Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 521
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 60
Ами Вени - всички филтри, обективни и адекватни, които бяха предложени са отхвърлени. Сега освен да се смеем, просто не остава друго.

Пак ти казвам - детската градина под нас ще бъде посочена като първо желание, освен от децата от нашия квартал, и от още поне 500 деца от всички краища на София. Просто защото се води "добра". Ще имаме еднакъв брой точки . Сега какво си говорим.....

# 61
  • София
Аз затова вчера 88 пъти му повторих на Джонев да вкарат още критерии, да намалят броя на джуркащите се деца до минимум. Ако освен по първо желание, градината е в близост и това да носи още точки, може да се получи диференциация.

# 62
  • София
Аз затова вчера 88 пъти му повторих на Джонев да вкарат още критерии, да намалят броя на джуркащите се деца до минимум. Ако освен по първо желание, градината е в близост и това да носи още точки, може да се получи диференциация.

И той какво каза?
Защото и аз съм ЗА .

# 63
Вени*    -   отворен ли е, за СО и СИРМА,  все още въпроса със сроковете за кандидатстване 2009 ? Ако  "да" - моля да има край на кандидатстването и посочването на предимства !  а не както е сега - да продължава до ден днешен, въпреки, че беше казано до края на май 08. Всеки знае има ли дете, няма ли, на каква възраст е, ще кандидатствали за ДГ или няма ! Какво е толкова сложно и защо и до ден днешен се регистрират за текуща 1-ва група и предимства се появяват след няколко дни ... Много съмнителни моменти има и сега, дори без лотариите. Имаме случай в ДГ се освободи място за 3-та гр, директорката "задържа" инфо и обяви мястото по-късно, когато нейният човек успя да си извади док за спец случай и естествено като единствен кандидат с предимство .... се "класира" - споделям този факт, въпреки, че детето е на моя приятелка, но ме боли за всички, които са спазили регламента и точно поради такива "случаи", не са успяли.

# 64
 Ами предлагам да не е лотария, а директорите да си изберат деца от тези с равен брой, според нуждите на групата.
 Тази година се получи едно много недообмислено от създателите на системата класиране  свързано с пола и възрастта на децата.
 Има групи в които 70%-80% са само момчета или само момичета, има е такива, в които има дечица с 1 година разлика ( преди се деляха на 1-во и 2-ро полугодие), а сега се оказва, че  при свободни 50 места за една прупа  40 записани деца са родени през 1 полугодие на календарната година, а другите 10 през 2-рото. Така и ще ги разделят - 25 деца в едната група ще са си добре, защото ще са на горе долу еднаква възраст, а останалите ще са в група, където м-у някои деца ще има цяла година разлика! Ние в момента посещаваме точно такава група (7 момичета са и 18 момчета, от които има на 3 годинки и на 3 и 10 месеца деца)! Мога да ви кажа, че дъщеря ми започна да се държи доста грубо и агресивно, копирайки действията на по-голямата част от групата, които са момчета. Не иска да си играе с кукли, само с коли, та смятам, че има резон в думите ми. Просто по този начин неправилно социализираме децата!
 Нека директорите преценят според потребностите на групите в които има свободни места  от какво имат нужда.

Извинявам се за дългия пост, дано сте ме разбрали какво искам да кажа.

# 65
Написала съм подробен пост по въпроса.
Нямам какво да добавя. И на мен не ми е приятно положението.
(Айде последно- системата включва точки и лотария. По точки влизат децата, но ако някоя група се оказже с равен брой точки и има по- малък брой места, то за нея се провежда жребий.не за всички групи деца, само за тази за която има места, но те са по- малко от броя на децата с еднакъв брой точки. В твоя пример първата група влиза, защото е с най- много точки и има места. За втората няма достатъчно места и се "джуркат", за следващите групи няма вече никакви места и не се "джуркат".неприетото дете ще се "джурка" отново при освобождаване на място, защото при всяко освобождаване на място се прави нов жребий. Това се изисква за да има равнопоставеност. Иначе новорегистрираните деца няма да бъдат отчетени. Срока искаме по други причини да е съкратен, и то още сега. )
По отношение на критериите- не са се обсъждали , защото изцяло през цялото време говорихме за тази лотария. Директорките подкрепиха да има повече критерии, за да има разслояване и по- малка нужда/вероятност от ползването на лотария. В някои случаи ще е неизбежна(например ОДЗ, където местата са много малко).
Надяваме се всички ли повечето критерии да ни останат и да се направи едно по- добро разслояване на групичките .Лови татко също има различни идеи, които се надявам да се прокарат и са доста добри. Всичко това не решава големият въпрос с недостига на места, но поне ни дава представа в какъв цирк се вкарваме догодина(а мислех че 4 февр никой не може да го надмине).

# 66

И той какво каза?
Защото и аз съм ЗА .

Съгласна съм и аз! Не стига, че имаме само 1 ОДЗ в квартала, ами се оказа, че тази година от квартала са приети около 20% от децата, останалите са от други квартали. И не защото им харесва толкова градината, а защото тука ги класира системата (по 2, че някои и по 3-то желание) и вместо да останат без градина, родителите првдпочетоха да заложат на сигурно и ги записаха и сега водят от доста далече. Както правят и майките в кеартала - водят си децата в центъра, Вс. Троица и Надежда, не ззащото така им харесва, а защото там са ги приели, а в нашето ОДЗ не се доредиха до място.

# 67
Плодова фея     -   защо да не се включи критерий с минус точки /-1 т. примерно/ за децата, посещавали ясли досега, чиито родители не са се върнали/ започнали работа досега /с изключение ако майката/бащата не е по майчинство в момента с 2-ро дете/. По този начин може да се "признае" критерий работещи родители, а и да се "наградят" работещите родители с деца в ясла с известна преднина пред тези, които имат дете в ясла и вече 1 или 2 години не работят.

# 68
  • София
ЗА повече критерии и НЕ на лотарията  Peace
Не мисля, че това е въобще допустимо да се обсъжда newsm78
И още едно предложение: Нека колкото децата са по-големи да имат повече предимство. Все пак едно е да си гледаш детето една година/ друго 2 и трето три и повече.
Например ето един критерий за ОДЗ:
Деца от 10м-1 год. - 1т.
Деца от 1-2 год - 2 т.
Деца от 2-3 год. - 3т.
Като възрастта на детето се взема впредвид в случай на равен брой точки например....

# 69
Между другото,  дали някой е дал идея да се закрият яслените групи към ОДЗ-та и да се трансформитар в 1-ви!?

# 70
  • нейде там, където ....

И той какво каза?
Защото и аз съм ЗА .

Едва ли има родител, който да предпочете лотария, пред дълъг списък с критерии. Освен ако няма предварителна информация за центъра на тежестта на някое от зарчетата... Confused

Алтернативите на лотарията са време или повече критерии.

Искрено се надявам, когато бъде оповестен от СО варианта, по който ще се кандидаства за 2009-та да бъде взето под внимание наистина мнението поне на родителите, участващи в срещите, а не да напишат каквото си искат, пък да кажат "Подкрепено от родителите", пропускайки допълнението "поради твърдоглавие и нежелание от наша страна да променим каквото и да било, усложняващо живота ни"

Ами да вземат да продават и билетчета за лотарията, бих си купила няколко, стига да гарантират, че парите ще отидат за построяване на нови градини.

# 71
  • Върху лъчите на Слънцето.
И още едно предложение: Нека колкото децата са по-големи да имат повече предимство. Все пак едно е да си гледаш детето една година/ друго 2 и трето три и повече.
И възрастта да се отнася към месец септември на предстоящата учебна година? Може би това имаш предвид? Следователно ще ощетим тези, които са на границата. Защото ако детето е родено месец август ще е по-голямо от това,което е родено през окомври. Но реално погледнато те са си на една възраст. Тук става въпрос за възраст по месеци. А ако говорим за възраст по години, то децата ще кандидатстват за различни възрастови групи - за първа, втора, трета или четвърта група.

# 72
  • софия
Ами Вени - всички филтри, обективни и адекватни, които бяха предложени са отхвърлени. Сега освен да се смеем, просто не остава друго.

Пак ти казвам - детската градина под нас ще бъде посочена като първо желание, освен от децата от нашия квартал, и от още поне 500 деца от всички краища на София. Просто защото се води "добра". Ще имаме еднакъв брой точки . Сега какво си говорим.....

Станах леля на ето този най-прекрасен прекрасник:

Детето (и родителите му) имат късмет, че се роди и ще живее на Майната си (Франкфурт, Germany).

Момичета, за съжаление, колкото и да се ядосваме, колкото и конструктивни и аргументирани идеи да бъдат давани, общината/Сирма ще направят нещо, което ще бъде хвърляне на прах в очите на обществеността и всичко ще е постарому, т.е. връзки. Докато няма ясна дългосрочна политика, ангажираност и реални действия обсъждания като нашето ще служат като алиби и оправдание.
Ако можем да не си хабим нервите напразно ще е най-добре. Просто няма за какво.

# 73
  • София
Използвам темата за да обява, че съм готова да платя колкото е необходимо, на когото е необходимо за да влезе детето в ОДЗ. Не се шегувам, ако някой може да ми съдейства да ми пише на лични. Гарантирам анонимност  Peace

Ако Люлин не ти е далеч, ей тук до нас срещу 500 лв, може да се вредите в ОДЗто.

Това го знам от сигурни източници. Само дето директорката после си искала и още през месец два за разлчни неща, а децата били толкова, че спели на походни легла.
Ако още си навита, ще ти кажа на лични кое е ОДЗто.

# 74
Звънче, да е жив и здрав Прекрасника!  Hug

ЗА повече критерии и НЕ на лотарията  Peace
Не мисля, че това е въобще допустимо да се обсъжда newsm78
Например ето един критерий за ОДЗ:
Деца от 10м-1 год. - 1т.
Деца от 1-2 год - 2 т.
Деца от 2-3 год. - 3т.
Като възрастта на детето се взема впредвид в случай на равен брой точки например....

Не се бях сещала - много е хитро. Понеже някой си е гледал по-дълго детето и е взимал пари от държавата ще получи повече точки, а който се е върнал по-рано на работа и е плащал данъци за да има държавата пари да плаща на стоящите вкъщи майки ще получи по-малко точки. По-глупаво предложение не бях срещала от както чета темата. Предлагам да го сложим на първа страница - едва ли някой друг ще блесне с по-впечатляваща простотия  newsm10 newsm62

Общи условия

Активация на акаунт