Детска млечна кухня - Бургас

• 116 122
  • 591
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте!
Предполагам, че няма да съм единствената, която иска да има цялата информация относно как да се запиша на детска кухня в един пост, тъй като тези дни го направих ще напиша как стоят нещата. Извинявам се предварително, ако досаждам...
С копие от акта за раждане, лична карта и бележка от педиатъра, че детето няма алергии при навършване на 10 месеца (т.е. 10 х средно 30,5 дни = 305 дни да е детето, че една майка беше питала). С тези документи отивате до Новата поща, срещу Райфайзен банка, до пенсионерския клуб. Записването става от 8:00 до 9:50 часа, като там попълваш един лист с имената, адреса, телефона си, името на детето и ЕГН. Дават ти картонче(малко листче хартия), на което пише че можеш да вземаш храна от кухнята до 3 г. на детето, т.е. записана е датата, на която ще ги навърши. Като това листче ти е нужно при закупуване на купоните. От там можеш да си закупиш такива, съответно за 10 дни = 20 лв или за 20 дни = 40 лв. Моите купони са бели със зелени надписи, на които пише, че детето е на възраст 10 мес.-1 г.И повече ходене при тях нямаш. Тук четох коментари, че се отнасяли грубо, аз останах с абсолютно противоположно мнение, бяха много разбрани и отговориха на всичките ми въпроси. Носочиха ме към раздавателния пункт, който ми е най-близко по местоживеене и ми казаха да отида там в 11:30 часа да заверя купон, като съответно на 2 купона един до друг удрят печат с дата и единия остава при тях, а с другия ще си вземеш храна. Заверката става за през ден – заверяваш в понеделник, вземаш в сряда. На следващия ден отново ходиш за заверка, т.е. вторник заверяваш за четвартък, и от сряда вземаш храна и заверяваш купони. Като при третото ходене, вземане на храната, носиш 4 малки бурканчета от по 190 мл като държаха да не са с ръбче на капачката, т.е. да не са бурканчета, в които сега се предлагат пюрета, а да са от старите и 4 средни от по приблизително 400 мл , с винтови нови(нераждясали) капачки, измити и без надписи(хартии) по бурканите. Закупуването на още купони става в раздавателния пунк. Работното им време е от 11:00 до 12:10, като ми казаха със сигурност да ходя преди 12:05 ч. И жената в пункта откликна на въпросите ми, но да уточня става въпрос за този зад народен юмрук, тук четох много негативни мнения за славейков, препоръчвам на всички сблъскали се с неправди да си търсят правата на посочените телефони!

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 23:57 от flower84

# 286
Момичета, изчетох всичко до тук написано за държавната млечна кухня в Бургас и се учудих от негативното мислене на някой от вас. Аз вземам храна вече трета седмица от пункта в Изгрев и съм много доволна. Не искам в никакъв случай да обвинявам някого или да защитавам друг, но засега съм доволна. Слънчева седмица на всички, въпреки дъждовното време Sunglasses

# 287
В този сайт, в който следите менюто на ДК
http://www.burgas.bg/bg/info/index/267
обновяват ли го навреме или това в момента е изключение?

# 288
Обновяват го или поне го обновяваха докато моето дете беше записано.

# 289
Обновяват го, да. Аз там си следя менюто, но този път чак ме изнервят, че още не е обновен, а седмицата почти свърши  Tired

# 290
Е, да обновяват го, ама и преди е имало случаи като този.
А по Нова година даже бяха пропуснали цяла седмица веднъж да публикуват в сайта.

Момичета, изчетох всичко до тук написано за държавната млечна кухня в Бургас и се учудих от негативното мислене на някой от вас. Аз вземам храна вече трета седмица от пункта в Изгрев и съм много доволна. Не искам в никакъв случай да обвинявам някого или да защитавам друг, но засега съм доволна. Слънчева седмица на всички, въпреки дъждовното време Sunglasses

И в тази връзка - аз също съм що-годе доволна, но неща като гореспоменатото определено ме дразнят.
Както и наличието на люспи от домати и чушки в манджите или пък супер бистрите супички, в които плуват 2 моркова и които дават някой път. Или пък наличието на брашняни манджи две поредени седмици в менюто.
Както и това, че човек няма къде да направи справка за съставките на ястията.
Както и невинаги добре измитите буркани, а понякога и с изпочупени ръбчета, на които никой не обръща внимание, дори и ти да им обърнеш.
Както и липсата на разнообразие на десерти и абсолютно нелогичните "бонуси" като абсолютно неподходящ за малки деца натурален сок например или плодово пюре на световно неизветна марка.

И ако на теб, milena_333, не ти пречат тези неща - чудесно. Аз също като се абстрахирам от споменатите неща, мога да кажа, че в по-голямата част от случаите съм доволна.
Иначе мисля другата седмица да пробвам "Бамбини".
Съблазнява ме разнообразното им меню, както и това, че купоните не се заверяват за вдругиден, а за следващия.
А и както ми обясниха по телефона (супер любезни и изчерпателни бяха) - ако нещо ти се наложи да не можеш да вземеш храната на другия ден, до 17 ч можеш да се обадиш и да откажеш заявката за другия ден, без да ти изгаря купона.
Огромни плюсове са това в полза на "Бамбини "поне за мен. 

# 291
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
 Shocked   
milena_333, кажи моля те ти от какво си доволна, за да мога да си направя някаква равносметка за себе си.
Имам предви, че прочетох мнението на Kikonka, много благодаря за което   bouquet , но искам да чуя и другата гледна точка, за да мога да направя правилния избор.  Peace
Ох колкото повече наближава времето за записване аз толкова повече се люшкам между частна и държавна кухня и не мога да реша. За това всяко мнение ми е от полза, независимо дали е в полза или ущърб на едната или другата кухня. Само не искам да ставам причина за кавги  Peace

Да ви питам, вие всички храни ли бяхте въвели преди да запишете детето на кухня? На мен ми остават още някои зелечуци като домати и бобови, също и горските плодове, агнешкото месо и кисело и прясно мляко. Дали трябва да ги въведа преди да го запиша?  newsm78   Thinking

# 292
И аз ще дам мнение.От 4-5 месеца взимам от държавната кухня и съм по-скоро доволна.Разбира се, моето слънце е много ящно и не отказва нищо, що става за ядене Hug.Рядко съм се издразвала от нещо-примерно преди седмица-две 2 дена подред основното ядене изглеждаше досущ като това от предния ден (само веднъж забелязах такова нещо).Досега не съм попадала на неизмити или счупени на ръба бурканчета.Да, има едро нарязан магданоз и люспи от домати, но хич не притесняват малката Laughing.Единствената ми забележка е относно грамажа.Струва ми се обаче, че последните дни взимат мерки в това отношение.Вижда ми се повечко храната.Може би наличието на конкуренция си казва думата.
Соковете не струват и просто не й ги давам.
Забравих- аз не бях въвела всички храни, но не сме имали неприятности, свързани с това.

# 293
Всичко е въпрос на гледан точка. Аз също бях доволна от държавната кухня, но пък не съм пробвала частните, за да сравня.
Никога не са ме притеснявали люспички. В интерес на истината люспи от домати (всъщност да уточня - люспички) съм срещала рядко. Не смятам, че са отровни и не съм забелязала децата ми да страдат от тях.
Бистрите супи - ми те и моите са  бистри, когато няма застройка. Особено рибената. Брашняните манджи, на които аз казвам каши са особено предпочитани от двете ми деца. И аз у дома често им правя.
Състоянието на бурканите наистина не е каквото трябва. Мен ме дразнят ръждивите капачки. Иначе неизмит буркан не съм виждала.
Десертите не давам...

Ми това е. Въпрос на гледна точка! Simple Smile

# 294
Kikonka, не мога да разбера защо толкова много те е подразнило мнението ми...но не ми се влиза в излишни спорове и полeмики с теб...
Therisa, моите впечатления от държавната млечна кухня са пресни. Дъщеря ми навърши 10 месеца преди няколко седмици. Като повечето майки и аз изчетох много материал, много мнения по въпроса, бях се запалила по частната млечна кухня Ам- ам, но в последствие реших първо да запиша детето на държавна кухня, ако не и хареса яденето в частна, а ако и там не хареса да готвя. Моето дете не е капризно, яде всичко, не съм имала проблеми със захранването, видове и марки пюрета...хапва слава богу всичко с удоволствие. Въпреки това първите дни ми отказваше да яде от храната от кухнята. След 3-4 дни зарочна яде всичко с охота, така че на този етап си оставаме на варианта държавна млечна кухня. Удобство е за майката, спестява време и средства, храната е сравнително разнообразна. Знам, че много майки ще ме опровергаят относно разнообразието...но аз не мога да го осигуря за детето си, или трябва да го лиша от внимание, разходки и игри или трябва денонощно да стоя над тенджерата, а да не забравим, че трябва да се готви и за възрастните. Вярно супите понякога са много рядки, вярно манджите понякога са с доста брашно, варианта с бурканите не е най- хигиеничния, но майка която е много гнустлива има избор- готви, готви и пак готви...да не говорим, че не знаем с какъв състав и произход са продуктите купени от магазините. Така, че избора е твой, ако искаш пробвай с държавна известно време, после премини на частна и ще имаш база за сравнение. Ще се радвам, ако съм успяла да ти помогна поне малко. А що се отнаса за захранването, аз се постарах да захраня дъщеря си с всички видове пюрета, прясно мляко не съм и давала, кисело  също, продължавам да си давам адаптирано. В кухнята дават основно пилешко и зеленчуци, телешко и риба по- малко, кремчета от нишесте, доколкото ми е известно с прясно мляко и захар. Ако имаш други питания съм насреща, стига да мога да съм полезна. Grinning

# 295
Без да се намесвам в дискусията "за" и "против" държавните/частни кухни искам само да вметна, че супата се дава в количества от около 50 мл и задачата й не е да нахрани детето. Не търсете под вола теле с рядките супи. Достатъчно е дори детето да изяде 30-50 мл бульон преди основното. В бульона пък изобщо не плува нищо.

# 296
Ами аз не съм съгласна, че супите са редки.При мен по-често са гъсти.

# 297
Kikonka, не мога да разбера защо толкова много те е подразнило мнението ми...но не ми се влиза в излишни спорове и полeмики с теб...

milena_333, абсолютно не ме е подразнило мнението ти, напротив.   bouquet Споделих гледна точка просто, защото се чудеше на негативното мислене на някои майки по повод общинската детска кухня. Та реших да споделя негативите, които виждам аз.
Иначе позитивите, които си споделила, ги споделям и аз - удобство, що-годе разнообразие и най-вече спестяване на висенето над печката, което хич не ми е по вкуса - предпочитам да си изкарам детето на разходка, вместо да готвя.  Peace

Никога не са ме притеснявали люспички. В интерес на истината люспи от домати (всъщност да уточня - люспички) съм срещала рядко. Не смятам, че са отровни и не съм забелязала децата ми да страдат от тях.

Никой не е казал, че са отровни. Но най-малкото са неприятни - дори и на мен, като на възрастен, привикнал да яде какво ли не, ми става  Sick като усетя люспи в яденето. Пък не съм гнуслива примерно. Въпрос на вкус сигурно.  Simple Smile
И не на последно място могат да раздразнят детското стомахче.

Без да се намесвам в дискусията "за" и "против" държавните/частни кухни искам само да вметна, че супата се дава в количества от около 50 мл и задачата й не е да нахрани детето. Не търсете под вола теле с рядките супи. Достатъчно е дори детето да изяде 30-50 мл бульон преди основното. В бульона пък изобщо не плува нищо.

Ако съставящите менюто на детската кухня се ръководеха от споменатите от теб принципи, то супата щеше да е 50 мл, а не 150 и щеше да фигурира в менюто като "бульон", а не като супа.  Crossing Arms
Щом е супа, е редно да има някакво количество зеленчуци вътре, а не 2 миниатюрни парченца морков.
А иначе количеството супа /пък било то и 50 мл/ + основно според мен твърде голямо за дете под година и половина. Но може и да има по-ящнички деца, които да си хапват и двете на 1 път.
Но впечатленията ми са, че повечето майки оставят едното за вечеря точно заради това, че двете за веднъж идват много за по-малки деца.
Е, от кухнята се презастраховат, че това е на собствен риск. И така трябва да е, разбира се. 

Иначе хич не съм и мислела да повдигам спорове ""за" и "против" държавните/частни кухни".
Но споделяйки впечатления и мнение, мисля, че сме полезни на майки, на които тепърва предствои да направят този избор.  Peace

# 298
Децата под година и половина също приемат супа или бульон в количества от 30-50 мл преди основното ястие, което също не е 200 мл за възрастта. Целта на супата е да спомогне за освобождаването на храносмилателни сокове и да възбуди апетита за истинската, питателна храна. Дори в кухнята има или поне имаше разлепени препоръки с препоръчителните количества, които за нито едно от ястията не бяха упоменати като 200 мл/гр. Не се заблуждавай, че щом супата е с количество 200 мл то презумцията на кухненските работници е да ви нахранят децата с нея за вечеря. Кой как си храни детето си е негова работа, разбира се, мисля обаче точно защото и други майки ще четат е редно да се отбележи, че супата НЕ замества хранене.

# 299
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Кой как си храни детето си е негова работа, разбира се, мисля обаче точно защото и други майки ще четат е редно да се отбележи, че супата НЕ замества хранене.

Точно така  Peace При варенето на зеленчуците и месото се отделят вещества, които спомагат за отделянето на стомашни сокове. Храната която приемаме се разгражда от вече отделени сокове, а не от тези които се отделят в момента, т.е. трябва предварително да са се отделили соковете, за което помага супата. За това се дава преди основното. Същата функция има и салатата и аперитива.  Peace

Аз мисля да давам и супа и основно по 1/2 на обед и на вечеря  newsm78  десерта ако го одобря може и него да давам, ако не ще давам плод  Peace За закуска мисля да продължа с попара/кус-кус/юфка до 2 годинки поне.
Вие как  мислите? Добре ли е тази схема?

Общи условия

Активация на акаунт