Отговори
# 375
  • Sofia
Звънче, то за този "опит-грешка" се плати още миналата година и доколкото си спомням беше нещо от порядъка на 100000 лв.
Аз имам запитване до столична община относно планираното строителство на детска градина, но все още нямам отговор.
Надявам се  6-те детски градини, които по план трябваше да се построят и да се отворят до септември т.г., наистина да приемат деца тази есен.

# 376
Феята, аз си работя по въпроса.Цяла година, докато се нищят на някакви си работни групи някакви си критерии.Запознах се с проектите за градини в района, присъствах на обсъждане и отрицание на строеж на нова градина.Не за критерии, а за строеж на градини.Още преди старта на великата система знаех, казах го тогава, бях нарочена за черногледа, след срива, като споделих, че трябва да се опълчим срещу системата, защото е ненавременна и измъдрянето на критерии влошава нещата-пак не било така.Еми-аз си намерих проектите, покрай тях се запознах и с проблем с градина пред затваряне и т.н. и т.н.Ама кво от туй?Съсредоточени всчки са в критериите.Утре във вестника ще пише как родителите сами са си изковали приема.Каквото са поискали-това им се е направило.
Та-никак не бях интересна цяла година и преди година, даже напротив, та сега ли...ама айде...,оите деца отдавна ходят на градина, що ли се бутам дет не ми е работата.

# 377
  • софия
Звънче, то за този "опит-грешка" се плати още миналата година и доколкото си спомням беше нещо от порядъка на 100000 лв.
Аз имам запитване до столична община относно планираното строителство на детска градина, но все още нямам отговор.
Надявам се  6-те детски  … 80;ни, които по план трябваше да се построят и да се отворят до септември т.г., наистина да приемат деца тази есен.
Абе, то е ясно, че е платено. Даже направиха "жест", едва ли не. Направеното струвало повече. Но аз доколкото съм запозната, за бета-версиите не се плаща. Дори на бета тестерите се плаща или най-малкото са доброволци, а не оставени без избор хора. Те са първи етап. Мисля, сега не е редно да се плаща нищо (но какво ли знам аз - проста майка).

# 378
  • София
предлагам от децата с равни точки да имат предимство тези , които нямат баби. Като децата, които не са приети общината да им дава  по 100 лв на месец за отглеждане, както имаше някаква идея такава за частните градини. Незнам, колкото и странно да е, просто давам предложение, защото се въртим само около едни и същи критерии.

# 379
предлагам от децата с равни точки да имат предимство тези , които нямат баби. Като децата, които не са приети общината да им дава  по 100 лв на месец за отглеждане, както имаше някаква идея такава за частните градини. Незнам, колкото и странно да е, просто давам предложение, защото се въртим само около едни и същи критерии.

ми спрете се въртяхте бе!
моите деца имат баби.да напусне майка ми, на която и остават години до пенсия ли предлагаш?да се лиши тя макар и от мизерна, но все пак-пенсия?муахахаха, ще падна.ей тук голям бой ще има.ще ги изпокрият бабите набързо...

# 380
... много пъти е имало идеи за протест, иск, жалби и т.н. от майките, но ефекта е нула. По-лесно е да се пише из форумите анонимно, отколкото нещо да се прави. А от позицията на общината...ами замисли се за какво би трябвало да служи общината...не че нямаме вина че не си упражняваме гражданските права да им сритваме задниците, и че все си трайкаме, ама пък чак толкова....аман вече от общинарите! И с цялата си наглост, мисля си видяла как се държат...
То..с идеите си е и останало..
Факт е,че не е лесно да се организира протест на майките с деца. особено през зимата. Факторите за това са много..Дори като вземеш само факта,че може детето ти да е с температура точно в този ден, или  пък на вън да вали...
Ето това е..
Иначе за това, че в твоята тема се вмъкнахме всички "навлеци", недоволни от липсата на места, можеш само да се гордееш..
Ако питаш защо не в нова тема, отговора е прост- към твоята имаше линк в сайта на детските градини..
НО виждам, че и сега пак ще спорим помежду си..
Защо просто не направим НЕЩО.
Хайде..умни момичета сте..давайте идеи.
За критериите е ясно, че ще са колкото може повече....Дайте поне да не изпуснем някой смислен..
До вторник има шанс, ако някой опита да добави и нови критерии, да се ПРЕДЛОЖАТ на обсъждане.. Гаранции, че ще се приемат, няма разбира се..
..
Но..след приемане на регламента, енергията на пишещите може да се насочи в нещо градивно, вместо само и единствено в скубане на косите в стил: "А сега на къде?" и "Разпни ги"..
..
Аз преди няколко страници споделих приятната новина,че Данъчна служба Младост се изнася от бившото ОДЗ 39 в което до скоро беше.. Сега остава и НАП да се изнесе от там...и после..може би ще почне и ремонт..
Не знам ще се справят ли за наесен, но..когато и да е, ще я пуснат като текущи групи като 26 ОДЗ..
Това са само надежди, базирани на обещанията на Общината,че до юни ще я освободят..(е..само 6-7м по-късно..и още не е напълно освободена, но..и това е нещо..впредвид всичко останало..)

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 23:34 от *щурчо*

# 381
  • София
Lovi - татко.

От уважение към всички четящи форума, ще публикувам първоначалните критери, предложени за обсъждане от работната група на 13.01.2009 г. Ще ги пусна на няколко части, понеже ги набирам на ръка.
Част от тези критерии бяха обединени, някои премахнати. Очаквам да ми ги изпратят в електронен вариант, за да мога да Ви запозная и с редакцията им.
Общият брой на критериите е 21.

1.   Постоянен адрес по лична карта на територията на СО на поне един родител – 1т.
2.   Работещ родител, който е социално осигурен (включва родител в отпуск по майчинство) – по 1 т. за родител. (Допълнителни документи – Служебна бележка от работодател или от НОИ за самоосигуряващи се. За отпуск по майчинство – декларация, че родителят ще започне работа, когато детето бъде прието в ДГ)
3.   Родител, който е редовен студент – по 1 т. за родител (Допълнителни документи – Служебна бележка от университет)
4.   Детето е близнак/тризнак или има брат/сестра родени с разлика на по-голяма от 2 години – 1 т.
5.   Братя/сестри до 16 г. – по 1 т. за брат/сестра.
6.   Брат/сестра, които посещават в момента и ще посещават желаната градина след приема на детето.
  Социални критерии:
7.   Неизвестен родител в акта за раждане или отнети родителски права – 1 т. (Допълнителни документи – Съдебно решение за отнети права).
8.   Починал родител – по 2 т. за родител - (Допълнителни документи – Смъртен акт).
9.   Инвалидност над 71% до 90% на родител или член от семейство – 1 т. -(Допълнителни документи – Протокол от ТЕЛК).
10.   Инвалидност над 90% на родител или член от семейство – 2 т. -(Допълнителни документи – Протокол от ТЕЛК).

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 23:52 от Lovi

# 382

ми спрете се въртяхте бе!
моите деца имат баби.да напусне майка ми, на която и остават години до пенсия ли предлагаш?да се лиши тя макар и от мизерна, но все пак-пенсия?муахахаха, ще падна.ей тук голям бой ще има.ще ги изпокрият бабите набързо...

Момичета, моля ви.. fight  

Отивам да си взема пуканки... football

# 383
  • София
  Социални критерии с комисия:

11.   Социално слабо, семейство с един родител или приемно семейство – от 1 до 3 т. с комисия - (Допълнителни документи – Писмо от служба „Социално подпомагане”, „Закрила на детето” или „Комисия по осиновяване”, съдебно решение за развод и допълнителни доказателства при необходимост. Решение на комисията).
12.   Детето или член от семейството има членове с тежко заболяване - от 1 до 3 т. с комисия - (Допълнителни документи – Съответни медицински доказателства. Решение на комисията).
13.   Детето има специални образователни потребности (ако може да се интегрира в обща група) - от 1 до 5 т. с комисия - (Допълнителни документи – Решение на комисията).

# 384
  • София
Аз с никой не искам да се заяждам , но е факт че 4.30 повечето деца са взети вече от баби и дядовци.

# 385
  • София
Служебни критерии:  

14.   Деца които са кандидатствали в ИСОДГ преди 31 май 2008 г. – 1 т. само за яслена група - (Допълнителни документи – определя се автоматично).
15.   Родители или баба/дядо, които работят в детска градина на СО – 1 т. + 1 т. само за съответната градина - (Допълнителни документи – Служебна бележка от ДГ).
16.   Родители или баба/дядо, които работят като педагогически персонал в основни и средни училища на територията на СО – 1 т. - (Допълнителни документи – Служебна бележка от училище).
17.   По преценка на директор на градина (максимум 5 на година) - 1 т. само за съответната градина - (Допълнителни документи – писмено обяснение от директора на градината).
18.   По преценка на комисия, назначена от Директора на Дирекция „Образование” -  от 1 до 5 т. с комисия - (Допълнителни документи – Решение на комисията).

# 386
това, че бабата , както е и моята майка работи до 16.00 и ако реша да и възложа да прибира децата, може да го направи не в 16.30, ами и на обяд ако пожелае не е довод, че трябва да напусне, за да поеме децата от сутринта.нал тъй?ма кво ми дреме , и аз пуканки си ям, децата ми спят, че утре са на градина и рано ще стават.Ама в групата на дъщеря ми, самите родители си взимат децата в 16.00, тук-там да има баба.
щурчооо, сеир гледам вече, какво ли не се измисля, жаля тези след мен просто...
гледай само какви номерации пуска лови-таткото...15-18 точки, критерии, чудеса...как да няма после-ама мен това не ме устройва, апа еди кое си ако може-него да приемат щото по-устройва.

# 387
  • София
За осигуряване реда на желанията (определят се автоматично):

19.   Кандидатура по първо желание – 3 т. само за съответната градина.
20.   Кандидатура по второ желание – 2 т. само за съответната градина.
21.   Кандидатура по трето желание – 1 т. само за съответната градина.

# 388
Ама в групата на дъщеря ми, самите родители си взимат децата в 16.00, тук-там да има баба.

И аз винаги съм си взимала децата в 16-16.30 от детска градина.
Нищо,че винаги съм работила.
Въпрос на работно време и организация.
Взимала съм ги рано, за да имам време и аз да ги видя и да им обърна внимание, преди да ги сложа да спят.
Това кой в колко си взима детето не може да е критерий дали трябва да посещава детска градина или не..
Ето, моя син сега ходи на ясла. Взимам го на обяд. Така съм преценила, че известно време мога да си позволя да работя пълноценни 4 часа на ден САМА и след обяд, докато спи да си доработя от вкъщи (защото мога) и..това ме устройва.
Не заемам ничие място в яслата, защото наплив няма... (не е ОДЗ)
В този смисъл..смятам,че всички сме доволни- аз, детето, детската ясла..

# 389
 Lovi, добре е да отбележим, че някой критерии отпаднаха( 12, 14, 16), други се обединиха ( 2 и 3, 9 и 10, трети останаха за доуточняване( 11,12), четвърти се промениха..(5,11)..
Това са само предложенията..и все още не се знае как точно ще се редактират нещата и дали отпадналите са отпаднали и..т.н..Очаква се след 21-ви януари (сряда) да има повече яснота..
Но пак крайния нов регламент ще е готов едва в края на февруари и..до тогава всички сметки ще са предварителни Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт