С каква сума живее домакинството ви месечно?

• 69 414
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Прасе може да си купите от близко село, да ви го заколят, нарежат и да отидете за 1 час да го вземете. Баща ми така прави. Какъв е проблемът това да се прави и в София? Няма ферми или производители в околностите на града ли? Млякото ни се носи всяка сутрин в 8 часа от човек от близко село. Квасим си и го ползваме за сладкиши, кремчета или просто за пиене. не, че е кой знае колко по-евтино. Левче е литъра, но поне знаеш, че е истинско. 2 пръста жълт каймак има като го подвариш.
Въпрос на навик е. Всичко. Свикнала съм да имам бутилка доматен сок нашенско производство, а не да търча до магазина, когато искам да направя пиле с доматен сос.
Като няма от къде-ще вземам от пазара или от складовете и ще консервирам. По-добре да взема домати, когато са по 50 стотинки и да се потя 1 ден, отколкото да ги купувам после за 10 пъти повече.
Просто у дома така се живее. Идея си нямам точно колко доходи имат родителите ми сега, нито колко харчим за храна. Определено е голямо перо.
Но не разбирам и една приятелка, която казва, че в домашни условия, сготвената храна за нея и приятеля й струва 20-25 лв на 1 ядене и за 1 месец е похарчила над 1200 лв (теглила е заем за това, защото заплатата й чисто е към 300 лв).
Казвам ви-с приятеля ми сме си правили нееднократно сметката колко ще ни трябват, за да живеем сами и 700 лв е това, което ни трябва (в това число и наема), като правя сметка, че всичко ще купувам. Явно съм доста пестелив човек като цяло.
Не винаги домашното производство излиза по-евтино, особено ако си купуваш продуктите от пазара (а не ги отглеждаш) и консервирането е на ток (вместо на огън в двора). За времето за приготовление въобще не говоря. Как ще живеете 700 лева, това при какъв наем? А ако работиш, сандвичи ли ще си носиш? Няма нищо общо с това, което е при мама и тате, защото и режийни по апартамента ще ви се наложи да плащате.

# 466
Хм, много интересна тема, но според мен трябва да се раздели на две: колко харчите, ако живеете в голям град и в апартамент и колко, ако сте на село или в малък град с къща и двор.
По повод поста на krem4et0
Просто не мога да измисля начин да слкадирам цяло прасе или други подобни в апартамент от 60 кв.м. при усповие, че имаме доста голям хладилник (нали и други неща трябва да има в него). Или пък да отскоча до близко село, за застана на мегдана и да се развикам: "Купувам прасе/кокошки и т.н" надявайки се някой да се обади.
Какво ли остава да седна да варя зимнини, домати, компоти и т.н. на терасата ли да накладя огън? Дървата за него влизат ли в сметката? Или на газовия котлон да ги варя 3 дена? Не благодаря! Naughty

Предпочитам да изполвам умствените си възможности и да измисля начин как да печеля повече, а не да мисля как да спестявам...
По темата ние сме 2 човека+дете на 6 години и живеем с около 2000 лв. на месец.
Ами не мога да кажа, че ни стигат  Tired

Последна редакция: пт, 13 фев 2009, 09:03 от Elanor

# 467
Анна, домашното може да не излиза много по евтино, но определено е по здравословно и вкусно. И какво лошо има в това да си ядеш на работа домашно приготвен сандвич. По добре домашен отколкото купешки. Малко хора си позволяват обяд на ресторант с първо, второ и трето. Да не говорим, че нормално и време няма за това в обедната почивка. По добре на спокойствие да си изям домашно приготвен сандвич отколкото да се редя на опашка, да си гледам часовника и да подскачам от нерви, че докато ми дойде реда ще ми свърши почивката.
Хубавото на течните храни е, че хем се засишаш хем ядеш по малко калории, защото наблягаш на водицата. Виж, ако си с поднормено тегло тогава може да е проблем, но един нормален здрав човек спокойно може да си обядва и супичка с 1 мръвка и хляб. Какво всъщност имате против хляба, той е доста полезен, особено пълнозърнестия. Ако не е хляб ще е друг негов заместител, я макарони, я ориз, картофки... все тая. Не е полезно да изядеш едно пиле без хляб и това е. Белтъчната диета е вредна, защото изсушава организма и го пълни с прекалено много токсини  Peace

# 468
  • София
Анна, домашното може да не излиза много по евтино, но определено е по здравословно и вкусно. И какво лошо има в това да си ядеш на работа домашно приготвен сандвич. По добре домашен отколкото купешки. Малко хора си позволяват обяд на ресторант с първо, второ и трето. Да не говорим, че нормално и време няма за това в обедната почивка. По добре на спокойствие да си изям домашно приготвен сандвич отколкото да се редя на опашка, да си гледам часовника и да подскачам от нерви, че докато ми дойде реда ще ми свърши почивката.
Хубавото на течните храни е, че хем се засишаш хем ядеш по малко калории, защото наблягаш на водицата. Виж, ако си с поднормено тегло тогава може да е проблем, но един нормален здрав човек спокойно може да си обядва и супичка с 1 мръвка и хляб. Какво всъщност имате против хляба, той е доста полезен, особено пълнозърнестия. Ако не е хляб ще е друг негов заместител, я макарони, я ориз, картофки... все тая. Не е полезно да изядеш едно пиле без хляб и това е. Белтъчната диета е вредна, защото изсушава организма и го пълни с прекалено много токсини  Peace
Дали е по-здравословно е спорен въпрос, защото ако си купиш доматите от пазара, те ще са толкова бъкани с нитрати, колкото и консервираните. Ако си ги отглеждаш и можеш да си гарнтираш за продукцията - това е друг въпрос. Аз лично на обяд имам 1 час почивка, в която ходя да ям готвено в едно заведение. Цената е прилична и смятам, че е по-добре от който е да е сандвич. Пък и домашният сандвич пак е с купешки салам, сирене, кашкавал и т.н., така че полезността му отново е спорна.

# 469
Тя темата стана на "Какво ядем..."

За евтиното готвене: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370577.0

Аз цените не ги знам. Ако имаме пари--купувам скъпа храна. Ако видя, че сме с малко пари, ядем по-прости неща и не си купуваме неща от които така или иначе нямаме нужда. Всеки сам си знае чергата, не е нужно да се убеждаваме кое е добре и кое зле.
В една друга тема обявиха ядящите черен хайвер за не знам си какви...

Нашите харчове за домакинството:

1200 лева ипотека
70 лева ток през зимата (около 22 градуса поддържаме температурата), 50 лева през лятото
20 лева за газ (ползваме само топла вода)
400 лева за храна
100 лева--други продукти за домакинството--препарати, продукти които са нехранителни
40 лева--телевизия и Интернет
100 лева--мобилни телефони
200 лева--лизинги
300 лева--потребителски заеми
и дизел...но нямам идея по колко даваме

Отделно имаме довършителни работи по къщата и посточнно купуваме нещо. Не слагам и парите за дрехи, за поддръжка и тунинговане на мен и мъжа ми. Simple Smile Те варират всеки месец.
Ходим на почивка само един път в годината.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 16:29 от dalka

# 470
  • Свищов
200 лв наем (даже и гарсониери за по 150 сме виждали)
100-150 режийни-ток, телефон, вода
300 лв храна
50 лв домакински нужди.

Никой тук не слага разточително ядене или пък спане на 22 градуса през зимата. Говоря за жизнен минимум в малък град. За мен да съм с него е по-важно от това дали ще имам пържола на масата днес. За да съм с него съм склонна на доста лишения и значителна промяна в статуса ми на живот. Знам, че ще бъде така, но знам, кое е по-важно за мен. Ако успеем да си спестим наема, още сега бихме се изнесли. Аз съм учителка, а той прави вътрешни ремонти - паркет, врати, щори......

# 471
Прасе може да си купите от близко село, да ви го заколят, нарежат и да отидете за 1 час да го вземете. ..

Много зависи какво точно ядете на прасето.
Тук поне не пиша в сферата на хипотезите, а сме вземали. Като му махнаха нещата, които ние не ядем и остана само чисто место хич не излиза по-евтино.
Встрани от начина, по който беше приготвено месото, но това е друга тема.

# 472
Аз се кефя на домашна храна, не защото се каня да спестявам, а защото е 100 пъти по-вкусна. Скоро ядох домашни наденички от истинско месо - нищо общо нямат с купените. Същото важи и за домашно пиле. Е, не мога да си ги гледам, да са живи и здрави хората, които могат и си хапваме благодарение на тях.

# 473
  • София
...
Дай други идеи - освен Метро и зеле за салата.

Така кажи ...

Реално наше меню:
Обядът е готов, около 2.50 лв. на човек.

Понеделник:
Закуска: кафе
Обяд: 2 кебапчета, питка, млечна салата
Вечеря: пилешки бутчета със зелева салата

Вторник:
Обяд: свинско шишче с мариновани чушки
Вечеря: шаран на фурна, салата зеле с 1 домат

Сряда:
Обяд: пилешко шишче, млечна салата
Вечеря: друсан кебап, салата зеле + 1 краставица

Четвъртък:
Обяд: скумрия + мариновани чушки
Вечеря: телешко на фурна, само завито с фолио, салата зеле + 1 морков

Петък:
Обяд: кюфета + лютеница
Вечеря: свинско на скара + зелева

Събота:
Обяд: супа
Вечеря: руло Стефани + шопска салата

Неделя:
Обяд: баница
Вечеря: сирене по шопски

2*22*2.50 = 165 лв. - това са ви обядите в работните дни.

Понеже ми е сложно да смятам всичко - а и не знам всички съставки на някои манджи, да сметнем месото. 250 г месо на хранене на човек - това като е сурово като се опече ще стане неголяма порция -

0.3кг*3човека*8хранения в седмица*4.5(седмици в месеца) *8 (средно за кг) = 216 лв.

Или 381 лв. месечно - без сиренето по шопски, салатите, доматите, морковите, яйцата, подправките, олиото и каквото и друго да влиза в тези манджи.

Изобщо няма и да споменавам за това колко ток отива при такова масирано готвене всеки ден.

Не се сърди, ама нещо си объркала сметките...  Mr. Green излиза бая повече, от колкото казваш.

# 474
  • София
Интересно....
Написвам две неща, без които оставаме на улицата, говорим за 4 членно семейство:
1200 - ипотека
250 потребителски
------------------------------------------
Друго:
500 заделяме за различни 'непредвидени' разходи - мебели, зъболекар, рождени дни, коледни подаръци и каквото се сетите друго дето 'изкача' всеки месец. Тук влиза и сезонното купуване на дрехи, което е голямо перо при растящи деца и родители, ходещи на работа, които трябва да изглеждат добре (чисто, спретнато)
2000 лв веднъж годишно за почивка, целим да станат две почивки годишно - вие го разделете на 12 месеца в годината.
10 лв дневно ми е престоя на работа +10 на ден за мъжа ми = 20 x 20 (раб. дни) = 400лв.
500 лв ни е храната - като не купувам неограничено количество плодове и зеленчуци.

И все пак парите са относително нещо, може и с малко, може и с повече. Аз лично предпочитам, вместо да възпитавам пестеливост у себе си, да работя върху себе си и да получавам повече пари за по-добрата си работа - както написа по-долу някой.

# 475
  • София
Месецът има средно 22 работни дни... Айде, ако трябва да сме честни сигурно ще излязат 21.8, но в никакъв случай - 20.

# 476
200 лв наем (даже и гарсониери за по 150 сме виждали)
100-150 режийни-ток, телефон, вода
300 лв храна
50 лв домакински нужди.
Дано не прозвучи поучително, но са ти много криви сметките. Къде са дрехите? Лекарствата? Малко отпускане на зеведение? И тези 50 лв. за домакински нужди  newsm78 много малко ми се виждат. Перилни и почистващи препарати, елементарна козметика (говоря за шампоан и сапун, не за скъпи прафюми)? Домашен текстил от време на време. Гости един път в месеца поне.... (не че е задължително). Графата "Други, непредвидени разходи не е за пренебрегване...) Не знам, аз не бих се вместила в тези сметки, нереални са, според мен, дори и за малък град и за семейство без деца.
п.с. Забравих разходи за пътни, билетчета, ако имате кола и тя си иска подръжка, ремонт на жилището, дори и да е под наем поне веднъж на 2 години.... изобщо има много неща, които не сте предвидили, да не се изненадате неприятно после. Съвсем добронамерено ти го казвам.
Съвсем избягах от темата, съжалявам.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 17:05 от Elanor

# 477
  • France
Не става дума за икономия, а за разумно харчене на пари за храна.
Мдааа...има сирене по 3 лв и такова по 10 лв...съвсем наскоро разбрахме, че това от 3 лв всъщност не е сирене... Laughing...това ли е разумното харчене на пари.. newsm78 - и това ако не е компромис с качеството на храната! 
Като казах разумни, имах предвид, че не нужно да се яде по-много.
Давам пример: сьомгата е около 8.50/кг. 200 гр са напълно достатъчни за вечеря на човек+гарнитура и салата, което прави около 3лв. Тази риба ще стигне за 2 дена /както е при нас- двама възрастни и дете/. Излиза, че може да се храниш качествено и евтино.

# 478
  • Свищов
Elanor, казах най-елементарно съществуване. Да ти кажа познавам семейства с по 2 деца, които живеят с 600 лв в същия малък град. От единият до другият край тук е 15-20 минути пеша. Транспорт не ми трябва. А и не мисля да работя това цял живот. Все още уча и смятам да се развивам. Същото важи и за него. не казвам, че това ще стане скоро. Даже мисля, че няма да е в обозримото бъдеще. Но да живея при мама и тате, да съм ограничавана (при все, че съм на 24), защото такова им е възпитанието, не мога повече. Склонна съм на доста компромиси в името на свободата. сега като не съм лишавана от нищо и нямам мисъл за сметки и за храна, защо 24 години не съм била щастлива и свободна? Човек трябва да има приоритети. Отделянето ми от от родителите за мен е приоритет.
Иначе сестра ми и бившия й мъж живяха близо година с 250лв+нещо от село и по 100-тина лв от родителите. Не умряха от глад да ви кажа.

# 479
  • София
Pechovska,  ти къде видя сьомга по 8.50? Аз я намирам за два пъти повече горе-долу.  Peace

Кремчето, последния ти пост го разбирам и те подкрепям. Когато имаш достатъчна мотивация, можеш да се справиш с всичко. Можеш да правиш икономии дори от храна, ако това ще ти даде спокойствие, самостоятелност и любим човек до теб.  Hug Млада си още, тепърва ще се развиваш. След някоя и друга година, когато доходите ти се удвоят, примерно, ще се учудиш как уж без да си променила нищо, парите пак изчезват.  Grinning и може да се чудиш на някой как кара с толкова малко пари на месец, че и има смелостта да излезе на квартира.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт