Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 145 967
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 420
Аз пък никога няма да забравя как взеха кръв от петичката на бебето ми за ген.изследвания. Сложиха го на плота и една сестра стишкаше петичката , дърпайки го за крачето все едно е кукла а не бебе, а то милото....сещата се как пищеше. Разбирам , че трябва да се вземе кръв но бива ли по този начин. Никога няма да си простя , че не бях до детето си в този момент  Sad  Това също трябва да се промени, трябва да се даде възможност на майката да е до детето си в такива моменти

... на мен ми се струва лееко опасно да оставим майките да решават абсолютно всички въпроси, свързани с децата. Всъщност има ли държава, в която това се прави? ...
Все пак някакви минимални изисквания би следвало да са задължителни.
  Много странно ми се струва това изказване - разбира се, че аз трябва да решавам абсолютно всичко за детето ми! Нали аз, ние сме си го направили, родили, ние ще го гледаме. Мен или съпруга ми са ни питали за всичко. Дори прегледите не са задължителни. Задължително е да станеш родител със съвест, осъзнато.

Аз съм на абсолютно същото мнение, защото в момента дори не казват какво ще правят или вече са направили на децата ни. Едва ли има майка която ще откаже животоспасяваща манипулация за детето си.

# 421
  Много странно ми се струва това изказване - разбира се, че аз трябва да решавам абсолютно всичко за детето ми! Нали аз, ние сме си го направили, родили, ние ще го гледаме. Мен или съпруга ми са ни питали за всичко. Дори прегледите не са задължителни. Задължително е да станеш родител със съвест, осъзнато.

а, не! недей да смяташ, че всяка родилка е достатъчно образована и добре информирана, за да може да взима добри решения за детето си, особено, когато се касае за застрашаващи здравето/живота му ситуации.
неслучайно така коментирания план за раждане е препоръчителен за лекаря, а не задължителен   Stop лекарят затова е лекар и е учил н-на брой години. пак опираме до качеството на самите лекари като професионалисти, но това е съвсем друга тема. ако тук детето е в опасност, никак не е сигурно, че лекарят ще намери време и да обяснява кой знае колко - зависи колко е спешна ситуацията. може и някоя сестра, тичайки край количката на родилката да избърбори някакви неща, ако положението е наистина спешно. и разбира се, че лекарят е този, който ще вземе решението в този случай!

# 422
Нито пък някой ме е питал, преди да нахранят дъщеря ми с АМ на 6-ия час след раждането. Аз си се чувствах добре и можех да си я накърмя, трябваше само някой да ми я подаде  Rolling Eyes И това са само малките дертове...

Никак не е малък този дерт да ти кажа. сина ми е с алергия, имаше силна предразположеност затова носех хидролизат и документ от алерголог носех, и заявих, и се подписах да не му се дава Фризолак. ами тогава добре... Да не мислиш, че някой ме послуша. Носеха му добавката всеки път, колкото и да се разправям, което повече от ясно ми говори какво става като не виждам  ooooh!
И хич не е малка беля това.

# 423
  • ул. "Мечтание"
И момента със спешните случаи има решение!
Предполагам, че съвсем лесно може да се напарви да подписваш декларация (или там както трябва да се казва), че искаш/не искаш да праваят каквото и да било с детето ти (или теб) при спешни случаи без да те информират какво точно ще правят. Надявам се, че го обясних де!
Това там като това дали искаш или не искаш да те реанимират!

Идея си нямам всъщност дали сега няма нещо подобно! Като ме приеха да раждам подписах пет хиляди листчета, но не ме оставиха да ги прочета... айде сега какво съм щяла да ги чета, нямало било време!  smile3515

# 424
  • Sofia
Имам чувството, че изхождате само от себе си и не осъзнавате колко неадекватни, странни и безотговорни родители има. Един от тях днес даваха по новините- заровил си новороденото. И той ли има право да решава абсолютно всичко за детето си, понеже сам си го е направил?
И защо сравнявате решенията за детето с тези за вас самите? Със своят живот правете каквото поискате, но не съм съгласна някой да има право безпроблемно и целенасочено да лиши детето си от животоспасяваща процедура, понеже чува "глас отгоре" например.
Добре, нека се разглеждат от комисия, но контрол трябва да има.
Аз съм на абсолютно същото мнение, защото в момента дори не казват какво ще правят или вече са направили на децата ни. Едва ли има майка която ще откаже животоспасяваща манипулация за детето си.
Само две мнения по-горе се оказва, че има такава майка, която би отказала по религиозни съображения.

# 425
... Като ме приеха да раждам подписах пет хиляди листчета, но не ме оставиха да ги прочета... айде сега какво съм щяла да ги чета, нямало било време!  smile3515
   Ами да, ето за това става въпрос - да имаш време и знанието да решиш.

Съвсем не смятам, че всяка родилка е достатъчно образована и добре информирана, за да може да взима добри  решения за детето си, особено, когато се касае за застрашаващи здравето/живота му ситуации - по-скоро имам предвид, че трябва самите родители да са наясно, че са родители, но това е друг въпрос. А и според много хора, аз не взимам добри решения за детето си, тъй че и това е относително.

# 426
  • ул. "Мечтание"
NBM, а кой ти гарантира, че тия дето взимат решенията не чуват "глас отгоре"?!

И с пример като тоя дето даваш... ми добре, те им оправят детето и после какво?! Като нито са освидетелствени, нито нищо... Какво, всички по дефолт да сме "луди" и "безотговорни", недай си боже да не стане нещо! Не, не съм съгласна в никакъв случай!  Crossing Arms

Сори, ама аз не съм примерно някоя квачка във ферма - снасям, мътя, ама детето не си е мое...

# 427
Разбира се, че родителите трябва да решават за децата си. Те са тези които имат инстинкт за предпазването им. Докторите си имат техни ценностни системи в които моето дете не е винаги най-важното или това което заслужава специален подход, и да не говорим колко често правят грешки! Колко често медицинските институции масово препоръчват неща които по-късно се доказват опасни. Те не са богове, особено в  България, където сигурно можеш да си минеш изпитите и практиката със заплащане или с връзки и факта че имаш Д-р пред името си не е знак за знания и способности. На такъв човек ли да зависи моето безценно дете? Не, благодаря.

Факт е, че има лоши родители, но това не означава че правата на повечето от нас трябва да са отнети.

За Холандия, въпросът беше, че когато се дава за пример е заради високите проценти раждания в къщи. Затова "високите" цифри на смъртност, които нямат нищо общо с тях, не допринасят нищо към темата.
И въпреки, че имат накъде да си оправят системата, няма нищо лошо тя да се приеме от България, която достига двойна на тяхната смъртност! И въобще не говорим за това какви са преживяванията на майките в двете страни.

Никъде не е перфектно, но със сигурност България има доста да наваксва и това е което сегашната петиция иска да започне/помогне.

# 428
имам чувството, че тук пишат хора, които имат някаква фантасмагорична представа за образованието и средното ниво медицински познания на народа. ето, ще ви дам пример. ако се приеме това, че майката подписвайки някакви документи ще е в правото да откаже дадени процедури, тогава това ще важи за цяла България - както за София, Варна, Пловдив, така и за село Долно нанагорнище, където може д аима интернет само в кафенето, където Дочка не ходи, защото си има домашна работа. разбирате ли?

има причина, поради която никъде по света на родилките не е дадена такава безгранична власт над живота на децата им. и с право - потърпевшите от подобна неинформираност на майката ще бъдат единствено и само бебетата. а те какво са виновни, че майка им не се е родила в град и не се е сдобила с компютър преди да забременее? и да не ходим чак на село - огледайте се из форума, момичета, има жени, които разполагат с интернет и огромни възможности за информация и не знаят собствената си анатомия, както и елементарни медицински понятия! те ли да откажат процедура? без да знаят какво изобщо се случва? моля ви, бъдете реалисти.

и за да не говоря само за България - това тук е абсолютно невъзможно да се случи никога! има достатъчна част от женското население, която на лекарите им е пределно известно колко е образована медицински и няма начин да им позволят своеволия с живота на бебетата. нека да не превръщаме свободата в слободия  Stop и винаги ми прави кофти впечатление, когато майки се държат все едно децата им са тяхна собственост "аз съм си го правила, аз ще решавам". толкова е грозно! децата и техният живот са дар Божи, а не покупка! нито вие, нито който и да било друг го притежава този дар. затова тук и в много други страни бременната може да обсъди родилния си план с лекаря и той да се съгласи, че да, всичко ще бъде така, НО ако нещата се развиват нормално. в противен случай лекарят ще спасява бебето. и така трябва да бъде.

# 429
Няма нужда от превземане по темата - никой не е казал "аз съм си го правила, аз ще решавам" и не се говори за някакви си измислени процедури или "своеволия", а за такива които са широко доказани за най-безопастни.
И кой е за безгранична власт? Борбата е за най-баналните права на жената в България. Говорим за страна в която докторите продължават да израждат с процедури отдавна доказани или за ненужни или за опасни и на които няма да им мигне окото да обявят, че живота на бебето е заплашен, за да сплескат правата на родилката и да могат да си правят каквото си искат.

(Не знам къде живееш, но тук ще ме питат за всяка процедура която искат да правят на децата ми. Причината е, че аз съм човекът който ги обича най-много и бих се стремила за най-доброто за тях. Това е като една контролна спирачка срещу слободии от страна на медицинската машина, за които моето дете е просто едно от многото, а не едно безценно незаменимо същество. И не, болниците не са пълни с идиотки каращи се с докторите)

# 430
на мен ли ми казваш, че се превземам? мисля, че не се познаваме така отблизо. върни се малко по-нагоре и назад да видиш кое е писано и кое - не  Stop живея в Канада и ако ситуацияата е напечена, лекарят решава. ако има време, ще се обяснява. ако няма - аз предпочитам да си върши работата, вместо да ми се явява на отчет. но по-същественото е, че какво аз предпочитам не е определящо в такава ситуация. само първо изчети писаниците, после пак ми обясни.

