Отговори
# 75
[quote/] Става въпрос за дете, в чиечо семейство има родител или братче/сестриче с инвалидност(което предполага че са затруднени все пак) , или за деца с лека степен на СОП или инвалидност, които е редно да се интегрират и да растат с връстниците си.Все се надявах да няма протести против точно този критерий, но вече нищо не ме изненадва  ooooh!
[/quote]
Съгласна съм, нямам намерение да се заяждам.

# 76
  • София
...Адресната регистрация в София има единствено отношение към плащането на местни данъци и такси, което няма нищо общо с детските градини.

Всъщност, точно общинският бюджет издържа детските градини, а той до голяма степен се формира от местните данъци. Тъй че връзка има и то от най-пряк вид! САМО ЧЕ постоянната регистрация с нищо не гарантира, че ти допринасяш за общинския бюджет, та на тази основа да ти се полага предимство. Защото ти плащаш местни данъци в общините, където имаш имот, не където си регистриран. Постоянният адрес на практика е само, за да знаят общините къде да ти пратят данъчните известия.

По признак постоянен адрес:
1. Ще бъдат облагодетелствани нечестно хора, които никога не са живели там, просто някога по някакви си причини са се регистрирали така (имам близка, която от мерак да се води софиянка, се е регистрирала на адреса на роднини, иначе последно е живяла в Сф като студентка преди 20г)

2. По-лошо, ще бъдат прецакани нечестно, хора които имат имот тук и внасят в общинския бюджет, но са се регистрирали само като настоящ адрес. Има млади семейства, които си купуват малко жилище тук, после, като имат възможност, заменят с по-голямо. Често регистрират постоянен адрес, едва когато знаят, че ще се задържат достатъчно дълго на дадено място. Вече ако и настоящ нямат, те сами са си виновни, защото по закон са длъжни да се регистрират.

Затова наличието на адресна регистрация ТРЯБВА да е задължително условие, но не е редно да се дискриминира пост/настоящ. Ама като си пееш, Пенке ле...

# 77
То и адресната регистрация можеш да си я направиш където искаш, ако говорим за постоянен адрес е вече друго нещо - свързано е с данъци и такси смет например и е много лесно доказуемо.

# 78
Не е заължително да е така.
Колкото до работещите родители и плащащи данъци, ако работят във фирма, която не е регистрирана на територията на София какво става? Пак не отиват данъците в общината.
Ама да пак почнахме да си пеем старата песен на нов глас и после хоп изненадка с нещо което не сме предвидили.

# 79
  • София
Общинският бюджет се формира от около 70 % собствени приходи и останалото - държавен трансфер. Собствените приходи се формират от около 2/3 неданъчни приходи и само 1/3 данъчни такива.
Като гледам колко коли с несофийска регистрация се движат вече в София, явно доста хора не са си сменили постоянният адрес.

# 80
Пуснах това запитване към кг., вижте го и ми го изтълкувайте ,ако още някой е писал по повода и са му отговорили:
Здравейте! В сайта ви в раздел новини прочетох следното: Бихме искали да уточним, че предварителните кандидатствания на деца за яслените и 1-ва градинска група с прием от септември 2009 г. ще бъдат активирани автоматично в момента на прилагане на новия регламент.

Автоматичната активация в деня на навършване на съответната възраст се отнася само до групите с текущ прием. Там продължава да важи регламента от 2008 г. и съществуващите опашки се запазват
- това означава ли,че предварителните кандидатури ще се активират с влизане в сила на новия регламент, а не когато детето навърши съответната възраст???
отговориха ми- виж тук:
Бихме искали да уточним, че предварителните кандидатствания на деца за яслените и 1-ва градинска група с прием от септември 2009 г. ще бъдат активирани автоматично в момента на прилагане на новия регламент.

Автоматичната активация в деня на навършване на съответната възраст се отнася само до групите с текущ прием. Там продължава да важи регламента от 2008 г. и съществуващите опашки се запазват.-
е това са два абсолютно взаимоизключващи се абзаца!!!!!!!!!!!
Точно двете групи, за които говорят, са с текущ прием! #2gunfire

# 81
Да, ще има среща на раб. група във вторник.

# 82
Написах им ново гневно съобщение:
"Здравейте! Искам да попитам нещо във връзка с новините ви от 8.01.2009 г., а именно:
http://kg.sofia.bg/?page=news&id=117.
Въпросът ми е как може да напишете два взаимоизключващи се абзаца!???
В крайна сметка първа яслена и първа редовна група са именно групите с текущ прием!!
Кое от двете твърдения ще е вярно?Че детето ще е с активна кандидатура за предварително кандидатстване от момента на влизане в сила на новия регламент,без значение възрастта, която е навършило към този момент , или това,че кандидатурата ще е активна от влизане в сила на новия регламент, но дедето ще бъде прието след навършване на съответната възраст, тоест ще му се пази, евентуално място в съответното ЦДГ!
И двете са еднакво безумни.
Моля ,отговорете ми, пиша от името на половин София!"

# 83
  • София
Гласувах

# 84
Не съм съгласна, че за да тръгне на работа майката, детето трябва да е прието в градина. Аз и двата пъти съм работила преди да родя, пазели са ми място и съм се връщала на работа. Така че критерият работещ родител е напълно резонен.
Поздравления за коректните работодатели! Аз също съм по майчинство и ми пазят мястото, но има майки, които раждат докато учат и за да започнат изобщо да си търсят работа трябва първо детето им да бъде прието в ДЗ. Подобна е ситуацията и с майките, които , докато са били безработни по една или друга причина, са забременели, а знаете как повечето работодатели се отнасят с наемането на бременни /да не говорим за наемане на работа на майка с малко дете/деца/  А ако след навършване на 3г. /вече 2г.6м-другите 6 са на бащата./ детенце не успее да влезе в ДЗ и няма кой да го гледа? Нали майката трябва да напусне работа, като си използва всички видове отпуск, ако няма кой да гледа детето и автоматично става безработна?

# 85
  • някъде в България
Не съм съгласна, че за да тръгне на работа майката, детето трябва да е прието в градина. Аз и двата пъти съм работила преди да родя, пазели са ми място и съм се връщала на работа. Така че критерият работещ родител е напълно резонен.
Поздравления за коректните работодатели! Аз също съм по майчинство и ми пазят мястото, но има майки, които раждат докато учат и за да започнат изобщо да си търсят работа трябва първо детето им да бъде прието в ДЗ. Подобна е ситуацията и с майките, които , докато са били безработни по една или друга причина, са забременели, а знаете как повечето работодатели се отнасят с наемането на бременни /да не говорим за наемане на работа на майка с малко дете/деца/  А ако след навършване на 3г. /вече 2г.6м-другите 6 са на бащата./ детенце не успее да влезе в ДЗ и няма кой да го гледа? Нали майката трябва да напусне работа, като си използва всички видове отпуск, ако няма кой да гледа детето и автоматично става безработна?
Ако майката едостатъчно нуждаеща се, ще запише детето в ДЯ и пак ще си намери работа. Детските градини са от 3г. Явно щом може да стои 6м. неплатен отпуск, спокойно може да си позволи да не работи.
И съм напълно съгласна, че колкото и да се коментират всички предимства и критерии, пак ще си измислят .
Та по въпроса. Не съм съгласна да имат предимство родители, който са редовни студенти /в крайна сметка са отишли да учат, а не да правят деца. И не мисля, че трябва да се насърчават в тази насока./, социално слаби семейства, регистрирани в служба "СП" /всички знаем, че повечето "роми" са регистрирани в СП и са"социално слаби"/ и деца, с родители, работещи в системата на народната просвета /с изключение на служителите в самите ДЗ/.

# 86
То и адресната регистрация можеш да си я направиш където искаш, ако говорим за постоянен адрес е вече друго нещо - свързано е с данъци и такси смет например и е много лесно доказуемо.

И постоянен адрес можеш да си направиш където искаш.
Плащането на данъци и такса смет е обвързано с собственост на твое име- т.е. ако живееш в апартамента на братовчед си той си плаща данъците и таксите независимо, че и ти имаш постоянна адресна регистрация там.
С тази формулировка за постоянен адрес са ощетени много семейства, които живеят под наем, а реално пак си плащат данъци и такси
Лично мнение  Peace

# 87
  • София
Ако майката едостатъчно нуждаеща се, ще запише детето в ДЯ и пак ще си намери работа. Детските градини са от 3г. Явно щом може да стои 6м. неплатен отпуск, спокойно може да си позволи да не работи.
И съм напълно съгласна, че колкото и да се коментират всички предимства и критерии, пак ще си измислят .
Та по въпроса. Не съм съгласна да имат предимство родители, който са редовни студенти /в крайна сметка са отишли да учат, а не да правят деца. И не мисля, че трябва да се насърчават в тази насока./, социално слаби семейства, регистрирани в служба "СП" /всички знаем, че повечето "роми" са регистрирани в СП и са"социално слаби"/ и деца, с родители, работещи в системата на народната просвета /с изключение на служителите в самите ДЗ/.
Детските градини са от 10 месечна възраст (ОДЗ), така че може и да не седи 6 месеца неплатена отпуска и да е нуждаеща се. А има и ясли и гледачки, ако си нуждаещ ще намериш начин.

# 88
  • Sofia
Мацки, сега ходих до Люлин, за да платя данъци (не бях ходила до общината от 3-4 години). Познайте къде се помещава част от администрацията на Община Люлин....... - в сграда на детска градина Shocked!
Ето това е един прекрасен пример за "огромните усилия" от страна на Общината за увеличаване на местата в детските градини. Направо не мога да повярвам!!

# 89
  • някъде в България
Детските градини са от 10 месечна възраст (ОДЗ), така че може и да не седи 6 месеца неплатена отпуска и да е нуждаеща се. А има и ясли и гледачки, ако си нуждаещ ще намериш начин.
Точно това имах предвид. На който му се налага, винаги намира начин.

Общи условия

Активация на акаунт