94та немска тема

• 15 975
  • 307
  •   1
Отговори
# 195
Тъъъъъъъъъъъъъййййййййййй Hug
Много ви благодаря 3а отговорите. А3 като ви ка3вам ( по повод сърдитнята с Чико ), че когато се пише , грешно се ра3бира не ми вярвате Wink
3апитването ми беше, принципно. " Ако евентуално някой мой роднина иска да работи тук, как се процедира? И и3общо дали им е ра3решено? "
Риенче, не се потрисай Wink
Дъщеря ми не се пол3ва с никакви права покрай мен. Биба го е ка3ала. Когато се жених беше вече пълнолетна и 3атова. Не става също и въпрос колко може да стои, а дали е ра3решено вече да работят бг гражданите. Ра3бира се, че няма да работи Au-pair, по- добре 400? джоб.
Тя учи сега магистърска степен и като 3авърши иска да дойде. Детски в3ех. Писах по тоя повод, че открих служба в София с много учтиви мацки, които ми правиха документите. Ако на някой му трябва тел. да свирка. Сега ще подам молба 3а още два семестъра.
Та ще питам в арбайтсамта, но май, с работодател и договор е далаверата.
Пак ви благодаря.
А статута.........женена 3а немец.
Мислих си просто, че като сме в ЕУ, живееш и работиш където си искаш, ама май не е така Sunglasses

# 196
Дa, Dezita има право.
Имаш ли договор от работодател, кандидатстваш за разрешително за работа. Но преди да го издаде Арбайтсамт-а прави справка дали няма немски кандидати за мястото. Като цяло си е сложна работа - с изключение на няколко бранша, при които това става по-лесно, ако не си завършил тук- информатици, инженери, лекари....

Детето на Перла може да дойде съвсем легално и да кандидатства за разрешително за работа в Арбейтсамт-а.

Това със справката и немските кандидати съвсем не е така от 2007, ако те искат и ти дадат договро няма значение колко германеца чакат за подобна работа. Не е толкова сложно и не само споменатите професии са с привилегии. Ако си качествен и те оценят няма значение дали си българин или германец.

Това за о-пер на мен ми звучи абсурдно в описаната ситуациа. Това е за хора които нямат друг легален начин да пребивават в страната. Всяка друга работа дори за 400 евро на месец е за предпочитане пред о-пер.

Риен, тези работи се отнасят за непълнолетни деца. От една определена възраст законът престава да гледа на майката и детето й като на едно цяло, а всеки си става отделен индивид с негови си права и задължения.

Не само непълнолетни, възрастта е 26 год. Дотогава се получват детски и °детето° е под опеката на родителите.

За мен най разумното нещо е да я запишеш че живее при вас, и да се опиташ да и намериш специализация в университет или практика във фирма в зависимот от образованието и. Или да и намериш малка работа за 400 евро. Или 2 за 400.

Тя какво е завършила  в БГ, и знае ли английски или немски?

# 197
  • Немция
[Това със справката и немските кандидати съвсем не е така от 2007, ако те искат и ти дадат договро няма значение колко германеца чакат за подобна работа. Не е толкова сложно и не само споменатите професии са с привилегии.
Така-макар и да не е по темата на Перла да добавя- аз съм завършила в ДЕ неотдавна, тоест през 2008, и преди да получа неогр. си право на работа ми бе казано от Арбайтсамт-а , че принципно мога да си кандидатствам , каквото си пожелая-стига да си намеря работодател, но изрично ми подчертаха, че тъй като това не е по специалността ми, ще се провери за немски кандидати, преди да ми дадат "карт-бланш" за работата. И това не се случи само с мен, а и с една моя приятелка в друг град, на моето дередже.

Това за о-пер на мен ми звучи абсурдно в описаната ситуациа. Това е за хора които нямат друг легален начин да пребивават в страната. Всяка друга работа дори за 400 евро на месец е за предпочитане пред о-пер.
Може за българите така да е било преди. Но за много млади хора това е начин да си подобриш езиковите познания. Срещат се и германки, които работят като о-перки в чужбина и далеч това не е единствения легален начин за тях да пребивават в чужда страна.

Перла, тук става разговор от типа: "сто баби, хилаво бебе". Най-добре отиди и попитай лично как принципно стоят нещата .

# 198
  • в сърцето на един мъж...
От 1ви януари 2009 е прието, че българи, с висше образование, могат да работят в ДЕ без ограничения. Така че не стои въпроса иска или не иска като о-пер и дали да я запише тук да учи, а просто да се намери подходяща работа. След като има висше образование, превеждат се дипломите, приравняват се тук в Арбайтзамта и това е. Търси се подходяща работа за момичето.

# 199
Право на работа може да се даде както на специалист от България, така и на завършил тук.
Също право на работа се дава на човек който иска да работи за 400 евро, и след една година този същия може да кандидатства за постоянно право на работа без дори да има работодател. Имам такъв пример близко до мен, човека на когото го дадоха нито има завършен университет в Бг , нито тук.

Искам да кажа, че след 2007 нещата за българи коренно се промениха в Арбейтсамт-а. Също така е върпос на интерпретация на служителя който дава разрешителното, колко е настоятелен човек, също има значение и дали има късмет. Подхода е доста индивидуален.

Така-макар и да не е по темата на Перла да добавя- аз съм завършила в ДЕ неотдавна, тоест през 2008, и преди да получа неогр. си право на работа ми бе казано от Арбайтсамт-а , че принципно мога да си кандидатствам , каквото си пожелая-стига да си намеря работодател, но изрично ми подчертаха, че тъй като това не е по специалността ми, ще се провери за немски кандидати, преди да ми дадат "карт-бланш" за работата. И това не се случи само с мен, а и с една моя приятелка в друг град, на моето дередже.

Да, може. Сама казваш че ти кандидатстваш за работа която не ти е по специалността ти. Това по всяка вероятност променя мисленето на служителя. Но за хора които кандидатстват по специалността си, проблемите които създават в Арбейтсамт-а след 2007 са сведени до минимум. Дават разрешителни без проблем.

А, ето и Гея е обяснила повече от добре.

# 200
Алилуя!
Предавам се.
Аз съм била au pair. Бррррр! Да не дава Господ никому подобна съдба!

Бибс, не мЪ хапи , казаФ, че съм некомпетентна.  Wink

Перле, ми ние действаме на принципа > едно си баба знае, едно си баба бае. Като не знаем в генералния случай как се процедира, детайлизираме.
От друга страна, не бива да пишем, че вече не е толкова трудно, понеже ще се юрне Йулката с мъжа си- с два реда немски  и с няколко Виши под мишница и ще барикадира Арбайтсамта.И като се завърне в България Аслан,  ще бъдем прокълнати до десето коляно. После върви доказвай, че нямаш сестра
Ами не е трудно за нас, но никой не отчита момента на окопитването, интеграцията, да излезеш от черупката и да почнеш да мислиш като германец.
На мен лично едва ли би ми било толкова лесно, ако пишещите в този форум бяха някакви кухи лейки, а не интелигентни мацки и не оказват подкрепа .За което искрено благодаря. Тук си вадете носните кърпи

Последния абзац беше предназначен за Юлка и други 1548 потребители/ изтребители, които четат под прикритие.

# 201
  • Немция
Замисляйки се, правя изводът, че повечето чужденки, които познавам и които са правели au-pair са сменяли поне 1 път семейството.
Аз не само, че не смених, ами и си поддържам все още контакти с тях, децата знаят все още коя съм аз, гледала съм ги и по-късно като студентка почасово, канели са ме на техни детски рождени дни, дори бях на голямото през април на неговия Конфирмацион.

Това не значи обаче, че ми е било безпроблемно да живея в семейството цяла година. Но покрай тях се поокопитих и донякъде интегрирах, излязох от черупката и да почнах да мисля като германец(както пише Риенката) . Mr. Green

Споделям просто, без да агитирам Перла или който и да е било... Peace

Гея, имаш ли черно на бяло някакъв линк с промяната на закона за правото на труд на българите от 2009?

Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 11:16 от .bibitka.

# 202
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3112&sectio … =2&id=0000301

http://ide.li/article3068.html

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2153066/page/0/fpart/1/vc/1

Това достатъчно ли е като информация или трябва законово да го обоснова?

# 203
  • Немция
Гея, благодаря!
Исках да прочета подробностите за промяната на закона- затова и попитах за линкове...

Стига негативни емоции !!!   ooooh!  Peace

# 204
Гея, благодаря!
Исках да прочета подробностите за промяната на закона- затова и попитах за линкове...

Стига негативни емоции !!!   ooooh!  Peace

Не съм използвала никъде негативни емоции, просто попитах трябва ли законно да е обосновано, след като ме питаш така 
Гея, имаш ли черно на бяло някакъв линк с промяната на закона за правото на труд на българите от 2009?

# 205
  • Немция
Съжалявам, на мен така ми прозвуча...

За което се извинявам.

Приятен уикенд!

# 206
Хайде дами, усмихнете се  Grinning,
тона не ви подхожда. Днес е неделя и омъжените за германци по принцип са ги уважили снощи  Mr. Green. Ама от постингите не личи да е така  Naughty. Гледам писали сте по нощите. Абе нямате ли други забавления   Mr. Green.

Аз не съм в час с разискваната тема, иначе с удоволствие бих се включила.

Разгледах снимките от болницата. Елиас така спокойно си спеше... Дано не се налага на никоя майка да преживява подобни емоции!
Добре сте се завърнали  Hug!

# 207
Ами това е проблема на интернет общуването. Приятен и на теб.
Танче, аз съм от омъжените за българин, така че мен не ме брой Mr. Green

# 208
Вие сте огън бе, пък казват в Немция било студено. Да бе, да... Как се палите, а?

Важното че сте полезни на всички ни. Нали в спора се раждала истината...

Аз няма с какво да се похваля. Писна ми от кашони, тиксо и чували. Края му се вижда, ама е далече. Пък после разопаковането, подреждането, търсене на мебели и прочие.... Искам някак си да се събудя декември за раждането и всичко вече да е готово.

Веч, снимките от болницата са прекрасни. Жалко за повода по който са направени, но добрия край е важен. Повече да не му се налага на Хамлет да влиза в болница!

# 209
Ето и тук малко инфо за Перла.
(2) Gemeinschaftsrechtlich freizügigkeitsberechtigt sind:
1.   Unionsbürger, die sich als Arbeitnehmer, zur Arbeitssuche oder zur Berufsausbildung aufhalten wollen,
2.   Unionsbürger, wenn sie zur Ausübung einer selbständigen Erwerbstätigkeit berechtigt sind (niedergelassene selbständige Erwerbstätige),
3.   Unionsbürger, die, ohne sich niederzulassen, als selbständige Erwerbstätige Dienstleistungen im Sinne des Artikels 50 des Vertrages zur Gründung der Europäischen Gemeinschaft erbringen wollen (Erbringer von Dienstleistungen), wenn sie zur Erbringung der Dienstleistung berechtigt sind,
4.   Unionsbürger als Empfänger von Dienstleistungen,
5.   nicht erwerbstätige Unionsbürger unter den Voraussetzungen des § 4,
6.   Familienangehörige unter den Voraussetzungen der §§ 3 und 4,
7.   Unionsbürger und ihre Familienangehörigen, die ein Daueraufenthaltsrecht erworben haben.
...
(4) Unionsbürger bedürfen für die Einreise keines Visums und für den Aufenthalt keines Aufenthaltstitels.
...

ето тук е конкретният случай за престой на роднини
§ 4   Nicht erwerbstätige Freizügigkeitsberechtigte
Nicht erwerbstätige Unionsbürger, ihre Familienangehörigen und ihre Lebenspartner, die den Unionsbürger begleiten oder ihm nachziehen, haben das Recht nach § 2 Abs. 1, wenn sie über ausreichenden Krankenversicherungsschutz und ausreichende Existenzmittel verfügen.

Правото на работа е друга бира. Поне на мен такива грандиозни улеснения към трудовия пазар не са ми известни. Живот и здраве ще се поровя из законовите разпоредби, та да съм в час.

Риенски, много миткаш.
Благодаря много, исках да ти кажа! Hug Само после да нямаш претенции за осиновяване. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт