Майчинството - счетоводно - 17

• 60 693
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 810
  • София-Младост
От датата на изписването.

# 811
  • В Европа!!!
Момичета,привет   bouquet .Да се включа и аз във вашата тема понеже съм с термин 10.06.09г.До колкото можах ви четох  #Crazy ,но ще си задам въпросите и ако сте ги коментирали,ще ви помоля само да ме насочите  .Аз съм от Варна,но следващия месец мъжът ми ще започва работа в София,кв.Лозенец и ми се иска да замина с него и там да родя.И тук ми идват въпросите-към коя болница бихте ми препоръчали да се обърна по възможност да работи със здравната каса,как ще стои въпроса от към документите на бебчо понеже аз съм с Варненска регистрация  newsm78 .И въобще ако може да ме ориентирате за тези бюрократични въпроси   Hug.

# 812
  • Пловдив
Момичета,привет   bouquet .Да се включа и аз във вашата тема понеже съм с термин 10.06.09г.До колкото можах ви четох  #Crazy ,но ще си задам въпросите и ако сте ги коментирали,ще ви помоля само да ме насочите  .Аз съм от Варна,но следващия месец мъжът ми ще започва работа в София,кв.Лозенец и ми се иска да замина с него и там да родя.И тук ми идват въпросите-към коя болница бихте ми препоръчали да се обърна по възможност да работи със здравната каса,как ще стои въпроса от към документите на бебчо понеже аз съм с Варненска регистрация  newsm78 .И въобще ако може да ме ориентирате за тези бюрократични въпроси   Hug.

Шейново и Майчин дом са големите болници,които работят със Здравната каса за раждане.
За документите-еднократната помощ ще трябва да я вземеш от Варна,защото там си по лична карта.Акта за раждане също се взима от общината по адрес на майката.Но в този случай незнам как ще препратят данните до Варна. newsm78

Също може да си смениш личната карта и да се регистрираш в София.Имаш време до раждането.

# 813
  • В Европа!!!

Шейново и Майчин дом са големите болници,които работят със Здравната каса за раждане.
За документите-еднократната помощ ще трябва да я вземеш от Варна,защото там си по лична карта.Акта за раждане също се взима от общината по адрес на майката.Но в този случай незнам как ще препратят данните до Варна. newsm78

Също може да си смениш личната карта и да се регистрираш в София.Имаш време до раждането.
Ами ако нещата са наистина сложни,май най-добре ще е да си сменя личната карта с нова регистрация newsm78.

# 814
  • София-Младост

Ами ако нещата са наистина сложни,май най-добре ще е да си сменя личната карта с нова регистрация newsm78.
Не смятам, че се налага смяна на лична карта, но зависи все пак за какъв период от време ще сте в София. Бившата Тина Киркова, сега І АГ б-ца ако не бъркам, там също ще те приемат за раждане по Здравната каса. Всички данни се предават по служебен път, акта ти го издават във Варна. Детски, ако имаш право също във Варна трябва да подаваш документи.

# 815
Момичета,детенце е на 1г и 7 месеца,мисля да се завърна на работа.Въпросът ми е следния:ако ми се наложи да използвам болничен за нейно(мое)разболяване през месеца непосредствено след периода в който съм получавала 240та лева,на каква база ще ми се формира болничният който ще получа на края на месеца???Чъдя се дали се налага да взема по-напред отпуск( с оглед нормализиране на парите които ще получа)и ако да,трябва ли да се завърна за ден преди ползването на отпуск или не?

# 816
  • София
Някъде бях прочела, че НОИ правят плащанията във вторник и четвъртък. Вярно ли е това към днешна дата? А всеки ден ле се актуализира информацията в страниците им за справки?

# 817
  • София

Не смятам, че се налага смяна на лична карта, но зависи все пак за какъв период от време ще сте в София. Бившата Тина Киркова, сега І АГ б-ца ако не бъркам, там също ще те приемат за раждане по Здравната каса. Всички данни се предават по служебен път, акта ти го издават във Варна. Детски, ако имаш право също във Варна трябва да подаваш документи.
След като постоянния ти адрес не е в София, а в друг град акта за раждане се издава от Общината, на чиято територия е родено детето. Примерно ако раждаш в Шейново акта се взима от район Средец, Майчин дом  - от район Триадица, 1АГ Св. София от район "Красна поляна" и т.н.

