И З Р А Е Л 23

• 22 568
  • 296
  •   1
Отговори
# 225
  • T"A
Pesheck, още не съм гледала предаването, но съм си го свалила и само да съобщят кой ще ни управлява - вече нямам търпение да ви видя  Hug

Борянче, наистина е каша с изборите - от една страна се очаква, че Кадима - Ципи Ливни ще спечали, но с много малко предимство - да кажам, има 29-30 мандата (от общо 120 места в Кнесета), Ликуд - 27-28, след това са Авода (лява партия) и Исраел бейтейну на Либерман (дясна партия) с почти равен брой мандати (13-15) и следват малките партии... Кадима са се обявили за центристка партия, трябва да си намерят коалиционен партньор... да има подкрепата на мнозинството (над 50%) в Кнесета, но тя няма да го получи - най-вероятно десните партии ще искат да сформират правителството и, ако се обединят, могат да го направят (защото общо местата на десните са над 60%), въпреки че нито една от тях по отделно не е спечелила изборите...  Rolling Eyes Разбра ли ме? че е малко объркано и не знам дали успях да обясня  Blush

Редакция... едно допълнение по темата за изборите  Peace Вчера във влака всички говориха за изборите и едно момиче каза нещо смешно... Лозунгът на една от десните партии (Исраел бейтейну) е "Бли наеманут ейн езрахут"=без вярност (на държавата) - няма гражданство. Говорят си някакви млади и момичето казва "Да, бе, нали, ако е така, на половината държава трябва да ни отнемат гражданството..."  Mr. Green

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 00:33 от Mentha

# 226
Добро утро!  wavey
Лек и спокоен ден на всички!

# 227
Добро да е !

Почерпете се с плодова тортичка :
http://larryshrewsbury.com/images/Strawberry_Almond_Tort_cake.jpg
http://www.fridascafe.com/images/Fresh_Cakes/Fresh-Fruit-Tort.jpg

Аз бих си хапнала обаче такава :
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Dobos_tort.jpg

В добавка :

Някой прави ли такива "формички" с шаблонче ?

# 228
  • София-България, Израел - където си поискам
Добро утро, момичета!
Пете,мерси за кафето Hug аз не мога да правя такива красоти върху пяната, но Ментов е спец Peace не се правят с шаблон в това е майсторлъка Laughing
Голяма борба при вас вчера,днес казаха че между Кадима и Ликуд разликата е  1 место.
Видях,че сте писали за годежните пръстени -Пете, Мента прекрасни са и най-важното подарени са с любов Heart Eyes Бубе и ти си в отбора Ханд ,чакаме и твоя разказ Hug
На всички Hug Hug Hug

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 11:20 от jakinik

# 229
Да бе , личи си , че  тези формички са малко по-провлачени такива , сякаш с пръчица нещо изтеглени цветовете .С шаблон стават други.Помислих, че може да се направят с шаблон - поръсваш през шаблона и после вече може  да "издърпаш" цветовете с клечица или някак си там. Комбинирана техника нещо има тука . Ти пък  - Ментов ти правил кафе , брех !  Mr. Green А твоят пръстен , имаш ли ?В БГ до скоро не беше така прието да се подаряват годежни пръстени (табАат = пръстен) ...Някак  БГ годеж е по-друг ...по-други тертипи , софри и т.н. Мисля, че  в БГ и до днес не всяко предложение  е придружено с пръстен - много ми е далечно на практика това на мене даже. Много приятелки просто от "самосебе си" се омъжиха , по подразбиране , дори без предложение. Няма лошо. Други си подаряват пътуване без пръстен и такива неща.Не е задължително изобщо, а и не е по джоба на всеки.Много момчета си казват , че е по-добре без пръстен ако няма да е диамантен.Аз не мисля така, защото пръстенчето е символ , не е нужно да е диамантен - да зарадва със самото предложение е достатъчно (маспИк = достатъчно) . Има и романтични момци дето и пръстен да не ти дадат пак се хвърляш ....та дори и ти моЙш да им купиш кат се залисаш силносТнО  Mr. Green ...Ехе , сипурИм ...( = истории , приказки ; сипУр  за ед.ч.)

Отивам да си стягам куфарите  ...

# 230
  • София-България, Израел - където си поискам
Пете, нямам годежен пръстен Cry, но по принцип мъжът ми много златни неща ми е подарявал,защото знае,че обичам Heart Eyes и то повечето са ми купувани в Израел, от България купени имам само няколко дрънкулки Peace

# 231
И аз така. Уж цените на златото са еднакви почти по принцип ,но тук  при познати продавачи все излиза по-евтино. Работата му е в пазаренето.Верно е това .Който може - може , който не - не . За разлика от БГ тук е нормално да влезеш в магазина и да започнете пазарене .Има и доста цигански тип пазарлъци - пак от човек зависи .Моят не се пазари така , даже си е много сериозен пазарлъка и с уважение .Накрая  винаги си стискат ръка и двамата доволни. Ще кажеш  - първи приятели  hahaha . Немислимо е в БГ да влезеш в някой лъснат златарски магазин и да започнеш  след  едно дълго разглеждане да се пазариш и да  буташ цена.На много места ще мине за просташко даже , а на други изобщо ще те погледнат с пренебрежение все едно нямаш пари.Тук е обратно.Пазариш ли се - имаш пари и искаш наистина да купиш. Не познавам аз някой да купи злато тук без да се пазари. И за някои други неща също.Е , не за всичко и не навсякъде. Най-важното е да купуваш златото от  собственика на магазина , че да можеш да се пазариш  с него .После - да е мъж , а не жена по-добре.Да идеш пак там после да купуваш, но все едно "от тебе да мине" , не си длъжен , можеш и при комшията по магазин.Верност няма в тия работи....А той пък те помни и си казва -  аааа ...тоя наистина купува ....Такива едни неписани правила .Много често те връщат от вратата след като си вече на излизане ако не са били съгласни с твоята цена ....Увереност се иска , да видят , че няма да дадеш повече и си сигурен, че комшията по магазин ще ти даде , а ако не той - друг до него и така. Ехе ....стана забавно - как се пазарят насам....Още по-хубаво ако говориш техния  език - на продавачите , а не само иврит. Повечето са Иракчани, Иранчани, Грузинци ....Свекър ми им говори на парси (Иран) или на  арабски - така се пазарят , за да не чуят другите "балами" клиенти и да искат и те да бутат цена.  Mr. Green

Отплеснах се , дано беше интересно ....

Ето някои интересни  форми като символика :

# 232
Ох, гледах емисия новини и даваха откъси от пресконф. на Ципи и на Биби и двамата викат: Народът ни избра!!!
Ливни казва, че правителството ще е на Кадима, а Бби каза- аз ще съм следващият министър- претседател  Grinning  Whistling...
Истината е, че в момента решава Либерман от "руската" партия Исраел бейтену (Израел- нашият дом). Той каза, че правителството ще е дясно, което ме навежда на мисълта, че ще си стиснат ръце с Нетаниау.
Мерец и Авода ще ближат рани... Шас пак много мандати има  ooooh!, Биби ще ги омайва днес и тях.

За почистване на зъбен камък, последният път ме пита зъборекарят ни "кога за последно го чистихме", отговарям "ми.... никога" и той  #Crazy  Shocked  #Crazy " не може да бъде, ти почти нямаш ...". Мога да се похваля с добър ген в това отношение- майка ми и баща ми до ден днешен нямат пломби в устата си. Аз имам 2 и съм черната овца в семейството  newsm47, ходя с децата обаче ведъж на половин год. на профилактични прегеледи- ако има нещо да го хванем в началото.

