Ядрено-магнитен резонанс?

• 291 617
  • 277
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте, на колко години според вас може да се направи ЯМР на глава без да е нужна упойка?

# 241
  • София
принципно не ти е нужда упойка за ЯМР, освен ако не страдаш от клаустрофобия, за много малки деца също слагат, когато се налага. Честота - колкото прецени лекуващият ти лекар. Например за аденом на хипофозата, при липса на развитие за 2 поредни години, следвашия се прави след 2, после след 3, 5 и така Simple Smile

# 242
  • София
За дете на три години става на въпрос.  Но имаме сърдечен проблем плюс куп други и упойката е доста лош вариант, а пък не е крайно належащо засега...

# 243
Здравейте! Налага ми се да правя ЯМР на главен мозък + хипофизарна област + съдова програма (артериална и венозна). Ходих при лекарка в един от крайните квартали на София, който пусна молба за направление на 22.05., като обеща, че до десетина дни ще има отговор и каза, че само контрастното вещество било малко по-скъпичко. Каза и че ще напише на направлението СПЕШНО, защото аз наистина бях в много лошо състояние. Впоследствие лекарката се отметна и каза:"А, кога съм казвала такова нещо?!? Най-рано след 20 дни ще дойде отговорът." Каза ни също и че контрастното вещество е на стойност 300 лева!!! Чудно ми е защо не ни каза изначално, че отговорът ще се провлачи 1 месец, ако ни беше казала това въобще нямаше да губим това време и досега можеше и да съм започнала лечение. Някой от вас плащал ли е толкова голяма сума за контрастно вещество? Останах много възмутена и след като записахме час и се оказа, че в ИСУЛ ЯМР струва 200 лева, а контрастното вещество 70. Как може разликата да е чак толкова голяма в сумите...

# 244
Навсякъде, където проверих, контрастното вещество беше 150-180 лв. А ЯМР на глава - 220-350. Доколкото знам контрастното вещество не се покрива от направлението и следователно трябва да го платиш, но също така и не е задължително, на място се преценява. Щом е 70 лв, още по-добре. Но провери дали апарата в Исул е хубав - добре поддържани магнити и поне 1.5 tesla за добра резолюция, защото ако снимките не са ок, ще ти се наложи да го повториш.

# 245
Благодаря много за информацията Simple Smile

# 246
  • София
само да добавя,че въпреки неприятната цена, контрастното вещество е много желателно, особено за ЯМР на цяла глава, защото всичко се вижда по -ясно и с по-добри очертания, кръвоносни съдове, артерии, граници на аденом (ако за съжаление го има)

# 247
аз досега не съм виждала да се прави ЯМР на половин глава, но хайде, все да има контрапункт, та макар и с пълни глупости. Контрастното вещество е нужно, когато въпреки добрия апарат, снимките не излизат с добра резолюция, но не и желателно за всички.

# 248
  • София
Мисля,че съм ужасно запозната с подобен тип ЯМР, моля Wink Може да се направи само на хипофиза, доста често само така го правят, без да се огледа за огнищни лезии, изменения и прочее във всички останали части от черепното съдържимо. Само на хипофиза ЯМР продължи 20 мин, на всичко - 60мин. Съответно на второто, резултатът в писмен вид представляваше страница и половина обяснения, на първия - доста по- малко.   bouquet
Не съм използвала обиден, просташки и прочее език, както и малоумни обяснения от сорта на 'половин глава', а след като becky bloomwood не си виждала ЯМР, което не е на цяла глава, мога да ти предоставя дискче да разгледаш за какво става дума + друго дискче само за хипофиза за сравнение.
Другото което е,че не е въпрос до резолюцията и качеството на конкретния апарат, а до това, че някои неща просто няма как да се отличат без контраст. Особено когато се гледа кръвоносната система, така се отличават стеснения и аномалии. За хипофизата мога да коментирам,че аденом изследван на един и същ апарат, при един и същ лекар с контраст излиза по-голям, отколкото без, границите му са по-ясни така.
За хора със алергии, но които не знаят дали имат към контраст, понякога се бие система с урбазон предварително.

Последна редакция: сб, 13 юни 2015, 14:49 от Serenity__bg

# 249
Дойдохме си на думата. Преди всичко продължавам да твърдя, че апаратът трябва да е добър. След което на място, при ЯМР с назначена и ангиография, когато се различат находки, влиза сестрата и ти поставя контрастно вещество. Което не прави контрастното вещество желателно за всички, а по преценка на място според конкретната ситуация. Също така зависи и от конкретната биология на човека.

Защо са ти снимали само хипофизата не мога да се изкажа. Или са го отделили в отделен пакет на по-ниска цена, или просто не са си свършили работата докрай. На мен навсякъде, където проверих, ми казаха, че снимат всичко в главата. Без контрастно вещество снимат 20-30 мин, с контрастно - естествено и до час откарва.

# 250
А как разбирате кой апарат е добър и какво мислите за този в Исул?

# 251
В общи линии с питане и надежда информацията да е вярна....

Не съм била в Исул и не знам какъв е. Знам, че в City Clinic самия апарат е купен чисто нов и е последно поколение, използван е има няма 2-3 години. В Токуда мисля, че когато са отваряли болницата, е бил купен нов. Аз ходих в Евромедик в онкологията, където уж бил чисто нов, но се оказа доста стар модел на GE, най-вероятно е рициклиран и купен втора ръка, може би скоро, щом го считат за нов. Иначе направи ясни снимки де. Но тръбата беше мега тясна. Може би в центъра им някъде около Цариградско са с този на Сименс, който е по-ново поколение. В Исул, ако не бъркам, е 1Т, на другите места почти навсякъде е 1.5 Т и в City Clinic 3Т. Има и в Спектър опция за ЯМР с 0.9 Т и открит отстрани. В спесификациите твърдят, че качеството е като на 1.5 Т, но не знам дали е така. Иначе е нов модел.

# 252
Благодаря   bouquet

# 253
Здравейте!
Вторник ще правим контролен ЯМР на малката ми дъщеря в Иван Рилски в София. До колкото знам е хубав апарата. Взели сме си направление от детски  невролог, но ще е нужна анестезия, че тя е на 3 години. Понеже е на глава и се следи намаляване на тумора след едно лечение в Германия, е нужно да е с  контрастно вещество. Декември правихме в Иван Рилски и от Уни клиник Фрайбург, Германия ни  казаха, че записа е много добър и всичко добре се вижда, т.е. им харесва апарата и пак на такъв да си направим контролния преглед. Разбрах, че ще платя за контраст между 80 и 120лв, явно на момента се преценява колко е нужно от контрастното вещество. За анестезиолог още не знам колко се плаща, но на 16.06 е разбера и ще пиша.
Приятна вечер на всички и бъдете здрави!  Hug

# 254
Бихте ли споделили как минава и колко време продължава ЯРМ на бебе,ние сме ма 4 месеца.Знам,че всеки организъм е различен,но ако можете да споделите колко време преди това сте стоели в болницата,след колко време се излиза от упойката,кога ви дадоха бебето...Пред нервна криза съм направо...

Общи условия

Активация на акаунт