Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 675
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 750
  • В заешката дупка
Видях, че процентите те притесняват, но понеже ти отиде  по-далеч и заговори за това как петицията подкрепяла само активното раждане, та затова попитах и постнах цитата. Като изключим 2 от точките (медикаментозно ускоряване и предизвикване на раждането и епизиотомията) другите неща въобще не са обвързани с проценти.

Иначе, това което аз виждам в тази петиция, е искане в България да се създадат условия и практики, които са доказли своето предимство и резултати по света. Създадели се това, процентите сами ще си дойдат на мястото...

# 751
  • Sofia
Видях, че процентите те притесняват, но понеже ти отиде  по-далеч и заговори за това как петицията подкрепяла само активното раждане, та затова попитах и постнах цитата. Като изключим 2 от точките (медикаментозно ускоряване и предизвикване на раждането и епизиотомията) другите неща въобще не са обвързани с проценти.

Иначе, това което аз виждам в тази петиция, е искане в България да се създадат условия и практики, които са доказли своето предимство и резултати по света. Създадели се това, процентите сами ще си дойдат на мястото...

Така е, да. Като изключим две от точките може и да е вярно, въпроса е защо изобщо трябва нещо да изключваме? Ако ще и 30% майки да искат ускорено раждане аз искам поне теоретично да ги подкрепя всичките, каквато и да е теоретично възможността това да се случи.
Както вече казах и преди нямам нищо против тази петиция и правото на всеки да се бори за правата си, стига с това да не ограничава нечии други права.

# 752
НБМ, ние тръгваме от нула, а ти говориш какви са ти притесненията ако стигнеме до 'сто'. Няма една болница която да е постигнала 'сто' в света. Нито една.
Помисли каква е възможността че това за което ти говориш ще стане в България и след това слагай пръчки в пътя на старата, ръждясала каруца която момичетата се опитват да мръднат.

Друг е въпросът ако просто искаш да си опозиция.

# 753
  • В заешката дупка
NBM, няколко пъти бе обяснено за тези стойности като за оценка за качество. Ако няма някакъв показател, който да подсказва, че може да има евентуален проблем, проблемът няма да може да бъде  адресиран. Ти гледаш на процентите като на теоретично (неподкрепено обаче на практика в страните и болниците, вписващи се в тези проценти) ограничение на правото на родилките, аз гледам като на показател, че лекарите си вършат съвестно работата, и че условията и практиките в болницата позволяват това - примерно, че няма (или поне е сведено до минимум) рутинното слагане на окситоцин и рутинната епизиотомия.

Последна редакция: пт, 28 ное 2008, 17:11 от Че Ка

# 754
  • Sofia
Помисли каква е възможността че това за което ти говориш ще стане в България и след това слагай пръчки в пътя на старата, ръждясала каруца която момичетата се опитват да мръднат.

Друг е въпросът ако просто искаш да си опозиция.

Смятам, че възможността поне 50% от жените да НЕ желаят категорично активно естествено раждане е много голяма. Не желая по никакъв начин да огранича тези жени, а вие?

Извинявам се, че слагам пръчки в тази безгрешна и очевидно неприемаща критика и коментари петиция! Очевидно отново се очаква да изиграем ролята на овце, примащи безусловно всичко, което някой друг е преценил да ни сервира!

# 755
НБМ, на мен наистина ще ми е чудно, ако някоя жена би искала окитоцин, епизотомия, да и скачат по корема и да и обясняват, че ако не напъва по-бързо, ще вадят бебето с вакум или форцепс. Ако има медицинско показание, ок, но това доброволно да си го причиниш... Да ми ги спестят всичките тия работи следващия път, пък ако трябва .. "от утре вече ще да блея" Simple Smile

# 756
  • В заешката дупка
NBM, хайде да не се обиждаме. Всеки си има рамене на главата и може да чете.

Пак говориш за "активно раждане". С процент е обвързано единствено медикаментозното ускоряване и предизвикване на раждането и епизиотомията. Определено се съмнявам, че жените масово ще изгарят от желание да си искат окситоцин или каквито и да е медикаменти за ускоряване и предизвикване на раждането (особено ако лекарят/акушерката са запознати и предлагат  други алтернативни на медикаментите начини) или пък да желаят доброволно да ги резнат (стига разбира се преди това някой "компетентен" лекар да не им е обяснил как това е "по-добре".)

П.С. Не искам лекарите рутинно да прилагат тези манипулации каквато е практиката в Бг. А ти искаш ли? 

Последна редакция: пт, 28 ное 2008, 18:52 от Че Ка

# 757
Смятам, че възможността поне 50% от жените да НЕ желаят категорично активно естествено раждане е много голяма. Не желая по никакъв начин да огранича тези жени, а вие?

Извинявам се, че слагам пръчки в тази безгрешна и очевидно неприемаща критика и коментари петиция! Очевидно отново се очаква да изиграем ролята на овце, примащи безусловно всичко, което някой друг е преценил да ни сервира!

Не, NBM, определено от прочетеното в темата не останах с впечтлението, че някой очаква блеене. Смислен диалог - да, но това, което ти предлагаш на участниците в дискусията е просто задълбаване в някакъв несъществуващ проблем.  ooooh! За мен лично е безкрайно уморително да се опитвам да ти обясня смисъла на "проблемната" според теб точка. Имам лепкавото усещане, че просто не искаш да е така, както е, макар да разбираш ясно написаното.  Confused

# 758
  • Sofia
Е в какво се изразява смисленият диалог? Доколкото разбирам не се допускат никакви промени в изиксванията и никакви възражения срещу написаното. Давате ли си сметка, че вие не просто имате изисквания за своето раждане, а и за това на всички останали майки и няма как те да седят безучастно? Нормално е да има притеснения, възражения, изяснявания. След две години смятам пак да раждам. Искам АЗ да мога да определя как да стане това, а не да се окаже, че сега съм платила за да стане както аз искам, след две години въпреки промените пак ще трябва да платя(айде пак за да няма неразбрали- не говоря за секцио, моето идеално мечтано раждане е нормално с епидурална упойка. а да - и искам да си остана в болницата 3-те дни, а не да ме изгонят набързо Mr. Green).

Дотук какво разбрахме- петицията ограничава желаещите ускорено раждане (да, има такива които желаят такова), ограничава желаещите епизотомия (да, и такива има), желаещите секцио и желаещие секцио след наложило се първо такова. И да, след 50 страници не ми стана ясно защо трябва да ограничаваме тези хора?!

ПП. Когато подписвам някой документ значи съм съгласна с всичките му точки, нали? Няма "като изключим", нито - не се знае дали ще се стигне до това, ама дайте да подпишем сега.

Последна редакция: пт, 28 ное 2008, 19:06 от NBM

# 759
НБМ, аз не виждам как, ако се изпълнят исканията от петицията, ще попречи да си родиш с епидурална упойка при желание от твоя страна. Единственото условие да родиш с епидурал е да ти го сложат в правилния момент  Laughing
От това, което знам за активното раждане, ако стане достъпно едва ли някой ще иска епидурал. (мое мнение)

# 760
  • Sofia
От това, което знам за активното раждане, ако стане достъпно едва ли някой ще иска епидурал. (мое мнение)

От това, което знам за активното раждане - аз искам Peace Laughing

# 761

От това, което знам за активното раждане - аз искам Peace Laughing

OК, де, ама айде посочи къде петицията ти забранява да го искаш  ooooh!

Не знам колко пъти вече се каза, че избора да ИСКАШ манипулации и сега го има. Но избора да НЕ ГИ ИСКАШ го няма, дори да си платиш нещото ДА НЕ ТИ ГО ПРАВЯТ.

Какво точно не разбра?  ooooh! Tired

Четете, хора, четете и после пишете, ако нещо не разбирате. 50 страници и все едно и също  Tired

# 762
Е в какво се изразява смисленият диалог?

Дотук какво разбрахме- петицията ограничава желаещите ускорено раждане (да, има такива които желаят такова), ограничава желаещите епизотомия (да, и такива има), желаещите секцио и желаещие секцио след наложило се първо такова. И да, след 50 страници не ми стана ясно защо трябва да ограничаваме тези хора?!

Когато подписвам някой документ значи съм съгласна с всичките му точки, нали?

1. В много неща. Едно от тях е да не повтаряме едни и същи неща по сто пъти. Друго е да се придържаме към добрия тон, при хората става с говорене, не с блеене.

2. Това го разбра ти. Тези, които наистина пожелаха да вникнат в темата, разбраха, че ако бъдат изпълнени исканията на петицията, тя няма да ограничи никого. Желаещите индуциране, епизиотомия и т.н. няма да надвишават въпросните проценти. По-скъпите процедури, тези, които крият повече рискове и т.н., ще трябва да се заплащат, разбира се.

3. Да. Затова не го подписваш и готово. Не е нужно да обиждаш, нито да повтаряш едни и същи неща по сто пъти.

пп От любопитство - сигурна ли си, че си добре информирана за рисковете на епидуралната упойка при нормално раждане? Добронамерен съвет от мен: напиши си домашното, преди да дойде време да раждаш втори път.

# 763
Аз лично, дори да нямах и други показания за секцио, не бих се навила да експериментирам със себе си с вагинално раждане по този начин и при тези условия, които са в нашата действителност.

Именно, и аз не се навих. Но това не значи, че съм искала бебето ми да се роди с операция или съм особено ок с този факт...
Просто избрах, като че ли, по-малкото зло...

За медикаментозното ускорение... не мога да си представя някой да го поиска доброволно, ако е информиран за рисковете...

Като се освободя (няма да е много скоро) от други ангажименти, ще препиша тук част от един американски учебник по АГ (Danforth's), за да видите какво пишат "авторитетите" по в-са.

НБМ
, по кои критерии определяш някое изследване като "псевдо"?

Апропо - това, че нещо "нанася вреди" не означава, че детето непременно е "увредено" в смисъла, в който сме свикнали да разбираме това понятие, или че вредите си проличават незабавно...

(Леле, тоя коментар е отпреди няколко часа, има 25 нови отговора, нямам време да чета сега)

# 764
  • Sofia

1. Моля някой да ми посочи къде съм нарушила добрият тон. Мисля, че нявсякъде се опитвам да обясня съвсем добронамерено какво не и е наред на тази петиция и кои неща ме притесняват в нея. Да, вече няколко пъти се налага да обяснявам едно и също защото някои хора продължават да подписват твърдейки, че така се борят за правото на всички да родят както пожелаят, а аз не мисля, че тази петиция ще направи това.

2. "Желаещите индуциране, епизиотомия и т.н. няма да надвишават въпросните проценти." - тогава защо изобщо има такава точка в петицията?! Кому са нужни критерии за качество, което според вас е очевидно, че всички ще покриват. Ако сте прави това е едно недомислие в тази петиция.

3. Моля също да ми посочите кого съм обидила, понеже наистина не съм имала такива намерения и дори не съм разбрала, че съм го направила!

"пп От любопитство - сигурна ли си, че си добре информирана за рисковете на епидуралната упойка при нормално раждане? Добронамерен съвет от мен: напиши си домашното, преди да дойде време да раждаш втори път."
Да, сигурна съм. Ето това е безумието на тази дискусия - прекалено категорично сте убедени, че всички хора имат вашите виждания, а ако ги нямат те са или неинформирани или глупави (или домашното им е грешно).  Не виждам никаква толерантност от ваша страна към инакомислещите. Ирония е точно вие да проявявате липса на такава.

Общи условия

Активация на акаунт