Отговори
# 885
Аз разбирам идеално.  Simple Smile След като написах тука няколко пъти, че тези критерии не са справедливи спрямо семействата с 1 дете...... Второто дете на съседката не е близнак и не е породено и въпреки това ще има с 1 точка повече от моето дете. Защо, питам аз? Както ти писа по-назад, "еднакви сте в нуждата си".

Да, и аз разбирам... Наистина семействата с едно дете почти нямат шанс. Честно казано, ако първото дете ходи на училище примерно, няма никаква разлика между това семейство и моето. Виж, ако и двете не са в момента на кандидастването в ДЗ, има смисъл, защото майката няма да може да работи, ако само едното бъде прието.
Затова по-рано предложих, но никой нищо не каза, като ще има такива точки за предимства - породени деца, брат/сестра, близнак, нека да бъдат само за първото желание!!! Въпреки, че това надали ще помогне като се замисля... Те така или иначе тези деца ще бъдат приети и ще бъдат заети почти всички места...

# 886
Виж, аз те разбирам. И на мен ще ми е удобно и приятно да получа точка за две деца, точка за породени и точка за брат в същото ОДЗ. Това са си цели три точки, да, супер - почти сигурно е вътре, щракам пръсти и не мисля. Но тогава ще трябва да приема и молбата на една моя приятелка, с единствено дете на възрастта на малкия ми син, която вече си е прекратила майчинството и ходи на работа (малката е в самостоятелна ясла) - да осиновя щерка й, за да има възможност и тя някога да се дореди до  ДГ.
А ти разбираш ли?

Наистина това последното, което си написа не те разбрах. Това, което си написала няма нищо общо с мойте изказвания .

Съгласна съм, че при сегашните критерии, семействата с едно дете по трудно ще наберат точки. Тогава за да е честно по добре, е да се премахнат 5.7.3, 5.7.4 и 5.7.5.

# 887
Естествено, че ще избера да си имам на личната карта адреса на мама и тате на село (както обичат да казват "кореняк софиянците" за "новодошлите"), а в София да се регистрирам само по "настоящ адрес". И ще съм примерен съвестен гражданин, който винаги е бил регистриран там, където живее.
Постоянният адрес е адреса за кореспонденция с институциите и въобще не е задължително да съвпада с този, на който живееш. Затова и има "настоящ" такъв, който всъщност е важен за местоживеенето.

Това се опитвам да кажа и аз, но явно не мога да се изразя добре, защото получавам все някакви коментари за данъци, които според мен нямат нищо общо   Embarassed

И аз като теб се опитвам от доста време да го обясня това, но се чувствам все едно се боря с вятърни мелници  ooooh!
А за припокриване на критериите за близнаци, породени и многодетни - и аз имам чувството че има някакво недоглеждане там. В никакъв случай не искам да се ощетяват въпросните групи, просто не ми е ясно написаното в проекта на регламента  Peace
Нали днес е работната среща?
Дано участниците дадат информация за развитието на проблема 

# 888
  • София
Аз разбирам идеално.  Simple Smile След като написах тука няколко пъти, че тези критерии не са справедливи спрямо семействата с 1 дете...... Второто дете на съседката не е близнак и не е породено и въпреки това ще има с 1 точка повече от моето дете. Защо, питам аз? Както ти писа по-назад, "еднакви сте в нуждата си".

Да, и аз разбирам... Наистина семействата с едно дете почти нямат шанс. Честно казано, ако първото дете ходи на училище примерно, няма никаква разлика между това семейство и моето. Виж, ако и двете не са в момента на кандидастването в ДЗ, има смисъл, защото майката няма да може да работи, ако само едното бъде прието.
Затова по-рано предложих, но никой нищо не каза, като ще има такива точки за предимства - породени деца, брат/сестра, близнак, нека да бъдат само за първото желание!!! Въпреки, че това надали ще помогне като се замисля... Те така или иначе тези деца ще бъдат приети и ще бъдат заети почти всички места...
Има разлика разбира се, ще я усетиш когато родиш второ дете. Така или иначе социалният критерии все още остава водещ за общината при приема на децата, така че и това е един от тях.

# 889
За мен трябва да се въведе още един критерий, който да изглежда така:
-две деца-1 точка
- три деца-2 точки
-4 деца- 3 точки
и т.н.
- породени деца (разлика между двете до 2 г.) - 3 точки

# 890
  • София
За мен трябва да се въведе още един критерий, който да изглежда така:
-две деца-1 точка
- три деца-2 точки
-4 деца- 3 точки
и т.н.
- породени деца (разлика между двете до 2 г.) - 3 точки
Защо?!? Не виждам смисъл. Защо породените деца трябва да имат повече права от тези с 2,5г. разлика например, или от близнаците?

# 891
Ами то и в момента ги има тези критерии, точно за тях говорим:
5.7.3 Детето е близнак/тризнак или има брат/сестра родени с разлика не по-голяма от 2 години- 1т.
5.7.4. Братя/сестри до 18 г. - по 1 т. за брат/сестра
Защо смяташ, че за породени деца трябва да се дават цели 3 точки?  Crazy

# 892
Осиновените деца са като родните!!!
Друго ме притесни вчера. Да кажем имаме късмет детето ни да бъде прието в детско заведение. Трябва в двуседмичен срок от получаването на съобщението по мейла за кандидатура за септември и респективно в едноседмичен срок за текущ прием, документите на детето да бъдат готови за записване. Бележките за тези изследвания стават бавно, особено тези, които се издават от ХЕИ...ами, ако детето точно тогава е болно  Weary и изследванията няма да бъдат добри, така че да бъде записано в този срок..., тогава то напълно си губи реда да кандидатства Shocked

# 893
  • София
Юл4е, ако правилно разбирам, накратко, предлагаш да отпаднат точките за повече деца? Да останат само предимствата за породени и близнаци? Или бъркам.
Предлагам да отпадне предимството за породени. Да бъде записано просто като предимство при две едновременно кандидатстващи деца.

За мен тези точки не се припокриват и обхващат близнаците, породените и многодетните. И съм съгласна да остане така.

Цитат
5.7.3 Детето е близнак/тризнак или има брат/сестра родени с разлика не по-голяма от 2 години- 1т.
5.7.4. Братя/сестри до 18 г. - по 1 т. за брат/сестра
5.7.5. Брат/сестра, които посещават в момента и ще посещават желаната градина след приема на детето - 1 т. само за съответната градина

Колкото до  
Цитат
Напълно разбирам тезата за насърчаване на раждаемостта, но не мисля, че е удачно тя да се прилага именно тук. "Социално" не означава да отнемеш от едно дете, за да дадеш на друго.

Мисля, че в такъв случай е редно да се предложи единствено близнаците да останат с предимство. Simple Smile
Всички останали сме направили своят избор да имаме две или повече деца, докато при тях не  е имало такъв. Simple Smile

Изобщо, много ги дъвкахме тези предимства с децата. Сега остава да ги приемат и по пол, дано г-н Джонев е имал предвид малко отговорилите на питането му, че и от 50 момичета да приемат  50 , а от 100 момчета- 50 Simple Smile

# 894

от доста време и аз това питам. Семейство с едно дете няма никакъв шанс,но глас в пустиня. Нали уж беше равен старт за всички

# 895
Ами ще ги дъвчем предимствата, какво друго да правим като сме поставени в патова ситуация, за която няма справедливо разумно решение. Предполагам, че всички критерии ще останат така, както са в момента в проекта, нямам надежди за промяна към повече справедливост. Очаквам с нетърпение по-късно днес да се включат родителите, които са били на срещата и да разкажат. Разчитам на *щурчо*, тя е много активна тук във форума.

# 896
  • Върху лъчите на Слънцето.
Друго ме притесни вчера. Да кажем имаме късмет детето ни да бъде прието в детско заведение. Трябва в двуседмичен срок от получаването на съобщението по мейла за кандидатура за септември и респективно в едноседмичен срок за текущ прием, документите на детето да бъдат готови за записване. Бележките за тези изследвания стават бавно, особено тези, които се издават от ХЕИ...ами, ако детето точно тогава е болно  Weary и изследванията няма да бъдат добри, така че да бъде записано в този срок..., тогава то напълно си губи реда да кандидатства Shocked

Мисля, че първо отиваиш да потвърдиш, че ще запишеш детето, пък после ще хукваш да се занимаваш с документите.

# 897
  • Върху лъчите на Слънцето.
Нали уж беше равен старт за всички

Все още ли има вярвщи в тази фраза?!   newsm78

# 898
  • София
Angel Dust, в градината на дъщеря ми е още по-зле (в същия квартал сме), в огромния двор сега има огромна кооперация, която носи гръмкото име Garden House, къде го видяха тоя гардън не знам, като отсякоха около 100-на дървета; поне да бяха построили още една градина, пак щеше да остане голям двора, а още 120 деца щяха да ходят на градина, ама кой ти мисли за децата

# 899
  • София
Изследванията се правят преди детето да тръгне на градина, няма нищо общо със записването.

Общи условия

Активация на акаунт