Пак земетресение?

• 41 085
  • 1 290
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Дали защото спях, но тътенът ми се стори по-слаб от вчера. Но го имаше. Събудих се от него, секунди след това последва трусът.

Какво е това сега?
Още ли ще има? Затихват ли?
К'во се случва?

# 796

Кое? Това в 7 или пак усети нащо?

# 797
Живеем до Южния парк на 100 м от Американското посолство, всичко в къщи се разлюля, сутрешното ме събуди, но определано беше по слабо от снощи. Дано не се потрети.

# 798
  • София
И аз се събудих от земетресението в 7.  Rolling Eyes Според мен този трус беше по-слаб от снощния и като че ли беше хоризонтален.  Дано това са вторични, затихващи трусове.
Моя приятелка живее на 15 етаж в ЕПК. Каза, че снощи е било страшно. Но пък вика, разбрах колко е здраво този тип строителство.

# 799
Цитат:
"Установете кои са носещите конструкции и кажете на децата си в случай на нужда под кои врати да застанат. Ако имате по-малки деца-залепете картинки на вратите. Домакините да приберат вазите и прочие падащи предмети. Купете на децата си 2-3 свирки (една винаги се загубва)и ги разположете стратегически по джобовете им и в района където ще застанат в случай на земетресение. Разположете в ”анти-земетръсния” периметър торбичка с шишета с вода, бисквити, шоколад и фенерче, свирка. Ако имате бебе - бурканчета с пюре,памперси. Както и дебела дреха (или одеало) чорапи. Ако сте диабетик и пр.-лекарствата трябва да са ви под ръка, но на място недостъпно за деца. Научете децата си как да реагират. Направето го като игра. Не ги плашете, не обсъждайте колко сте се изплашили в тяхно присъствие. За друго не се сещам. Дано с това да се размине и дано никой да не пострада. Благодаря на ДИР за комуникативното пространство. Мисля, че за такива неща първо трябва да разчитаме един на друг и след това на институциите. Ако в съседния апартамент има сами деца, възрастни хора, бременна жена- ние сме тези, които трябва да ги изведем и успокоим. Не Емел Етем. И ако се наложи, не дай си боже, вярвам че ще го направим."

# 800
  • Sofia
Аз ще си стегна едно багажче, дано никога не ми се налага да го ползвам,На дъщеря ми съм  закачила свирка на вратлето. Това не ми звучи обещаващо:
На 18 май пред Мартин Карбовски проф. Рангел Гюров от департамента „Земни науки” на Нов български университет прогнозира, чев България ще има силно земетресение с многобройни жертви и големи материални щети

Проф. Гюров посочи, че земетресение от мащаба на китайското ще удари района на София в обозримо бъдеще. Тогава той обясни,че лимитът от време се изчерпил, тъй като предишното голямо земетресение в Софийското поле е било преди около 150 години. Според неговата теза, колкото по-дълъг е този период, толкова по-голяма е вероятността София да бъде ударена от мощно земетресение с магнитуд,около 7 степен по скалата на Рихтер.

Най-силно застрашени са районите на София и Софийското поле, поречието на река Марица и районът на Чирпан, районът на Кресненското дефиле – там през 1904 г. е регистрирано и най-силното земетресение, усетено някога в континентална Европа с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер; района на Шабла – там по Северното Черноморие при силен земен трус е възможно образуването и на цунами; районът на Стражица, районите по поречието на Дунава, изложени на въздействието на Вранчанското сеизмично огнище в Румъния, части от Родопите и Кърджалийско.

Последна редакция: нд, 16 ное 2008, 09:06 от Margi

# 801
  • София

Кое? Това в 7 или пак усети нащо?

Това в 7. Ако бях усетила още нещо, вече без никакви задръжки щях да съм извън къщата. Mr. Green

# 802
Усетих трус снощи, но лампите си стояха в покой. Реших, че си въобразявам.

# 803
  • София
Margi, видях тази прогноза още снощи, но нарочно не я пуснах. мисля, че всички сме много уплашени и имаме нужда от позитивизъм.
хайде да се стегнем, това няма да ни се случи, просто затихва от вчера. нека не мислим какво предстои, а че най-лошото вече е отминало. Hug

# 804
  • София
Под Южния парк има галерии със скривалища/бомбоубежища, строени още около 40те години. Влиза се почти от под Американското посолство и минават под Японския хотел и "Джеймс Баучер. Има 20 или 22 входа от различни места. Най-далечните спомени на приятеля ми са от 84та година, когато са влизали там да играят. Аз също съм влизала като дете, но през 90те. Носят се слухове, че от Японския ги ползват за складове. Наскоро виждах единия вход - откъм Егида в Южния парк - напълно зарязан.  В кроя на 90те пък имаше слухове, че вътре е пълно с наркомани и клошари.

Втроия трус не го усетих сутринта, но се събудих малка след него и половинката ми каза, че е имало. Като цяло смятам да си примена към графика за деня,но да следя новините. Ако е вярна изнесената информация, може би ще има няколко последващи все по-слаби разтрисания и ще се успокои работата Peace

За пореден път се убеждавам, че този форум е и полезно, а не само приятно място. Иначе щях да си чакам по ТВ вякой да се сети да ми каже нещо и то да е в тон с "вярната" политическо-идеологична линия... Stop

# 805
  • София

и у нас лампите не помръднаха, така е било при всички, с  които се чух. просто различен вид трус. въпросът е, че нито една журналистическа тиква не се сети да намери някой специалист и да го изтипоса на екрана да обясни тези неща.

# 806
По закона на Мърфи и двете ги усетих. В 7 часа мъж ми ме обяви за луда. Явно не съм. Имаше шише от мин .вода0,5л -водата в него се разклати,но не и съседното - от Авент(психясала съм тотално. ), а лампата си стоеше кротко. Щом влязах веднага тук да споделя...  doh
Още му гъмжат ушите от взривовете на погребите в Челопечене. А това ще ме държи повече...  Embarassed
А като чета нагоре постовете и психясвам тотално.надявам се всичко да се размине  Confused

# 807
Margi, видях тази прогноза още снощи, но нарочно не я пуснах. мисля, че всички сме много уплашени и имаме нужда от позитивизъм.
хайде да се стегнем, това няма да ни се случи, просто затихва от вчера. нека не мислим какво предстои, а че най-лошото вече е отминало. Hug
Ще се случи,може да не е сега,но ще се случи.Професора ми е преподавател и му вярвам.

# 808
  • София

и у нас лампите не помръднаха, така е било при всички, с  които се чух. просто различен вид трус. въпросът е, че нито една журналистическа тиква не се сети да намери някой специалист и да го изтипоса на екрана да обясни тези неща.
Снощи лампите леко се полюшваха. Сутринта - хич. Вероятно защото бяха вертикални земетресенията.

# 809
  • София-Лагера
Аз искам да знам как вървят трусовете?

Има ли някаква закономерност?
Или ще се друсаме как дойде?

Общи условия

Активация на акаунт