Мами в Белгия -11

• 19 555
  • 298
  •   1
Отговори
# 30
  • Overijse, Belgie
Момичета, искам да ви попитам  за домашните помощници:имате ли такива и какво ви е мнението по тази тема?

Ами честно казано - мислила съм си, защото обикновено мъжът ми през уикенда пуска прахосмукачка и чисти под, а аз се занимавам с прането и понеже доста обикаляме през почивните дни, понякога ни идва горница...А и сега с бебето си мисля, че ще е хубаво някой да дойде да изчисти и изглади, докато ние сме на разходка например. От Euromut предлагат някакво връщане на пари за тези услуги до 3-месечна възраст на бебето.
Каква е цената? Къде предлагат услуги - ние сме на 20 км южно от Брюксел.

# 31
  • В облаците
[b

Момичета имам едно спешно питане-в понеделник се прибираме с малкия сами , таткото си е вече в Белгия и.......изкарах на детето бг акт за раждане и егн , т.е има българско гражданство , но пътуваме с неговия белгийски паспорт , няма български- дали ще ми искат декларация от бащата на границата?Някой знае ли че да не ям дървото
Щом детето има българско гражданство, много вероятно е да ти поискат неговия международен паспорт на българската митница, на летището, а нотариално заверена декларация от бащата, ако той е белгиец може би няма да ти искат. Все пак попитай в общината, там където издават паспортите - би трябвало да знаят най-добре или ако се свържеш с митническите власти на летището (което е по-малко вероятно). Ако се наложи да изкарваш паспорт, има и бързи поръчки в рамките на един работен ден. Но и изваждането на паспорта сигурно ще е сложно, защото искат присъствието и на двамата родители (ако са  българи де, или пак пълномощно от бащата). Дано не ти е нужен. И все пак ако се окаже, че ти трябват др.документи, а нямаш време -направи се на луда. Правилно те съветват момичетата покзавай белгийските му документи и настоявай, че той е и с белгийско гражданство и там живеете. В крайна сметка ще ви пуснат.

Блонди, апартамента е много хубав. Дано имате късмет с наемателите Praynig

Много ми е интересно за кой закон точно говорите Thinking
Нашият договор е така написан, че излиза, че нямаме никакви права,  а ако искаме да се изнесеме е толкова сложно, че ужас...добре, че собствениците са свестни иначе големи проблеми можехме да имаме.И наистина бих искала да знам за кой закон става дума, за да си занеме правата във бъдеще.

# 32
Първо , въобще не е задължително вече да имаш международен паспорт, ако пътуваш през страни членки на ЕС. Ако си с кола и минаваш Сърбия, например, трябва международен паспорт. За самолета лична карта със снимка е достатъчна.
/Децата ми пътуват само с такава белгийска лична карта със снимка, на нея пише кой е баща и кой майка и къде живее детето/
Жеже спокойно може да си пътува и с белгийския международен паспорт на детето със снимка. Той е екстра, не е задължително да го имаш, но важи.

Второ, тази декларация за извеждане на детето от страната важи само за извеждане на българчета от България. Тук говорим за дете, белгийски гражданин, родено в Белгия и живеещо в белгия. Ама пък въобще не ти трябва този документ.

/И това сигурно го пиша за 10ти път   /

# 33
  • BRUXELLES
ДЖЪСТ: Системата TITRES-SERVICES позволява на всеки гражданин да си наеме легално домашна помощница в Белгия.
Цената на 1 Час е 7.50? със 30% приспадане от ДОД ,така ,Че Чисто излиза 5.25? на Час.
Ако майката е (indépendants)еднолиЧен търговец или има фирма , има право на 105 Часа безплатно
http://www.titres-services-onem.be/
Ако се нуждаеш от помощ пиши ми

ВЕСЕЛО ПОСРЕШАНЕ НА СВ.ВАЛЕНТИН или ТРИФОН ЗАРЕЗАН кой каквото празнува!

# 34
Момичета, искам да ви попитам  за домашните помощници:имате ли такива и какво ви е мнението по тази тема?
Според мен наемането на жена, която да ни помага в почистването на дома е нещо обичайно и нормално. Няма нищо по-хубаво след тежък работен ден да се отпуснеш в подреден дом.
От няколко месеца се възползвам от услугите на една жена в системата(TITRES-SERVICES) и съм много доволна.
Ако се нуждаете от тези услуги мога да помогна.

Това ми звуЧи като реклама  Laughing,няма лошо ,кажи си го направо без заобиколки ,ако имаш фирма и предлагате такива услуги ...
Аз не съм се възползвала ,веЧе се науЧих да Чистя като финикиец и аз като Джъст обиЧам разходките по цял ден,не гладя ,като изкарам дрехите от сушилнята оЩе топли само ги сгъвавам и ги прибирам и не им трябва гладене ,застават си идеално .

Калинке малинке не съм адвокат за ти кажа за кой тоЧно закон говоря  Simple Smile,но ако го намеря в нета Ще го копирам тук Peace

Цитат
Децата ми пътуват само с такава белгийска лична карта със снимка, на нея пише кой е баща и кой майка и къде живее детето

Мария каква е тая лиЧна карта със снимка  Rolling Eyes,Лина има ,но е без снимка и Чак като стане на 12 години Ще я подменяме тая бебешката  ,за белгйиската ли илаш впредвид или за бг .Като пътуват децата отделна лиЧна карта ли се прави или паспорт ?

# 35
'bewijs van identiteit'  - Reisdocument
Reizen met minderjarige kinderen
Документ за пътуване за малолетни деца, под 12 години
Нищо друго не мога да ти кажа, освен че е лична карта, със снимка, валидена 2 години
и че пише кой е бащата, коя е майката, и адрес.
Личната карта без снимка, едно картонче с името на детето важи само в Белгия. Ако ходиш в Германия например , ти трябва това 'bewijs van identiteit'

Kinderen onder 12 jaar kunnen een 'bewijs van identiteit' krijgen. Dit is een bewijs met pasfoto dat op aanvraag door de gemeenteadministratie wordt verstrekt. Alle lidstaten van de Europese Unie, behalve Litouwen, Roemenië en Slovakije aanvaarden dit bewijs van identiteit wanneer het kind vergezeld is van de ouders. Om volledig zeker te zijn richt men zich best tot het reisbureau of de ambassade van het land van bestemming.

В България се прави международен паспорт, защото нямат такава карта, а паспорта е единствения документ със снимка при малките деца под 18г.
Сега друго се сетих, не съм сигурна  че при двойно гражданство имаш право на два международни паспорти.  newsm78

Последна редакция: пт, 13 фев 2009, 15:54 от MariaF

# 36
С други думи това е лична карта на детето с която то може да пътува извън Белгия в рамките на ЕС , ние само такъв документ имаме.
Вие тук говорите за памперси и гърнета , обаче мен друго ме гризе -моят разбойник е на 13 мес. почти и не изпитва никакъв интерес към прохождането.Краката му като кренвирши , естествено тук в Бг всички се чудят защо не ходи , ама то около нас бебетата до 10-11 мес вече щъкат като луди , чудя се кога проходиха вашите деца  newsm78

# 37
оооо мерси много Миме  ,да ние сме с това  хвърЧаЩото картоЧе Laughing  и мислехме да ходим във Франция (Париж) моля ти се ,колко струва тая лиЧна карта със снимката все пак Ще ни трябва ,ако искаме да отидем в някоя Членка на Европа .

Ами тя си е белгйика ,има и алжирско гражданство уж ,записана е в алжирския амбасад ,ама за Белгия си е белгйика (не и заЧитат алжирското)знаЧи и трябва тая карта задължително ,оф мерси много ,ние оЩе никъде не сме излизали извън станата с нея ,освен в Люксембург и Холандия ,но  с кола и никой не ни е спирал за проверка ,късмет простооо ...

Жеж не се притесявай бе ,Ще проходи детето ,Лина прохди седмица преди да навърши годинка и беше адски предпазлива ,знаеше си да пада и на дупето и инстиктивно да поставя ръцети са напред като пада .ИнъЧе вървеше за ръЧиЧка от 7 месеца и направо кръст не ми остана ,но детето не било готово да се впусне да ходи ,някои деца анализирват ,много гледат и по-малко опитват ,но като опитат става от първия път  Peace,тоест тръгват и нямат спиране и си падат както трябва ...

Последна редакция: пт, 13 фев 2009, 15:23 от Shakira26

# 38
Не съм сигурна колко струваше, 6 евро мисля  newsm78 Но пък става веднага при поискването ти я отпечатват...

# 39
  • Overijse, Belgie
Жеже, изобщо не се притеснявай за прохождането! Нормалният период, в който прохождат бебетата е от 9 месеца до 1 година и 4 месеца!
Марти проходи много рано (на 9 месеца и 20 дни), което незнам дали е плюс, но разчитам, че природата си знае работата. Забелязала съм, че в БГ все някакви срокове трябва да се гонят и ако си случайно по-назад, цъкат с език - то не е кога да му поникне първия зъб, кога да проходи, кога да проговори...аман...Щом детенцето е здраво - не се притеснявай и това ще стане  Peace

# 40
Жеже, не се тревожи само за пример ще ти дам братовчедче на моят племенник проходи на 20 месеца, а на 13 дори не лазеше. Да уточня само че те живеят в Германия, а там родителите приемат всичко с голямо спокойствие. Всяко дете е индивидуално и си знае кога е готово да проходи.  Peace
Калата проходи на 13 месеца, но от 9 месечен ни тормозеше да го разкарваме за ръчички и ние оставахме без кръст  Crazyцялото семейство.

# 41
Жеже, Криско проходи точно на 18 месеца, не се притеснявай  Simple Smile

Шакира, личната карта без снимка е само за страната. За пътуване извън страната е със снимка, Мария ти е обяснила  Peace

# 42
Тук в Бг 18-20 месеца вече ги изкарват инвалиди , да се успокоя значи , той става , пълзи много бързо , дори качва стълби сам , на 4 крака но се изправя и пада назад веднага  Laughing
Джъст е много права за цъкането , всички те гледат с едно съжаление , защо сме такива ?
В Белгия например на консултациите на които съм го водила като нададе с 200 грама за 1 месец нищо не ти казват , а в Бг почват да ти се карат че не си тъпчеш достатъчно детето , попарки едно друго  Laughing Laughing Laughing
Много мразя тупарлачета / дано правилно да съм я изписала  Laughing/

# 43
  • Overijse, Belgie
О, а ние колко погледи сме отнесли, че Мартин не говореше на 2 години и половина! Добре, че педиатърката му беше много свястна жена и ми изби от главата всички притеснения!
Да, проговори доста късно - на 3 години, но на 2 езика. Все още българският му е бебешки, но се старае и има напредък всеки ден! Не меси двата езика! Но колкото и да се старае, все ще се намери някой, който да изтъкне как говори с акцент, а той просто използва интонацията на френския език...Понякога ми е мъчно, май и преди съм го казвала, защото ме е страх да не се обезкуражи...А и тези коментари в повечето случаи идват от роднини!

# 44
Благодаря ви за инфото за тая международна карта  Peace,сега проверих в сайта на нашата кoмуна ,струва 1,25? и оЩте понеделник Ще ида да и изкарам ,Че не може така ,ходим напред назад ....

Ами Лина на 15 месеца е едва 8 килограма и като кажа на приятелки ,поЧват да ми дават рецепти и идеи как да я храня ,ама тя си яде  5 пъти на ден ,не съм осатвила детето гладно ,просто тя не се спира за секунда по цял ден ,бяга напред назад е то и аз да тиЧам така Ще се стопя  Laughing ,не е каЧила  и грам за 4 месеца ,а си ядеее ,инъЧе е порастнала на сантиметри .Краката и ако ги видите са 2 клеЧки и толкова твърдиии ,нямат гънки и не са мекиЧки като бебешките ...

Джъст, мъжът ми като малък е уЧил франкофонско у-Ще ,тоест френско  ,ваканциите лятото е карал на лагер в Остенд при фламандците  у тях се е говорело арабски и за всеки език ,много добър акцент си има ,не се притеснявай вие нали си му говорите на български ...С тая разлика ,Че арабския не му доминантен език и не може да пише ,ама се оправя  много добре вербално  Laughing...

Последна редакция: сб, 14 фев 2009, 01:59 от Shakira26

Общи условия

Активация на акаунт