Отговори
# 795
  • София
Цитат
По принцип е така, но нали приема в чиста ясла е целогодишен стига да има места. Това означава, че ако ми се наложи може да избирам на каква възраст детето ми да тръгне на ясла.
Да по-принцип си права. Но същественото е да има места. Ако трябва да се сложи ограничение поне от 1 година така,че да няма проблем със спекулации.

Говорим за държавни чисти ясли. Ако можем да го докараме да сме в частна нямаше да сме тук.

# 796
  • София
Следя тема от отдавна, но не ми стана ясно,(защото се споменя някъде) - тази точка за яслите, която се предлага, би следвало да важи и за децата, посещавали частни ясли, нали?  newsm78

Остава да кажем и за тези с детегледачки, тъй като и в този случай майката се е върнала на работа. Laughing
Каква е разликата дали е посещавало  държавната или частната ясла, след единствения критерии за тази прослувута точка е, че вече е привикнало да ходи ясла и какво ще прави ако не го приемат на градина. Сори, ама това че съм давала пари за частна ясла, изобщо не означава че мога да продължа да плащам за частна детска градина!!!  

Ами  ти поне това си успяла, някои и това не могат да си позволят. В случая говорим за държавни заведения, които поради някаква недомислица са под шапката на различни министерства. Основното е - държавни заведения. И основното е,че тези деца посещават такова държавно заведение без шанс да продължат да го посещават.

Имам и въпрос към Г-н  Джонев: Какъв е шанс и чистите ясли да бъдат включени към системата ?

# 797
....Сори, ама това че съм давала пари за частна ясла, изобщо не означава че мога да продължа да плащам за частна детска градина!!!  

Защо? Ако заплатата ти е по-малка от таксата за частна градина, няма смисъл да работиш, в противен случай си по-добре от мене, защото аз нямам доход.
Абе чудим се откъде да си набавим точки.  ooooh! Това все едно аз да настоявам за точката компенсация за кандидатствалите до 31 май 08г.

# 798
Нещо ми намирисва на "частен случай"  с тази точка за яслите. Излиза, че критерия вече стана социален, пак се пише за възможности, а къде остана че деца са свикнали, общували "изкарали първи клас, а не могат да запишат втори" и пр. и пр. Сега като не мога да плащам за градина, какво ме прави по-различна от другите??? Защо те ще взимат по една точка допълнително??? С какво техните деца са заслужили тази точка и ще ме изместят назад в класирането?? Нито съм по-богата от тях, нито нищо!!
За братята и сестрите  - ок, но вече взехте да си измисляте всякакви предимства!!! СПРЕТЕ СЕ МАЛКО!!!
И хайде да си изясните точно аргументите за яслите, а!!! Като го направите - ги пусне тук да се обсъждат!!
В крайна сметка вече не става и грам дума за равнопоставеност при кандидатстването.

# 799
Да, всяко предложение за каквото и да е било си е направо "частен случай".
Най-правилно е всички деца да имат равен старт без разни там допълнителни точки. В крайна сметка родителя да си носи последствията от своите решения, когато е дал детето на чиста ясла, частна ясла и т.н.

# 800
  • София
Бих искал да обърна внимание, че в проекта за регламент е залегнал принципът за равномерен прием на момичета и момчета.

На практика ще има две успоредни опашки от момчета и момичета. За всяко свободно място ще се разглежда текущия баланс в групата (класирани + записани) и ще се взима момче или момиче, за да се доближи този баланс до 50/50. Това означава, че първи чакащи на опашката ще са деца с различен брой точки (в общия случай) и е напълно възможно да бъде класирано детето с по-малък брой точки, ако това подобрява баланса в групата.

Просто исках да чуя мненията ви по този въпрос.

Я.Дж.

Не разбирам необходимостта от такова разделение. И не го подкрепям!

# 801
Да, всяко предложение за каквото и да е било си е направо "частен случай".
Най-правилно е всички деца да имат равен старт без разни там допълнителни точки. В крайна сметка родителя да си носи последствията от своите решения, когато е дал детето на чиста ясла, частна ясла и т.н.

Хех, така де..да си ходи с него на работа..Какви са тия глезотии...
И изобщо..КОЙ по дяволите ги е измислил тия чисти ясли, акто не е помислил после къде отиват децатаа ?

# 802
  • София
 Ами не говорим за частен случай. Държавната ясла както и да я гледам не е - частен случай.
  В случая не става въпрос за това кой, къде и защо а за държавно заведение.

# 803
И изобщо..КОЙ по дяволите ги е измислил тия чисти ясли, акто не е помислил после къде отиват децатаа ?

Следя, чета и ми идва да крещя. Чистите ясли не са продукт на сегашното време. Макар синът ми да посещаваше такава ясла, не мисля, че е редно това да е критерий и да носи точка.
Колкото и да го плюем туй "време за записване", по-справедливо от него няма за мен самата - който сварил той преварил. Сега се измислят абсурдизми само и само да не е "време", но кашата става все по-гъста. Ох, сега май месец ми е термина, юни изваждам акта за раждане и още същият месец ще смятам точки и правя запис в системата. Embarassed Twisted Evil

# 804
  • София
Цитат

Ами и аз това се питам?   Защо въобще съществува подобно нещо? Това е като клан-клан недоклан!

# 805
  • София
Ела и виж е права, че децата и от частните ясли заслужават точка предимство. Една част от децата в частните ясли са там, защото не са успели да се класират за държавна. Тези които са там по желание, а не доброзорно (като в случая на Ела и виж) едва ли ще искат да се прехвърлят в държавна градина. Peace

# 806
Нещо ми намирисва на "частен случай"  с тази точка за яслите. Излиза, че критерия вече стана социален, пак се пише за възможности, а къде остана че деца са свикнали, общували "изкарали първи клас, а не могат да запишат втори" и пр. и пр. Сега като не мога да плащам за градина, какво ме прави по-различна от другите??? Защо те ще взимат по една точка допълнително??? С какво техните деца са заслужили тази точка и ще ме изместят назад в класирането?? Нито съм по-богата от тях, нито нищо!!
За братята и сестрите  - ок, но вече взехте да си измисляте всякакви предимства!!! СПРЕТЕ СЕ МАЛКО!!!
И хайде да си изясните точно аргументите за яслите, а!!! Като го направите - ги пусне тук да се обсъждат!!
В крайна сметка вече не става и грам дума за равнопоставеност при кандидатстването.
Напротив- не е частен случай.
Частен случай е случая на родител, който е имал възможност да плаща частна ясла , а вече няма. Винаги може да се обърне към Общината и да си декларира частния случай..Тогава ще получи от 1т до 5т в зависимост от това доколко е социален..
Въпреки това, аз съм ЗА да се дава по една точка и на родителите, на които децата са посещавли частна детска ясла, но не мисля,че ще се приеме от общината.
Самата община се опитва да прехвърли голяма част от децата от държавните в частните градини и..едва ли би стимулирала обратното движение...
Държавните чисти детски ясли обаче, са създадени от Държавата (нямам идея с каква цел са били създадени така), но години наред ВСИЧКИ ДЕЦА от държавните детски ясли са били ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прехвърляни в ЦДГ след навършване на 3г. И това го знаят всички. Миналата година за първи път не знам как точно се е процедирало покрай системата, но предполагам,че децата от яслите или са минали като специални случаи, или са били прехвърлени служебно (Нека г-н Джонев сподели)
Тук, ние говорим да се преборим за 1т за тия деца..Това не им дава гаранция,че ще бъдат приети, но..все пак е малък бонус за тях.
..
Пак искам да повторя на Ела и виж специално: В държавните детски ясли ИМА МЕСТА дори в момента. Това,че някой епредпочел частна ясла пред държавна си е личен избор. Семействата, които са записали децата си в държавни ясли, просто не са имали алтернатива..

# 807

Следя, чета и ми идва да крещя. Чистите ясли не са продукт на сегашното време. Макар синът ми да посещаваше такава ясла, не мисля, че е редно това да е критерий и да носи точка.
Колкото и да го плюем туй "време за записване", по-справедливо от него няма за мен самата - който сварил той преварил. Сега се измислят абсурдизми само и само да не е "време", но кашата става все по-гъста. Ох, сега май месец ми е термина, юни изваждам акта за раждане и още същият месец ще смятам точки и правя запис в системата. Embarassed Twisted Evil

Абсолтно съм ЗА да се върне времето на записване.
Но г-н Джонев категорично отказва СИрма да се занимава със СИСТЕМАТА, ако се въведе..
И..понеже НЯКОЙ държи с това да се занимава точно Сирма..- сама виждаш- времето на записване НЯМА ДА Е КРИТЕРИЙ...
В този смисъл..дори да си регистрираш детето в системата веднага след като му вземеш акта за раждане от Общината..пак може да не стигне до теб свободно място..
В твоя случай, единствено критерия брат-сестра посещаващи същата ДГ може да ти помогнат..евентуално..Или отмяната на новия регламент, който се очаква...
Или...което пожелавам на всички бременеещи мами- откриване на нови ДГ и вменяването на Държавата ангажимент да е задължена да осигури места за всички деца..
КЪСМЕТ

# 808
  • София
А някой знае ли как стои предимството при породените деца, кога важи - при едновременно кандидатстване или за първото дете? newsm78

Всяко дете набира съответния брой точки, т.е. и двете ще имат по една допълнителна точка.

Я.Дж.

А ако кандидатства само по-голямото, то получава ли тази точка?

# 809

А ако кандидатства само по-голямото, то получава ли тази точка?

Нали ти отговори г-н Джонев,че и двете деца я получават. Независимо дали кандидатстват или не.
Като тръгне да кандидатства и малкото след 1-2 години и на него ще му е нужна..
Освен това, след като ти приемат голямото дете, след 1-2 години, като тръгне да кандидатства малкото, ще му добавят още една точка, като брат/сестра на дете, което вече посещава СЪЩАТА ДГ...
Освен, ако до тогава не отменят този регламент,който сега се подготвя да бъде приет... Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт