Отговори
# 1 830
Lovi-татко
Плодова фея – Приемаме за константа, че хората с адресна регистрация в София трябва да имат предимство при кандидатстване за ДЗ.
Ако оставим критериите както ги обсъдихме на последната работна среща се получава, че при адресна регистрация в София точките които могат да се получат (по критерии 3 и 4) са от 10 до 18. И това важи за всички в София, независимо дали могат да ползват точки от другите критерии или не.

След това избираме две семейства с еднакви позиции:
Семейство 1: живеещи в София и имат сбор (по критерии 3 и 4) – 18т, но не могат да ползват друг критерии.
Семейство 2: живеещи в София и имат сбор (по критерии 3 и 4) – 18т, но могат да ползват какъвто и да е друг критерии (без критерий 9, защото поставяме двете семейства при равни начала за старт).
Получава се, че семейство 2 ползва предимство и измества семейство 1. Извода е, че няма равен старт за двете семейства и ощетяваме семейство 1.

Може да се получи и ситуация когато родители направили си адресна регистрация в последния момент ще изместят родители с непроменена регистрация от години, а именно:
Семейство 1: живеещи в София и имат сбор (по критерии 3 и 4) – 18т, но не могат да ползват друг критерии. Майката по принуда е напуснала работа за да гледа детето си.
Семейство 2: живеещи в София до една година и регистрирали се в същия район до една година (по критерии 3 и 4) – 11т, но могат да ползват критерий 9, който им носи 5 точки. Така общият сбор им е 16 т. Какъвто и друг критерии да добавят, те автоматично са пред семейство 1.
Отново се налага извода, че няма равен старт за двете семейства и ощетяваме семейство 1.

Понеже постоянно си говорим, че искаме да не сме юридически атакуеми за дискриминация, ние трябва да поставим двете семейства в еднаква среда за кандидатстване. Според мен тези две семейства трябва да се разделят и да бъдат разпределени при други такива групи от семейства със сходни критерии за кандидатстване.

Не разбирам какво те притеснява? След като отговаряш на повече критерии, имаш повече точки, следователно по- голям шанс. Вие като гласувахте за даден критерий какво мислехте- че едно семейство отговаря само на един критерий ли?Аз лично си мисля че ако едно семейство  покрива повече от един от тези критерии, то значи е нормално да получи по- голям шанс. Както казах- в момента критериите са ОК, само може би да пипнем точките. Например за брат/сестра да се дава 1 т. само, а за друго да се увеличат.Ако махнем нещо, то според мен няма да е едно...например да махнем брат/сестра, породени, и близнаци.

# 1 831
  • София
Значи, вчера ми хрумна нещо - не е по темата, но къде да го напиша, ако не тук? Идеята ми хрумна провокирана от съобщението на Минчева за 39-те нови групи и за това как директорките търсили помещения!
Та защо и ние не потърсим такива? Ако допуснем, че общинските такива са се изчерпали, дали неможем с частни да направим нещо?
Например, да допуснем че имаме едно помощение достатъчно голямо, за да побере 20 деца! Групата се зачислява към близкото ОДЗ като му става филиал, родителите, обаче, заплащат да кажем 100 лева такса, 40 от които отиват по сметката, по която и на другите деца, а останалите 60 за наема на помещението! Разбира се, това предполага, че наема не е по-висок от 1200 лева! Иначе храната, г-жите и пр. са си от градитата и на заплата, както, ако бяха в основната сграда!
Какво ще кажете? Много ли е утопично? Дали ще се навият от Общината на такова нещо? Сигурна съм, че родителите ще се навият!

# 1 832
Ами и аз предложих след като се построи новото крило на нашата детска да не се закриват филиалите, а да се открият още групи, даже и още филиали, обаче не може заради пожарната безопасност и новата наредба за здравните изисквания за ДГ. Много кофти. Tired

# 1 833
  • София
Нашето ОДЗ има два филиала, където се помещава двете първи групи и едва ли ще ги закрият, защото това значи ОДЗ-то да не може да бъде такова или да започне да приема по една яслена група само!

# 1 834
Плодова, каква е новата наредба  newsm78 И от кога е ?

# 1 835
# 1 836
Благодаря ти  bouquet ПОмислих че нещо  по-ново е излязло  Shocked

# 1 837
Тя е доста нова, и налага много хубави изисквания, само дето са  и по- трудни за изпълнение.
Вени, и ние имаме два филиала, и проект за строеж. Просто тези филиали са с последно предупреждение от пожарната(не че са лоши, но са в блок). Може би вашите са в някакви сгради, които са по- приемливи?

# 1 838
  • София
Не, това са два апартамента в съседни блокове! На първия етаж са!

# 1 839
  • София
Lovi-татко.
Плодова фея - притеснява ме факта, че нищо не се променя спрямо досегашната система за кандидатстване. Единствено се разместват местата на приоритетите.
1. На първо място се класират децата с предимство - каквото и да е. (в досега съществуващата система пак се класираха тези деца най-отпред и за така наречените "обикновени" деца в някои градини не остана свободно място).
2. На второ място се класират децата без никакви шансове - упс.. критерии.
3. При еднакъв брой точки на класиране се гледа времето.

Нищо по различно от сегашната система. Какво е справедливото на такава система?

# 1 840
  • София

Питам защото ми е интересен този случай:

Текуща 3-ра група, родени 2002 г.

ПЪЛЕН СПИСЪК НА ЧАКАЩИТЕ КЪМ 26.07.2008
(подредени според регламента)
 2. Филип Здравков Спасов 09.07.2008 20:04:52 Вх.№ 16 предимство

От 01.09.2008 г. - Ясла 2, родени 2006 г.
ПЪЛЕН СПИСЪК НА ЧАКАЩИТЕ КЪМ 26.07.2008
(подредени според регламента)
 1. Марк Здравков Спасов 09.07.2008 19:51:41 Вх.№ 777 предимство

Та , въпроса ми е от къде им е предимството като и двамата са чакащи ? Значи брат/сестра отпадат /разбира се ако не са 2-ро и 3-то и първото не е в ДГ/ ,близнаци - също,остава деца на инвалиди.И дали имате начин да проверявате подобни случаи и дали те са особените?

И аз ги забелязах тези две деца с предимството. Те са в списъка на чакащите защото са регистрирани на 09.07.2008 г. Това е доста след стартирането на системата и след първите класирания/записвания. Затова те са първи в списъка с чакащите заради предимството. То единствено може да се провери от директорката на градината при тяхното записване.
Наистина звучи малко кофти деца записани толкова късно да изместват другите, които са се борили и са си късали нервите толкова месеци, но това е "справедливата" ни система.

За особените случаи се има в предвид например: Детето на унгарския посланник трябва да се запише в ДЗ, защото имало такава спогодба между двете държави. И т.н. За всички такива случаи се описва и се изпраща документ до отдел "Образование" на СО.

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 14:45 от Lovi

# 1 841
  • София
Lovi-татко.
Плодова фея - притеснява ме факта, че нищо не се променя спрямо досегашната система за кандидатстване. Единствено се разместват местата на приоритетите.
1. На първо място се класират децата с предимство - каквото и да е. (в досега съществуващата система пак се класираха тези деца най-отпред и за така наречените "обикновени" деца в някои градини не остана свободно място).

Ето за това ми хареса идеята за квотите! Процентите може и да търпят промени, но да е сигурно, че и обикновенни деца ще могат да влязат!

# 1 842
  • София
Чета я тази наредба и не виждам да пише нещо за филиали! Изискването за квадратура е 4 кв.м, а за кубатура 6 куб.м.!

# 1 843
Какво са за вас обикновените деца? За мен са деца на работещи, живеещи в района родители, на които евентуално едното дете вече е на ясла или градина или детето им идва от ясла.
След това идват другите случаи.И аз бих била  склонна да махна близнаци и породени, както и брат/сестра , но не го правя, защото някак ми се струва редно и логично да ги има.
Като че ли най-спорни са:

брат/сестра в същото заведение
близнаци/породени
район/да спомена само лозенец и Манастирски ливади например/

# 1 844
  • Върху лъчите на Слънцето.
Lovi-татко.

Ето за това ми хареса идеята за квотите! Процентите може и да търпят промени, но да е сигурно, че и обикновенни деца ще могат да влязат!
Peace

Общи условия

Активация на акаунт