проста продавачка

• 17 300
  • 149
  •   1
Отговори
# 90

За санитарка: учат за състава на почистващите препарати, симптоми на заболявания ( ако почистват, докато има болен в стаята и нещо му стане да знаят как да реагират), език. Всъщност работата на санитарката е доста често свързана и с миене, преобличане на пациенти. Учат как да го правят в зависимост от различните заболявания и други.

Ти ме уби  Shocked Сигурна ли си, че са санитарки? Всичко това го учат 4 години?!?

# 91
при нас за санитар се учи 1.5 год
после работата е гарантирана
заплата 1600 евро

Ама това санитар ли е ( т.е чистач) или ниво в мед. йерархия.
Извинявайте, но ми се струва невероятно, явно разбираме различни неща под 'санитар'.

# 92
при нас за санитар се учи 1.5 год
после работата е гарантирана
заплата 1600 евро
Ама това санитар ли е ( т.е чистач) или ниво в мед. йерархия.
Извинявайте, но ми се струва невероятно, явно разбираме различни неща под 'санитар'.

най-вече грижи за стари хора, хора с деменции и увреждания
работата им е точно грижа, не медицинско обслужване

# 93
Mma Ramotswe, според мен това , за което говориш не са санитари.
Може да са някакъв тип социални работници - при нас има т.на социални асистенти (assistente socio sanitaria, съчетават социален и здравословен аспект в работата при директен контакт с  пациента и обикновено не в болници, а в резиденции за възрастни хора, по домове и т.н), може да са помощник -мед. сестри в болници и т.н.  Нормално е да учат. Санитарите са хигиенисти.
Браво за заплатите им!

# 94
най-вече грижи за стари хора, хора с деменции и увреждания
работата им е точно грижа, не медицинско обслужване

това е социален работник, не санитар. дали калинка за същото не говори?

# 95
  • Там,където се събуждам щастлива.
Март месец за последно бях на посещение в болница и ми направи впечатление, че за чистене на тоалетни и бани си има чистачки (някакви курсове се карат за тази професия), но за почистване на стаите и грижа за пациентите (хигиена, ядене ) са тези, които учат 4 години. След това са медицинските сестри, които също учат 4 години (бакалавър) и те могат да разпределят лекарствата, сменят катетъри, превръзки и т.н. Но ако някой иска да работи в детско отделение ( примерно) то след 4 години за бакалавър трябва да специализира между 2 и 3 години. Имам колежки от работата в Университета, които доста често си говорят за нещата, които учат и какво трябва още да учат, за да работят това, което искат. 

Всъщност не се инвестира чак толкова много в тези хора, защото по-голямата част от ученето е практическа и са по стажове, които им се заплащат минимално (смешни суми от рода на 50-70 евро), а въртят смени като нормалните медицински сестри.   

# 96
Е, изтепайте се сега. В  Холандия
санитарите не са това, което са в
Италия и това, което са в България.
В Германия санитарите също не са
такива нищожества като описаните.

# 97
тук в стаите на пациентите чистят санитарите и сестрите, без оглед на ранг

и мисля, че спорът е безсмислен
санитарът и в Бг, и тук, ще ти даде подлогата в леглото

# 98
Не смятам, че има срамна работа. В България обаче магазини не посещавам. Колкото и да не ми се иска да ''плюя'' , наистина ми се драйфа от продавачките там. Преди няколко години ходих в мол-а на Стамболийски да търся парфюм за подарък. Ами те продавачките стояха като стражи пред витрината.  Нищо не можех да видя, защото при всяко мое движение заставаха точно пред мен и ми задаваха тъпия въпрос дали търся нещо конкретно. Накрая ми писна и си тръгнах.
Май точно професия санитар (хигеинист)  няма в Холандия.  По- скоро са тип болногледачи като тези, които 10 cent's  е описала.  За най-ниското ниво се учи 1 година.

# 99
няма срамна работа. Бих работила като продавачка, и като чистачка дори бих работила.

# 100
тук в стаите на пациентите чистят санитарите и сестрите, без оглед на ранг

и мисля, че спорът е безсмислен
санитарът и в Бг, и тук, ще ти даде подлогата в леглото
Това е грешна постановка от самото начало.
Като човек от системата мога да кажа, че и в България слагането на подлогата е част от  задълженията на мед. сестрата, която тя тарикатски от години е прехвърлила на санитарите.
Това, за което говорите като професия не е санитар, а болногледач и е най-ниското стъпало в мед. персонал, въпреки че като терминология се води Sanitäter, както например тези, които водят спешната помощ, като в България са с образование - фелдшери.
Не можем да сравняваме ябълка с портокал (цитирам Маймунка).

# 101
Като студентка съм била "проста" какво ли не, включая болногледачка със все подлоги, бърсане, миене, памперси и т.н. Майка ми беше изключително възмутена, че върша такава работа, а на мен това ми беше едно чудесно лято. Научих много. Ако няма какво друго, бих гледала хора с увреждания отново. Но чистене и подреждане само в случай на голяма нужда, защото ми е безумно скучно и нищо не се научава.

Но семейството няма финансова нужда, не бих се наела на такава работа само за да съм независима от мъжа си. Докато бях съвсем глуха   и после майка ми докато беше болна, сметките плащаше мъжът ми, а аз избрах да се занимавам про боно от вкъщи с разни неща, които умея и искам да работя, за да си ги сложа после на резюмето. Мисля, че беше по-печеливша стратегия от чистене и т.н. работи.

# 102
Това, за което говорите като професия не е санитар, а болногледач и е най-ниското стъпало в мед. персонал, въпреки че като терминология се води Sanitäter, както например тези, които водят спешната помощ, като в България са с образование - фелдшери.

newsm78  Sanitäterите въобЩе не работят по болниците  Laughing

# 103
Няма срамни професии, всеки сам решава какво ще работи. Според мен когато нуждата те налегне работиш каквото и да е, за да си плащаш сметките. Така е в България , така е на всякъде по света. След един Велик ден в България като студентка изкаран на мухлясал хляб и лютеница си обещах никога да не ми се случи отново. След това като студентка съм работила във фирмата на родителите ми (продавач на пазар) и ми плащаха като на другите работници. Но това си беше мое решение. Като дойдох тук не ми се налагаше да работя и имах възможност да изчакам (като през това време се сертифицирах и тук) и да започна работа по специалността.
Не правя обобщения, но ми се е случвало да говоря с емигранти, които са споделяли, че ако останеш на работата, която ти е в началото(например посочената тук ) си оставаш такъв до края на живота си.

# 104
много неща съм работила, имала съм и много трудни периоди и грам не съжалявам за това, че вместо да легна да хленча, съм работила каквото е можело и съм си стъпила на краката, особено пък като студентка. тук си намерих работа по специалността веднага, защото съм в малък град, и то държавна. е,  така си скъсах нервите, че продавачка в някое симпатично магазинче ми се виждаше райско местенце. добре, че бях на временен договор. сега се занимавам с нещо, което ми е приятно, но то пък не носи толкова пари. и "прости" професии не мисля, че има. за всяка се иска чалъм, дори и чистачка да си, и това трябва да можеш да правиш добре.

п.с. не съм чела темата, предполагам че без дрязги няма да мине, извинявам се ако повтарям някого.

Общи условия

Активация на акаунт