Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 182
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 785
Моля ви, нека да пишем само по същество. Темата е важна, а така става невъзможно да се следи.

# 1 786
Mishka moia, Ivonska, съжалявам, за последно спамя, но истината боли! Twisted Evil
Мислите ли, че на мен ми е приятно дори да го мисля? Но ... нещата стоят точно така - ние не сме хора, ние сме жени.

# 1 787
Момичета, доколкото разбрах все още няма да внасяте петицията (съжалявам ако ми е грешна информацията).

Но има ли възможност докато се чака да се направи поне малка първа стъпка, за която дори доцент Сираков беше съгласен - а именно да се промени практиката въпросното информирано съгласие да се подписва при започване на раждането. Нека се дава преди това, още когато жената избира болницата, в която ще роди. И нека се преработи самото съгласие, защото сега или подписваш или не подписваш, но не можеш да подпишеш примерно само че си съгласна на едно нещо, а не на друго. Нека това съгласие бъде с различни точки за преди и след раждането и там да пишеш примерно, че при опасност за бебето си съгласна на екстрите, но не си съгласна да му дават АМ. Разбира се, ако се наложи да му дават АМ винаги ще подпишеш допълнително, няма да го оставиш да умре от глад.

Някой има ли идея какво може да се направи, за да тръгне промяната от там? С шефовете на болниците ли трябва да се говори? С министерството ли? Защото тя системата няма да се реформира изведнъж и отвсякъде. А малко по малко.

Доцент Сираков е прав за едно - да, голяма част от нещата, които иска петицията БИХА МОГЛИ вече да се приложат в БГ, защото има условия, но трябва да има и желание от страна на лекарите и персонала. Сигурна съм че някои лекари, особено ако не са много заети с други раждания в този ден и разполагат с време няма да сложат система или да скачат по корема на майката ако не се налага. Но какво става когато има 5-6 раждания наведнъж? Или когато докторът бърза за някъде? Ето тогава вече нещата се пришпорват, а не би трябвало.

# 1 788
Нанси, въпросът с документа Информирано съгласие донякъде вече е решен - всички големи болници имат дни на отворените врати и там измежду другите въпроси жената може да поиска да види (и си вземе) бланката. Проблемът е в самата бланак - пише само какво може да се наложи да бъде направо като интервенции, но няма никаква информация за това при какви обстоятелства се налага, какви са позитивите и рисковите от всяка интервенция и пр. Решението за здравето и живота на пациента не могат да бъдет на друг освен на пациента (стига де не е под запрещение и да е пълнолетно лице).

В кометарите на д-р Сираков останах с впечатлението, че изборът в 2/3 от случаите е цяла майка или живо бебе. Съгласна съм че има и такива случаи, съгласна съм, че в МД поради спецификата на болницата, тези случаи са повече отколокто на други места, но 2/3 ми се въжда твърде много. Което не пречи действително в МД реалността да е такава именно поради характера на болницата. И все пак точно в МД знам за раждания на мои познати, които съвсем не са имали нужда от намеса - просто такава е практиката в болницата и са си я отнесли. Мисля, че основната посока на усилията трябва да бъде цяла майка и здраво бебе. А за здравето на бебето майкат играе огромна роля и особено нейното психо-емоционлано състояние (по време на бременността и по време на раждането). Мисля, че точно този момент убягва на лекарите. Инече не биха подлагали родилките на толкова много стрес и доказано болезнени и не особено нужни (по не в масовия случай) интервенции.

# 1 789
  • в страната на чудесата
има ли вариант на форум на АГ да участва психолог или психиатър с доклад за тези последствия. мисля, че ще обърнат внимание на колега или специалист в областта. не казвам, че вие не сте, но тук все още опитът с работа с граждански и пациентски организации е много малък...

# 1 790
  • София
мишка, в екипа имаме психолог. въпросът е как ще се приеме от АГ общността. иначе мисля, че Сираков няма да има против да се включи.

# 1 791
  • в страната на чудесата
според мен трябва да опитате такъв подход, с не много агресивен доклад  Peace и може би вашия психолог познава и спихиатър, който би показал и гледна точка на лекаря за последствията... знам ли, нещо такова. двама в залата да чуят е успех, нали?

