Раждане в къщи

• 45 958
  • 612
  •   1
Отговори
# 465
Мег, страхотен сайт!!

Може даже да го пуснеш и в другата тема. Мисля, че ще им хареса. Има много интересни неща.

А за раждането...просто не знам как да опиша колко е вярно това, което се илюстрира с тази история. Наистина по време на раждането няма нужда никой да ти казва какво става, добре ли е или не е добре. Ти просто знаеш. Аз също го изпитах, отново това. С второто си раждане се чувствах така и сега пак. То е толкова силно вътрешно усещане, даже убеждение. Просто знаеш и точка.
Малко трудно ми е да го обясня и се чудя дали въобще може да бъде обяснено на някой, който не го е изпитал сам?

# 466
Само да спомена за домашните раждания в Канада, Холандия и т. н. В тези страни Бързата помощ наистина е бърза и в случай на нужда (хайде да сме честни, усложнения при раждане е имало от памтивека) пристига веднага. Нещо което едва ли се отнася за България. Все пак нека и това да се има предвид. Рискът е съвсем различен.

# 467
heureuse, не приемай следващите редове като опозиция на твоя коментар; просто той ми даде повод да ги споделя за всички, които четат тази тема.

Рискът е ститстическа величина и като такава, тя отчита вероятността да се случи дадено събитие на базата на извадка за минало поведение - т.е. колко често се е случвало едно или друго събитие в миналото. Обаче не отчита обстоятелствата.
Точно затова всяка жена трябва сама, на базата на собствената си интуиция, да прецени дали раждането у дома е нейната опция.

Иска ми също да отбележа, че въпреки че на ражданията на Ескориал и Шейла са присъствали и квалифицирани лица, те (почти) не са се намесвали. При мен никой не присъства и нямаше проблеми, но то не е, защото съм извадила късмет, а защото имах нужната подготовка. От нас трите, само на Ескориал се е наложило да отиде до болницата и това не е било спешен случай. В разказа тя описва, че е знаела какво ще се случи, но просто й се искало да се остави на импулса и го направила. И аз, и Шейла, описваме какво сме правили за да намалим точно същия импулс и да не се наложи да се разхождаме до болницата.
Спешните ситуаци при раждане не произлизат от моментна случайност, а са следствие на избори направени преди или по време на раждането. Но тук започваме до опираме и до мета-физичното, а то не е "допустимо" за всеки.
В друга тема съм разказвала нещо в тази област, конкретно съврзано с моето бебе. В осмия месец, той стоеше напречно, като дупето беше по-ниско от главата и лекарят започна да ме увещава за секцио. Тази позиция на бебето не беше случайна и не се дължеше на някаква случайност или физическо несъотвествие. Имаши и съмнения за омотана пъпна връв. Това, което направих е, да поговоря с бебето. Знаех много добре защо седи така и защо има шанс пъпната връв да е около врата му. Още по време на разговора, синът ми се обърна с главата надоло и ме изрита под ребрата Simple Smile Роди се без пъпна връв около врата или тялото. И това също не е случайност! 

Мисълта ми е, че за да не се случи нежелано събитие по време на раждането човек може да работи предварително, а не е нужно да изчел 3 учебника по АГ, за да знае как да се справя с последиците от нежеланите събития. Да не споменавам, че майчината интуиция в този момент е толкова силна, че жената просто знае какво трябва да направи, независимо от случващото се. Разбирам напълно, че този подход, е моного нелогичен, на първо четене. И го разбирам, защото самата аз, когато си купувах първите книги за домашно или неасистирано раждане, очаквах да намеря вътре едва ли не списъци с евентуални проблеми и как да ги решим на място. Нищо подобно! Книгите отделяха изключително внимание на мислите, интуицията, храненето, общуването с детето в нас и другите около нас.

