Майчинството - счетоводно - 17

• 60 884
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря   bouquet

# 661
  • В полите на Пирин планина
Здравейте и от мен!
Благодаря за прекрасната тема. Зарових се тук, въпреки, че не разбирам всичко, защото не ми се ще да повтарям "счетоводните" грешки, които направих през първото си бременеене. Да поясня - още не съм бременна, но ако стане не искам да оставам на граждански договор, без осигуровки и т.н. както предния път. В момента съм на постоянен трудов договор и основното ми притеснение е, че в тази криза ако започнат уволнения мога да си замина като едното нищо. Какво мога да направя, за да се защитя от това да ме уволнят ако съм бременна?

Уведомяваш работодателя с документ от гинеколога ти, че си бременна. Имаш закрила / в известна степен /:

Специална закрила срещу уволнение е въведена и за бременни и жени, майки на деца до 3-годишна възраст, както и на жени, които ползват отпуск поради бременност.
Съгласно чл. 333 от КТ:
А/ Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само при закриване на предприятието, т.е на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ (чл. 333, ал. 6 от КТ). В този случай не се търси съгласие от инспекцията по труда.
Б/ Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена само: при закриване на предприятието (чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ);
- при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност (чл. 328, ал. 1, т. 7 от КТ);
- когато заеманата длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 8 от КТ);
- за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен и е заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 9 от КТ);
- при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор (чл. 328, ал. 1, т. 12 от КТ);
- както и без предизвестие на основание чл. 330 от КТ, ако бъде задържана за изпълнение на присъда и при дисциплинарно уволнение.
В случаите на дисциплинарно уволнение това може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда, за останалите случаи обаче не се търси съгласие от инспекцията по труда.

# 662
  • София
бързичко да задам и аз 2 въпроса.

1) сега съм подала първия болничен 45 дена преди термина, той ми е до датата на термина, следващият болничен за останалите 365 дена в какъв срок трябва да го подам и пак при работодателя ли или в НОИ???

2) сега за първи месец ще взема майчински, нали??? Макар, че още не съм родила, 45 дена преди термина съм??? И ако има формула да ми я кажете, за да знам каква сума да очаквам???

Благодаря предварително!

# 663
  • В полите на Пирин планина
бързичко да задам и аз 2 въпроса.

1) сега съм подала първия болничен 45 дена преди термина, той ми е до датата на термина, следващият болничен за останалите 365 дена в какъв срок трябва да го подам и пак при работодателя ли или в НОИ???

2) сега за първи месец ще взема майчински, нали??? Макар, че още не съм родила, 45 дена преди термина съм??? И ако има формула да ми я кажете, за да знам каква сума да очаквам???

Благодаря предварително!

1/ ще имаш още два болнични листа - 42 дни от родилното отделение и за остатъка до 135 дни - от педиатъра на бебето ти. За остатъка до 410 дни се получава обезщетение със заявление - декларация. Подават се при работодателя - след като те изпишат от болницата, а другия - като изтече втория болничен лист. като изтече и той - подаваш декларацията.
2/ ще вземаш обезщетение за бременност и раждане - за всичките 410 дни, които ти се полага - 45 дни са преди термин. Начинът на изчисляване е обяснен подробно в първия пост на темата.

# 664
  • София
Благодаря много.

Значи като ме изпишат от болницата, трябва някой да го занесе на работодателя ми?? Аз надали ще мога, а нали по закон болничен се представя до 3 работни дни след раждането??

# 665
здравейте
от толкова много престараване и смятане на възнаграждението на болничния и дните и така нататък, се вкарах май в някакъв филм.
Информацията от сайта на НОИ която виждам е следната

Първият ми болничен е за 45 дни от 29.12.2008 г. до 12.2.2009 г.
Втория обаче за 42 дни от  13.2.2009 г. до 27.3.2009 г.

И от това виждам че лекарката ми е изпуснала един ден - и все пак на мен целта ми беше болничните да ми се изчислявата на заварено положение.
Сега незнам какво да правя - трябва ли да се коригира последния болничен или трябва да се вземе още един болничен за пропуснатата дата. И какво да направя и към кого да се обърна да оправим грешката.
Моля за помощ
Благодаря

# 666
  • Пловдив
Благодаря много.

Значи като ме изпишат от болницата, трябва някой да го занесе на работодателя ми?? Аз надали ще мога, а нали по закон болничен се представя до 3 работни дни след раждането??

Може и друг да занесе болничния.А може и ти сама да го занесеш.Много е приятно-всички ти честитят и ти се радват  Mr. Green

# 667
  • Пловдив
здравейте
от толкова много престараване и смятане на възнаграждението на болничния и дните и така нататък, се вкарах май в някакъв филм.

Кой ден е изпуснат,че нещо не зацепвам Thinking

# 668
Здравейте момичета!Бих искала да попитам следното:понеже сме в условия на криза,интересува ме дали някоя от вас знае какво става с мен ако фирмата в която съм назначена на работа фалира заради т.нар. криза ,преди да са изтекли 2 те  години майчинство?

# 669
  • Пловдив
Здравейте момичета!Бих искала да попитам следното:понеже сме в условия на криза,интересува ме дали някоя от вас знае какво става с мен ако фирмата в която съм назначена на работа фалира заради т.нар. криза ,преди да са изтекли 2 те  години майчинство?

Ако фирмата фалира по време на 410 те дни,ти ще си получаваш обезщетението до края на 410 те дни.Но след това няма да получаваш нищолЗа да продължиш да си получаваш майчинство до 2 години на детето трябва да те назначат фиктивно във фирма.Достатъчно е да отработиш 1 ден и излизаш в майчинство.

Ако фирмата фалира след 410 те дни,ти спират майчинството /240 лв за 2009 г/ и няма да го получаваш.Варианта е да те назначат фиктивно във фирма.Достатъчно е да отработиш 1 ден и излизаш в майчинство.

# 670
  • София; Дружбето
Пак опирам до вас момичета. Интересува ме кое е по-изгодно от финансова гледна точка - да си плащам на някоя фирма да ме води на работа или да се самоосигурявам. В момента ми искат 275 лв за да ме осигуряват на 700 лв заплата. Не разбирам грам от счетоводство и нямам идея реална ли е тази сума и ако сама се осигрявам какво изобщо трябва да правя, къде какво се плаща. Ще съм благодарна за отговорите ви

# 671
  • Майничка
здравейте

И от това виждам че лекарката ми е изпуснала един ден - и все пак на мен целта ми беше болничните да ми се изчислявата на заварено положение....

Няма грешка. Първият болничен е за 45 дни, до 11.2. включително. 12.2. е предполагаемия термин. На 13.2. сте родила и от болницата са Ви издали болничен лист от 13.2. до 26.3. включително. Сега лекарят, издал първия болничен, следва да Ви издаде такъв за 12.2., както е при преносване и личният лекар на бебето (педиатърът) да издаде четвърти болничен от 27.3. до 135-ия ден.

# 672
Пак съм аз  Embarassed Има ли вероятност след като изтече отпуска за бременност и раждане 410 дни, фирмата в която работя да ми откаже отпуск за гледане на дете? и Ако да мога ли да имам някакви претенции или не? Приятен ден на всички

# 673
Предстои ми връщане на работа след майчинство.За да имам 10 отработени дни в месеца трябва да се върна на работа 5 дни преди детето ми да навърши 2 г.Трябва ли да информирам работодателя си ,че ще се върна по-рано и че прекратявам отпуска си за гледане на детедо 2г и ако да колко по-рано трябва да стане това ? Само да спомена ,че на моето място няма назначен човек по заместване.

# 674
а защо трябва да имаш 10 отработени дни  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт