Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 080
  • 898
  •   1
Отговори
# 285
  • В полите на Пирин планина
По моя проблем със намаленото наполовина среднодневно обезщетение,след писане на жалба в НОИ,днес ми изплатиха другата половина и оправиха нещата.Благодаря на  Lady Incandescent за търпението и отзивчивостта!  bouquet

Peace  Супер! Пожелавам ти безпроблемно получаване на обезщетенията оттук нататък.

# 286
Здравейте! Днес разбирам, че съм имала право да ползвам болничен до 410 дни от 1 януари /до 7 март/, като заварено положение. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Питането ми е, може ли да се направи нещо със задна дата за месец януари, при положение че вече са изплатени заплатите и съм получила 240 лв.?

редакция:  След като изчетох темата, ми стана ясно че най-много 10 дни назад може да се върне датата за подаване на Приложение 12. Но и то зависи от желанието на счетоводителката ни...  Sad  Като се има предвид, че днес научих от "Часът на мама" за завареното положение.
Както и да е, приготвила съм следните документи - Заявление по чл. 163 и Приложение 7; Приложение 12 и Приложение 2. Трябва ли още нещо?

Не, няма друго - много неприятна работа. Не мога да ги разбера тези колеги  ooooh! ужасна незаинтересованост. Приложение 7 е за банковата сметка - според мен ти вече имаш декларирана и няма нужда от него.

# 287
Момичета,днес ми се обади една позната,която работи в агенция Фокус.Иска да отрази проблема с майчинството .Каза,че имало забавяне откакто е влязло в сила да се плащат 90 % от заплатата 1 година,че имало много молби от майки и не били разгледани. Не съм изобщо запозната,защото вече не получавам майчинство.Можете ли да ме насочите към някой,който би могъл да й отговори по-адекватно на въпросите?
Благодаря ви предварително!

Това звучи твърде общо - не мисля, че има закъснение в плащанията, просто има процедура за спазване, която отмества плащанията във времето.

# 288
(2) Работничките или служителките, на които отпускът поради бременност и раждане в размер на 315 календарни дни е изтекъл преди 2 януари 2009 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 в размер на разликата между 410 календарни дни и сбора на ползвания отпуск поради бременност и раждане и ползвания или полагащия се отпуск за отглеждане на дете за времето до 1 януари 2009 г.

Относно този казус ще бъда много благодарна да ми отговорите на питането...
В момента вече си ползвам платен годищшен отпуск за отглеждане на дете. Детето ми е на 2.6г. Следователно, не са ми изтекли 3-те години, в които имам право да отглеждам детето си и да ползвам платен отпуск за това, но пък са изтекли двете години за отглеждане на дете...

Обадиха ми се от работата, че мога да си ползвам разликата от тези 410 дни и тези, които аз съм ползвала/ 315/ или се падат около 3 месеца.
Въпросът ми е - имам ли право да подам молба, за ползването на този остатък?
Благодаря предварително.

Няма такова нещо. Заблуждават те. Ти нямаш право на отпуск за отглеждане на дете вече, камо ли на отпуск за бременност и раждане. Това се отнася само за жени, на които са изтекли 315 дни, но не и 410 / към 01.01.2009 / от датата на първия болничен 45 дни преди термин. На теб 410 дни от тази дата отдавна са ти изтекли.

# 289
Много благодаря на Lady Incandescent за отговора!   bouquet
И на всички момичета, които отделят от времето си да отговарят в тази тема!  Hug  Бъдете здрави!

# 290
Много благодаря на Lady Incandescent за отговора!   bouquet
И на всички момичета, които отделят от времето си да отговарят в тази тема!  Hug  Бъдете здрави!

Благодаря за пожеланието  Hug Ти също да си жива и здрава  Peace

# 291
  • София
По моя проблем със намаленото наполовина среднодневно обезщетение,след писане на жалба в НОИ,днес ми изплатиха другата половина и оправиха нещата.Благодаря на  Lady Incandescent за търпението и отзивчивостта!  bouquet

Peace  Супер! Пожелавам ти безпроблемно получаване на обезщетенията оттук нататък.

Благодаря ! Hug  bouquet

# 292
Здравейте! Имам въпрос и аз: Детето ми на 7 март ще стане на 2,6 год. Ползвала съм платената отпуска за отглеждане на дете до 2 г. и сега неплатената за отглеждане - 6 месеца. Не мога да тръгна на работа поне до септември, защото не сме класирани в детска градина. Доколкото разбирам неплатената ми свършва на 2,6 год., какво да направя - ако ме съкратят, ще получа ли помощ като безработна и тя върху последната ми заплата (мин.) ли ще е - 140 лв.? Или да започна работа за 1 месец с нова по-висока и поне да взимам от бюрото по-високо обезщетение? И след обезщетението за безработица (6-9 мес.) като каква да си плащам сама осигуровките - нямам фирма?
Благодаря предварително!   bouquet

# 293
--------------------------------------------------------------------------------

Цитат на: vete в Сряда, 11 Февруари 2009, 21:32
Здравейте,и аз ще се възползвам с едно въпросче-скоро разбрах че счетоводителят ни ми изплаща майчинството на своя глава без да е подал нужните документи в ной,а детето ми е вече на 1годинка и 7месеца все пак.Та питам се аз,възможно ли е неговото безхаберие да ми навреди на мен след време,да кажем че нои не му изплатят тези пари които ми е давал и той да поиска да ги връщам.

Ако си оформила надлежно документите за отпуск за гледане на дете пред работодателя няма кой да те накара да връщаш някакви суми.

Ами там е работата,че нищо не съм попълвала.Говорих с него преди време какви документи трябва да попълна,и той ми отговори че ако имало нещо щял да ми каже,Ходила съм в нои,там казаха ,че трябвало да подам жалба,ама не можело защото той дефакто ми изплащал парите.И тука вече съвсем се обърках какво е трябвало да подавам,до кого и в какви срокове.Извинявам се,ако постовете са ми объркани,но изобщо не съм наясно какво става,а и колкото повече чета тук толкова по голяма мъгла ми става.Благодаря ви все пак за разясненията smile3525

# 294
Здравейте! Имам въпрос и аз: Детето ми на 7 март ще стане на 2,6 год. Ползвала съм платената отпуска за отглеждане на дете до 2 г. и сега неплатената за отглеждане - 6 месеца. Не мога да тръгна на работа поне до септември, защото не сме класирани в детска градина. Доколкото разбирам неплатената ми свършва на 2,6 год., какво да направя - ако ме съкратят, ще получа ли помощ като безработна и тя върху последната ми заплата (мин.) ли ще е - 140 лв.? Или да започна работа за 1 месец с нова по-висока и поне да взимам от бюрото по-високо обезщетение? И след обезщетението за безработица (6-9 мес.) като каква да си плащам сама осигуровките - нямам фирма?
Благодаря предварително!   bouquet

Не виждам на какво основание ще те съкратят, особено като се има предвид, че си майка на дете до 3 год. възраст и за теб се изисква разрешение от Инспекция по труда за съкращаване. Ако напуснеш по взаимно съгласие ще вземаш минималното обезщетение, което мисля е 120 лева за 4 месеца, защото осигурителния ти доход за предходните 9 месеца е 0.00 лева. Може да излезеш в платен отпуск, ако имаш натрупан / предполагам / през годините в майчинство и неплатен за гледане на дете. Може да се разбереш с настоящия ти работодател да ползваш обикновен неплатен отпуск, но само 30 календарни дни за годината ти се зачитата за осигурителен стаж. За периода в неплатен отпуск работодателя дължи здравна вноска за теб върху 260 лева 4.80 %.
Сама няма как да си внасяш осигуровки, без наличие на някакво основание, т.е. осъществяване на някаква дейност. Единствено здравна вноска можеш да внасяш сама без основание.

# 295
--------------------------------------------------------------------------------

Цитат на: vete в Сряда, 11 Февруари 2009, 21:32
Здравейте,и аз ще се възползвам с едно въпросче-скоро разбрах че счетоводителят ни ми изплаща майчинството на своя глава без да е подал нужните документи в ной,а детето ми е вече на 1годинка и 7месеца все пак.Та питам се аз,възможно ли е неговото безхаберие да ми навреди на мен след време,да кажем че нои не му изплатят тези пари които ми е давал и той да поиска да ги връщам.

Ако си оформила надлежно документите за отпуск за гледане на дете пред работодателя няма кой да те накара да връщаш някакви суми.

Ами там е работата,че нищо не съм попълвала.Говорих с него преди време какви документи трябва да попълна,и той ми отговори че ако имало нещо щял да ми каже,Ходила съм в нои,там казаха ,че трябвало да подам жалба,ама не можело защото той дефакто ми изплащал парите.И тука вече съвсем се обърках какво е трябвало да подавам,до кого и в какви срокове.Извинявам се,ако постовете са ми объркани,но изобщо не съм наясно какво става,а и колкото повече чета тук толкова по голяма мъгла ми става.Благодаря ви все пак за разясненията smile3525

И аз съжалявам , но ние тук няма как да познаем какво реално става  Peace Отиди при работодателя си и си изясни ситуацията. Тогава отново може да ни попиташ, но при сегашната информация не мога да ти кажа нищо.

# 296
Привет слънчеви мами...
Мила Ани та, имам следния казус. Имам син на годинка и три месеца. В майчинство съм си. От девет години работя в системата на МВР, но спечелих конкурс за работа в системата на Министерство на правосъдието. Каква е процедурата. Първо трябва да си прекратя майчинството и тогава да подам документи за напускане при старият ми работодател. Или направо да подам документи за напускане, а след това при назначаването ми от новия да прекратя майчинството. Не съм наясно с процедурата, а и днес в човешки ресурси нямаха никакво време да ми обяснят, каква е процедурата. Стана им много неприятно, че ги напускам...... Малко объркано обясних нещата, но ми е доста притеснено...
Благодаря предварително...

И нека ви е слънчево, цветно и нежно....

Здравей!
Отпускът за гледане на дете се прекратява с прекратяване на трудовия договор, съответно се прекратява и изплащането на обезщетението за гледане на дете. При подаване на документи за напускане ще подадеш и Приложение 12 за промяна на обстоятелства - до 7 дни след прекратяване на договора стария ти работодател трябва да го занесе в НОИ. Към него се прилага копие от заповедта за прекратяване на договора. Тук можеш да го намериш http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

След като започнеш работа при новия работодател трябва да подадеш Приложение 4 - Молба - декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 от КСО - то е за майки, който работят и не ползват отпуск за гледане на дете, изплаща им се 50 % от обезщетението до навършване на 2 години на детето. Пак се носи в НОИ от работодателя.
Az sam v sa6toto polojenie, no osven tova 6te dam i malkia na qsla, gore-dolu po sa6toto vreme kogato po4na rabota. V tozi slu4ai dali mi se izpla6ta 50% ot obez6tetenieto? Izviniavaite, 4e pi6a na latinicata, no kirilicata se iztri i imam problem da q sloja pak. Blagodaria predvaritelno

# 297
  • София
Az sam v sa6toto polojenie, no osven tova 6te dam i malkia na qsla, gore-dolu po sa6toto vreme kogato po4na rabota. V tozi slu4ai dali mi se izpla6ta 50% ot obez6tetenieto? Izviniavaite, 4e pi6a na latinicata, no kirilicata se iztri i imam problem da q sloja pak. Blagodaria predvaritelno
Когато детето посещава детско заведение /ясла или градина/ и майката работи се изплаща 50 % от обезщетението за гледане на дете. Това обезщетение не се изплаща само,ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".
По принцип отпускът за гледане на дете до 2 години се прекратява щом детето тръгне на ясла, от същия ден майката трябва да се върне на работа или да ползва друг вид отпуск.

# 298
  • Нови искър
Когато детето посещава детско заведение /ясла или градина/ и майката работи се изплаща 50 % от обезщетението за гледане на дете. Това обезщетение не се изплаща само,ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".
По принцип отпускът за гледане на дете до 2 години се прекратява щом детето тръгне на ясла, от същия ден майката трябва да се върне на работа или да ползва друг вид отпуск.

Здравейте, аз нещо не разбрах сори
значи когато дам дъщеря ми на ясла дори и тя да не е направила 2 години ми спират майчинството не говоря за парите аз за отпуска  и автоматично аз трябва да съм подала документи при работодателя за отпуск, който ми е натрупан от годините или бъркам.

# 299
  • София

Здравейте, аз нещо не разбрах сори
значи когато дам дъщеря ми на ясла дори и тя да не е направила 2 години ми спират майчинството не говоря за парите аз за отпуска  и автоматично аз трябва да съм подала документи при работодателя за отпуск, който ми е натрупан от годините или бъркам.
Да, щом детето тръгне на ясла преди да е направило 2 години майката трябва да уведоми работодателя, като той е длъжен да прекрати прекрати ползването на отпуска за гледане на дете до 2 години. Майката трябва да започне работа или да ползва друг вид отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт