Отговори
# 345
  • София
Жребий-жребий, както решите, ясно е ,че няма места за всички.

Може ли, обаче, отново да помоля, за някакво разясняване на основните критерии? Какви са, по колко точки носят, как се доказват, ей тези неща. Дори и да не са окончателни ще дадат малко светлина. Love-tatko каза,че ще сканира неговите версии, но още не го е направил. Някой друг?

# 346
Г-н Джонев,
вчера сам се включихте тук и сам пожелахте да обсъдим (Вие и ние) критериите. Днес ще се включите ли в дискусията по същество все пак? Какво мислите за моята идея - алтернатива за критерия за по-ниския доход, а именно по-висок доход, за която писах вчера?

Simple Smile Много добра идея, но определено няма как да мине през СОС. Ако щете, по популистки причини.

За мен единствено разумния и справедлив начин за избор при равен брой точки е жребий - при това автоматичен, гарантирано прозрачен и подлежащ на проверка.

Злоупотреби при жребий просто няма да има.
В това съм убеден, защото аз ще съм отговорен за това решение - знам какво говоря.

Цитирам от проекта за регламент:
"Прозрачност и сигурност при теглене на жребий се осигурява чрез:
•   независима система за генериране на случайни числа, която предоставя на ИСОДГ случайни числа по заявка, без да има каквато и да е информация за тяхното приложение;
•   независим регистър, който записва събитията по теглене на жребий, така че да може директно да се провери дали определено класиране съответства на случайното число, генерирано при съответната заявка;
•   проверка на жребия от публична комисия, определена от Дирекция „Образование”."

Поздрави,

Явор
Явор, много благодаря за коментара. Разбирам, че идеята ми "няма да мине" по популистки причини, но съм длъжна да предложа алтернатива на "по-нисък доход", защото това пък е безумие. Разбирам, че Вие сте много "за" жребий и предполагам, че ще наложите този критерий, щом го намирате за "единствено разумния и справедлив начин за избор при равен брой точки". Правилно ли предполагам?

Има някакво странно разбиране, че аз мога да наложа 'жребия' или други неща. Това просто не е вярно.
Аз, разбира се, защитавам мненията си на всички нива. Това, мисля, се очаква и изисква от мен, защото имам поглед върху целия процес (системата, потребителите, правилата), но не означава, че имам права да налагам решения. Което е много важно - имам натрупан опит от ужасната 2008 година - този опит задължително трябва да бъде внедрен в новия регламент. По някои въпроси нарочно не участвам - например, определянето на критериите (те бяха определени почти изцяло в диалог между родителите, директорите и хората от общината). По някои въпроси трябва задължително да участвам активно - например, организацията на информацията, процесите, приложимост на правилата, определеност на регламента и т.н.

Участвам в Работната група заедно с всички други. Заедно трябва да излезем с предложение към г-жа Фандъкова. След това има юристи и други преди да се стигне до документа, който ще бъде внесен в СОС. Там предстои политически процес на окончателна редакция и приемане на регламента.

В крайна сметка решението ще е на СОС.

Поздрави,

Явор Джонев

# 347
  • София
Lovi - татко.
Не сканирах моята версия на документа, защото тя е нередактираният вариант раздаден на работната група преди заседанието.
Имам уверението, че тази вечер ще получа новата версия и ще Ви я цитирам.

Към г-н Джонев - "Относно критерия "по-дълго живял в София": Не съм съгласен с такъв критерии и като справедливост, и като практическа приложимост." - може да добавите, че ще го предложите за разглеждане в работната група, за да не се налага мнението, че можете да наложите 'жребия' или други неща.

# 348
  • София
Представете си 10 деца с еднакъв брой точки и тогава кое от тези 10 да бъде избрано? Според мен преди да се стигне до жребий е добре да се измислят няколко критерия без точки  и които деца не отговарят на тях, да отпаднат, а ако има няколко такива, които отговарят чак тогава да участват в жребий, щом Г-н Джонев държи толкова много на на него. Аз предлагам, както писах и по-рано,

1. с право да се ползват тези семейства, които отглеждат повече деца, като не се ограничава възрастта им до 16 години, а да се докаже, че са учащи се /в това число да не влизат студенти/. Както Щурчо вече и писа , а и всички знаем, че  децата до 19 години все още  учат, за да завършат средното си образование.

2. Също така е добре да се сложи и критерий /става въпрос само за тези които ще са с равни точки/ за времето на кандидатстване. Примерно има едно место за по-горните групи и две деца с едни и същи точки, но едното от тях се е регистрирало тази година в системата, а другото предходната и вече е чакало цяла година, то нека местото да бъде, за това, което вече достатъчно е чакало.

3.
Lovi - татко.

Идеята ми е, ако трябва да се избира между 5 деца (това е пример), то те да се подредят по датата на регистрация на единия родител на територията на София. Да не се отчита дали е постоянен или настоящ адрес. Който е с най-стара регистрация се класира на първо място.
Напълно подкрепям

А на тези, които не са съгласни с т. 3 като г-н Джонев, ще му кажа, че ако някой от провинцията има възможност да си заведе детето там откъдето е, и да му го приемат в местната детска градина, която се бори да запълни бройки, защото няма деца, то ние, които сме си от София, такава възможност не ни се предоставя. Аз лично имам познати, които си оставиха детето на родителите в провинцията, където не съществува този проблем с местата в градината, а те тука си щракаха с пръсти и си живееха живота. Сега можете ли да кажете, че сме равнопоставени!

