Отговори
# 615
  • София
Lovi - татко.

Плодова, Little wingels, колкото хора има, толкова и съдби има. Ние не можем да предвидим всичко. Затова и законите указват правата на гражданите. Затова се създават и поднормативни актове, които да тълкуват буквите на закона. Юристите се тези, който могат да тълкуват това.

Аз Ви цитирам законите абсолютно коректно. Ако се считате компетентни, ги тълкувайте.

Защото ако примерните родители от Пловдив отидат на работа зад граница, а бабата и дядото живеят в София, какво се получава? Детето няма право да ходи на ДГ в София. Или ще кажете, че бабата и дядото са за това - да гледат внучетата? А ако те не са пенсионери?

Въобще може да се теоритизира без край. Затова аз ще Ви оставя да си поддържате критерия както Вие го виждате. Затова има срещи на работната група, за да си защитите Вашите виждания. 

# 616
  • Върху лъчите на Слънцето.
Доход, жребий или време за регистрация.

Което и да е, пак ще има деца с дублирани точки, ако изберем доход или адр. регистрация. (Жребият го игнорирам - нямам му особено вяра... ) Тогава защо не и двата варианта да се обединят - да се гледа и дохода, и регистрацията. Защото въпреки, че това ще е да се избере да речем между 3 деца, кое да влезе, може 2 от тях да са отново с равен брой точки. А ако са и двата критерия тази възможност драстично намалява. Пример - аз и комшииката имаме по 1 дете и кандидатстваме за едно и също ДЗ да речем  като първо желание. И двете събираме примерно по 4 точки. Но сме и колежки. Получаваме еднакви заплати. Тогава точките ни пак са еднакви. А ако гледаме регистрациите -  ние сме си наборчета и сме израстнали заедно... пак ще са ни еднакви точките. Тогава какво правим?
Наистина, такива случаи биха били рядкост, но... мисълта ми е, че при използването на двата дапълнителни критерия вероятността за такова дублиране намалява. Или при такова положение и двете деца ще са приети, едното над бройката?

# 617
Лови, посочих и закона, в който пише изискването. За такива специални случаи, като цитирания, ще има комисия. За масовите- като мен и теб, ще има това изискване. Надявам сече си си сменял изрядно адреса,както пише в закона, цитиран от мен. Ако не си- имаш време.
Но както виждаш, макар и в закона за нар, просвета да не е написано това изискване, то си го има.В специален закон.И нормативния документ на СО не влиза в противоречие с нищо.
Е, различни съдби винаги ще има. Но защо веднъж игнорираме различните съдби по някой фактор, а друг път заради някоя съдба не въвеждаме този фактор, а  Whistling

# 618
  • Върху лъчите на Слънцето.
Чл. 4. (1) (Изм. ДВ бр. 70/2004 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.

А ако се замислим излиза, че какъвто и да е регламнта, не ощетени, а дискриминирани все ще има. Защото за да няма, трябва всички деца да бъдат приети, щом желаят това.  Понеже, не само детето ми ще е дискриминирано от "справидливите" критерии, недопуснали го до ДЗ, а и аз самата - принудена да си седя у дома и да нямам професионално развитие и т.н... и цялото мое семейство...

# 619
  • гр.София
 Не ми се смейте на примера, ама преди години Нери Терзиева всеки ден идваше от Пловдив на работа в София-2 чАса насам,два-натам. Неин проблем е дали би таралянкала детето си всеки ден до София и обратно. Нищо против да е на опашката за градина-но след мен.
 И защо отидохте чак в Пловдив. Не е тайна,колко перничани всеки ден идват в София,коментирали сме го.
 Не може да им забраним да се кандидатират в градините ни-а ако има сободни места-защо не?!
 Те не живеят в София,но работят ТУК.

# 620
Чл. 4. (1) (Изм. ДВ бр. 70/2004 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.

А ако се замислим излиза, че какъвто и да е регламнта, не ощетени, а дискриминирани все ще има. Защото за да няма, трябва всички деца да бъдат приети, щом желаят това.  Понеже, не само детето ми ще е дискриминирано от "справидливите" критерии, недопуснали го до ДЗ, а и аз самата - принудена да си седя у дома и да нямам професионално развитие и т.н... и цялото мое семейство...
Tъкмо това си мислех и аз..
Реално, АКО Общината не е ДЛЪЖНА да осигури място за ВСИЧКИ деца , чийто родители желаят да ги запишат в ДГ , е нарушено правото на родителите не неприетите деца на труд, което е ГАРАНТИРАНО ОТ КОНСТИТУЦИЯТА.
Т.е..имаме нарушение на още по-висш закон..т.е..на най-висшия такъв.
НО, както в закона за народната просвета ВСИЧКИ ДЕЦА от 3г  имат право да посещават ДГ, така и в конституцията ВСИЧКИ граждани на РБ имат право да ходят на работа. НО МОЯ ТРУД не е задължение..Пък Общината не се чувства длъжна да ми приеме детето...( А дали е така?)
Сега се питам..КАК точно може да се осигури възможността да си упражнят това право, ако не им е гарантиран прием  на децата в ДГ ? newsm78 newsm78 newsm78
Някой има ли идея как стои това юридически ?

# 621
КОНСТИТУЦИЯ на Република България
(Обн., ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г., в сила от 13.07.1991 г., изм. и доп., бр. 85 от 26.09.2003 г.
изм. и доп., ДВ. бр.18 от 25.02.2005 г., бр. 27 от 31.03.2006 г., бр.78 от 26.09.2006 г. - Решение № 7 на Конституционния съд от 2006 г., бр. 12 от 6.02.2007 г.)

Чл. 4.
(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.

(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Чл. 7.
Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

Чл. 14.
Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

Чл. 16.
Трудът се гарантира и защитава от закона.

Ако детето ми не бъде прието в ДГ се нарушават всички тия членове от КОНСТИТУЦИЯТА.
ЗАЩО тогава Общината РЕШАВА,че не е длъжна да го приеме ?

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 16:55 от *щурчо*

# 622
Детските градини са на общинска издръжка. Всеки си плаща данъците по местоживеене - тоест като живеят в перник, плащат данъци в перник и е редно да получават социални услуги в перник. Аз живея в Сф, плащам данъци тук и е редно да получа социалните си услуги тук. Нищо против хората, които идват да си търсят прехраната тук, но наистина е грозно хора, живеещи по 20 години в Сф да се водят жители на каспичат, тетевен и долни дъбник

# 623
Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
Чл. 35.
(1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната
и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.
Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
Чл. 41.
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.
Чл. 45.
Гражданите имат право на жалби, предложения и петиции до държавните органи.
Чл. 47.
(1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.
(2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи.
(3) Децата, родени извън брака, имат равни права с родените в брака.
(4) Децата, останали без грижата на близките си, се намират под особената закрила на държавата и обществото.

Чл. 48.
(1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.

(2) Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания.

Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.

(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.

Чл. 56.
Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. В държавните учреждения той може да се явява и със защитник.

Чл. 57.
(1) Основните права на гражданите са неотменими.
(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Чл. 58.
(1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.

Чл. 60.
(1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.
...
...
Леле...вече виждам по колко члена са на път да ми бъдат отнети правата..моите и на детето ми...
Чудя се... Защо ли изобщо обсъждаме подобен регламент ???

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 16:53 от *щурчо*

# 624
Детските градини са на общинска издръжка. Всеки си плаща данъците по местоживеене - тоест като живеят в перник, плащат данъци в перник и е редно да получават социални услуги в перник. Аз живея в Сф, плащам данъци тук и е редно да получа социалните си услуги тук. Нищо против хората, които идват да си търсят прехраната тук, но наистина е грозно хора, живеещи по 20 години в Сф да се водят жители на каспичат, тетевен и долни дъбник
Peace

# 625
  • нейде там, където ....
..........
Ако детето ми не бъде прието в ДГ се нарушават всички тия членове от КОНСТИТУЦИЯТА.

Защото веднъж го направиха, останаха безнаказани и без заведени срещу Общината дела заради регламента за прием за тази година. Защо да не се пробват отново? Идат избори, имат по-важни неща, от детскиге градини  Crazy  Twisted Evil

Колкото до адресната регистрация - има си нормативна уредба, цитирана от Плодова фея. Ако аз не спазвам закона - как да искат да го правят други? И обратното - когато АЗ съм направила всичко според съответните закони и наредби, как да оставиш на мира хората, които не го правят? Защо да не го изисквам от другите - в случая от Общината?

# 626
..........

Защото веднъж го направиха, останаха безнаказани и без заведени срещу Общината дела заради регламента за прием за тази година. Защо да не се пробват отново? Идат избори, имат по-важни неща, от детскиге градини  Crazy  Twisted Evil

Това,че веднъж е минал номера, не означава,че ще минава до безкрайност...
 Ами..НЕ Е ЛУД , КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА...
Ако Общината не е длъжна да ми осигури място за детето в ДГ, то ДЪРЖАВАТА е длъжна по КОНСТИТУЦИЯ!
..

# 627
  • нейде там, където ....
..................
Това,че веднъж е минал номера, не означава,че ще минава до безкрайност...
.....
Надявам се да си права.

# 628
Не, не е. ДГ не са учебни заведения. И освен това държавата те подпомага с детски надбавки. Не е длъжна да ти гледа детето,отговорността по отгеждане на детето си е твоя.Ако не можеш да си гледаш децата, не ги раждай. Толкоз от държавата.
(да не помислите сега че това ми е мнението- не, просто интерпретирам текстовете в червено).

# 629
О, на по- миналата сеща за първи път се чу за заведен иск срещу общината!Ура, кой от вас беше, да си признае, ще му издигнем паметник направо!

Общи условия

Активация на акаунт