"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-3

• 79 123
  • 904
  •   2
Отговори
# 195
                      В тази тема мисля, че можем да си пишем и за бабешки лекове за различни болки и заболявания. Аз лично се опитвам да се лекувам възможно по-естествено, като изхождам от идеята, че е много по-екологично да си накъсам малко шипки и розмарин и да си го употребя вкъщи, отколкото да си купя такава химия от аптеката, за производството и доставката на която са ползвали ток, вода, бензин/керосин и т.н.т. На всичко отгоре са ми наблъскали в розмарина неща, които не искам да консумирам.
                    Записвам се първа като похвалвам много вендузите. Отделно, две изпитани от мои близки в продължение на години средства за понижаване на кръвната захар: чай от шипки - пие се като вода, или просто често; сок от изцеден лук, пие се от време на време..

# 196
Много благодаря за съветите относно запушен канал
Пробвах със сода и оцет. Доволна съм.

Това за утайката от кафе го бях чувала, но все не ми се вярваше. Даже умишлено не я хвърлях в канала, че да не вземе да дсе запуши. Ще вземе да се престраша да пробвам. Има логика, кафето е на твърди трошички, които бе следвало да отнесат полепналите отпадъци.

Сребърен облак ще съм благодарна ако споделиш дали си доволна от тези препарати.
Поднесената информация в сайта им звучи примамливо, но си е друго някой да сподели личен опит

# 197
за утайката от кафе-сега се замислих и наистина може да има ефект.мивката в кухнята до сега не се е запушвала никога,а именно там изхвьрлям утайката всеки ден.другата мивка се запушва.

# 198
Момичета,страхотни идейки и съвети давате.
Чета ви отдавна,но не мога да се сетя как се ползваше ванилията в пералнята вместо омекотител??? newsm78
Някой да ме подсети, че не се справям сама с моите импровизации. ooooh!

# 199
Чухте ли за свинското в Ирландия? Дано не го докарат тук за Коледа...  Close
Иначе канала най-добре отпушва сода каустик.
Мъжът ми се изрива много от днешните сапуни и се бях замислила за варианта да правя сапун, както навремето бабите правеха... Някои знае ли как? Или да каже някои сапун, който е макс. екологичен, да го тествам на него.  Twisted Evil Преди ползваше Палмолив сенситив, но сега и в него май слагат някаква химия...

# 200
Майка ми правеше домашен сапун, трябва да я попитам за точната рецепта
Днес вече е късно, но другата седмица
По принцип се прави от сланина или друга лоена мазнина и сода каустик
Има един недостатък, мирише лошо.
Аз го ползвам само за пране на ръка, тъй като някой ми беше казал, че увреждал маркучите на пералнята. Но все пак едни маркучи се сменят.
Иначе изпира перфектно.

# 201
Течен сапун - душ гел
Съдържа екстракт от босилек, хайдушка трева, невен, мента и глицерин. Антибактериален е и идеално измива и дезинфекцира в дълбочина Вашето тяло. Подходящ е и за деца. Ако Вашите ръце са силно замърсени - сложете няколко капки от течността на Вашите ръце, разтрийте хубаво така, че да позволите на бактериите да достигнат до Вашата кожа и измийте с вода. Предпазва от изпотяване. 300 мл.

M_Nik,това е на фирмата дионис,не сьм го ползвала,но прочетох добри отзиви.

# 202
...и се бях замислила за варианта да правя сапун, както навремето бабите правеха... Някои знае ли как?...
                       Аз имам бабешка рецепта, и ако не забравя довечера ще ти я препиша  Peace. Мислех си това лято да я пробвам, но ми се размина. Иначе майка ми прави, но с помощта на една съседка - от тях съм взела рецептата.

# 203
Аз бих си правила течен сапун като за начало, че за сега другият ми идва малко трудоемко и нямам опит Rolling Eyes
Само рецепти каквито се сетите да дадете. Всъщност, коя е основната съставка в течните сапуни. В твърдите знам за сода каустик, но при течните как стоят нещата?

# 204
Относно домашните сапуни, аз съм ползвала повече такива, отколкото други, макар че не мога да ви помогна с рецепта.
Баба ми ги произвеждаше, а майка ми ги ползваше за всичко, включително за прането вкъщи. От всички тези години, през които дрехите ми са били прани само с домашен сапун, мога да ви кажа, че мирише ужасно. Не самият сапун, а прането след това.
Опитвала съм се да пера дрехите на детето със сапун и срещам същия проблем - след като изсъхнат, дрехите миришат ужасно, въпреки че самият сапун си мирише хубаво. Не знам на какво се дължи и как да го избегна.
Та използвам темата, за да ви помоля за идея с какво да пера дрехите на детето, да е по-екологично и да се има предвид, че детето ми е алергично.

# 205
Ескарина, пробвала ли си Бамбино Мио? Има го в Данет. За малко повече от година изразходвах 2 опаковки за пране на дрехите на малкия, т.е. доста е икономичен или аз съм го ползвала икономично - не знам  Simple Smile . А сега всичко пера с Фрош.
За проблема с миризмата не мога да ти помогна....

# 206
                                  Домашен сапун

5 кг мазнини (негодно ядене, сланина, развалено ядене, мазнини от отпадъците при обработка на свински кожи и др.), 1 кг сода каустик (сода за сапун) и 15 кг вода.

В предварително приготвен съд, в който ще варите сапуна (поне с вместимост 25-30 литра) изсипвате мазнината, една трета от водата (5 литра) и содата. Подклаждате огъня и след като заври сместта бъркате с дървена лопатка (по-здрава летва). За да не кипне, постепенно се долива останалата вода до окончателното и свършване. Тази смес се вари 2 часа, като огъня бавно се отслабва. При изваждане (изцеждане) на лопатката, ако се получава втвърдяване, или ако капнете в порцеланова чиния и видите, че се втвърдява, прекратете варенето. Добавяте една-две шепи готварска сол, хубаво разбърквате и изсипвате в корито или друг подходящ съд за втвърдяване. Можете да оставите да се втвърди и в казана. След като престои едно денонощие, сапунът се нарязва на калъпи по ваш избор. За целта се използва тънък нож или сарашки конец, канап. Калъпите се нареждат и оставят на проветриво място да изсъхнат. Някои поставят в сместта (докато я варят) есенция или нарязват 1-2 тоалетни сапуна за аромат.

Искам обаче да уточня, че това е рецепта, която преписах от някъде миналото лято (вестник или списание), не е всъщност от познат човек, но около празниците ще попитам дали всичко е така и пак ще пиша.

# 207
# 208
Оф,ако някой ре6и да прави дома6ен сапун да се снабди с предпазно облекло и о4ила...И да няма наоколо деца.Но най-добре да ви е мирна главицата си вземете купе6ки...Мoже да спести доста неприятности.

# 209
Благодаря ви за рецептите за сапуна! Ще изпробвам, като оставя малчо при свеки, да не участва и той активно в процеса и като се снабдя с очила (май тези на мъжа за заварки).
Продукти на Дионис съм ползвала и наистина са добри, но сега нямам под ръка дистрибутор.
На детето пера с Maxima sensitive, в една лилава опаковка. Концентрат е и добре изпира, слага се по 2 супени лъжици на пералня. Препоръча ми го една майка с алергична кожа.

Много ме притесни този диоксин  Close Не стига че има в любимото ни крехко свинско, ами сега и в говеждото!?

Общи условия

Активация на акаунт