Строеж - къде, как, колко? тема за взаимопомощ

• 42 956
  • 292
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Да се включа и аз в темата, стига само съм чела Simple Smile

Да кажа как са нещата при нас - имаме вече всички разрешителни и документи, обаче още от ВиК и енергото не са ни свързали към техните мрежи, а трябва да се копае улицата, та незнам как ще се справим  Confused

И сега сме на етам търсене на бригада или фирма да започнем грубия строеж, а това се оказва супер трудно  Sad
Моля да споделите опит в намирането им, а и други неща ако се сетите около договарянето за строеж.

Иначе и ние мислим да се отбием на стройкото.

# 91
Май сама ще си говоря в тази тема Laughing

Не е така, четем редовно, но времето не ми достига да пиша, а и напоследък се борим с толкова много неща едновременно и не мога да отделя всичкото инфо, което сме събрали.

По същия начин се строи и в Швейцария, само че в кухините за изолация се слага минерална вата.
После отвън можеш да го правиш каквото си искаш - мазилка, облицовъчни плочи, окачена фасада, каквото ти е на сърце (и джоб) Peace.
Само не се лъжете, че двойният зид спасява от влага в приземни помещения - няма такива филми, там трябва да се изолира още на ниво фундамент. Пропусне ли се това, после са двойно повече разправии, за пари да не отварям дума Sick.

Права си на 100%. Ние нямаме подземни и приземни помещения, но ако ги имахме точно това ни притесняваше - течове, мухъл и т.н. Архитектите ни (от Велико Търново) имаха огромен опита със сгради на различни нива (поради шантавия терен на града) и доста ни помогнаха в избора. Ако някой има нужда от инфо, ще се опитам да си спомня техните съвети.

За Стройкото - трябва да отидем, наложително е. Само не знам как ще излезем от офиса за да го направим. Ще се похваля ако сме успели.

Иначе, вече сме с керемиди и покрива е изцяло готов. Махнаха кофража на част от стаите и сега чистят парцела. След 1-2 седмици започваме външни и вътрешни инсталации - вода, ток, газ. Мислим в градината къде да изкараме кабели и тръби...
С мазилките се разправяме още, търсим дограма, мислим подови настилки, тавани, санитария - най лесното ми е обзавеждането на хола, кухнята и спалнята.
Абе... чак не ми е до писане вече с тези разправии.
Да си бяхме взели едно апартаментче... Wink

# 92
  • Пловдив
Прочетох всичко дотук и направо съм бясна от техничката в общината, която трябваше да ни промени статута на земята.
Не знам точната терминология, затова ще ви го разкажа с прости думи: преди повече от две години купихме парцел-овощна градина/но изкоренена-оказа се че има огромно значение този факт/и  от тогава започна ходенето по мъките. Наехме архитект, който да изготви проект изискван за промяна статута на земята- въпреки  че договора бе за срок от 6 м. жената се бави повече от година...Но в крайна сметка получихме така чакания проект-занесохме в общината на техничката, която трябваше уж само да уведоми съседите  и наследниците им за новите собственици- и така вече 1 год. На многобройните запитвания защо се бави тя твърдеше, че не може да открие хората. Най-накрая като започнах да досаждам и предложих аз да открия всички -изведнъж за една седмица всичко беше наред. И дотук ми е ясната материя
След това вече не знам какво следва: знам,че трябва да има още две??? обявявания/ на кой и за какво не знам/ преди кмета да издаде заповед- но заповед за какво- че е променен статута на земята ли какво???
Следващите етапи съм ги проучила горе-долу но все пак не съм съвсем сигурна с последователността. А не познаваме никой който би могъл да знае и ще трябва да разчитаме на благосклонността на тези с които ще работим за напред, което малко не ми се вярва че който и да било ще действа в наш, а не в негов интерес,но .... ще поживеем ще видим.
Така. Написах цял роман и пак не съм сигурна дали ще ме разберете, но идеята ми беше дали някой  е минал по нашия път- с промяна статута на земя и всичко останало...

Трябва сега да чакаме виза за проектиране ли или ....

