Отговори
# 1 020
И аз съм на мнение, че ако се нападаме един друг нищо няма да постигнем. Според мен трябва да се вземем в ръце и да действаме, понеже с мрънкане във форума детски градини не се строят. Ако има протест ще дойда с детето, макар че ще ми се наложи да изляза от работа. Само ви моля като се реши къде и кога ще е протеста да се пуснат съобщения в медиите. Според мен много родители биха дошли ако се даде повече гласност.

Що се отнася до случая с 93то ОДЗ, ако това което е написала Брейви е вярно, направо нямам думи.. То е в нашия район и ако го закрият шансовете дъщеря ми да постъпи в държавна ясла стават направо нищожни. Те и без това са никакви понеже тя е първо дете, не сме социално слаби и аз не съм самотна майка. А по темата за бабите и дядовците, които са в София, искам да кажа, че ние имаме два чифта такива, но и четиримата работят и няма начин да им я оставим да я гледат.

# 1 021
Всичко което се прави е временно решение на този направо сериозен проблем- моето дете е родено септември 2007 и е малка за ясли и детска градина но се оказа че не само е проблем записването за ДГ но и за ясли защото неможе да се намери ръководния персонал. А аз нямам време сама си гледам детето да вися и да спя отпред. Другото което е да се направи едно проучване по квартали  колко са децата за детските и да се направи нещо по въпроса аз вече 3-ти път отказвам на работодатели защото незнам къде да си дам детето да е до нас и да е проверено мястото и най вече да не плащам 420 лв за месец. Абсурдно е да се отнемат точки защото ще искам да е до местоработата ми- една от градините е до на таткото работата но той не е с нормирано работно време и пак си остава проблема по кварталите където са върнати терените на старите собственици. И баби си нямаме. Трябва да се даде нещо на частниците да приемат поевтино деца защото това е бъдещето на страната ни а държавата не я интересува как се справят родителите. Детегледачките не са сигурни и надежни. Държавата губи работоспособни майки които и плащат данъците и и правят излишъците.

# 1 022
Истината е, че каквито и критерии да измислят нищо няма да се промени, тъй като проблема е в липсата на места, а не в критериите. Затова трябва да се мисли за разрешаване на проблема вместо да се дават пари на фирми за създаване на критерии. Освен това много съществени проблеми като качеството на предлаганата услуга останаха съвсем на заден план. А проблема  местата си беше ясен много отдавна. Когато записвах сина си 2000г на градина вече се наблюдаваше недостиг на места. И така вече 7-8 година общината нищо не е направила по въпроса, а сега нищим някакви смешни критерии. То е ясно, че проблема за една година няма да се разреши, но поне да се направи стъпка в тази посока, а то става още по лошо. Скоростта на увеличаване броя на децата в детско градинска възраст е много по голяма от действията на общината по осигуряване на места.

AБСОЛЮТНО!!!
Това е основния проблем- липсата на места! А не критериите..Аз съм ЗА критерия ВРЕМЕ в този случай..Струва ми се най-справедлив..
А по принцип... най-редно е всички ОБЩИНИ да върнат сградите на "бивши детски градини", които ползват за целите на ДЕТСКИ ГРАДИНИ, понеже помещенията за НАП,Данъчна служба и социална грижа, НЕ ИЗИСКВАТ специални нормативи за отдалеченост от улици, наличие на двор и т.н... и реално могат да бъдат "ситуирани" навсякъде.
Това е все пак някаква стъпка...и би показала ДОБРО ЖЕЛЕНИЕ от страна на общините по решаване на проблема, а не само вдигане на рамене и оправдания..

Днес обикалях в Изток детските ясли, които са в "списъка" на самостоятелните такива.. Ами..да кажа,че телефоните им са напълно неактуални...на всички. Както и адресите...Две от тях, които опитах да открия на място, тотално са закрити и на техните места се извисяват едни сгради-слънце... #Cussing out #Cussing out #Cussing out
А за децата, какво?
Ами...толкова са скъпи и апатитни земите под детските градини,че...кого ли очудва това..
Аз съм възмутена до дъното на душата си!
И всичко това, вместо да се откриват нови детски градини на всеки 10-15-20 построени блока в някой квартал..(или на 100-200-300 апартамента)..Някога поне имаше норматив за това..
Сега на никой не му дреме..
А качеството...там е разговор за друга тема..

# 1 023
Искам да попитам четящите тук, повтаряйки въпроса на Плодова фея -
Колко майки ще дойдат на протест където и да е?

ИДВАМ заедно с Александър (него няма кой друг да го гледа)
Само кажете ден и час..

# 1 024
Кога и къде ще е този протест?

п.с. *щурчо*  Hug Hug Hug радвам се да те видя тук!!!

# 1 025
  • София
Искам да попитам четящите тук, повтаряйки въпроса на Плодова фея -
Колко майки ще дойдат на протест където и да е?

Там съм задължително!!!
Това явно е единственият начин, който ни остана, за да ни чуят. Не, че има гаранция за това, но е по-добре, отколкото да се мълчи!

# 1 026
Следва явно да се редактирам от днес.
Става въпрос не за преотреждане на имота от публична в частна собственост,а в промяната му в градския архитектурен план,срещу което са се вдигнали два блока баби.Не тези,които замеряха ББ,други.
Става въпрос за съществуващото в момента 93 ОДЗ.Оказва се ,че по арх план е отредено за зелена площ и паркинги и не е отразено като детско заведение.Земята си е публична общ.собственост,което е супер,че не се касае за частни интереси.Да обаче сега два блока баби си искат земята на която е изградена ОДЗто да си е градинка или паркинг не ОДЗ.
На територията на 93 ОДЗ има 3 или 4ри сгради от не знам коооолко си години гредоред.Има проект  да се направи нова сграда на ОДЗто.Е да,ама бабите спират проекта,за да може да си ходят в градинка,а не разни деца "ДА им дишат въздуха"Подчертавам-това е цитат.Искат сградите да се съборят и да се направи зелена площ или паркинг.

ДНЕС има митинг в полза преотреждане на имота в арх план на града като детска градина,за да не могат да ни изхвърлят от там група баби.МИТИНГА е днес(16.10)от 15 и 30 пред община КРАСНО СЕЛО.Всичко от,което имаме нужда е масовост и подписка срещу тяхната!МОЛЯ,елате!!!Дайте рамо в нашата борба.

Казват,че трудно се постига преотреждане в арх план и може да се получи парадокса група баби да "съборят" детска градина  в битка срещу 4-5 квартала родители.Защото квартала е един от най-проблемните по отношение детски заведения.

Помагайте момичета.Става въпрос не само за една детска градина в нашия район,а за ОДЗ на територията на проблемна с детски заведения СОФИЯ.

P.S. Медиите няколко дни много масово отразяват проблема-и днес ще са там!

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 13:28 от bravy

# 1 027
  • София
 bravy, аз работя в ТВ и ще се обадя на колегите с тази информация. Дано успеят да пратят екип, че е малко по-сложничко, когато нещата не са планирани. За съжаление, нямам възможност да отида. Дано се спре това поредно безумие  Praynig  !

# 1 028
Благодаря КалиМЕЙ, Hug Hug Hug
Всяка протегната ръка е много!!! Hug Hug Hug
В холдинга ,в който работя също има ТВ,аз тях ще поканя.

# 1 029
Ако група баби, чиито деца са отгледани в същата тази градина успеят да сътворят подобна Гадост, аз си хвърлям  гражданството, заплювам и страна и всичко и емигрирам.Щото същите тези баби реват, че им е само 2 лв увеличението на пенсията, която Аз и Вие изработваме, давайки си децата в същата тази градина.

# 1 030
Не ми се иска, защото главата ми започва да бучи, но ще ми се налага да се включвам в темата. Синът ми е на 2г и малко и от догодина ще трябва да го запиша в ДГ.

Спорът/враждата "кореняци софиянци" срещу "провинциалисти" е абсолютно БЕЗПЛОДЕН. Не е практичен и дайте да го водим ако искате в отделна тема... Пиша го като човек, чиито баби и дядовци са от пъпа на СФ, и въпреки това призовавам останалите, които също с или без основание се пишат софиянци да спрат да се ежат. Първо защото от това полза няма и второ, защото всеки живее там, където намери за добре и вижда по-добър шанс за себе си и децата си.  България като цяло е такова село (и в хубавия и в лошия смисъл), че направо е смешно да претендираме кой къде живее...

Както и да е. Според мен обаче адресната регистрация(говоря за на настоящ, не за постоянен адрес) задължително трябва да е критерий.
Очевидно местата не достигат. Очевидно, критерии трябва да има и те задължително трябва да са обективни, а не субективни.
Против всякаква логика е в ДГ в Люлин да ходят деца от ЛевскиГ, а деца от Левски Г да ходят в Борово, щото там има места...(примерите са произволни)

# 1 031
  • София
Племенника ми посещава тази градина... Моят юнак също е кандидат за там! Ще бъдем там Peace
Само една от бабите подписали протеста искам да е там да ми отговори на въпроса дали ще и е по-тихо и чисто като има паркинг под балкона си? И кое по-точно от детския смях я дразни?
Нямам думи.....

# 1 032
Конкретен въпрос към СГО, свързан с анкетата, която също получих. Ще се радвам ако ми бъде отговорено.

Ако анкетата е нещо като социологическо проучване, а не виждам какво друго би могла да бъде, моля да ни напишете:

1. Каква е целта на анкетата - или какво очаквате да научите
2. Каква е методологията, която ще използвате
3. Каква извадка предполагате че ще проучите

задавам тези въпроси абсолютно добронамерено, не искам да се карам, нито да се заяждам  Grinning Просто ми е интересно, какво бихте искали да научите и как ще го използвате за да формулирате обективни критерии

# 1 033
1) Мисля че от анкетата в kg.sofia.bg въпрос 15 е въпрос за отваряне на вратички за измама и задължително трябва да се премахне, защото в 16 се получава доказуемата информация дали семейството е социално слабо.  В 15 се пита лично дали оценяваш семейството си като социално слабо. На такъв въпрос спокойно мога да кажа, че сме социално слаби, защото нямаме къща в центъра на София с 2 декара двор, нито вила в Драгалевци с басейн 50х25 м, нито пък луксозен джип за всеки член от семейството. Или дори и по-реалистично - да кажа ли , че съм социално слаба, защото нямаме лично жилище и живеем под наем, даже на общежитие. хайде стига, това не е социална слабост. Ако семейство е социално слабо наистина, може да се регистрира като такова и тогава от въпрос 16, ще получи съвсем справедливо допълнителни точки за детето си.

2) А като абсолютно задължително смятам, че трябва да се премахне твърдата възрастова граница от една секунда, според която децата, родени на 31.12 са в Х възрастова група, а деца родени на 01.01 са в група Х-1 (т.е. по-малката), защото така се разделят приятелчета, само защото имали например 2 дена разлика, но са родени в различни години. Затова предлагам, че абсолютно справедливо може тази граница от една секунда да се направи на полугодие, т.е. за децата родени от октомври до март следваща година да имат право на избор към коя възрастова група искат на кандидатстват (естествено само за една от 2-те възрастови групи да могат да кандидатстват)

3) Естествено, че трябва да се добави факторът "адрес". Като под "адрес" да се разбира адресът, който родителя е посочил при регистрация в системата (родителя сам може да реши дали това да е адреса, на който живее, адреса на който работи или пък например адресът на бабата, ако например бабата го прибира от детска градинка). Това е като задължително условие, за да може всяко дете да трупа най-много точки до детската градинка, която им е най-удобна като местонахождение. Тук не говорим за адрес по лична карта, защото е нормално адреса в личната карта на родителя, да не е удобна, спрямо местонахождение на ясла, но ако родителя сам си избере кой адрес му е най-удобен, и в системата представи него, ще натрупва повече точки, за близката до този адрес детска градина

Подкрепям с 2 ръце предложенията  Hug Hug Hug

# 1 034
Единственното решение на проблема е да се строят детски градини и ОДЗ-та.
Факта, че е невъзможно в София да се добереш до ДГ е абсурден.

И аз съм на това мнение Peace

Нека да се строят,две мнения няма,но кога ще се построят и ще бъдат готови?
До тогава децата на 80% от пишещите в тази тема ще за училище!

Общи условия

Активация на акаунт