Майчинството - счетоводно - 8

• 46 111
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 960
Здравейте!Тези 45 дни преди раждане,как се изплащат?Смятат се работните дни през периода или ти плащат за 45 дни?

плащат се като болни4ен 90% и се взема период от 6 месеца назад

# 961
Искам да Ви попитам следното,дъщеря ми е на 4.5г., когато бях бременна бях безработна и ползвах 1 год. майчинство от социални,сега съм на работа и разбрах от познати,че имам право на неплатен отпуск,който се води за стаж,та- колко време е този неплатен отпуск,омъжена съм, И до каква възраст на детето имам право да го ползвам? Когато този неплатен отпуск свърши редовна отпуска в/у него ще имам ли право да ползвам,оф тук май не зададох въпрос правилно, но.......дано ме разберете.Благодаря ВИ!?

# 962
  • София
Искам да Ви попитам следното,дъщеря ми е на 4.5г., когато бях бременна бях безработна и ползвах 1 год. майчинство от социални,сега съм на работа и разбрах от познати,че имам право на неплатен отпуск,който се води за стаж,та- колко време е този неплатен отпуск,омъжена съм, И до каква възраст на детето имам право да го ползвам? Когато този неплатен отпуск свърши редовна отпуска в/у него ще имам ли право да ползвам,оф тук май не зададох въпрос правилно, но.......дано ме разберете.Благодаря ВИ!?
Чл. 167а. (1) oт КТ След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 /платеното майчинство/всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
Трябва да подадеш писмено заявление и декларация за ползване на отпуск по чл. 167а, ал. 1 /чл.49 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските/ до работодателя най-малко 10 работни дни преди датата, от която желаеш да ползваш отпуска. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението.
На майката се полага платен годишен отпуск и за времето, когато е в отпуск по майчинство (независимо платено или неплатено, тъй като майчинството се води за стаж).

# 963
Искам да попитам относно попълването на Декларация Приложение 2 - за остатъка до 315 дни:

В точка 9 се казва  - Ползвам отпуск за бременност и ... по т.чл. 45, ал 1 т 2 от Наредбата за отпустките..., считано от - коя дата се попълва в тази точка - според наредбата това е датата от която запчова 136 ден, а според нашата счетоводителка - датата, от която ти е бил първия болничен - 45 дни преди раждането

Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Отпускът поради бременност и раждане в размер 315 дни за всяко дете се ползва, както следва:
1. в размер 135 дни, от които 45 дни преди раждането - въз основа на съответен акт на здравните органи, издаден по реда на чл. 26, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, приета с Постановление № 99 на Министерския съвет от 2005 г. (обн., ДВ, бр. 47 от 2005 г.; изм., бр. 96 от 2005 г.), а отпускът поради осиновяване за остатъка до 135 дни - въз основа на съответния акт на здравните органи и акта за предаване на детето за осиновяване;
2. в размер на остатъка до 315 дни - въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) до предприятието, към което се прилага акт за раждане на детето или акт за предаване на детето за осиновяване и декларация съгласно приложение № 7; предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението.

# 964
Благодаря ВИ, И С РИСК ДА СТАНА НАХАЛНА ИСКАМ ДА ИВ ПОПИТАМ- СЕГА СЪМ НА ТРУДОВ ДОГОВОР И НА ЩАТ СЪМ НА 510ЛВ,ТЪЙ КАТО СЕ ЗАМИСЛЯМ ЗА ВТОРО ДЕТЕ,ИСКАМ ДА ВИ ПИТАМ,90% ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 9 МЕСЕЦА СЕ ПЛАЩАТ НА ЩАТА МИ/510ЛВ/,ИЛИ НА ТОВА КОЕТО ПОЛУЧАВАМ ЧИСТО ОКОЛО /399..ЛВ/

# 965
това че съм ползвала 315дни за раждане и гледане на дете и после около месец майчинство ще промени ли броя на дните за платения годишен отпуск?

# 966
  • София
Благодаря ВИ, И С РИСК ДА СТАНА НАХАЛНА ИСКАМ ДА ИВ ПОПИТАМ- СЕГА СЪМ НА ТРУДОВ ДОГОВОР И НА ЩАТ СЪМ НА 510ЛВ,ТЪЙ КАТО СЕ ЗАМИСЛЯМ ЗА ВТОРО ДЕТЕ,ИСКАМ ДА ВИ ПИТАМ,90% ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 9 МЕСЕЦА СЕ ПЛАЩАТ НА ЩАТА МИ/510ЛВ/,ИЛИ НА ТОВА КОЕТО ПОЛУЧАВАМ ЧИСТО ОКОЛО /399..ЛВ/
90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, но не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода. те.е взима се по - малкото от двете.

# 967
оф, извинете ме,но наистина не разбрах,ако може да ми го калкулирате приблизително тези 90% от щата 510лв или от чисто около399...лв.Благодаря ви и моля да ме извините за невежеството

# 968
  • Пловдив
оф, извинете ме,но наистина не разбрах,ако може да ми го калкулирате приблизително тези 90% от щата 510лв или от чисто около399...лв.Благодаря ви и моля да ме извините за невежеството
Виж на първа страница пост 8 на Стики тя го е обяснила.
Но накратко ще получаваш горе долу колкото сега взимаш чисто,в зависимост от работните дни на месеца.

# 969
  • София
Въпросът ми е дали съпругът ми, би могъл да подаде молбата и останалите документи в СП, за получаване на еднократната помощ при раждане, като в нея разбира се ще попълня моите данни и моята банкова сметка?

А Молба-заявлението за месечните детски надбавки трябва ли да е от мое име и аз лично да го подам в Социално подпомагане?
По принцип може и съпругът ти да подаде молбите. Нека носи и двете лични карти - твоята и неговата. Молбата за детските пак трябва да е от твое име. Все пак те съветвам преди да отиде да се обадиш в Дирекцията, към която си ти и да ги попиташ.

# 970
Моля да ме извините, сигурно много пъти сте отговаряли на подобен въпрос, просто темита са много големи.
Ако дам детето си на ясла, имам ли право на 50% майчинство (ходя на работа )?

# 971
  • София
това че съм ползвала 315дни за раждане и гледане на дете и после около месец майчинство ще промени ли броя на дните за платения годишен отпуск?

Не  Simple Smile

# 972
  • София
Извинете,ако изляза в болничен за 7 дни,няма да ми се сметне целия месец newsm78

# 973
Привет!
Имам един такъв въпрос - ако бащата излезе в майчинство, защитен ли е от уволнение/съкращение, както примерно знам че има такава защита за майката?
Мерси предварително!   bouquet

# 974
искам да попитам при изтичане на платеното майчинство от 2год. на коя дата следва да се върна на работа или съответно да изляза в платен отпуск- от датата, на която детето навършва две години или от следващата дата?

Общи условия

Активация на акаунт