Спешен въпрос към мамите пушили по време на бременността си.

• 76 142
  • 416
  •   1
Отговори
# 165
Ха , разбира се че не е уместно да се сравняват наследствените болести с пушенето ..що за глупост .
Не ми е хрумвало да обвинявам майка ми че имам мигрена точно като нея например ...да не би да е виновна тя .
Има голяма вероятност дъщеря ми да унаследи моето заболяване на щитовидната жлеза , да не мислите че ми е лесно ...каквото трябва да направя като изследвания за нея ще го направя и ще се моля това да не се случи , но аз така или иначе не съм виновна за това .
Какво общо има обаче пушенето .
Защо ще се намери някой , който все да каже че за да откаже цигарите един е лесно , а друг е трудно ...все ще има някой , за който това е мисия невъзможна , нали и то научно доказана . Tired
Ако не съм била някога пушач можеше и да се вържа , но сега едва ли .  Crossing Arms

# 166
Момичета,изобщо не изопачавайте отговорите си.Въобще НЕ Е НЕУМЕСТЕН въпросът ми.Просто така ви оттърва  ooooh! НЕ визирам наследствени болести като мигрена или като ниско кръвно или незнам си още какво.Тук става въпрос за болести,които е ясно ,че са причинени от ПУШЕНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА.Няма ли да ви е малко съвестно,че от вашето безразсъдство,детето ви страда малко или много?Чист късмет е ако детето ви се роди здраво,без да има и помен от заболявания или някакви неразположения.Но  отговорът: ""Дадох ти живот. Такъв, какъвто можах." е меко казано смешен  Laughing Според мен една пушачка мнгоо добре трябва да си помисли за преоритетите преди въобще да реши да забременява.А не да излиза с номера...."Пуши ми се,не мога да ги спра,какво да направя..."  ooooh!

# 167
Аз се отказвам. Темата взе да се превръща в комедия.
Само като за последно искам да кажа: моля ви, бъдещи майки, помислете си какво наследство оставяте на децата си. Помислете си какво значи да си майка, ама истинска такава. Помислете колко е отговорно това да дадеш живот, не просто да родиш едно бебенце, което най- вероятно, евентуално, ще е здраво, въпреки пушенето ви. Постарайте се малко, не е невъзможно (за трети път: казвам го от личен опит). Спрете да си търсите причини, с които да си оправдавате абсурдното отношение към здравето на собствените си деца.

Много ми е жалко, че живея в общество, чиито ценности са толкова, толкова сбъркани Cry ... И децата ми трябва да растат в същото това общество.
Останете си със здраве и със собственият си избор Peace

# 168
Напротив, точно НЕуместен е въпросът ти...
Тук говорим за психическата нагласа...
Значи ако пушиш, но искаш да имаш бебе си виновна и трябва да си гузна пред него, че "нещо" би могло да му се случи...
А ако имаш някаква болест и шансът да му я предадеш е почти 100%, тогава какво ?
Нима няма да имаш дете ?
Или ще се чувстваш виновна, че си му я предала ли ?
Абе стига глупости, моля ви ...
И наистина ще спра да пиша тук...
Първо, защото БЕЗГРЕШНИ ХОРА НЯМА...
И второ, защото повечето от вас дори не са били пушачки, за да коментират зададеният тук въпрос...

П.С. Много е лесно да съдиш, когато нямаш идея за какво, всъщност става въпрос...

# 169
  • На топло...
Никотинът е мощен наркотик, към който човек се пристрастява бързо.

Само това изречение ми говори за болест! /Друг е въпросът по кой начин си се разболял./
Наркоманията в нашето общество, за жалост, е директно заклеймена, вместо да бъде разбирана като такава и лекувана. Само лошите хора стават наркомани, нали?! И за всички, които "как не ги е срам" да не могат без помощ да СЕ ИЗЛЕКУВАТ, няма прошка от безгрешниците.

А научните доказателства не са, за да си прави някой с тях гаргара, ами за да дадат обяснение на ПРОБЛЕМ, който не за всеки е лесен за решаване /вж. статията, пусната по-горе!/.

Шапка свалям на всеки наркоман-пушач (не "пишман-пушач"!), отказал цигарите само с воля като sisa788, но нека не казва, че не е трудно, щото тия месеци с капките не ми звучат на медена песен...

Друго, как може такива майки-свети-води-ненапити (знаят си кои са), които в тази тема заклеймяват БОЛЕСТ, с чиста съвест да дават в друга съседна съвети колко алкохол да се пие по време на периода на органогенезата на бебето... като знаем какви са щетите от алкохола (в сравнение с тези от цигарите доста по-небезобидни) ooooh!. Ей това ми е питанката.

И като са такива специалисти/непушачи/ по пушачите повечето, може ли, аджеба, да ми бъде обяснено как това "ми пие ми се, бе (ма само един път за цялата бременност... и то в първото тримесечие ми се пие)" е оправдано (особено ако не си алкохолик, а повечето не са!), когато знаеш, че може да навредиш на детето си САМО с тоя един път и то масивно да му навредиш. Значи воля трябва да може да има една жена наркоманка, а една дет´ просто "́и се пие" няма нужда от воля.

...Така разбирам аз нещата в тая тема. Освен че ми се струва не да е пусната да се търси помощ за човек с проблем (хм,...какво стана с този хуманен мотив?), ами да му (разбирай Форумните пушачки) се тика вината под носа и да му се трие сол на главата, не че него самия надали не го гризе достатъчно съвестта... Щото ако искаш да помогнеш, не вярвам ще се обърнеш по този начин - хайде всички пушачки да кажат колко са черни. А пък като кажат, дай да ги оплюем, вместо да искаме да разберем защо се получава така, че не могат да спрат въпреки любовта към децата си. Или не всяка майка обича детето си newsm78?!

Абе,... направо безобразие какво внушава тая тема! Sick

Последна редакция: вт, 23 дек 2008, 12:26 от nanunana

# 170
  • Варна
Ами сори, но ако съзнаваш, че си наркоман(ка) с огромна зависимост от цигарите, ще потърсиш специализирана помощ и ще направиш всичко, за да ги откажеш! А няма да си купуваш с чиста съвест по 2 кутии на ден и да се оправдаваш, че ставало дума видиш ли за зависимост, и било толкоз трудно да се откажеш, тъй че я по-добре да не си създаваш излишни главоболия! Не е невъзможно, въпрос на мъничко осъзнаване и желание е поне да опиташ. А повечето пушачки тук просто си споделят че си пушат и не изпитват никакво съмнение дали пък не постъпват грешно. И да, за мен жена, която продължава да пуши бременна, без да е положила грам усилие да спре, е виновна пред детето си. Точка.

# 171
  • София - Рим и обратно

....Ако ме попита,аз ли съм причината за неговите болести и защо съм му го причинила,какво бих му отговорила  #Shocked Със сигурност изключвам варианта да го излъжа  Naughty Как бих се почувствала,когато видя укора и болката в очите му,породени от моето безразсъдство и егоизъм  #Crazy Много ми е интересно как бих отговорила на този въпрос  newsm12
Според мен въпросът ти е доста неуместен...
Значи тези жени, които имат редица заболявания (които се наследяват) трябва да се чувстват виновни, така ли ?
И ако един ден тяхното дете им зададе този въпрос, който ти задаваш, те ще трябва да му отговорят, че са виновни ли ???
Извинявай, но ми звучи абсурдно и ужасяващо...
  Sick
И на мен ми се вижда този въпрос неуместен.

И кое точно ви се видя неуместно? Според мен пък е неуместно да се сравняват наследствени болести, за които човек няма абсолютно никаква вина с едно умишлено, дебелоглаво и безочливо пафкане и блъскане на невинното беззащитно бебе с никотини и катрани, за които е 100% доказано, че са вредни.
А на мен пък ми се стори абсурдно сравняването с наследствена болест Shocked Едното е малшанс, а другото съвсем съзнателно Rolling Eyes

Аз над още нещо съм се замисляла, ама то вероятно ще прозвучи на убедените пушачки съвсем наивно и налудничаво... Мислела съм си как ще обясня на дъщеря си, че пушенето е вредно, ако аз ходя с цигара в уста и още повече ако й кажа, че съм я обдишвала с цигарен дим още от утробата newsm78

# 172
  А на мен пък ми се стори абсурдно сравняването с наследствена болест Shocked Едното е малшанс, а другото съвсем съзнателно Rolling Eyes

Аз над още нещо съм се замисляла, ама то вероятно ще прозвучи на убедените пушачки съвсем наивно и налудничаво... Мислела съм си как ще обясня на дъщеря си, че пушенето е вредно, ако аз ходя с цигара в уста и още повече ако й кажа, че съм я обдишвала с цигарен дим още от утробата newsm78
Няма никакъв малшанс...  Naughty
Ти забременяваш, с ясното съзнание, че можеш да причиниш на детето си страдание....
Това е, колкото и както да ви звучи....
А що се отнася до дъщеря ти - амиииииии...ти, като й обясниш, тя "обезателно" ще те послуша...
Тя, уважаема, ако е решила да пуши, не да й обясняваш, а ако ще да я накараш да ги изяде цигарите, пак ще си пуши...
Единственото, което ще спечелиш, е недоверието й и тя просто ще се крие от теб...
За да пуши, забележи....

# 173
  • София - Рим и обратно

Няма никакъв малшанс...  Naughty
Ти забременяваш, с ясното съзнание, че можеш да причиниш на детето си страдание....
Това е, колкото и както да ви звучи....
А що се отнася до дъщеря ти - амиииииии...ти, като й обясниш, тя "обезателно" ще те послуша...
Тя, уважаема, ако е решила да пуши, не да й обясняваш, а ако ще да я накараш да ги изяде цигарите, пак ще си пуши...
Единственото, което ще спечелиш, е недоверието й и тя просто ще се крие от теб...
За да пуши, забележи....

Първо, говоря за неизявени наследствени болести, има много такива. А пък ако има жени, които забременяват с ясното съзнание, че болестта ще се предаде..амииииии това за мен е садистично, аз не бих забременяла. Както и това, че тялото си било мое и ще си правя каквото ми се харесва, когато забременея ooooh! Ми тогава от какъв зор да забременявам, бе??? Що да не си гледам кефа и да вредя само на себе си?? То паразитирало...ами да не би някой насила там да го е натикал да паразитира? Нали ние правим избора с главата си? Като правя нещо, поне искам да го правя като хората, доколкото зависи от мен. Оттам нататък Божа работа. Правя каквото трябва, пък да става каквото ще Whistling

Относно дъщеря ми, според мен личният пример е от изключително значение. Но понеже виждам, че си доста войнствено настроена, няма да задълбавам. Пуши си не по една, а по две цигари на един път ако искаш, на мен ми е разбира се все тая. И за теб и за децата ти. А дали моето "обезателно" ще ме послуша или не е мой проблем, не твой.Тук всеки само изказва гледната си точка. Само че, както каза Поли-Уоли, жалко е че живеем в такова шантаво общество.

# 174
.......Първо, говоря за неизявени наследствени болести, има много такива. А пък ако има жени, които забременяват с ясното съзнание, че болестта ще се предаде..амииииии това за мен е садистично, аз не бих забременяла.....

.........Относно дъщеря ми, според мен личният пример е от изключително значение.........
* Аз говоря точно за този случай и това, че ти няма да забременееш, не означава, че никой друг няма.....

*Относно личният пример, искам да ти кажа, че си в огроооооооомна грешка.....
Доказателства - безброй.....

# 175
  • На топло...
Месечинке, май си пропуснала някои от нещата, които съм споменала за отказване, но нейсе. А пък сещаш ли се кое е основният проблем на наркомана (това за търсенето на специализирана помощ)?! Може би, че не осъзнава зависимостта си?!
Доколкото разбрах аз, жената е намалила дозата наполовина (опитва значи). Според мен трябва нататък да бъде поощрявана, а не охулвана!

Любима, чудно ми е... като толкова не ти дреме за пушачките и децата им, защо се пънеш тука да спориш и да ги хулиш? Нали не ти пука?!
За личния пример пък е толкова смешна тая теория щом става въпрос за алкохол, цигари и т.н., че нямам думи. Личният пример от моя живот е, че като пропуших на 16, се криех по градинките и ходех доста често "до магазина" (разбирай зад блока). На майка си (върла непушачка) съобщих по телефона от 400 км разстояние като студентка във втори курс, щото ме гризеше съвестта и поредният опит за спиране се беше провалил (със специализирана помощ).

Не-нее, много специалисти се извъдиха тук във форума, ако всичките бяха на работа, а не по майчинство, не бихме имали нито една пушеща бременна bowuu!

П.С. Щеше ми се да има повече хора, наистина познаващи проблема и даващи разумни съвети, а не куп разгневени, махащи поучително с пръсти мами, дето са убедени, че само те си обичат децата...
Язък!

Последна редакция: вт, 23 дек 2008, 19:40 от nanunana

# 176
  • София
Момичета,изобщо не изопачавайте отговорите си.Въобще НЕ Е НЕУМЕСТЕН въпросът ми.Просто така ви оттърва  ooooh! НЕ визирам наследствени болести като мигрена или като ниско кръвно или незнам си още какво.Тук става въпрос за болести,които е ясно ,че са причинени от ПУШЕНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА.Няма ли да ви е малко съвестно,че от вашето безразсъдство,детето ви страда малко или много?Чист късмет е ако детето ви се роди здраво,без да има и помен от заболявания или някакви неразположения.Но  отговорът: ""Дадох ти живот. Такъв, какъвто можах." е меко казано смешен  Laughing Според мен една пушачка мнгоо добре трябва да си помисли за преоритетите преди въобще да реши да забременява.А не да излиза с номера...."Пуши ми се,не мога да ги спра,какво да направя..."  ooooh!

Хм, интересна дилема.
Значи според теб ако пушачка забременее случайно - рядко, но има и такива случаи - въпреки предпазните средства - то тя следва да направи аборт, за да не износва бебе пушейки... предполагаме, че нейният съзнателен и зрял избор е бил да пуши, не да прави деца.

Интересно, какво ли би казал така получения зародиш за желанието си относно потенциалната си съдба... ако можехме да го попитаме?

И още по- интересно, какво мислите вие, пишещите в темата?

Ако имахте дилемата да не бъдете никога заченати или да бъдете дете на любящи, но пушещи родители (или поне майка)? Какво бихте избрали?

# 177
  • На топло...

Ако имахте дилемата да не бъдете никога заченати или да бъдете дете на любящи, но пушещи родители (или поне майка)? Какво бихте избрали?

Ми не, Кате, въпросът не стои въобще. Разбрахме, че пушещите родители/майки не си обичат децата...
Аз поне така разбрах...

# 178
  • София
Аз имам наследствена астма. При все, че майка ми не е изпушила и 1/2 цигара - нито като активен, нито като пасивен пушач през бременността си, а и през целия й живот й се събират сигурно към 5 цигари, 3 от които изпушени с мен. И какво? Пак ми е предала болестта си. Аз съм правила детето си с ясното съзнание, че болестта е наследствена и има голяма вероятност да му предам този проблем.

Ако унаследи това от мен няма да страда повече, ако вместо да му го предам с гените си му го бях причинила пушейки по време на бременността си. И решението да имам дете, имайки някакъв проблем, нямаше да е по- безотговорно или по- малко съзнателно. Само дето едната болест се казва астма, а другата - наркомания... но и в двата случая съзнателно взетото решение за правене на дете е в разрез с концепцията "ще ги правим само идеални, при идеални условия".

Това е положението.

Не смятам, че имам право да пуши по кутия цигари, бидейки бременна.

И не смятам, че имам право да съдя някой, който го прави.

nanunana, аз това съм го изтървала - разбрах, че са безотговорни, което си е верно - не повече от другите страдащи от генетично предавани болести, обаче.

# 179
  • София - Рим и обратно

Любима, чудно ми е... като толкова не ти дреме за пушачките и децата им, защо се пънеш тука да спориш и да ги хулиш? Нали не ти пука?!
За личния пример пък е толкова смешна тая теория щом става въпрос за алкохол, цигари и т.н., че нямам думи.

П.С. Щеше ми се да има повече хора, наистина познаващи проблема и даващи разумни съвети
Ама ти охулена ли се чувстваш?? Странно, защо пък? Нали е тъпо, жестоко и безотговорно да се твърди, че пушенето вреди newsm78 А да се "пъна"...хич даже не се напъвам, полегнала съм си спокойно и си чета любопитни факти, от сорта, че цигарите са необходимото зло и че личният пример е смехория и нелепост ooooh!
А за даването на подходящ съвет, ами по-добър от този, че ако не го направиш за себе си, да се опиташ да се въздържиш поне заради новия живот в теб...не се сещам. А трябва ли да ми "дреме", при положение че на тях не им дреме за техните си бебета. За мен си е личен избор, не болест, не мога да се разплача от съчувствие, много съжалявам.
За протокола - от шести клас съм почнала да правя опити стана пушач, мина пубертета, мина ми и мерака. Пуша на маса, в компания, по 3-4 цигари в месеца (не и бременна), как пък не се "разболях"?!?

Общи условия

Активация на акаунт