Хиперактивност с дефицит на концентрация

• 209 658
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 960
Точно по това което казвате - детето има моменти когато "управлява" вниманието си и други когато го губи. Ако направите образователната част да носи същото удоволствие като тази която го кара да управлява вниманието си какво ще се получи?  Мислете в тази посока - кое е нещото което кара детето да "губи" вниманието, като анализирате моментите когато то не го губи... Обучителната част е просто нещо което не му е интересно. Но тя може да е представена като игра ... и да бъде и интересна.  Аз аз вярвам, че с малко помощ бихме могли да помогнем на децата си да "Заобичат" неща които ние смятаме за важни и така да им помогнем да се справят с някои от своите проблеми...

# 961
galq-радвам се за колоезденето-трудоемко и да не говорим за смяната на декора по време на спорта(пазете се от травми);триизмерните пъзели са радост за мозъка и бързите ръчички(винаги скривай от погледа му недовършен проект-после пак е като ново начинание);пробвайте ЛЕГО-тези хлапета с ХА са невероятни,да не говорим за математиката и стратегическите игри на компа,нали? Laughing
 PM Down-най-лесно се засичат ХА и ДВ когато детето  влезе в образователната система-в Америка на 4 години си в прескула(тестове),а почти винаги ХАДВ води до образователен проблем и поведенчески-родителите се задължават да тестват децата и ..за съжаление от детето се очаква бърз и видим резултат,което води до първия стимулант.Аз съм за уцелените дози на правилния Адерал и разбира се за работа с родителите на детето-много , много вреда създават с емоционалните си намеси в лечението.Крайната цел е детето да се научи да контролира и управлява собствените си демони, нали? newsm78
Desiсъгласна съм с теб Simple Smileда говорим за практичните хитрини ,които са дали резултат.Хубаво е да се води дневник на прогреса на детето-така може да се копират и допьлват успехите  newsm78

# 962
  • София
PM Down и veselcheto, благодаря ви, че се включихте. За мен е много полезно мнението на нови хора  с опит в проблемите. И аз мисля, че в БГ проблемите с хиперактивността избухват в предучилищната, но защото по-рано не са констатирани. И много се чудя, ако на около 4 години едно дете се види, че има проблеми с вниманието дали може с упражнения, режим, разяснения и още нещо да се подготви за структурираната училищна среда.

# 963
 Ох, разбих се от колоездене. Направихме преход Бургас- Сарафово- Бургас. В Сарафово седнах да почина, а синчето ми си правеше кръгчета с колелото през това време. Май се събраха около 15- 20км. Днес трудно си сядам на д..то, а той ме чака за повторение.
 Деси, пробвах с формата на игра в образованието, включително и стоя с него на един чин в клас, но учителката не е чувала за ролеви игри и това създава голям проблем. Само говори със заповеднически тон и това го вбесява и демотивира. Вече си мисля да сменям у-щето.
 Сега сме в договорни отношения с детето. Купих му ново колело с условието да пише всеки ден по една страничка букви иначе връщам колелото в магазина. За сега действа. Да видим до кога... Wink

# 964
най-лесно се засичат ХА и ДВ когато детето  влезе в образователната система-в Америка на 4 години си в прескула(тестове),а почти винаги ХАДВ води до образователен проблем и поведенчески-родителите се задължават да тестват децата 
newsm78
ADHD не почти, а съвсем винаги води до образователен и поведенчески проблем иначе не е тази диагнозата. Колкото до сравняване на реалността в USA и в България специално при този проблем е напълно безмислено. Причините са няколко...
За да получи едно дете с ADHD адекватно лечение (медикамент+психотерапия+педагог+логопед в половината случаи) родителите трябва да се приготвят с едни 300-400 лева месечно за няколко години напред. Колко ли са семействата които могат да си го позволят и да отделят и достатъчно време за работа с детето. В Америка ги задължават да си тестват децата, но после всичко горе изброено им се полага free of charge.
Другото, което по-скоро ще се промени и тук е родителите да имат повече информация за заболяването, начините за откриване, специалистите към които могат да се обърнат. Скоро ще има специализирана страница за това с много линкове, информация и форум...

# 965
  • София
PMDown, мисля че не си прав за сумата, частните детски градини са с цена 400 лв. и много родители са си записали децата там, а децата би трябвало да са в градини за  развитие на детето. Просто може на мястото на английския и други дисциплини да има логопед, ролеви игри и специално внимание на всяко дете. Обаче тази комплексност я няма. Можеш да водиш детето на логопед тук, на арт терапия на друго място, танци на трето, психолог на четвърто, накрая го дадеш в детска градина /независимо частна или държавна/ където искат от него да седи и да си мирува иначе се викат родителите и им се поръчва да говорят на детето. Та цялото това го написах, защото за съжаление специалистите работят много индивидуално, това и е от естеството на професията, по-често лекарите, архитектите, психолозите и други професии търсят индивидулна реализация. Не е защото родителите не са склони да плащат, според мен още никой не им е предложил комплексно решение.

# 966
PM DOWN,чудесно звучи идеята за една професионално направена страница на достъпен език и за родители, и за специалисти. GrinningА системата в Америка не е толкова перфектна,но работи и е лесна за достъп.Тук хората са добре информирани за последствията за обществото от нелекувани ADHD-та и се мисли в дългосрочен план.Тук е просто епидемия от тези заболявания.Често съм си мислела за причините на заболяването? newsm78

# 967
  • София
Само се записвам, за да ви изчета.
Ще се включа по- късно и аз - с въпроси най - вероятно.

# 968
PMDown, мисля че не си прав за сумата, частните детски градини са с цена 400 лв. и много родители са си записали децата там, а децата би трябвало да са в градини за  развитие на детето.
Частна градина изобщо не ми е по джоба, а за такава специализирана в нашия град няма, а и да има ще е много далеч и пак няма да успявам да го водя.Моя син ходи на нормална детска градина, от 2 месеца и на логопед и психолог, сега чакам да му отпуснат и ресурсен учител в градината.По рано не съм го водила на логопед, нямаше смисъл, той проговори на 3 и 2-3 месеца и поне според логопеда точно съм уцелила момента.
Знам или поне си мисля, че схващам как трябва да процедирам с него, но и моите нерви не са безкрайни.Сама го гледам, без никаква подкрепа от страна на баби и от 1 до 3 години направо ми се видяха като 10.
Много ми е трудно да го карам да рисува или друга дейност, която му е трудна, веднага следва отказ, хитруване, казва че е уморен и ляга по масата.Има моменти, когато успявам да го придумам, но трябват повече занимания, защото нещата стават бавно.С говора напредва или поне логопеда е доволен, за краткото време, от което има наблюдения, но за рисуването е голям проблем.Ще се включа с повече подробности по-късно, че пиша от работа и е по трудно.

# 969
  • София
pasinet, аз искам да кажа, че за тези проблеми се прехвърля топката, едните казват, че е много скъпо, другите нямат избор. Аз по принцип говоря за София, не искам да влизам в подробности за пари, но като се почне от някъде после би могло да се правят постъпки и за държавни субсидии /или поне ако има разработена програма/. Да дам пример с болницата по ДЦП /държавна/ за която хората доплащат по около 240 лв. всеки месец, за да е детето им там като на детска градина. Говоря за това заведение само от икономическа гледна точка.

На мен ми е интерсно хиперактивността и дефицита на вниманието в чужбина дали се третира като сериозно психо разстройство и дали децата се изпращат в специализирани училища. Защото в БГ нищо не се прави в периода 4-8 години, а след това детето се препраща в помощно или частно училище, или се скъсват нервите на родителите.
Аз се извинявам за икономическото ми излияние...
Прочетох и темата ти за писането, моето дете го заведох малко преди да навърши 2 години на логопед за ранна възраст, защото не можеше да държи молив. Предполагам, че твоето дете вече е добре с моториката и може да държи молив, лъжица, пръчка. Децата първо се научават да рисуват линии, после да закръглят в кръг, нещо като гнездо. Моето дете му беше интересно да ме гледа как рисувам, казвайки стихотворения, нещо за снежинката и рисувам снежинка. Има едно "точка, точка, запетайка, кръгче и т.н." майка ми и го казва и се рисува човече. След кото 5 мин съм я забавлявала с рисуване и като и дам молива, тя обикновено започва да драска. А вас какво ви карат да рисувате - картини, ченгелчета, нещо по-сложно ли?

Последна редакция: пн, 25 фев 2008, 14:45 от TanyaMG

# 970
Защото в БГ нищо не се прави в периода 4-8 години, а след това детето се препраща в помощно или частно училище, или се скъсват нервите на родителите.
      TanyaMG, защо смяташ, че в БГ нищо не се прави за периода 4-8 год. Дъщеря ми е с ХА и посещава масова ДГ, където 2 пъти седмично я посещават психолог и ресурсен учител.  Освен това ходим на логопед и на частни уроци. Сега предстои борбата от страна на майките в нашия град за назначаване на още ресурсни учители, за да посещават по-често децата, които са на ресурсно подпомагане.
      Защо смяташ, че децата се препращат в помощно или частно у-ще, като всеки иска детето му да посещава масова ДГ или масово у-ще. Peace

Последна редакция: пн, 25 фев 2008, 14:32 от sladko pate

# 971
PMDown, мисля че не си прав за сумата, частните детски градини са с цена 400 лв. и много родители са си записали децата там, а децата би трябвало да са в градини за  развитие на детето
Аз разбира се опитах да бъда малко оптимист. В тази сума изобщо не бях включил подобно решение. Това което имах предвид е около 130 лв за медикаменти + около 200 лв за психолг, логопед и педагог, които много често изобщо не са достатъчни.
Колкото до мнението за индивидуалната професионална реализация на различните специалисти с познания по въпроса... да така е, но и никой не предлага нищо по-различно. Комплексното решение е перфектния вариант и съществува по света, но е доста скъпо удоволствие с необходимост от много сериозна първоначална инвестиция. ЕРдва сега предстои да отворим дневен център за деца с психични проблеми във Варна след множество борби и спомоществователи, а за нещо конкретно като център за ХАДВ ще трябват още години.

# 972
И моята дъщеря посещава масова детска градина. Изборът си беше изцяло наш. Иначе в Пловдив има специализирана такава, но реших, че тя ще е по-скоро в ущърб на детето, защото заниманията там са крайно недостатъчни. А и всички дечица си имат проблеми и това би попречило на дъщеря ми в говорното развитие (това си е мое мнение, не искам да обидя мамите, чиито дечица посещават специализирани детски заведения). И вече знам, че изборът ми е бил правилен. Детето напредва чудесно, дори без помощта на ресурсен учител. Но за първи клас сериозно се замислям, че ще има нужда от такъв. Дотогава обаче с нея ще продължава да  работи 2 пъти седмично психолог и 1 път логопед. Тези занимания са си частни и си ги плащаме ние.
Отделно започна да посещава класически балет, но аз не се бях замисляла че това си е вид терапия всъщност. Желанието за него си беше изцяло нейно. Grinning

# 973
  • София
Това за специализираната детска градина го написах иронично, защото такова е мнението на средното ниво детска учителка в София. Иначе ви познавам почти всички виртуално и следя за успехите на децата ви. Няма нужда поне в отговор към мен да изреждате къде са децата ви.

sladko pate, организацията която си описала е от 1-2 години и ще видим дали ще подготви децата за училище.

Искам да ви питам кога водите децата си, които ходят на градина на специалисти и други занимания, след 17,00 часа или в събота и неделя?

# 974
pasinet,

Прочетох и темата ти за писането, моето дете го заведох малко преди да навърши 2 години на логопед за ранна възраст, защото не можеше да държи молив. Предполагам, че твоето дете вече е добре с моториката и може да държи молив, лъжица, пръчка.  А вас какво ви карат да рисувате - картини, ченгелчета, нещо по-сложно ли?

TanyaMG , с теб се засичаме и по темата за темпераментните деца, ох какво да ти кажа, с моториката фината изобщо не е добре, за вилицата, лъжицата, да, храни се сам, но за молива е друго нещо.Едва може да направи кръг, логопеда го кара да оцветява, нищо друго.Аз за това казвам, че другите занимания, за говора са му що годе интересни и учи,но за писането думи нямам.

Общи условия

Активация на акаунт