Това е просто различно отношение към раждането и в никакъв случай не претендира да е "правилният" начин. Всяка истина има много страни и всеки си избира откъде да я погледне, но това не я прави по-малко истина. Ако някой иска да гледа на раждането като на риск, има пълната свобода и плаво да потърси хеджиране на този риск. Ако друг иска да гледа на него като на път и преход, също има свободата да го направи (да се надяваме, без да бъде осъждан заради възгледите си). Ако трети го счита изключително лично събите, по-лично и от секса, също има право да го изживее по този начин.
Но нека всеки да е готов да поеме отговорността за изборите, които прави, защото няма кой друг да я поеме. Нещастни случаи се случват и в болниците, и у дома. Но болницата няма как да е виновна, след като човек е избрал да повери себе си и детето си в ръцете на други хора. Това е точно толкова личен и отговорен избор, колкото и да си останеш вкъщи, само че рядко се съзнава като такъв и рядко се прави подготвака за последствията (добри или лоши) от него.

Ескориал, прочетох на спокойствие преработения разказ. Абсолютно страхотен е!! Чак ми се приплака от умиление Simple Smile

# 468
Мег, напълно подкрепям думите ти. (Благодаря за хубавите думи за разказа Wink )

И пак ще кажа - не може да се обясни усещането, което жената, раждаща на спокойствие има - ПРОСТО ЗНАЕШ КАКВО СТАВА!
Няма нужда някоя книга да ти казва. ТЯЛОТО ТИ ЗНАЕ!
Не мога да намеря по-точни друми от тези. Винаги ще си мисля, че докато някой не го изпита няма как да го разбере.
От там нататък стои въпроса дали искаш да се довериш на тялото си или не. Това си е твой личен избор.

# 469
...не може да се обясни усещането, което жената, раждаща на спокойствие има - ПРОСТО ЗНАЕШ КАКВО СТАВА!
Няма нужда някоя книга да ти казва. ТЯЛОТО ТИ ЗНАЕ!

Peace Peace

# 470

Това, което направих е, да поговоря с бебето. Знаех много добре защо седи така и защо има шанс пъпната връв да е около врата му. Още по време на разговора, синът ми се обърна с главата надоло и ме изрита под ребрата Simple Smile Роди се без пъпна връв около врата или тялото. И това също не е случайност!

---

Но нека всеки да е готов да поеме отговорността за изборите, които прави, защото няма кой друг да я поеме. Нещастни случаи се случват и в болниците, и у дома. Но болницата няма как да е виновна, след като човек е избрал да повери себе си и детето си в ръцете на други хора. Това е точно толкова личен и отговорен избор, колкото и да си останеш вкъщи, само че рядко се съзнава като такъв и рядко се прави подготвака за последствията (добри или лоши) от него.

Мег, страхотен пост!  bouquet

# 471
Мег,

и аз се прикрепям към мнението на Rikk
поста е невероятен   bouquet
радвам се,че има такива хора като теб!

# 472
Само да спомена за домашните раждания в Канада, Холандия и т. н. В тези страни Бързата помощ наистина е бърза и в случай на нужда (хайде да сме честни, усложнения при раждане е имало от памтивека) пристига веднага. Нещо което едва ли се отнася за България. Все пак нека и това да се има предвид. Рискът е съвсем различен.
извинявай живяла ли си в Холандия,ч е знаеш колко са бързи тук? Laughing
беше изнесена статистика, че домашните раждания имащи  усложнения завършват тъжно именно, поради факта, че  се чака прекалено дълго през нощта и уикенда идването на гинеколог ooooh!

# 473
Meg1 , escorial
чудесное, че сте стигнали до истината и имате куража да я следвате Hug Hug Hug

# 474
беше изнесена статистика, че домашните раждания имащи  усложнения завършват тъжно именно, поради факта, че  се чака прекалено дълго през нощта и уикенда идването на гинеколог ooooh!

Аз говорех за линейките.  Имаше тема по този въпрос в "Часът на мама" и един бг гинеколог го спомена това. Линейките на Бърза помощ бавно ли пристигат след повикване в Холандия?
Ти имаш предвид идването на гинеколог в болницата, или гинеколог идва при усложнение в дома на раждащата? Защото ако е първото, от забавянето трябва да са засегнати и раждащите в болница. 

# 475
Много ми е чудно какво друго може да каже БГ гинеколог  Laughing

За риска вече писах: който иска пълно хеджиране на риска, отива в МД примерно и се връзва за цялата им апаратура, пък доколко ще помогне е друг въпрос. Който има различно отношение към темата "риск" като цяло, знае какво, кога и как да направи. Трудно е за обясняване - Ескориал го е описала максимално добре.

Като цяло, болшинството от раждащите у дома търсят акушерка не толкова, за да хеджират някой риск, а просто за да имат подкрепа. В този смисъл и дула, и таткото, и добра приятелка, или баба могат да свършат работата на акушерката. Енергиите са много фини, всеки страх, всяко поставяне под въпрос, може да обърка нещата...

# 476
  • Italia
Много ми е чудно какво друго може да каже БГ гинеколог  Laughing

За риска вече писах: който иска пълно хеджиране на риска, отива в МД примерно и се връзва за цялата им апаратура, пък доколко ще помогне е друг въпрос. Който има различно отношение към темата "риск" като цяло, знае какво, кога и как да направи. Трудно е за обясняване - Ескориал го е описала максимално добре.

Като цяло, болшинството от раждащите у дома търсят акушерка не толкова, за да хеджират някой риск, а просто за да имат подкрепа. В този смисъл и дула, и таткото, и добра приятелка, или баба могат да свършат работата на акушерката. Енергиите са много фини, всеки страх, всяко поставяне под въпрос, може да обърка нещата...

Доста саркасти4но зву4и.  Thinking БаЩа ми е български гинеколог и се 4увствам....мммм ,малко засегната заради него. Stop На моменти според мен си доста крайна в изказванията си. Истината винаги е някъде по средата Crossing Arms

# 477

Аз говорех за линейките.  Имаше тема по този въпрос в "Часът на мама" и един бг гинеколог го спомена това. Линейките на Бърза помощ бавно ли пристигат след повикване в Холандия?
Ти имаш предвид идването на гинеколог в болницата, или гинеколог идва при усложнение в дома на раждащата? Защото ако е първото, от забавянето трябва да са засегнати и раждащите в болница. 

ами за инсулта на свекъра ми, линейката е пристигнала след около 45 мин... в 100 000 -ден град, а те самите живеят на 10 минпът с кола от болницата...

доколкото съм чувала, ако нещо се случи извън дома ти, линейките идвали по-бързо Thinking

# 478
На моменти според мен си доста крайна в изказванията си. Истината винаги е някъде по средата Crossing Arms

Темата не е за това, но всъщност истината не е по средата. По "средата" няма движение, няма развитие, няма израстване, има само неподвижно съзерцание и избягване на неща като поемане на лична отговорност, осъзнатост на собствения избор, избягване на последния на принципа - щом всички правят така, значи... той е лекар, и сигурно знае по-добре..., ами какво ще стане ако нещо се обърка, абе то не можем всичко да предвидим/знаем.... накрая все едно и също.... и други подобни примиренчески смехотворни размисли и изказвания.

# 479
Единствените мъже, които имат място в раждането, са татковците и, ако родилката е пожелала, близки нейни приятели.
Всяка медицина, която не е холистична, е взадънена улица.
Всеки мъж дръзнал да прилага такава медицина и да се месни в свещенодействието на раждането, ще си носи кармичните последствия.
Всяко изказване може да бъде крайно, ако се гледа от срещуположния ъгъл на галактиката  Wink
Аз също съм лично засегната от гинеколози и имам дете въпреки всичките им намеси!

Общи условия

Активация на акаунт