"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-3

• 79 176
  • 904
  •   1
Отговори
# 150
Кенга , ОП ще ти каже  за ПДЧ-  то, като влезе. Не е за предпочитане.

Най- безопасните мебели за детска стая биха били от дърво, нелакирано, най- много минато с OSMO.

Последна редакция: сб, 08 ное 2008, 15:19 от Спиролина на орторексичния галактически кон

# 151
  • София
Кенга, чудесно е да ти попаднат мебелчета втора употреба, но да са дървени.
Старото ПДЧ е произведено с ужасно много формалдехиди, безконтролно много. В наши дни би трябвало да са контролирано малко. В старите мебели обаче са изветряли донякъде, а новите излъчват много миризма и трябва (според мен) да се проветряват поне 2-3 седмици.

Аз бих ги ползвала само измити и при първа възможност ще ги сменя с дървени от български чам (най-евтино) или всякакъв друг вид дървесина.

За да "хване " боята, трябва да се мине със шкурка ламината, което означава някой да се надиша с токсини.

Вижте внимателно описанието на втората боя - продуктът е екологичен, не отделя летливи органични разтворители, не съдържа тежки метали. Едното не се отделя, а другото не се съдържа... На първото нямам много вяра.

Двете бои са супер находка, но като си помисля, че ще даваш пари за да боядисваш ламинат...

Най- безопасните мебели за детска стая биха били от дърво, нелакирано, най- много минато с OSMO.

Това Osmo  се оказа с неверотно нисък разход. Препоръчвам го за необработено дърво.

Знае ли някой немски еко бои за метал?

# 152

Знае ли някой немски еко бои за метал?

Това намерих: http://www.biofa-naturprodukte.de/start.php?kategorie=10
Май  и в България се внасят. Поне търсачката ми отвори и български сайт.

и това:
http://www.auro.at/produkte/moebel-holzflaechen/lackieren0/metall.html

# 153
привет,
аз сьм нова,имам много да се уча,ще помагате ли?  Hug

като начало искам да ви питам за водата-каква вода пиете,каква давате на децата си?
от 3 месеца ползвам кана брита,споделете мнения,моля!

# 154
  • Сливен
Това "моето" ПДЧ е на над 10 години, нищо чудно и доста повече. В този ред на мисли смятам, че всиииичко дето е имало да изветря от него си е заминало. Освен това, спасяването на какъвто и да е предмет от изхвърляне и връщането му към живот също ми се вижда добро дело още повече, че аз така или иначе смятах да купувам легло на дъщеря си, защото в кошарата вече не й било "удовно", а сега се сдобихме с двуетажно и тя е истински щастлива, дори обмислям как да й спретна пързалка от втория етаж.  Wink Така че няма изгледи да се разделим с него за сега. Виж, обновяването отложихме, защото днес изобщо не можах да изляза от къщи.
Това, което ме накара да се замисля са думите на ОП:
Кенга, За да "хване " боята, трябва да се мине със шкурка ламината, което означава някой да се надиша с токсини.
Защо с щкуренето на ламината ще се надишам с токсини? Не става ли дума само за прахоляк? Мога просто да си сложа маска.  Rolling Eyes

# 155
  • София
Кенга, искала съм да кажа "вдиша" токсичния прах. Сигурно влажна , хубава маска ще свърши работа.

http://gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=249 хората са си го написали...само дето не можеш да си купиш боята лесно...

# 156
Освен това, спасяването на какъвто и да е предмет от изхвърляне и връщането му към живот също ми се вижда добро дело

И аз смятам така. Според мен това води до пестене на енергия.
Една мебел вместо да отиде на боклука, ще бъде ползвана и няма да се харчи енергия за производството на нова

P.S. Бях, чула, че е много екологично да минеш дървото само с разтопен восък.
Безвредно за дишане, придава лек гланц и пази влага и вода да проникват в него.

Само  newsm78 не знам дали е добра идея да се приложи при изшкурено ПДЧ

# 157
аз ли не съм наясно, но как може да минава един камион и да събира боклуците на едно място от всичките контейнери за разделно събиране?! Rolling Eyes Rolling Eyes
И последвалия въпрос е: къде мога да дам старите бутилки за рециклиране? има ли някъде събирателен пункт? знам има отделни контейнери за стъкло, но аз нещо се съмнявам в ефективността им Thinking

# 158
знам има отделни контейнери за стъкло, но аз нещо се съмнявам в ефективността им Thinking
Защо? newsm78

Би било нечувана наглост и престъпление, ако след всичкото разделно събиране, накрая на сборния  пункт  всичко се омесва. Това, че камионът е един, не е причина за горното. Бях чула, че не им достигали камионите, но въпреки това, боклуците се сортират. АКо някой разбере подробности " от кухнята" , да каже тук.

# 159
Не съвсем от кухнята, но братът на една моя приятелка кара една такава кола. По неговите думи, независимо дали един камион взема веднъж хартия, веднъж пластмаса и пр., или всичко наведнъж (и за такива бил чувал), накрая всичко отива на ето такова място, където боклука се разделя от роми на ръка - това явно важи и за двете фирми в България. Идеята е рано или късно да не се налага ръчната работа, но за това време трябва да възпитаме не само децата си, но и комшиите.

# 160
Не е никак нагло това, че се налага разделяне на ръка, защото загледайте се само какво има в контейнерите за пластмаса и хартия. Макар, че има много съвестни хора, има и доста такива, които хвърлят където им попадне. Все още не сме достигнали онова ниво, на което ще може да ни се има доверие, че всичко е хвърлено както трябва и да не се налага после да се преглежда боклука.
Аз се дразня на хора, които казват, че ще започнат да изхвърлят разделно, когато са сигурни, че после няма да се смесва боклука и да се разделя отново на ръка. Но така се въртим в затворен кръг, а излизането от него ще стане когато ние направим първата крачка, изхвърляйки разделно и съвестно боклука си.

Гледахте ли репортажа за биогоривата вчера по Бтв?

Искам и нещо да питам. Някой знае ли къде се продават биоразградими найлонови торбички? Четох някъде, че супермаркетите не искали да ги използват, защото били двойно по-скъпи от обикновените, но ми е чудно дали човек може да си купи от някъде...

# 161
Искам и нещо да питам. Някой знае ли къде се продават биоразградими найлонови торбички? Четох някъде, че супермаркетите не искали да ги използват, защото били двойно по-скъпи от обикновените, но ми е чудно дали човек може да си купи от някъде...
Аз съм си взимала от Mr Bricolage такава,но тя е платена,за разлика от безплатните,които са си обикновени.Имат много странна миризма (парфюмирани са) и са малко особени на пипане.Мен това не ме кефи безкрайно (както и цената им) и не бих ползвала подобна за хранителни стоки например.

А вие чели ли сте всъщност каква част от тези отпадъци се рециклира и как постъпват с по-малките части (например опаковка от дъвки)?Аз се зачетох в една тема,където пишеше,че всъщност голяма част от пластмасата,която изхвърляме не може да се рециклира.Какво правим тогава?

А иначе за разделия боклук-да има много хора,които не изхвърлят разделно и това е тяхно право (за сега),но контейнерите все не стигат и все не се извозват навреме.Така че не у потребителите е проблемът отново.Аз лично събирам целия си боклук и го извозвам до най-близките контейнери в София веднъж седмично.Не стига че пълна кола с боклук не създава супер семейна идилия,но и кофите,които заварвам са 1/3 от боклука,който се е събрал до тях-целият разделен.

# 162
dimitriana, бях чела някъде, че само 7% от пластмасата се рециклира. Не знам точно кои видове, но според мен сортират именно по означенията на опаковките (цифрите). Т.е. ако няма означение, може и да не се рециклира. За това не трябва да лежим на тази, а просто да сведем до минимум стоките в пластмасови опаковки.

silvi@, аз имам филтър за чешмяната вода. От тук само колко пластмасови бутилки спестявам! Към каната Брита съм резервирана, защото е с насипен въглен и преминават частици във водата.

# 163
Grace' ,благодаря,че отговори на питането ми  Hug
а тези филтри,за които говориш,направо на чешмата ли се монтират?и кьде се продават?

# 164
Филтрите са най-различни по принцип. Ето тук съм описала най-добрите варианти, които трябва да се търсят. Има и по-приемливи варианти откъм цена, но не съм ги проучвала по-подробно.

Общи условия

Активация на акаунт