А какво НЕ ви харесва там кьдето живеете?

• 33 753
  • 423
  •   1
Отговори
# 300
Ооо, по въпроса за избор за европейски дрехи съм съгласна. Мислех, че имаш предвид американските, чиито вериги магазини са еднакви в цялата страна (това пък имах аз предвид).

Европейски стоки при нас наистина няма, защото има много малко емигранти.

Частта "дрехи" от темата май се изчерпа напълно  Simple Smile  Peace

# 301
ох, успокоих се, мислех, че  само на мен  шумът, хаосът и бъркотията не ми пречат?
бях започнала  да мисля, че съм получила мозъчно увреждане...

Усмихвай се, сестро, не си сама, дори и да си получила мозъчно увреждане.  Mr. Green
Парковете в НЙ биха почнали да ме привличат, ако взема, че забременея. Sad
Мръсотията не ми пречи, но не мога да не я забелязвам, пък ако ще и от време на време да е.  Rolling Eyes

Частта "дрехи" от темата май се изчерпа напълно  Simple Smile  Peace

Abso-fucking-lutely! (Както се казва в SATC)  Wink

# 302
  • в Tara
по темата за шума...и аз тъй.
не бих могла да живея на място само с къщи и полянки. искам да ми се напомня постоянно, че съм жива.
в този смисъл идеалният вариант за мен е да живея на курортно място, проучвам го в момента. лошото е, че няма постоянно туристическо присъствие, освен ако не е на някой остров.
искам шум, навалица и песни и танци на народите Laughing

# 303
  • далечно
хехе, някакво село в южна Европа ти трябва тогава - с такова население шум си има, нямаш грижи  Laughing

НО пък и има различни организирани мероприятия, градът ти е обикновено близо (с него и шума), имаш си молове, за мода не обелвам и дума - то е по пордазбиране тук - и всякакви глезотийки за външния вид (да не останат не-напудрени/не-фризирани/не-на-спа-седели). Малко селската идилия за къщи и полянки поне в моята част на Ломбардия не е някак си точна

cubbit, що не ти хареса FFM, бре? аз със скромен стаж от една година там се чувствах мноого добре. Вярно, че и малко носталгично реагирма сега, щото синът ми се роди там   Kissing Heart

# 304
по темата за шума...и аз тъй.
не бих могла да живея на място само с къщи и полянки. искам да ми се напомня постоянно, че съм жива.
в този смисъл идеалният вариант за мен е да живея на курортно място, проучвам го в момента. лошото е, че няма постоянно туристическо присъствие, освен ако не е на някой остров.
искам шум, навалица и песни и танци на народите Laughing
малко оф, точно днес писах на една приятелка тук - абе , чудя им се на холандците, тук е все мрачно, сиво, влажно, и студено, слънце много рядко има. та викам си, тия хора как живеят цял един живот така, направо не ми е ясно. аз, честно казано, ако няма слънце, хора, шумотевица, магазини, и изобщо движение, направо не се чувствам жива.
аз си избрах за живот точно туристическо място, с почти целогодишна навалица. за мен това е супер вариант - топло и наличие на хора:-)))

# 305
cubbit, що не ти хареса FFM, бре? аз със скромен стаж от една година там се чувствах мноого добре. Вярно, че и малко носталгично реагирма сега, щото синът ми се роди там   Kissing Heart

О, много ми харесва града даже. И аз съм с носталгично-романтични спомени от там. Още повече, че си купихме апартамент и дори не можахме да се нанесем и да му се порадваме.  Wink
Не ми харесваха други неща - социална система, хората, предразсъдъците, консерватизмът при младите хора, вечно мрачното време (както се шегувахме, ако се напиеш по здраво през август и ти трябват 2-3 дни да изтрезнееш, ще пропуснеш лятото Mr. Green). Съпругът ми не беше доволен от условията за работа там. Както и да е... дълга тема.
Не че тук ги няма тия минуси, но според нас (а в този случай само субективното усещане има значение) са по-малки.

Ти къде си сега?

# 306
  • далечно
cubbit, ами ние сме на село в северна Италия (пров. Ломбардия); преди ФФМ живеехме в Будапеща откъдето е мъжът ми. Явно ние сме били много късметлии с единственото ни франкфуртско лято (2006) - екстра си беше  Peace : изобщо не беше мрачно, напротив - слънчице имахме бих казала всеки ден през юни-юли без смъртосно-смрадливата софийска жега, примерно. Но и във FFM (както и тук) движехме в много транс-Европейска/интернационална среда, та може би имам леко изкривена представа за немчовщината. Ама вярно лееекичко ми стискаха в раменете немчовците  Mr. Green

# 307
От на4алото на май е такава жега в и край ФФМ, 4е пак има от какво да се оплакваме  Laughing
Самият град не харесвам, един от най гроzните големи немски градове е. Предпо4итам блиzкия Вийzбаден  Heart Eyes

Кюбит, какво не ти харесва в соц. система?

# 308
От на4алото на май е такава жега в и край ФФМ, 4е пак има от какво да се оплакваме  Laughing
О, все ще се намери за какво да се оплакваме.  Wink

Цитат
Самият град не харесвам, един от най гроzните големи немски градове е. Предпо4итам блиzкия Вийzбаден  Heart Eyes
Аз не харесвам градове с провинциален дух. Извинявай, не искам да те обиждам или да се заяждам.  Peace Вийсбаден е малък и спокоен за моя вкус, няма скайлайн, няма поток на хора. Аз съм фен на стомана и бетон, шум, хора, искам нещо да се случва постоянно около мен.
Франкфурт може да е малък по площ и население (колкото Пловдив), но има поток в него.

Цитат
Кюбит, какво не ти харесва в соц. система?
Това е дълга, ама много дълга тема.  ooooh!
Накратко с един пример... Не ми харесва, че плащахме 52% данък (данъчна класа 1 и двамата докато не бяхме женени) и парите отиваха за социални помощи на мързели (източно)германци, които ходеха на почивка в Майорка, за да се наливат с бира и като се върнеха се оплакваха, видеш ли колко зле живеят, щото ние (работещите) сме имали възможност да си направим пенсионна застраховка, а те (мързливите) са безработни и след 15-20 години като свършат парите за пенсии (както се очаква да се случи в Германия) ще си останат без пенсии.
Не ми харесваше и фактът, че мъжът ми (хирург) имаше договор за 38 работни часа на седмица, работеше по 60, не им плащаха свръхчасовете и когато стачкуваха, ги прецакаха с тарифите и съкратиха част от персонала, вместо да назначат още, както всички очакваха. Дразнех се, че същите тия безработни идваха в болницата и се оплакваха, че чакат много, "Какво се моткат тия лекари..."...

Не искам да влизам в социални или политически дискусии, още повече тази тема има малко по-друга идея, просто илюстрирам моето мнение и смятам въпроса за приключен. Знам, че всеки има различна гледна точка, особено хората от двете страни на една барикада.
Ако си открила някой голям плюс на немската социална система, който облагодетелства всички (работни, безработни, немци, чужденци, живеещи там), моля те да го споделиш. Мъжът ми се опитва повече от 17 години да го търси, аз съм с доста по-скромен опит от 5,5г. и двамата нямахме успех.

Малко офтопик: 3 наши приятелски семейства (немци и чужденци) емигрираха от Германия в последните 1-2 години. В момента още 1 е на път. Причините - подобни на нашите.

# 309
Не се обиждам, аz съм от Берлин  Laughing

Ние пък се върнахме в Германия след няколко години в странство, преди 2.5 години, когато бях бременна (и двамата сме немци, мъжът ми съвсем, аz не 100%  Laughing ) Споделям това, което си каzала zа мърzелите, даже то4но в4ера писах zа това тук във форума (в темата zа по ка4ественото zатъпяване, ако ти се 4ете)  Grinning

Да, данъците са много, спор няма. Здравната система zа мен е добра, но ли4но аz съм с 4астна zастраховка. Като бях бременна и бяхме оЩе постоянно живуЩи във Франция и с европейска zдравна карта тук, бях не можех иzобЩо да се оплаквам  Peace

Харесва ми, 4е всеки иzпаднал в беда 4овек има реален Шанс zа "оцеляване", но ненавиждам вси4ки иzполzваЩи системата  Twisted Evil

И мъжът ми има оговор zа 40 4аса и работи  по 14 4аса всеки ден, но той е в 4астния сектор където поне zаплатите са други  Wink а не като на лекарите  Sad

# 310
Да се цитирам сама (за един 2 пъти, направо се чувствам знаменитост  Joy)
Здравната система тук (работи за лекаря, не за пациента). В това отношение в Германия беше по-добре (за пациента, не и за лекаря). Това сравнение си позволявам да го направя, защото в нашето семейство аз съм пациент, а съпругът ми е лекар.

Ние също бяхме с частна здравна застраховка. Аз си имах много често вземане даване с лекари, заради всичките гинекологични проблеми и също като теб нямам никакви оплаквания като пациент. Даже съжалявам, че не изчакахме още малко преди да дойдем тук и там да опитаме инсеминация или ин-витро. Мислех си обаче, че тук здравната система е по-добра. Това е така, но само що се отнася до лекарите и техните права. Пациентите (освен ако не си частен пациент без застраховка и плащаш кеш) са подложени на унизително отношение.

Берлин е прекрасен! Много често пътувахме до там. Сестрата на мъжа ми живее там, той самият е завършил там и имаме много близки приятели.  Grinning

# 311
  • далечно
да си кажа, че в Унгария общата данъчна тежест (за работника и работодателя) във най-високите данъчни групи е над 50 %  Whistling - нямам точни цифри, но за двамата (за работника и работодателя) някъде над 60 % ми се върти в главата. Вярно на фиша ти излиза около 50 %, но се знае колко от здравните и пенсионни вноски се плащат от работодателя (още около 20-тина % от бруто заплатата ти) - т.е. те пак са ти социален разход за мен, макар и косвено.

За какво отиваха тези пари не знам - за субсидии на цената за домакинствата за газ, за безкрайни 3-годишни майчинства, за всякакви безумия и изпълнени предизборни обещания за увеличаване на социални плащания, които състоянието на финанците на държавата не може да си позволи. Побеснявах как повечето ми познати се пробваха (и доста успяха) да наредят бебетата така, че номер 2 да се появи 3 г. и 6 месеца след номер 1 (трябва да си работил ефективно 6 месеца м/у двете майчинства). И никой, когото познавам, не беше чак толкова солидно опрял до тези пари - ама като ги има - ми да си ги вземем.  А и не бяха лоши пари  - едва ли стигаха за екзотични почивки, ама ако трявба да работиш и плащаш бейбиситър, трнапорт и т.н., то с една по-скромна заплата си пак там. За сведение аз се върнах на работа (т.е. спрях да ползвам майчинство) след по-малко от година - лично решение. Много негласно ми се чудеха що не си и вземам майчинството и работя с плащане на черно  Confused

Това не ми харесваше в Унгария: да допринеса, щото се намеси любимата ми данъчно-тежестна осигурителна тема  Wink Няма как повечето хора да се пробват да лъжат с данъци щото ставките са ужасни, ама и да си социална дърважа. Има де, ама то води до 7 % дефицити и такива красоти с часовников механизъм.

# 312
Loreley ами ако работиш и плащаш теzи пари, zащо да не си натъкмиш нещата така, Еч да се въzполzваш от това zа ковто си ги дал? Аz също си правя сметки. Все пак парите не са всичко, но беz пари zа никъде не сме , нали? И още , ако моежешда караш майчисство спокойно и със добри осигуровки, zащо да се биташ да не ги вzимаш. В смисъл не таzбирам какво те драzни.  newsm78

# 313
  • далечно
ами смятам за неморално натъкмяването на животеца така, че да си цуцкаш от системата. Някак си пошло ми се струва да си планираш бебетата така, че да стоиш вкъщи 3 г., после 6 месеца на работа и опа пак 3 г. майчинство. Ама това са лично мои възгледи, никого не ангажирам с тях.

най-грозното ми е когато жени, които за да имат право на майчинство, примерно в 3 месец от бремеността започват да се осигуряват фиктивно на висока сума към фирмичка на приятели - и така 6 месеца (което е срока, в който трябва да си плащал, за да получаваш). После 6 месеца вземаш 80 или 90 % от предишната ти фиктивна заплата (без таван! ), след което за останалите 2.5 години вземаш майчинство до опр. таван, ама доста блажен.  Бяхме се забавлявали да спретнем моделче на тези транзакции: като цяло си нетен получател от системата - хем си по правилата...ама си се осигурявал мизерните 6 месеца само. Иначе можеш да се биеш в гърдите лицемерно, че "ама нали си плащах". не мисля, че това което си 'дал' за 6 месеца или 1 година примерно соц. осигуровки е съпоставимо с това, което вземаш. Абе не съм много за социалната държава, когато с нея масово се злоупотребява.

познатите ми унгарци са от средната класа - не познавам майка върнала се на работа строго по фин. причини. Ако се прави - то е от проф. амбиции. Иначе просто системата ти предлага да си стоиш вкъщи макс. с цената на минимален спад в стила ти на живот (ако мъжът ти има читава работа - без да е богаташ - и ако нямаш баби да ти гледат детето, т.е. връщането на работа значи бейбиситър например).

Да не говорим, че на макро ниво това, че държавата ти е плащала 5+ години висше образование, за да отидеш после на 6 годишно майчинство, е доста неразумно. Т.е. държавата хем те образова, за да се включиш в пазара на труда, хем ти създава предпоставки и те мотивира да не го правиш. Непоследователно ми идва на макро ниво. Естествено на индивидуално ниво всеки си решава как ще си живее живота, но и това се предпоределя от соц.  благини.

Ама не ангажирам никой с моите възлгеди,които са едни такива прекалено по правилата - затова и не ми е гот в Италия  засега hahaha  Амам може да се обръгна  Joy

Сори за оффа.

# 314
Доколкото раzбирам теzи пари  zа майчинство не можеш да ги вzемеш, ако не си работил преди това, което ще рече , че си ги дал и ако не ги вzемешби се сzлоупотребило с теб?
Аz съм на принципа, който не харесваш и съм ЗА семейсното планиране по най оптимален zа всички начин.
Ти вzимаше ли теzи пари? Беше ли работила преди майчиснвтото и имаше ли въzможност на такъв вариант?

Общи условия

Активация на акаунт