Последна редакция: ср, 26 мар 2008, 16:23 от есме

# 93
  • България-Швейцария
Ние нямаме подземни и приземни помещения, но ако ги имахме точно това ни притесняваше - течове, мухъл и т.н.
Аз имам обаче - и в извънградската къща, която е за изтърбушване и основен ремонт, и в кооперацията, в която живея в момента. Тя е нова, но моментът с изолациите на подземното ниво много удобно го пропусна строителят (въпреки, че висях там непрекъснато и му пилих на главата) и сега долу в гаражите положението е 'майка плаче, грамофон свири' - влага, течове, а най-неприятното е, че трябва да ги оправяме вече на собствен джоб Sick. Моят любим точно такива материали внася, та съм наясно с цените Money. Вилата като започнем ремонта лесно - ще се откопае отвън, ще се изолира и проблемът се решава; ситуацията в кооперацията се усложнява обаче от това, че сградата е на калкан от едната страна, от другата е стара къща без основи - не може да се копае отвън, трябва да се шприцва и да се маже с още по-скъп изолационен материал отвътре... и направо ми идва да откъсна главата на строителя.
В тоя ред на мисли съветът ми е - който има такива помещения да си предвиди непременно перо и за изолация, защото после излиза двойно и тройно, даже неясно с какъв успех.

Да използвам темата и да попитам друго, в случай, че някой е наясно - за преустройство на подпокривно помещение, при условие, че няма да изменям височината на кота било (но ми се налага все пак да разпокрия и да правя нова покривна обшивка, което предполагам ще промени и вида на покрива) трябва ли ми разрешение от общината или каквато там е отговарящата за това инстанция?

# 94
Да използвам темата и да попитам друго, в случай, че някой е наясно - за преустройство на подпокривно помещение, при условие, че няма да изменям височината на кота било (но ми се налага все пак да разпокрия и да правя нова покривна обшивка, което предполагам ще промени и вида на покрива) трябва ли ми разрешение от общината или каквато там е отговарящата за това инстанция?

По мои спомени, след като няма изменение на Кота Било (Част от Протоколите за строителната площадка и достигнати нива) няма да се нуждаеш от нов проект и разрешително. Просто тези протоколи се описват в кадастъра и всяко тяхно изменение следва да бъде вписано. Смяна на покривна обшивка е просто ремонт на ТВОЯ имот, който не може да бъде предотвратен от никой законов ред. С две думи - ако наистина няма да променяш височината на подпокривното пространство си го прави спокойно.
Ако възникват все пак някакви съмнение се порови в наредбите или питай в общината. Ако направиш последното се опасявам, че все ще ти намерят нещо, което трябва да направиш.
Преди много години си спомням, че в Генералните устройствени планове на градовете се описваше и тази подробност - вид на покриви, цветове на сгради, цялостен облик на населеното място. В случаи на промяна на един от тези компоненти се налагаше разрешително и одобрение на проекта от комисия с цел да не се наруши цялостта. От близо 10 години не съм виждала такива планове, не знам  дали се обновяват (правят се за срокове от 20-30 години), убедена съм, че не се спазват. В тази връзка, ако ги има си мисля, че би трябвало да ти трябва разрешение, но ... в БГ всичко е възможно.
Успех и да си направиш хубав покрив Simple Smile

# 95
  • София
Anneese, понеже си написала, че вече чистят парцела при вас, можеш ли малко инфо да ми дадеш по въпроса.
Те ли са задължени да си почистят, в договора има ли го, и също много ли са пораженията по парцела (макар че сигурно зависи от хората)  newsm78
При нас има доста дръвчета и аз се се чудя как ще ги опазим.
И още нещо се сетих да питам, влизат ли машини вътре и след изкопаването на самото място за къщата, дали трябва да моагт да имат достъп с машина до мястото или стига до оградата.
Много ще съм благодарна, ако ми разясните  Hug

# 96
След това вече не знам какво следва: знам,че трябва да има още две??? обявявания/ на кой и за какво не знам/ преди кмета да издаде заповед- но заповед за какво- че е променен статута на земята ли какво???
След като се обяви на съседите, че има издадена заповед за изработване на ПУП относно смяна на статута на земята се разглежда на експертен съвет в Общината и евентуално се одобрява. След това тяхното решение за одобрение на ПУП се обявява отново на съседите. След това заповедта на Кмета за одобрение на ПУП влиза в сила и с внася в Комисията по земята към Областна дирекция "Земеделие и гори" за да се разгледа там на експертен съвет и да се постанови решение за смяна на статута на земята и се определят такси за това одобрение. След това вече имате сменен статут на земята и може да действате относно скица-виза и т.н. касаещи строителството.
Във всеки случай във всяка община процедурата е различна като последователност на етапите касаещи смяна на статута на земята и би трябвало да имате специалист, който да движи нещата. В противен случай ще Ви мотат още две години - както до сега.