За мене критерият по-нисък доход е просто недопустим! Хайде сега, за да си запиша детето на градина, да взема да се развеждам, за да ми паднат доходите. Защо искате непрекъснато да ощетявата тези хора, които живеят по правилата и си плащат пълните данъци?!

Г-н Джонев, за мене Lovi - татко е отново много точен, като казва, че не трябва вие да налагате своето мнение за жребия, а просто да сондирате и другите предложения тук, да ги обобщите и да ги поставите пред комисията.

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 19:41 от nelipehlivanova

# 349
  • Sofia
Ако ще се прилага "жребий", защо тогава цяла година изписахме хиляди мнения, защо се направи работната група и се положиха толкова много усилия. С този "жребий" се връщаме на положението от 04.02.2008 г. - поне тогава имаше фактор време и нещичко зависеше от нашите действия.
Нека вместо жребий, се върне фактора време, но тогава Сирма да положи малко усилия, за да работи системата.
Какво излиза, понеже Сирма се изложи миналата година, за да не ги затормозяваме хората да си оправят бакиите, по-лесно е  сега да теглим чоп, кое дете да влезе и кое не. Незнам за вас, но на мен ми звучи цинично!

# 350
  • София
Мда, принципно за мен беше най-правилно да си останат миналогодишният начин на кандидатстване, но системата да се направи, така, че да поеме адекватно натоварването при кандидатстването....
Ама що трябва някой да седне да си оправя бакиите....или да се дават още пари....

# 351
Мда, принципно за мен беше най-правилно да си останат миналогодишният начин на кандидатстване, но системата да се направи, така, че да поеме адекватно натоварването при кандидатстването....
Ама що трябва някой да седне да си оправя бакиите....или да се дават още пари....

Мацки,...както се разбра..някой някъде във времето е решил,че проблема миналата годиан е в регламента...

hit

Та...за това..

# 352
  • София
Ясно, че е за това...ама не е точно в регламента...а в изпълнението.....

# 353
Пенелопа,мисля,че грешиш. Аз поне със сигурност ще си извадя документи и от двете общини,в които съм била регистрирана през живота си. А не само последната.

нещо не си ме разбрала май.не казвам, че няма да си извадя.ама от кои две?та аз, макар родена тук с родители от тук-съм живяла в минимум 5 общини.не разбрах от кога ми се брои жителсвтото при това положение и от коя година ми се брои кварталното предимство.Например-аз съм родена тук, в квартала в който живея, но след като завърших гимназия се отделих пт родителите си и съм била на наем години наред в различни квартали/общини.Чак преди 6-7 годни се завърнах в родния квартал, в съседен на родителите ми блок и реално децата ми са в градината, в коята и аз съм била.Ама не разбрах, при това положение-колко точки биха ми се броили на мен, като адресната регистрация на точно този адрес, на който сме в момента ни е от  6-7- години?това не означава, че не съм родена и живяла в града през това време, нали?

# 354
Хора, бихте ли ми казали как ще се организира разглеждането и докзаването на документите на практика? Например за лична ката, акт за раждане и т.н. е ОК, но например бележка за дохода...ми аз мога да направя на целия форум такива бележки, ако искате, с нисък доход...най- ниския например, кой ще ги гледа- директорките ли? Те ще могат да гледат само бележките, и дотам, нали? Или има и друг вариант?
И ако си пишем дохода самички на сайта (а той се изменя динамично все пак, както нагоре, така и надолу), и има движение по този критерии, и мястото ни на опашката ли се мести? И така за всички, да кажем 200 човека ли ще е?
Или пък ако излъжем за дохода на сайта, за да ни приемат?Всичко това е мнооого възможно и ще стане по- голяма и неприятна каша от скандала с времето на кандидатстване!
а ако се докаже че родител си е фал'ифицирал бележката за дохода при приема за градина, ще изгонят ли детето?

# 355
Момичета, чета, чета и..не виждам да се обединяваме около какъвто и да е критерий..
Времето е изключително малко.
Родителите и директорите на ДГ сме тези, които сме заинтересовани какви ще са критериите.

защото стана колкото родители-толкова и критерии-как да се обединят?То да бяха 3 критерия-да се обединят, ама извинете-103 критерия е безумие... Whistling

# 356
  • гр.София
 Пенелопа,кое точно не съм разбрала при толкова подробно биографично описание-по случайност и моето житие не е по-различно ,макар и само в 2 соф. квартала. Ще си извадя документ, в който да пише,че еди-кои си години съм живяла на едното място,еди-кои си на другото..(ако ще и 5-6 да са).Сигурно има начин.

# 357
  • Sofia
Аз доколкото си спомнм проблемът миналата година беше единствено и само в невъзможността да се влезе в системата,newsm78 newsm78 newsm78
Поправете ме ако греша, но системата като цяло е добра!

# 358
  • София
Аз доколкото си спомнм проблемът миналата година беше единствено и само в невъзможността да се влезе в системата,newsm78 newsm78 newsm78

не грешиш....

# 359
  • софия
Е, да. То системата към момента се състои единствено във влизане в сайта. Нали се сещаш, ако не може да влезеш в него, а от това зависи поредността на класиране, какво означава това.
И в настоящата ситуация, с огромен недостиг на места, трябва да има и някакъв друг, по-измерим критерий, независим от техническа обезпеченост на фирмата-изпълнител. Да не говорим, че от провинцията се е влизало тогава, когато тук родителите си гризяха ноктите от нерви и дори не можеха да заредят сайта.
Аз на това не му казвам добра система. В този й вид системата е добра, ако няма недостиг на места и редът за записване на детето ти не зависи от часа на кандидатстване.

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 21:38 от zvanche

Общи условия

Активация на акаунт