Отговори
# 510
  • София
Извинявам се, че не съм много в час, но нямам време да изчета всичко.. Имам един въпрос към г-н Джонев.
В момента кандидатурата на сина ми не е активна. Когато влезе в сила регламента ще мога ли да пренаредя ДЗ , тоест да изместя на първо място друго ОДЗ.
Благодаря ви предварително за отделеното време.

# 511
  • София
Първо сърдечно благодаря на Lovi-татко и на Щурчо за информацията по критериите. И на г-н Джонев за разясненията.

Ясно е, че няма как да сме доволни всички, защото места няма. Но според мен, последната редакция е много по-добра и ясна от повечето неща, които ни се наложи да преглътнем от февруари насам. Оценявам като обнадеждаващ и факта, че децата все пак ще си вървят с набора и няма да има безумици, свързани с рождения ден, дано.

Много от критериите няма да облагодетелстват моите деца и вече се виждам как следя всеки нов тираж, но поне се надявам в градините да влязат наистина най-нуждаещите се.

Само едно нещо наистина ми боде очите, ама страшно, не мога да открия никакво рационално зрънце в това

Привилегията за децата на служители на МОН не е ли в противоречие с чл.4, а???????
Основната мотивация за този критерии е подобна на тази за критерия "родител, работещ в детска градина".
Недостиг на учители в училищата вече започва да има на доста места и само ще се задълбочава.
Предимството за детска градина е един начин да се привлекат учители.
Това е несериозно и нагло. Предполагам, чували сте, че хронично не достигат и лекари, медицински сестри, ж.п. персонал... Ми да се дават точки за всички, иначе си е безогледна дискриминация! Това не е нападка към г-н Джонев, сигурна съм, че не е негова идеята...

Последна редакция: пт, 16 яну 2009, 21:32 от marmotche

# 512
Да, и за програмисти да дават точки, нали  Joy
Иначе на мен предложеният регламент ми харесва много повече от миналогодишния.Струва ми се по- справелив. Вярно- много критерии, но поне обхващат много и различни случаи, а не само три както досега, които изобщо не бяха най- нуждаещите се от градина.
Не ми харесва само алтернативата жребий- доход. Не че някой ме пита, ма аз да си кажа.
Иначе по въпроса за кандидатстването извън набора- аз съм достатъчно разумна майка на януарче 2006 и макар че исках да е с предния набор, сега ако има опция за избор ще избера да е с набор 2006 и да учасва в голямата битка за местата за 1 група, защото като чакащи за 2 група текущ прием съвсем няма да имаме шанс...е, можеше отдавна синът ми да е на градина, да сме освободили място в яслата за друго детенце, ама...те докато се случат нещата, момчето ми вече деца ще има....

# 513
  • София
За мен също нещата вече изглеждат добре.

Ясно е, че няма да има места за всички, но наистина това по-подробно оценяване е по-добро. Не може всички деца, отговарящи на някой от критериите, да са 100% вътре, а другите-както дойде. Това го казвам, при положение,че моето щеше да е вътре, а сега не съм особено убедена.  Peace

# 514
Здравейте!!!Отдавна не съм писала в тази тема,и на последната среща не можах да отида...Но ако сте наистина загрижени за вашите деца,ви каня на протестите които се организират!!!

# 515
  • гр.София
За мен също нещата вече изглеждат добре.

Ясно е, че няма да има места за всички, но наистина това по-подробно оценяване е по-добро. Не може всички деца, отговарящи на някой от критериите, да са 100% вътре, а другите-както дойде. Това го казвам, при положение,че моето щеше да е вътре, а сега не съм особено убедена.  Peace
Ама вие сте големи оптимисти Hug
 Моята надежда се крепи само на факта,че за 1-ва гр в ЦДГ се обявяват повечко места. И като гледам опашките, почти навсякъде  децата,записали се на 4 февруари са приети.
 Но нямаме никаква идея,колко деца ще кандидатстват тази година и като добавим многото нови предимства в редовните бройки от 25 деца в група( които преди бяха над бройката)...увисваме .

Съветвам всички новокандидатстващи за яслени групи да си търсят отсега алтернативи,ако нямат предимство от рода на близнаци,брат(сестра),учител...

# 516
11.   Социално слабо, семейство с един родител или приемно семейство – от 1 до 3 т. с комисия - (Допълнителни документи – Писмо от служба „Социално подпомагане”, „Закрила на детето” или „Комисия по осиновяване”, съдебно решение за развод и допълнителни доказателства при необходимост. Решение на комисията).
Ако се разведем и детето остане при родителя с по-нисък доход, автоматично ставаме социално слаби. А тези който живеят на семейни начала и плащат жилище - са си направо умрели от глад. НЕРЕАЛЕН ЗА ДНЕШНОТО НИ ЖИВЕЕЩО НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА ОБЩЕСТВО КРИТЕРИЙ

17.   По преценка на директор на градина (максимум 5 на година) - 1 т. само за съответната градина - (Допълнителни документи – писмено обяснение от директора на градината).
Това всъщност е критерий: Които плати повече има още една точка от директорката. НАДДАВАНИЯТА СА ЗА ПЕТ МЕСТА.

18.   По преценка на комисия, назначена от Директора на Дирекция „Образование” -  от 1 до 5 т. с комисия - (Допълнителни документи – Решение на комисията).
Ако не успеете с наддаването при директорката, получавате втори шанс. КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ПОВЕЧЕ НА КОМИСИЯТА, пробваите директно тук, защото няма ограничения за бройката деца, коити ще вкарат

Ами много по-лесно беше да платим директно само на директорката и отделно да спонсорираме градината отколкото да обикаляме като Рокфелер и да плащаме на поне 10-тина човека. Това е единствената разлика между стария начин на прием и сегашната система: тогава плащаш на един, сега на поне 10  ooooh!
newsm10 това си е чисто легализиране на корупция

# 517
Детето ми ходи на градина. Не е първа група. Искат месторабота на родителите? Това от какъв зор? Не знам дали е за тази тема? Това законно ли е? Имат ни координати, телефони, но месторабота сега...? Нямаме ли лично пространство?

# 518
И аз искам да благодаря на Г-н Джонев за разясненията - прави ви чест, че сте тук - поне според мен  Peace
Като цяло наистина регламента за кандидатстване се поизясни и вече не се лутаме в тъмнина.
Сигурно аз ще съм единствената, която ще иска промяна на формулировката на
"5.7.1 Постоянен адрес по лична карта на територията на Столична община на поне единят родител- 1т."
като се замени със
5.7.1 Постоянен адрес по лична карта или настоящ такъв /към датата на раждането на детето/ на територията на Столична община на поне единят родител- 1т. - лесно доказуемо е с бланката, която издава общината при направена настояща адресна регистрация
Много мога да обяснявам за причините за исканата промяна, но ще ме разберат сигурно само живелите и живеещите на квартира /само за сведение - за последните 3 години сме сменили 4 квартири, абсурдно е при всяка смяна на квартира да си вадя нов набор на документи/ лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт, наложени от смяната на постоянната адресна регистрация/
 Peace
Да, и за програмисти да дават точки, нали  Joy
.................
За това веднага гласувам с две ръце /мои и още две на мъжа /  Laughing

# 519
  • Върху лъчите на Слънцето.
ученици и редовни студенти до 26 години.

А студентите до 26 години щом са навършили 18 години не са ли вече самостоятелни? Те може и деца да имат даже...  А ако се гледа регистрацията им - то те може да живеят вече в Перник, но да се водят все още тук...

# 520
  • Върху лъчите на Слънцето.
ПП. Търсачката ли не работи? Нищо не ми изкарва, като пусн а"протест" в Нашите деца

Интересно... и аз не я намерих, не само в Нашите деца... вероятно е изтрита. Интересно защо...  Thinking

# 521
Прочетох, че децата родени м.01 ще имат право да избират с кой набор да кандидатстват. Peace А родените м.12? Те също би трябвало да имат право на избор. /поне аз не видях някъде нещо за тях/
Съгласна съм, че и двата случая трябва да имат право да кандидатстват само за един набор, защото в противен случай биха имали по-голям шанс от другите, което не е справедливо. Само че ако съответното дете бъде прието и следващата, или една от следващите години родителят прецени, че би било по-добре за детето да се върне в своя набор, то да има право при освобождаване място в групата на съответния набор, да бъде прехвърлено.

за критерийте:
5.7.3 Детето е близнак/тризнак или има брат/сестра родени с разлика не по-голяма от 2 години- 1т.
5.7.4. Братя/сестри до 18 г. - по 1 т. за брат/сестра
Съгласна съм че трябва да има граница, но каква е разликата дали децата са с разлика 2 или 3г?  За да се избегне това,  а и за да има по-малко деца с равен брой точки предлагам да се разделят на повече групи. Примерно до 2г., до 3г., до предучилищна, в основно училище,  като за да не се натрупват повече точки от този вид критерии да се дават части от точката примерно:
5.7.4. Братя/сестри докато учат - по 1 т. за брат/сестра
5.7.3 
- Детето е близнак/тризнак или има брат/сестра родени с разлика не по-голяма от 2 години- 1т.
- Детето  има брат/сестра родени с разлика от 2 до 3 години- 0,8т.
- брат/сестра на възраст до 6г. /но с по-голяма разлика от 2г./ - 0,6точки
т.е. максималния сбор точки по 2-та критерия пак ще е 2т.
Или пък това да се приеме като критерии или част от критерии за повторно класиране при група деца с равен брой точки, вместо жребия? 

# 522
Здравейте!!!Отдавна не съм писала в тази тема,и на последната среща не можах да отида...Но ако сте наистина загрижени за вашите деца,ви каня на протестите които се организират!!!

Наистина трябва да направим нещо. И аз съм за протест, защото май това е единствения начин да принудим общината и държавата да вземат мерки за изграждане на ДЗ, отговарящи на нарастналия брой на населението в София!

# 523
Аз пак да попитам:
Не се ли ощетяват майките, чието майчинство и отпуски свършват към датата на класиране. Мисълта ми е, че има работодатели, които само чакат майката да излезе извън закрилата на чл.333 от КТ, за да могат да ги уволнят или съкратят.  newsm78

Аз пък да добавя...майките на 4-то и следващо дете са ВЕЧЕ ощететни по този критерий, защото имат право САМО на 6м платено майчинство...Та... newsm78

# 524
  • София
Сигурно аз ще съм единствената, която ще иска промяна на формулировката на
"5.7.1 Постоянен адрес по лична карта на територията на Столична община на поне единят родител- 1т."
като се замени със
5.7.1 Постоянен адрес по лична карта или настоящ такъв /към датата на раждането на детето/ на територията на Столична община на поне единят родител- 1т. - лесно доказуемо е с бланката, която издава общината при направена настояща адресна регистрация
Много мога да обяснявам за причините за исканата промяна, но ще ме разберат сигурно само живелите и живеещите на квартира /само за сведение - за последните 3 години сме сменили 4 квартири, абсурдно е при всяка смяна на квартира да си вадя нов набор на документи/ лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт, наложени от смяната на постоянната адресна регистрация/

Със сигурност не си единствената Peace

Общи условия

Активация на акаунт