# 1 792
  • София
Да, предложението ти е добро.

# 1 793
Що се касае до положителен списък, мислите ли, че ако беше толкова лесно, нямаше да сме го направили досега? Истината е, че срещу всеки разказ за прекрасно активно раждане, имаме поне един, в който същия лекар / екип / болница (особено тези в големите градове) не са се държали прекрасно и постъпвали компетентно (в най-добрия случай), а много често дори са се държали откровено грубо.
Това изказване изобщо не можах да го разбера, та поразрових малко из форума. Подозирах. че може да се намери много информация за болници и лекари. И не се излъгах, има доста в "здравен справочник". Като например следното мнение:
като ме качиха горе ми дадоха детето на 2 н без абсолютно нищо да ми обеснят , аз не мога да стана от болки а те ти дават.На третия ден ми оказаха адаптирано мляко под претекста че трябва да кърмя, аз кърма нямах и след като вдигнах скандал ми дадоха.Абе ни ми се говори,а на 12 етаж се плаща 35 лева на ден за вип етаж е ако това е вип незнам.
(става дума за МД)
Е не може да се угоди на всички, но това тук минава всички граници. Определно трябва да се започне от майчетата, не може да сме толкова невежи (казвам "сме", защото не е работа на лекарите да ни изпитват кой колко е чел и каква диплома има). Явно има големи разминавания в представите ни за това, как трябва да протече раждането. Едни отчитат чистата тоалетна или милото отношение на акушерките (отношението го отбелязват обаче всички, психологията явно е много важна!), други - кога са им сложили окситоцин и дали според тях е било наложително. Така че е ясно защо на едни им се струва рай, а други не са доволни, при един и същи екип.
Идруго: не мисля, че има смисъл от толкова емоционална дискусия, както беше писала Мишка, за лекарите и акушерките изискванията на петицията са лесни - скръстват ръце, хем по-малко работа, хем по-евтино. Тъй че съм оптимист.

# 1 794
... за лекарите и акушерките изискванията на петицията са лесни - скръстват ръце, хем по-малко работа, хем по-евтино.

По-евтино за кого? За държавата - да. За лекарите - напротив - по-малко работа = по-малко пари (както Гнидка много точно отбеляза по-горе). Така че ще трябва да почакаме икономистите да забележат тази зависимост и да надвият лобито на лекарите. Колко бързо ще стане - идея нямам. Хубаво е човек да е оптимист, де  Wink

Що се касае до яйцето и кокошката - не мисля, че всяка жена може и трябва да бъде информирана за всичко. Напротив - (важна) част от работа на лекарите е да я информират, т.е. (в цитирания от теб случай) не просто да и откажат адаптирано мляко, а да седнат, да поговорят с нея, да и обяснят какво трябва да направи, да я консултират как да кърми и т.н.

Разказите, които получаваме в "Естествено" в повечето случаи са на жени, които са искали активно раждане, така че хич не е ясно защо за едни раждането им е било ОК, а за други - кошмар. Както вече казах - ако беше лесно, щеше да е направено.

По отношение на емоциите - ако следеше дискусията от самото и начало, щеше да ти е ясно кога и защо дискусията стана емоционална.

# 1 795
Напълно съм съгласна, че отношението в българските болници много често са ужасно. Конкретно от личния ми опит, когато аз раждах в следродилното на МД имаше акушерки или каквито са там, но не лекари, абсолютни изроди.
Идеята обаче, че раждащите ще казват на лекарите какво да правят и какво не за мен е меко казано неприемлива.
Прекрасно звучи да раждаме в уютна обстановка с приглушена светлина, тиха музика, а защо не и ароматни свещи. Само че сега бебета ще го раждаме няма да го зачеваме. Е да ако едното е като другото - чудесно.
Като се описват чудни идеи за сковаване на такива романтични стаички към болниците, все пак как го виждате кой ще носи отговорността ако бебето умре докато бъдещите родители се наслаждават на момента.
На мен ми се струва, че веднага ще хвърлите вината на дежурния екип- нали за това този романс се разиграва в болница.
Не знам за вас, но аз когато си върша работата се допитвам и осланям на мнения на колеги, а не на всеки срещнат, които някога е виждал компютър. Надявам се и лекарите , които се грижат за мен да следват същата практика.

Споделям и мнението, че в темата има доста крайни становища, които само пречат за подобряване на отношението към пациентите. Как ли? Аз лично няма да подпиша петицията, защото се опасявам с подписа си да не застана зад абсурдни за мен искания - едни да носят отговорността, а други да им скачат по главите както си поискат.

