Майчинството - счетоводно - 14

• 51 340
  • 893
  •   1
Отговори
# 735
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички !Имам едно единствено питане в момента синът ми е на 1,5 месеца ще мога ли и аз да се възползвам от новите промени за майчинството или не?Много ви благодаря!

Да - ще ползваш отпуск и ще получаваш обезщетение за бременност и раждане за 410 дни.

# 736
Incandescent как така?
Моя син е на 1,4 имам право на разликата от 315 до 410 ли  Shocked

# 737
Привет и от мен.

Искам да попитам следното - правилно ли съм разбрала -  детските 220 лв. за гледане на дете до 2 години вече продължават до 3-годишна възраст, ако детето не е в детско заведение и го гледа баба му?  Бабата  не е пенсионер, а в отпуск от работодателя си? С бащата сме работещи родители.

Тази сутрин една колежка ми го каза и не съм имала време да търся информация. Обнародвано ли е? Какви документи се изискват и дали се изискват, за да се продължи изплащането на 220 лв (240лв?) още една година? Нещо изисква ли се от моята служба, или от службата на свекърва ми да се подава в НОИ? Срокове?

Благодаря и се извинявам, ако е дискутирано - в този случай ми кажете, ще потърся назад в темата.  Simple Smile

Виж тук има дискусия :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=336978.0

# 738
Incandescent как така?

Не  Stop, но на горното мнение аз чета един месец и половина  newsm78

# 739
  • Благоевград
Здравейте!Въпросът ми е следният(извинявам се предварително, ако е коментиран вече): На 31 януари 2009 ми изтича майчинството- по закон имам право на 40 дена отпуск- може ли да ми бъде отказан?Една позната ми подметна, че трябва и работодателите да са съгласни и може да не ми разпишат молбата.Благодаря Ви предварително.

Ако е за периоди преди 2008 година - не може да ти бъде отказан. Отпускът за предходната година  /2008 / може да бъде отказан на някакво основание / конкретно / от работодателя. След м. 06.2009 и той не може да бъде отказан. Наистина се търси разрешение от работодателя, а той подписва заповед за отпуск.
Благодаря за бързия отговор.Значи 20-те дена за 2007 мога да си взема веднага след 31 януари, така ли?

# 740
# 741
Здравейте!Въпросът ми е следният(извинявам се предварително, ако е коментиран вече): На 31 януари 2009 ми изтича майчинството- по закон имам право на 40 дена отпуск- може ли да ми бъде отказан?Една позната ми подметна, че трябва и работодателите да са съгласни и може да не ми разпишат молбата.Благодаря Ви предварително.

Ако е за периоди преди 2008 година - не може да ти бъде отказан. Отпускът за предходната година  /2008 / може да бъде отказан на някакво основание / конкретно / от работодателя. След м. 06.2009 и той не може да бъде отказан. Наистина се търси разрешение от работодателя, а той подписва заповед за отпуск.
Благодаря за бързия отговор.Значи 20-те дена за 2007 мога да си взема веднага след 31 януари, така ли?

Принципно можеш да си вземеш целия насъбран отпуск към момента. Но евентуално работодателят може да ти откаже този за 2008 г., но не е задължително  Peace

# 742
И аз съм със същото питане. Моята принцеса е на 1г и 10 месеца. Според счетоводителката във фирмата в която работя трябва да подам някаква молба в НОИ. Така бил казал г-н Христосков в интервю по телевизията. Ако може някой информиран да каже вярно ли е това и от къде се взима въпросната молба.
Предварително благодаря!

Не виждам за каква молба става дума. Новите промени в КСО не те касаят.

# 743
Имам едно питане:
Колко време след издаването на болничния лист, трябва да го предам на работодателя?Какъв е законовия срок? Hug

Срокът е 3-дневен от издаването.

# 744
  • Благоевград
Благодаря ти!!! Hug

# 745
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Incandescent как така?

На линияката и пише, че детето е на 1 година и 5 месеца

# 746
Ох, успокоих се  Mr. Green нямаше да е зле, ама днес тъкмо си уредих документите за връщане на работа и щеше да ми дойде в повече пак да мисля какви да ги върша  Crazy Благодаря ви   bouquet

# 747
Здрамейте, момичета!
Имам два въпроса и ще съм ви благодарна ако ми отговорите.
1. В момента съм в началните дни на 6-месечения неплатен отпуск за отглеждане на дете. Бременна съм отново и искам да получавам някакъв доход все пак. Варианта ми е да излезна в болничен през цялата бременност и да прекъсна неплатения отпуск. Доколкото схващам болничният ще ми се заплаща на база 6 месеца*220 лв. /бях до сега в майчинство/ - така ли е?
2. След това майчинството ми как ще се изчислява - общо 12 месеца назад, от които 6*220 и 6*80% от 220 /болничните на база майчинските/? Ако е така, се получава по-малко от една МРЗ, а на мен заплатата от преди първото майчинство ми е съвсем друга, осигурявана съм на реалният си доход, имам и доста трудов стаж. Въобще може ли майчинството да е по-малко от МРЗ в този случай?
Благодаря за отделеното време!

Майчинството / обезщетението за бременност, раждане и отглеждане на дете / не в обвързано с МРЗ. То е определена минимална сума по Закона за бюджета на ДОО - тази година вече е 240.00 лева и не може да се получава по-малко независимо от осигурителните доходи на лицето. Така, че и ти живи и здрави ще вземаш тази минимална сума определена от ЗБДОО за съответната година.

# 748
Incandescent как така?

На линияката и пише, че детето е на 1 година и 5 месеца

Не съм прочела линийката  Crossing Arms, сори. Тогава - промените в КСО е ясно, че не се отнасят за този случай.

# 749
  • София
Майчинството / обезщетението за бременност, раждане и отглеждане на дете / не в обвързано с МРЗ. То е определена минимална сума по Закона за бюджета на ДОО - тази година вече е 240.00 лева и не може да се получава по-малко независимо от осигурителните доходи на лицето. Така, че и ти живи и здрави ще вземаш тази минимална сума определена от ЗБДОО за съответната година.
Благодаря ти много, и вие да сте живи и здрави!   bouquet Hug

Общи условия

Активация на акаунт