а котлона и фурната, като се сгреят до толкова, че все още да мога да си държа ръката.
Разделям едно от яйцата на жълтък и белтък.
В купичката с белтъка слагам второто яйце и ги претеглям същевременно (два белтъка и един жълтък, са около 100 гр).
В чашката с жълтъка капвам малко прясно мляко (7-те грама в списъка с продуктите). Разбивам леко, завивам в пликче и прибирам в хладилника.
В друга купичка измервам мляко, 340-100=240 гр., като 100 е теглото на яйцата в случая, и добявям 1 ч.л. течен подсладител.
Котлона вече трябва да е топъл – слагам млякото да се постопли.
При яйцата слагам 1 ч.л. сол и 120 гр. захар и ги разбивам добре. Бъркам периодично докато се разтвори захарта.
Вадя кошничката от хлебопекарната, наръсвам на дъното малко захар (2-3 ч.л.), изсипвам млякото (на негово място на колтлона слагам яйцата със захарта), натрошавам маята и добавям половината брашно, в случая 300 гр.
Връщам кошничката в хлебопекарната и я включвам на експресна програма, която меси 15 минути и втасва 20 минути при по-висока температура спрямо другите програми. Печенето не го ползвам (или поне се старая).
При месенето се образува рядко тесто, което маже под бъркалките – така трябва да е. В това време продължавам да разбивам захарта в яйцата на котлона. Като се поразтвори захарта, слагам и разбивам ароматите.
След около 5-7 минути давам пауза на хлебопекарната, вадя казанчето и слагам нарязано на кубчета маслото, яйчно-захарната смес и останалото брашно.
Връщам казанчето в хлебопекарната и я пускам да си довърши месенето. Доста маже под бъркалките – така трябва да е. Като приключи с месенето я оставям 15-20 минути да втасва. Внимавам да спра хлебопекарната преди да започне да пече.
Пускам програма "тесто за макарони" която меси 15 минути без да подгрява. Оставям капака отворен, за да може да се охлади тестото. Постепенно в процеса на месене започва да се оформя топка и тестото да се вдига от под бъркалките. Като минат 7 минути започвам да капя по малко олио върху тестото, като между отделните капвания оставям време да се поеме от тестото. Отиват около 40гр. олио.
Ако фурната е изтинала много, пак я подгрявам за малко.
След като свърши месенето изчаквам 10-тина минутки да се поотпусне тестото като в това време си приготвям голяма тава която намазвам с олио (ако разполагате с плот за целта ще е идеално) и везната с тарелка върху нея, също намазана с олио.
Изсипвам тестото от кошничката и претеглям на везната. Ако излезе 1170 грама примерно, знам, че за всяка кифла трябва да откъсвам топка с тегло 117 гр. Всяка топка разстилам на елипса (върху намазнен плот/тава), в единия край слагам лъжичка мармалад (30-тина грама) който затварям в херметичен контейнер от тесто (за да не потече при печенето) и с търкаляне увивам около тоя контейнер останалото тесто, като същевремнно опъвам края му, за да се получи стегната кифла. Краищата леко подвивам, да получи форма на кифла. Ако имам време по-красивия вариант е да разтеля в кръг цялото тесто от който режа триъгълници.
Всяка направена кифличка нареждам в тава/и постлана/и с хартия за печене. Намазвам ги с яйцето което прибрах в хладилника по-рано и ги наръсвам със захар. Така по време на втасването няма да получат груба и суха кора. Оставям ги във фурната при температура 23-30 градуса да втасват за около 60-30 минути. Не трябва да втасват пекалено, понеже в началото на печенето се навдигат допълнително.
Пека около 12 минути в предварително нагрята до 200*C фурна, която след като вкарам кифличките намалявам до 190*С. Пека докато придобият приятен цвят и захарта започне леко да се карамелизира. Тавата е на скара на около 1см от пода на фурната.
Изваждам ги и ги оставям да изстинат добре, след което ги слагам в пликчета.

# 568
  • Мнения: 59
Моля, споделете изпробвана рецепта за лимецов хляб. Досега правя смесен- лимец с бяло брашно и пак не става много добре. Знам, че не може да бухне като белия, но все пак не може да няма някоя хитринка. Имам Мулинекс и пека на програмата за пълнозърнест хляб 3:40 h.

# 569
  • Мнения: 1 570
Ето тук намерих рецепти с лимец. http://www.limez.bg/recepta.html

Общи условия

Активация на акаунт