Много съжалявам за случилото се с Не е важно - фактът че има такива случаи, а те са много означава, че много неща не са както трябва.
В случая с Лорчето обаче - никой няма право да е груб, но и никой няма право да лъже при съвсем конкретни въпроси (за честота на контракции, напъни и т.н.) и в същото време да се оплаква колко често го преглеждат. И май пак ако бебето се беше задушило докато Лорчето си чака на четири крака в леглото пак дежурния екип щеше да е виновен.

# 1 796

Прекрасно звучи да раждаме в уютна обстановка с приглушена светлина, тиха музика, а защо не и ароматни свещи. Само че сега бебета ще го раждаме няма да го зачеваме. Е да ако едното е като другото - чудесно.
Като се описват чудни идеи за сковаване на такива романтични стаички към болниците, все пак как го виждате кой ще носи отговорността ако бебето умре докато бъдещите родители се наслаждават на момента.
На мен ми се струва, че веднага ще хвърлите вината на дежурния екип- нали за това този романс се разиграва в болница.
Точно така раждах и трите пъти и въобще не се е случвало бебето да умре, защото екипът си беше на мястото.
Другото го оставям без коментар!

# 1 797
Що се касае до яйцето и кокошката - не мисля, че всяка жена може и трябва да бъде информирана за всичко. Напротив - (важна) част от работа на лекарите е да я информират, т.е. (в цитирания от теб случай) не просто да и откажат адаптирано мляко, а да седнат, да поговорят с нея, да и обяснят какво трябва да направи, да я консултират как да кърми и т.н.

Разказите, които получаваме в "Естествено" в повечето случаи са на жени, които са искали активно раждане, така че хич не е ясно защо за едни раждането им е било ОК, а за други - кошмар. Както вече казах - ако беше лесно, щеше да е направено.

По отношение на емоциите - ако следеше дискусията от самото и начало, щеше да ти е ясно кога и защо дискусията стана емоционална.
Ако една майка отива да ражда и не знае кога и как идва кърмата, значи не е подготвена. Значи никой не я е подготвил и тя самата не се е подготвила. С това имам предвид, че от подготовката на майките трябва да се започне. С организация на училища за бременни, с насърчаване на майки те да ги посещават, с насърчаване да питат, да четат сами. Това, което ми  прави впечатление, е, че много майки и не искат нищо да знаят (бях писала по-горе, че съм чувала изказвания от рода на "не ми трябва да знам нищо за тазовото ми дъно"), дано да се лъжа за това колко са.
Що се отнася до това, от кого са били мненията за протеклото раждане, не знаех, че в повечето случаи са на жени, които са искали активно раждане. Но може би все пак са били с различни очаквания? Не мога да си представя, че един лекар само от време на време е професионалист.
И да, знам кога дискусията стана емоционална, и не мога да оспорвам емоциите на другите, само че така градивните идеи се губят в морето от постинги.

# 1 798
Не знам за вас, но аз когато си върша работата се допитвам и осланям на мнения на колеги, а не на всеки срещнат, които някога е виждал компютър. Надявам се и лекарите , които се грижат за мен да следват същата практика.
Аз пък искам мнението на клиента. Ако не разбира, обяснявам докато разбере (нищо, че за първи път вижда компютър). Накрая правя това, което той каже. В крайна сметка той плаща, той ще ползва моя продукт. За лекаря, аз също съм клиент, независимо дали съм го избрала. В крайна сметка, аз ще живея с резултата от неговата работа.

# 1 799
Само че сега бебета ще го раждаме няма да го зачеваме. Е да ако едното е като другото - чудесно.

Ахъм. Само дето природата, странно защо, е направила така, че хормоните, които се отделят при двата акта, са едни и същи. Сигурно е случайност... Или грешка...

....едни да носят отговорността, а други да им скачат по главите както си поискат.

Ее, айде стига вече с тази отговорност  ooooh! Ако има един лекар, осъден за починало или осакатено бебе и/или родилка, вземете разкажете случая тук да го видим всички. Ядосвам се вече, честно  Crazy /после да не ставала емоционална дискусията/ Единствено родителите са тези, които носят отговорността, нещо повече - живеят с нея цял живот след това. Лекарят най-много да отнесе някоя глоба (пак казвам - ако някой знае такъв случай, нека ни разкаже за него, защото според мен дори това не се случва!).

Другото Брит го е написала много добре, няма да го повтарям.

Общи условия

Активация на акаунт