# 97
Anneese, понеже си написала, че вече чистят парцела при вас, можеш ли малко инфо да ми дадеш по въпроса.
Те ли са задължени да си почистят, в договора има ли го, и също много ли са пораженията по парцела (макар че сигурно зависи от хората)  newsm78
При нас има доста дръвчета и аз се се чудя как ще ги опазим.
И още нещо се сетих да питам, влизат ли машини вътре и след изкопаването на самото място за къщата, дали трябва да моагт да имат достъп с машина до мястото или стига до оградата.
Много ще съм благодарна, ако ми разясните  Hug

При нас почистването на парцела, изравняването му, както и поставяне на отводнителни тръби в земята за дъждовните води си беше договорено преди да започне строителството. Така, че - да. Задължени са.
По време на строителството в нашия парцел влизаха багери, камиони, бетоновози и бетонпомпи. Сега мислим дали да започнем с масивната ограда преди да изравянт мястото, защото тежките машини, които ще вилизат за оградата могат да счупят тръбите в земята за дъждовните води.
Относно почистването - гледам ги, че вчера сортираха гредите от кофража, остатъците от тухлите и керемидите, останалата арматура и т.н. Бяха измели част от стаите, в които вече няма кофраж.
Когато има дръвчета си зависи от това как и къде са разположение, дали има достъп за машините и т.н. Но е малко вероятно да останеш без поражения по тях. Поговори си със строителите и преценете, ако някое дърво им пречи да го изкоренят, друго да остане. Но си е много индивидуално.

Аз исках висчко да бъде почистено - стари дървета (бяха сухи), диворасли дървета и храсти. След няколко седмици ще пусна вече снимки на къащата за да се види както трябва какво точно е станало.

Успех на висчки.

# 98
  • София
Anneese, благодаря ти за подробното разяснение!

# 99
  • София
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-04-03&article=227940
Цитат
Може ли мегаград като София да се разчертае на квадратни сантиметри в интернет? Да, в специализирания сайт на общината отговаря главният архитект Петър Диков. Ако ви интересува вашият сантиметър в общия градоустройствен план - адресът е sofia-agk.com.

Легенди се носят в последните десет години за далаверите с имоти в столицата. Заменки, продажби, строителство без визи и незаконно придобиване на апетитни парцели се вихриха къде явно, къде тайно. Спирачка за сделките на ръба на закона вече се задейства в интернет пространството. Сделки, планове, архитектурни решения могат да се проследят с едно кликване на мишката.
 Всеки квадратен метър на София вече може да се разгледа под лупа в интернет. Общият градоустройствен план, кадастърът и строителните разрешения са вкарани в сайта на общинското направление "Архитектура и градоустройство". Интернет страницата www.sofia-agk.com е активна и работи от вторник. Идеята на сайта е да се улеснят софиянци в достъпа до информацията по цялостното градоустройство, обясни за "Стандарт" главният архитект Петър Диков. Хората вече ще могат да си теглят от интернет формулярите, за които преди това са се разкарвали до Дирекция "Архитектура и градоустройство". В сайта на достъпен и ясен език са описани и стъпките, които трябва да направят гражданите, търсещи услуга от дирекцията. Това пък решава въпроса с опашките не само в централната дирекция, но и в районните администрации, допълни Диков. Как се подава молба за скица, строителна виза, промяна на план може да научи всеки от разделите на страницата. Там са описани и цените на услугите. Тъй като е обяснена и структурата на дирекцията, хората няма да се лутат, а ще се насочат директно към експерта, който им е необходим.
 Освен чисто практичните улеснения сайтът прави градоустройството прозрачно, категоричен е архитект №1. Страницата още е в процес на доработване, но скоро в нея ще са строителните разрешения, издадени от 1 януари 2007 г. Информацията в този раздел ще се актуализира всяка седмица. Решенията на Столичния общински съвет за заменки и продажби ще се публикуват заедно с мотивите. Това е особено важно, защото често хората не знаят на каква база е прието или отхвърлено дадено предложение, обясни Диков. В сайта има място и за обсъжданията на експертния съвет към общинската архитектурна дирекция. Решенията, взети в този съвет, се отнасят до най-мащабните проекти в града и засягат бъдещото му развитие.

# 100
  • България-Швейцария
Aila, полезно инфо Peace.

Само че - защо на тая прекрасна карта не са написали поне номерата на кварталите, както са в устройствения план, как да открия къде сме ние сега Laughing

# 101
  • София
Пред нервен срив съм  Cry Cry Cry
Снощи идва архитекта да дообсъдим проекта и промените който искахме и стана такава караница, че ужас. Мъж ми искаше едно тя се заинати, че така било грозно и нея я било срам да си сложи върху тази скица подписа и стана ужас, мъж ми който е супер спокоен човек така се развика, че аз побелях направо  Mr. Green архитекта започна да ни връща парите и да си търсим друг да ни проектира къщата, мъж ми започна с това, че трябваше още края на февруари всичко да е готово / по нейна вина се забави всичко/ и едва ли не сега да почваме да строим и, че тя колко назад ни връща и че ни е губила времето 3 и повече месеца, и че да го чертае както ние искаме  ooooh!
И всичко тръгна от това, че ние искахме да намалим коридорите до минимум, а тя не беше съгласна и каза, че щяло да бъде притеснено, мъж ми и казва, че няма да живее в коридорите и това 2часа.
Сега се чудим друг ли да търсим, мъж категорично отказва да се види с нея повече, оставя на мен и брат му да се оправяме.
Ох, незнам вече кое е по добре, с нея ли да продължаваме друг ли да търсим, така се надявахме тази година да почнем строежа и по възможност да го завършим и зимата да оправяме вътре и да се нанасяме.
А уж ни е позната много се изложи  Crossing Arms
Доста объркано стана дано сте ме разбрали

# 102
Aila, полезно инфо Peace.

Само че - защо на тая прекрасна карта не са написали поне номерата на кварталите, както са в устройствения план, как да открия къде сме ние сега Laughing

Интересна е, доста се позабавлявах с таз карта и накрая даже си намерих местенцето, нищо, че е извън околовръстното на Сф  Peace

Снощи идва архитекта да дообсъдим проекта ..............

Ле-ле, като чета и лошо ми става, че и нас това ни чака  #Crazy ние ще се изтрепем и помежду си двамата по този въпрос, а пък в комплект и с архитекта  #Shocked направо незнам  newsm78

# 103
Снощи идва архитекта да дообсъдим проекта и промените който искахме и стана такава караница, че ужас. Мъж ми искаше едно тя се заинати, че така било грозно и нея я било срам да си сложи върху тази скица подписа и стана ужас, мъж ми който е супер спокоен човек така се развика, че аз побелях направо  Mr. Green архитекта започна да ни връща парите и да си търсим друг да ни проектира къщата, мъж ми започна с това, че трябваше още края на февруари всичко да е готово / по нейна вина се забави всичко/ и едва ли не сега да почваме да строим и, че тя колко назад ни връща и че ни е губила времето 3 и повече месеца, и че да го чертае както ние искаме  ooooh!
И всичко тръгна от това, че ние искахме да намалим коридорите до минимум, а тя не беше съгласна и каза, че щяло да бъде притеснено, мъж ми и казва, че няма да живее в коридорите и това 2часа.
Сега се чудим друг ли да търсим, мъж категорично отказва да се види с нея повече, оставя на мен и брат му да се оправяме.
Ох, незнам вече кое е по добре, с нея ли да продължаваме друг ли да търсим, така се надявахме тази година да почнем строежа и по възможност да го завършим и зимата да оправяме вътре и да се нанасяме.
А уж ни е позната много се изложи  Crossing Arms
Доста объркано стана дано сте ме разбрали

Пазете си нервите. Не забравяйте че още разговаряте с нормални и интелигентни хора. После като почнете с майсторите какво ще правите???

# 104
Пазете си нервите. Не забравяйте че още разговаряте с нормални и интелигентни хора. После като почнете с майсторите какво ще правите???
hahaha Joy ей това беше забележка на място  Mr. Green тогава ще трябва май да минем на варианта  #2gunfire каквато съм импулсивна и лесно се паля  af

Общи условия

Активация на акаунт