# 818
Здравейте мили мами,

Извинявам се ако е коментирана темата и задавам въпрос по вече обсъждана тема, но не намерих с търсачката това, което му интересува. А то е следното /схематично изложено/:
1. Моята кума планира бременност.
2. Работи на трудов договор, но работодателят й не я осигурява върху пълната сума, която получава.
3.Тя иска да си довнася сама осигуровки като започне от сега /преди да е забременяла/, за да може докато дойде време за обезщетение да има 1 година внасяни осигуровка на по-висок доход.

Въпросите са следните:
1.Работодателят й не е съгласен той да и внася допълнително осигуровки /като тя дава парите разбира се/. Остава да се самоосигурява. Какво трябва да направи, за да се регистрира като самоосигуряваща се?
2. Какви дейности следва да заяви, че ще извърша и на какво основание, за да се осигурява върху дохода получаван от тях.
Каква е процедурата в НАП? И какви и кога се дължат данъци, освен осигуровките?

Моля, ако има някоя мама, която работи на трудов договор и допълнително се и самоосигурява да сподели своя опит.

Предварително благодаря на всички отзовали се мами.

Хубав и лек петъчен ден

# 819
  • София-Младост
Някъде бях прочела, че НОИ правят плащанията във вторник и четвъртък. Вярно ли е това към днешна дата? А всеки ден ле се актуализира информацията в страниците им за справки?
Всеки ден се актуализира и четвърък  ден със сигурност за плащане. Още вчера в сайта видях, че са ми превели парите.

# 820
  • София-Младост
Момичета,детенце е на 1г и 7 месеца,мисля да се завърна на работа.Въпросът ми е следния:ако ми се наложи да използвам болничен за нейно(мое)разболяване през месеца непосредствено след периода в който съм получавала 240та лева,на каква база ще ми се формира болничният който ще получа на края на месеца???Чъдя се дали се налага да взема по-напред отпуск( с оглед нормализиране на парите които ще получа)и ако да,трябва ли да се завърна за ден преди ползването на отпуск или не?
Болничен за временна неработоспособност и за гледане на болен член от семейството се изчислява на база дохода 6 месеца назад. Ако тези 6 месеце ти си получавала обезщетение то ще влезе в базата, в случая майчинство-240лв. И ден да се върнеш за този отпуск няма никакво значение. За платения също този ден не е от значение.

# 821
здравейте, може ли да попитам за сайта на НОИ, и може ли от там да видя колко парички са ми привели майчинство?

# 822
  • Майничка
Искам д попитам до колко време от изписването на бебето от болница може да се ползва отпуска по бащинство.
В конкретния случай, нас са ни изписали на 01,11,2008г. има ли право мъжът ми да ползва този отпуск.
Няма право. Правото на този отпуск влиза в сила от 1.1.2009 и е за 15 дни, считани от датата на раждане, не могат да се изтеглят напред във времето.

От датата на раждането или от датата на изписването?

На изписване, извинете, "раждането" съм го нашила по инерция. Embarassed

# 823
  • В Европа!!!
anii_ta Благодаря за разяснението  Peace.

# 824
Здравейте!
 Вече цял ден чета, а и последния месец постоянно разпитвам, но никой неми обясни кат на човек, който нищо не разбира.
 Имам 6 месеца стаж от преди няколко години, в момента съм студентка, но поради лични причини се наложи да прекъсна. Сега ще си възстановя правата, но искам да се осигурявам за да мога да вземам "прилична" сума за майчинство.
 Така, искам да разбера върху кои пари бих вземала майчинство, ако не измислят още нещо за да ми кажат, че няма да мога.
 Много съм объркана и съжалявам, ако не съм се изразила много ясно.

Общи условия

Активация на акаунт