Пешек, гледах ви  Peace! За птицата се сетих от едно детско- Дора Изследователката, ходи заедно с маймуната Бутс и с господин Тукан (който е въпросното пиле  Laughing). Знаех, че си права  Party, и за Симеон мислих, че си права- може би точно заради златният век, а то не било  Crazy...
Гледах ме ви с моята най- близка приятелка тук. Нейното момченце е на 8.5 год.- преди да се роди беше замръзен ембрион година и половина. Те с мъжът и също имат реподуктивни проблеми. Ходили са по вашият път в БГ, но преди 15- 16год. а тогава е било още по- трудно. Това всъщност е една от основните причини да емигрират насам. Тук правят всички изследвания безплатно (плащат хормонални инжекции, но пак субсидирана цена). Детенцето им и заченато инвитро и е третият им опит (първите два са неуспешни). Затова е бил замразен. Преди две- три год. я потърсиха от болницата, за да и съобщят, че е минал срокът през който пазят ембрионите им- но ако има желание да има направи още опити за инвитро ще и ги оставят. Тогава си мислихме как синът и тогава на 5-6г. може да има брат/сестра близнак с 6-7 год. разлика, но покрай нова работа и покупката на жилището им не стигнаха до там. Много им се искаше, но прецениха че нямат възможност.
Идеята ми беше, че тези проблеми са ни много болни, защо знаем какво е (аз я познавах още когато правиха първите опити и знам колко и беше болезнено всичко това). Разликата е, че тук държавата твърдо стои и помага на тези двойки, за разлика от родината ни. Дано все пак, сега покрай тази гласност, която давате нещата се раздвижат.
Тук съвсем не е рядко явление- имам още две приятелки с деца родени по този начин (близнаци даже), а покрай работата ми в градини има много такива дечица  Peace.

Аз годежен пръстен нямам Confused, по онова време бяхме безпарични и отнесени. А и носех само сребро- пръстени със змии и бодлива тел (стилизирана де),аааааа металка или аха  Mr. Green. Сега все още предпочитам бялото злато и милото се отчита на поводи  Laughing.

Пете, кога заминаваш?

# 233
Забравих и аз да се провикна и да ударя по масата (клавиатурата):

Моят мъж е по- по- най хубав! Пък и мил, чаровен, ласкав и помага
  smile3521!

# 234
  • T"A
За цените на златото не съм съгласна, че е по-евтино в Израел - когато си търсихме халки в Израел и в България, в България си ги купихме на една трета от цената в Израел. Нормално е - в Израел хората са по-платежоспособни (като цяло - масово потребление), а в двете страни се купува злато (не като в заподно-европейските страни, в които по-малко се носи). Тук са ни сватбените халки:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10133998
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10133106

За пазаренето - миналата седмица бях в магазин на Kamiza (т.е. не на пазара, а в магазин в мол), имаше намаление на мъжки блузи - от 250 на 150 шекела, но останали само големи размери (най-малкият беше L). Изобщо нямах намерение да се пазаря, просто се двоумях, защото обикновено купувам M на Ментов и не бях сигурна дали няма да му е голям (а не мога да го сменя после, защото другите са по-големи Crazy). Не съм се пазарила, но обясних на продавача защо не купувам веднага, а се колебая - той ми свали 20 - 30 шекела без дори да съм споменала нещо за цената  Peace Според мен, израелските търговци успяват да ти създадат усещане, че ти правят голяма отстъпка и ти излиза изгодно, дори и да ти продават прескъпо, българските търговци го нямат това умение, за съжаление, дори и че стоките им са по-евтини, не ти оставят чувство, че купуваш изгодно.

Тали, Либерман и Нетаняху обявиха още преди седмица, че ще си стиснат ръцете  Crazy Въпросът е дали ще се договорят за министерствата  ooooh! А вчера по Ерец Неедерет предвидиха, че Нетаняху и Ливни ще обявят победа - всеки за своя си лагер, предвидиха го едно към едно  Laughing  - как ще говорят дори успоредно (което не стана, но Биби предвари Ципи Ливни, въпреки че журналистите я очакваха нея, а не него...  Tired)

# 235
  • T"A
Тали, семействата с проблеми, свързани със зачеването, и в Израел са изправени пред много трудности. Не мога да сравня с положението в България, защото не познавам юридическите страни по тези въпроси в двете държави, но имаше една документална поредица - 'Има Йекара ли" по 10 канал, два пъти я гледах (скоро имаше повторение) - да ти кажа, положението им не е завидно, както и да го погледнеш... Аз доста се разстройвах като гледах жените, които споделят там... http://mom.nana10.co.il/Section/?SectionID=2301 - тук има откъси от предаванията, ако някой е пропуснал...  Peace Има проблеми с осиновяването в Израел (осиновяването в чужбина не е от любов към екзотиката), няма трумат бейцит - дарение на яйцеклетки, за ин витро също пътуват в чужбина в някои случаи, на свои разноски, въпреки че имат добри мед. застраховки... изобщо - не е за хвалене, наистина  Sad

# 236
Цитат
Моят мъж е по- по- най хубав! Пък и мил, чаровен, ласкав и помага 
Затова ли още не сме го видяли?ПОне аз не съм - виж на Петя,на Пешек ,на Борянка и на другите момичета съм....Веднага дай доказателство към горе казаното от теб! Crossing Arms

# 237
  Ми трябва да знаеш колко наистина струва златото по карати (масово тук се купува 14 ) , за да знаеш дали ти е само усещане за отстъпка или не.Иначе не е по-евтино златото и как може да бъде.То само по себе си  би трябвало да следва борсата  грубо казано  без знаение в коя държава си.После обаче  стои въпросът за изработка пазарене , за марка , дизайн .... Дизайнерските бижута имат страшно надути цени, които се плащат за имидж , а не за самото злато.Не обичам такива. Един грам  обичка  дизайнерска ще ми я дават на цената на 10 грама и отгоре   "обикновена" гривна. Зависи от желанието  за удовлетвореност на потребителя .Аз не съм стигнала дотам , че да се кефя на имидж от дадена марка ако ще е супер непропорционална цената.

Мента , интересни са ви халките - в 2 цвята злато  Simple Smile .Напоследък вървят и в 3  цвята - бяло, жълто и розово злато . Нашите са си жълто злато - класически, с нищо по тях. Първоначално исках нещо по-интересно , но на моя мъж на ръката не му вървят завинтени работи , защото е малко цЪреН и става същински шейх  hahaha ...... Много смешна работа , ужас !

Либерман върви с Биби - то е ясно.  А Биби ще си  стане мин. председател един ден. Праснах по масата  hahaha , Тали ...ВиЙ сте били страшни фоги на детски (да не кажа млади , щото сте си и сега млади) години   superuu  Ми мъжовете  ако не бяха най-хубави щяхме ли да ги вземем ...То ...хубостта се мери по много начини , освен със  сантиметър или на око  Joy hahaha Ехе ...колко качества трябва да има един мъж , но най-важното е да ти пасне пъзелът на сърцето. Не става от  сефте , опитва човек и ето на - който има късмет и акъл вземе , че олучи и се реши .

Миши , как не си го видяла бе ....тя  е давала снимки !Аз говидя момчето на живо - лика прилика са си , сладури ...ще ми се  с дълга коса да го видя  Crazy  Grinning

Имаме  едно ромче ние , осиновено от близки на семейството тук  преди години - българско ромче , много сладичко момиченце.Учи се добре детето, попадна на мило семейство и ако не ти кажат  няма да рабереш , нито да видиш разлика от  другите деца ( а и по цвят няма как ).

Щастие желая на всички ! Що е то - всеки сам си отговаря за домашна работа. Grinning

# 238
Мента, където и да са на тези хора им е много трудно както физически, така и психически и материално.
Всеки си  има своя история и болки. Всеки си носи своята Голгота.
Лично моите наблюдения са, че в Израел доста по- лесно стават нещата. Това го твърдя въз основа на преките ми наблюдения в/у няколко такива семейства. Моята приятелка (вече споменатата) изобщо не може да забременне по естествен път. Няколко години са ги разтъкавали в БГ, не само че не са им помогнали, а и са се държали меко казано грубо с тях. Тук много бързо задействаха изследванията, и въпреки това и взе още 2-3 год преди да гушне детето си. Както споменах познавам още няколко такива семейства- слава Богу с решени проблеми. Не казвам, че тук правят чудеса и че няма никакви проблеми в тази сфера, но в сравнение с тромавата и корумпирана система в БГ, тук положението е различно  Peace.

Миши, да извадя народа от ваната ище доказвам Peace!

# 239
След един месец ще махам брекетите.
Ама така повече се харесвам,с шарени зъби. Mr. Green
Зъбен камък ми чистиха два пъти за една година /между дъгите на брекетите се събират много остатъци и няма как да се почистят "непрофесионално"/.
Взимат ми различно всеки път. Tired

Днес ходих до Сервантес,следващата изпитна сесия е чак в началото на юни.
Не знам да се ядосвам ли,да се радвам ли.Искаше ми се да мине още този месец и да ми се махне. Thinking

тези ми харесват,а дано дочакам  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт