Майчинството - счетоводно - 8

• 46 474
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 255
Благодаря ви за подкрепата и отговорите, а аз ще ви уведомя по-нататък за развитие на нещата1

# 256
  • София
Здравейте!
Имам следния въпрос: работя по ТД в БАН и възнамерявам да използвам 2-годишния отпуск по майчинство. В същото време, обаче, имам и ЕООД и се самоосигурявам. В момента все още съм в болничен и фирмата ми не работи. Работата ми там, обаче, не изисква (общо взето) излизания и не ми представлява проблем да работя и да си гледам детето в къщи. Мога ли след изтичане на болничния да възобновя дейността на фирмата си при положение, че не възнамерявам да записвам детето в ДЗ? Питам тук, понеже има много компетентни именно по въпроса за ползването на майчинство счетоводители (и юристи). Според моя счетоводител не мога да имам каквато и да било дейност до изтичане на тези 2 години, което обаче не ми изглежда особено логично - аз ще използвам тази възможност за отпуск, понеже не мога да оставя само детето си. В другата си дейност нямам работно време, работя, когато и колкото мога, т.е, спокойно мога да я съчетавам с бебеотглеждането. По никой начин не бих могла да назнача прокурист, печалбите ми не биха могли да покрият дори част от разходите по подобно нещо. Четейки КСО не намерих изрична забрана да възобновя дейността си, продължавайки да ползвам отпуск от основния работодател, но... Дайте съвет, моля ви...
Благодаря много!

# 257
здравейте!!!
Моят проблем е следният. На 27.02.2008 трябва да изляза 45дни болничен преди термина, заедно с него трябва ли да подавам и някаква декларация и коя точно.Аз съм на трудов договор имам малко повече от 1г трудов стаж.
Благодаря предварително  Simple Smile

# 258
  • Пловдив
Здравейте, имам въпрос към ползващите електронните справки на страницата на НОИ. Опитвам се да направя справка за социалното осигуряване, но ми излизат данни само до края на 2007 г. Не би ли трябвало вече да има сведения и за януари 2008 г.? Същото се случва и при опит за справка за изплатени парични обезщетения - само до края на 2007 г.

За съжаление справки за  2008 не могат да се правят засега.Закъсняват с обновяването на сайта.Миналата година обновиха и пуснаха графа 2007 през март месец.Сигурно и сега ще е така.

# 259
  • Пловдив
здравейте!!!
Моят проблем е следният. На 27.02.2008 трябва да изляза 45дни болничен преди термина, заедно с него трябва ли да подавам и някаква декларация и коя точно.Аз съм на трудов договор имам малко повече от 1г трудов стаж.
Благодаря предварително  Simple Smile

Подаваш болничния заедно с “Д Е К Л А Р А Ц И Я за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО”  и копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка.
Ако през 2007 си ползвала друг болничен и вече си подавала декларацията и уведомлението от банката,подаваш само болничния лист за 45 дни

# 260
  • Варна
Здравейте момичета! Темата е страхотна,но имам един въпрос: Прегледах я, но не видях отговор.....предварително се извинявам ако вече има такъв  bouquet В 7ми месец съм вече и  колежки от работа ми казаха, че ще ни вдигат заплатите с около 20%. Имам ли право на това повишение? Предполагам, че да, но.... Rolling Eyes Благодаря  Simple Smile

# 261
  • Пловдив
Здравейте момичета! Темата е страхотна,но имам един въпрос: Прегледах я, но не видях отговор.....предварително се извинявам ако вече има такъв  bouquet В 7ми месец съм вече и  колежки от работа ми казаха, че ще ни вдигат заплатите с около 20%. Имам ли право на това повишение? Предполагам, че да, но.... Rolling Eyes Благодаря  Simple Smile

Би трябвало и твоята заплата да се увеличи.Няма пречка за това.Но работодателя решава,ако си в частна фирма.Ако си държавния сектор получаваш увеличението 100 %

# 262
Elfita, благодаря ти за отговора!

# 263
  • Варна
И аз ти благодаря много  bouquet

# 264
Elfita много ти благодаря за бързият отговор  Grinning

# 265
Здравейте,
Предварително се извинявам, ако повтарям въпроса.
Планирам да се върна на работа преди да са изтекли 315 дена от майчинството.
Ще имам ли право на 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 годинки?
Или трябва първо да изтекат 315 дена и чак тогава да се върна за да получавам 50% от 220 лева(за тази година)?

Благодаря предварително!

# 266
  • София
Ако се върнеш преди да сА изтекЛи 315-те дни няма да получаваш нищо докато не изтекат. Така че по-добре не се връщай преди да са изтекли   Simple Smile

# 267
Ако се върнеш преди да сА изтекЛи 315-те дни няма да получаваш нищо докато не изтекат. Така че по-добре не се връщай преди да са изтекли   Simple Smile

Няма да получавам нищо докато не изтекат, но след като изтекат ще започна да ги получавам тези 50%, така ли?

# 268
  • София

Няма да получавам нищо докато не изтекат, но след като изтекат ще започна да ги получавам тези 50%, така ли?
Да

# 269
Много се извинявам, но аз пак ще попитам, защото не обясних добре първия път Rolling Eyes

Трябва ли да предупредя Социалните, че съм започнала работа и вече не ми се полагат детски Rolling Eyes
Аз се осигурявам на 1500лв
мъжа ми на 380лв
Трима човека сме Peace

т.11.Извесно ми е,че при промяна на обстоятелствата,при които е отпусната помощта,се задължавам да уведомя в 7-дневен срок дирекция"Соц.подпомагане",изплатила помощта.-това го пише на гърба на Молба-декларацията за детски Peace

Общи условия

Активация на акаунт