аз мога още отсега да ти гарантирам, че всички пледиращи в момента да подписват откази, ще подлудят и медиите, и форумите, ако нещо стане с бебетата им. типично по български - или нещо няма да са разбрали в подписаното, или лекарите ще са ги подмамили с термини, или ще кажат, че обстановката не е била подходяща и т.н. айде, пък да си познаваме манталитета.

темата на всички е ясно, че в момента е изместена, няма нужда да ни обясняваш. на един по-късен етап обаче, тази част от дискусията може да се окаже и много актуална.

# 431
Аз пък смятам, че тази петиция просто иска да каже от името на майките и техните бебета, че искаме да се отнасят с нас човешки. Бебето има право да се роди по най-нетравмиращия го начин, както и майката има право да роди по най-нетравмиращия начин. В България всички ще се съгласим, че това не се случва за нито една от двете страни. Нещата трябва да се променят, но за да се променят, трябва да се даде гластност на проблема. Петицията е за това, за да се предизвика обеществена дискусия и да се стигне до прилично решение.

# 432
Britt, да точно това е смисълът на петицията  Peace

Пределно съм наясно, че не навсякъде има Интернет, не навсякъде родителите са грамотни и т.н. Това обаче не означава, че те нямат право на глас при взимане на решения за тяхното дете. Повечето от нещата могат да се обяснят с думи прости на разбираем от всички език така, че дори и най-неграмотната майка да знае какво я очаква и да има глас в крайните решения. Друг е въпросът дали някой има желание да го направи или му е по-лесно да командва от позицията на всичко знаещ. Тези, които живеят в чужбина, предполагам са наясно, че там много неща от диагнозата и лечението се обясняват дори на малки деца. Разбира се, не става дума за тежки и животозастрашаващи ситуации, няма защо да извъртате нещата в тази посока. В тези ситуации, ако се е случило така, че не са обсъдени предварително, разбира се, че думата има лекарският екип. Но това са единични случаи и те могат (а в цивилизованите страни са) ясно и коректно дефинирани.

аз мога още отсега да ти гарантирам, че всички пледиращи в момента да подписват откази, ще подлудят и медиите, и форумите, ако нещо стане с бебетата им. типично по български - или нещо няма да са разбрали в подписаното, или лекарите ще са ги подмамили с термини, или ще кажат, че обстановката не е била подходяща и т.н. айде, пък да си познаваме манталитета.

Това лично за мене е обидно. Не знам дали ти е такъв стилът по принцип и дали по подобен начин си позволяваш да коментираш съгражданите си в Канада. Минаваш една граница просто и не мога да разбера нарочно ли го правиш и какво точно се опитваш да постигнеш.
По същество, какъвто и да е манталитета, когато има ясно дефинирани правила, отговорности и система на правораздаване, ще е значително по-лесно да се доказва кое е било подходящо, кой какво е разбрал или неразбрал и т.н.

# 433
Брит,  smile3501 newsm10
точно, ясно, просто. Толкова е просто, че не си заслужава толкова страници, офф-топици, коментари, нападения, отбрана, статистики и "статистики"...  ooooh!
Благодаря ти   bouquet

# 434
simplyaven, аз мисля, че някъде по-горе го писах това (17-та стр.), ама защо да не се намираме на празни приказки:

Цитат
Ако при мен дойде родилка, нещата ще протекат по следния начин:
Ще обсъдим всичко, което се случва по време на раждането - първо физиологичния процес във всичките му фази, след това възможните усложнения, ще обсъдим нейната конкретна сируация и предпоставки за нормално или оперативно раждане. Аз ще изслушам нейните представи и желания и ще говорим за тях. След това ще й обясня какво би могло да се обърка и какви интервенции биха могли да се наложат в такъв случай. Ще я уверя, че ще действам в разрез с изричните й желания единствено и само в случай на медицинска спешност, ако няма такъв, ще обсъждаме заедно всяка евентуална интервенция. След това аз ще разпиша нейния birth plan, а тя моето информирано съгласие и те уверявам, че ще ми се наложи да прибягвам до груба намеса изключително рядко.

Никой не иска да изземе правото на лекарите да действат по свое усмотрение в спешния слушай, НО това не бива да се случва, когато всичко протича нормално, защото бременността не е болест и раждането е естествено случване, което не се нуждае от мед. интервенции в общия случай.

И още, ти би ли подписала така формулираното "информирано" съгласие (и дали някой в Канада би го подписал или ще тръгнат да се съдят в Страсбург?)

Цитат
3. Съгласен/а съм да се подложа на всички необходими медицински изследвания в хода на лечението.
4. Съгласен/а съм да приема всички предписани лечебни средства и манипулации.

Хм  newsm78

Апропо, няма нужда да се тревожиш за Дочка от Горно Нанадолнище, защото за нея докторът е наместник божий и хич няма и да хрумне да го пита какво прави и защо. То затова народът масово ражда, както ражда, не кърми, захранва на 2 месеца и т.н. - понеже слуша докторите  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт